Министър Горанов се похвали с резерв от над 11 млрд. лева

Pan.bg 04 май 2015 | 12:12 views (2553) commentaries(9)
img Валентин Цветанов
Както съобщава в-к "Сега", министър Горанов се похвалил с резерв от над 11 милиарда!
Ето го и текста:
"Министерството на финансите изпрати първата четвърт на 2015 г. със серия добри бюджетни новини. Към 31 март във фискалния резерв има над 11 млрд. лева, а към 30 април по предварителни данни хазната отчита над 1 млрд. лева излишък - рекорд от 2008 г. насам, съобщиха от МФ. За сравнение - за същите четири месеца на предната година бюджетът бе успял да натрупа над 864 млн. лева дефицит.
Сегашното впечатляващо превишение на приходите над разходите се дължи на два фактора - високия приток на данъци и постъпилите плащания от Брюксел по еврофондовете. Само през април ЕК е възстановила на България 666.9 млн. лв., основно за разходи по европроекти, извършени в края на 2014 година.
По предварителна оценка на МФ приходите в държавната каса към 1 май надхвърлят 11 млрд. лева, което е 37.3% от планираното за цялата година. Сумата е с около една пета повече в сравнение с приходите в същия период на миналата година.

Размерът на фискалния резерв към 31 март е 11.1 млрд. лева, като 10.1 млрд. са депозити на правителството в БНБ и банки, а 1 милиард са вземания, които България очаква да получи от европейския бюджет за одобрени разходи и аванси по европрограмите. В сумата влизат и заемите, изтеглени от началото на годината, като с част от тях хазната погасява стари дългове."
image
Бел. ред. - На това можем да кажем само: Браво, ашколсун! Е, като има толкова милиарди налични, нека да познаем колко от тях ще "влезнат" в отбраната?!

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 9

 1. #1
  пилота 04 май 2015, 12:59
   
  6
   
  0

  И какво от това? За армията пак няма да има и стотинка а най вероятно пак магистралите на ББ ще намажат.

 2. #2
  Teraflop 04 май 2015, 13:46
   
  5
   
  0

  Дреме ми на швепса.Хората пак нищо няма да видят.

 3. #3
  llyubo 04 май 2015, 14:41
   
  11
   
  0

  След като имаме 11 милиарда резерв и 1 милиард излишък, за къв ХУЙ ви трябваше да теглите 16 милиарда заем.
  След като имаме 11 милиарда резерв и 1 милиард излишък, защо не давате пари за модернизация на армията майка ви .............

 4. #4
  Йордан Йорданов 04 май 2015, 15:28
   
  4
   
  0

  Може ли някой да каже, каква е заслугата на биберона Горанов за тези 11 млрд. Отново се работи по схемата "Дянков" и накрая парите ги няма.

 5. #5
  до llyubo 04 май 2015, 15:28
   
  4
   
  4

  защото т.нар. фискален резерв не е за харчалък, празна кратуно и 16 млд не са изтеглени, а се прие че може да се изтеглят за период от няколко години. Сега се изтегли сумата, необходима за рефинансиране на краткосрочни заеми, на много по-високи лихвени условия... ама едва ли ще разбереш.
  Пак ще кажа за 16 млд. - проблема не е в сумата, проблема е защо се предвиждат по милиард дефицити в тая сума за няколко години (след като бюджета е за година) и как се избраха банките, отпускащи сумите. Там е разковничето, но там никой не говори, сигурно щото не е интересно.

 6. #6
  llyubo 04 май 2015, 16:08
   
  4
   
  1

  до #5 анонимус
  За какво е резерва, ако не да се финансира държавата и проектите когато има криза и няма пари. Изтеглихме нов заем за да върнем старият, а никой не мисли за новите лихви и най-вече защо старият заем не е бил върнат досега, след като е бил предвиден в бюджета на предишните правителства и е трябвало да се върне.
  "Пак ще кажа за 16 млд. - проблема не е в сумата" - всеки заем, без значение сумата е проблем. ЗАЕМЪТ ОЗНАЧАВА ЧЕ НЯМА ПАРИ В ДЪРЖАВАТА, ЗАЕМЪТ ОЗНАЧАВА ЧЕ В ДЪРЖАВАТА ИМА СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ.

 7. #7
  Ehhh llyubo, llyuboooo 04 май 2015, 16:17
   
  3
   
  3

  Очаквах ти неграмотния отговор, ама чак с толкова увереност да го изречеш не очаквах!!! Похвално за увереността ти!
  Давам ти жокер за фискалния резерв само и се отказвам от полемики с теб - приличащия визуално на актьора Владимир Карамфилов (Въргала) финансов министър, Дянков, почти беше опукал парите от фискалния резерв. Спомни си какво го критикуваха и си отговори сам на своя въпрос за фискалния резерв. Друго за резерва - препоръчвам литература малко да се прочете за предназначението му, ама едва ли ще го сториш, щото и без това няма да го разбереш.
  Айде адиос!

 8. #8
  МиГ 04 май 2015, 17:23
   
  6
   
  1

  Какъв резерв, бе. Те изтеглиха 16 млрд, ще ми се хвали с резерв...гербаращина проста.

 9. #9
  популизъм 04 май 2015, 18:09
   
  5
   
  0

  Чиста проба популизъм! Инфлация до небето(скривана доста усърдно от всички медии), която увеличава изкуствено оборота( в пари), който пък увеличава приходите само от данъци, и това всичко съчетано със замразяване на доходите(разходите) в държавния сектор, бюджет свит до невъзможност за оцеляване на институциите, та на тоя фон е напълно нормално е да се появи такъв излишък- това не е икономика, а икономия.
  Всичко това е за сметка на обикновения българин, а не за сметка на някакъв си "икономически растеж" постигнат от "бай Ганьовците" на Бойко.

  Икономията е майка на мизерията. Тоя смешник Горанов е втори Днков, излъгани от някой че разбират от икономика.
  Всъщност те за това са сложени - да разсипват, а не да създават!


  5 млрд за военните(които споменат Ненчев), но не изхарчени за ненужна техника(СпартаЦи, КуФари, ФрИгати) от който Гигов ще прибере половината, като комисионна разделена в последствие с всички "управляващи" за да няма сърдити, а инвестирани в изгодни военни проекти, с подходящ, изгоден за нас офсет, със създаване на работни места и възобновяване на военната индустрия, биха се върнали като 10млрд, а защо не и 15. Но не така мислят наште нови господари, те не за това ни разсипваха държавата, за да почваме сега да я възстановяваме, започвайки с военната индустрия. А Горанов да не се хвали, че това дето прави хич не е за хвалба!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка