ПРОКУРОР И ГЕНЕРАЛ

Pan.bg 02 май 2015 | 00:06 views (7287) commentaries(22)
img Гледна точка
Прокурор и генерал
в.ПРЕСА
Евгени ГЕНОВ


Навремето един главен прокурор, Бог да го прости, стар ерген, който гледаше котки, след третата македонска ракия отпускаше душата и изричаше любимата си фраза: „Над мен е само Господ!“. А тя беше показателна как една институция се изживяваше като всевластен коректив в държавата. Питам се дали манталитетът на непогрешимост на хората в червени тоги от зората на демокрацията още е жив?


Повод е случаят с ген. Димитър Шивиков, командир на механизираната бригада в Карлово. Той е обвинен от военен прокурор, че неправомерно е използвал труда на четирима бойци. Според запознати той ги е повикал (на един от тях е кум и кръстник на детето му - б.а.) да му помагат за ремонт на жилището, в което се настанява. Къде е драмата? Един час след като бе повдигнато обвинението, новината „случайно“ изтече в агенциите. Странно, нали. Дори се знаеше, че му е наложена 1000 лв. гаранция, сякаш е кварталният бандит от „люлинската бригада“. А не командир на най-боеготовата ни бригада, която даваме на НАТО при война.
image
Всичко се разви светкавично, щом се разбра, че ген. Шивиков ще бъде предложен да замине в щаба на пакта в Монс, Белгия. Още по-странно е, че военният министър и началникът на отбраната узнаха за случилото се от медиите.

Не защитавам ген. Шивиков, а принципа за невинност до доказване на противното в съда. И че всеки - под пагон или не - има достойнство, което не бива с лека ръка да се погазва. Ами ако напиша какви юнаци на маса има сред военните прокурори, каквито случки знам с дата и място на действието - как ще се почувстват? Ще ме осъдят, ако нямам доказателства.
Защо предварително трябваше да се очерня така грозно един генерал. Над 2000 души във Фейсбук, военни и цивилни, се обявиха в негова защита. Дори кметът на Карлово свика среднощен митинг на площада. Ако утре се окаже, че е невинен? Така, както стана преди време с генералите Иван Мечков и Евгени Манев. Те бяха обвинени, снети от длъжност и на бърза ръка уволнени. Съдът ги оправда. И какво от това - битият си е бит, да не продължавам по-нататък.
По-късно първият осъди Военната прокуратура, а вторият сега съди държавата. Ами обвинението срещу Шивиков - зевзеци смятат, че е пародийно. Който е служил в армията, знае за какво става дума.

Веднъж по времето на соца, когато ген. Добри Джуров беше министър на отбраната, му внесли предложение за дисциплинарно уволнение на командир на полк. Извикал той шефа на дивизията и началника на полит­отдела и ги попитал защо искат да го махат. „Ами той много пие и задиря чуждите булки, другарю министър, иначе е професионалист“, бил отговорът. Тогава Джуров се ядосал. „Ако за това започна да уволнявам, ще останем без офицери, бе. Марш навън и ми дайте други мотиви.“

Нека се замислим има ли сходство и разлика в житейската философия на двата случая?

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 22

 1. #1
  Пак "Греда" 02 май 2015, 09:56
   
  11
   
  2

  Един час след като бе повдигнато обвинението, новината „случайно“ изтече в агенциите. Странно, нали. Дори се знаеше, че му е наложена 1000 лв. гаранция, сякаш е кварталният бандит от „люлинската бригада“. А не командир на най-боеготовата ни бригада, която даваме на НАТО при война.

  Проследявайки в кои ( или в чии) "медии" се появи първоначално и то светкавично, може да се досетите кой организира тоя цирк и то с каква цел. Всички други участници (доносници, прокурори, "колеги") са само изпълнители. За съжаление на "режисьорите", пак не разчетоха "манталитета" на българина, насоките на общественото мнение и изобщо реакциите на всички нива. Пропуск, характерен само за едни "режисьори" напоследък!
  Явно не са си взели поуки от резултатите на предхождащите ги аналогични акции като "ранобудните", "Протести срещу кабинета „Орешарски“.

 2. #2
  греда в окото 02 май 2015, 11:33
   
  14
   
  18

  Представете си, че старшина вземе двама или трима воници да му лепят тапети или да му правят банята, при това в същия гарнизон, а не някъде из България. Ако той не е ремонтирал апартамента на началника си, или не му е правил нещо с което да е спечелил покровителството му, много бързо ще бъде уволнени и осъден, без никой дори да се опита да го защити!
  Дори деянието на генерала да не бъде окачествено като престъпление от български военен съд, това не означава, че то не е дисциплинарно нарушение (ЗОВС, УВСВС, Етичен кодекс). В случая, при липса на достойнство да напусне сам, отговорност на неговите преки началници е да решат това да стане, дори и заради ефекта който ще има върху останалите липсата на такова решение. Пашалъкът, който и без това се вихри на различни нива на много места в БА, сега ще се развихри още повече, защото министърът и другите под него го легитимираха.
  Това е, господа криворазбиращи!

 3. #3
  до 2ри 02 май 2015, 12:41
   
  14
   
  5

  Дори да си прав, дори генералът да е най-големия престъпник, изпадайки в дребнавост, като разглеждаш случая в детайли, изпускаш по-глобалната картинка на случката, а именно споменатото в горния коментар-удар по имиджа на армията(в момента-единствената опора на държавността и държавата). От километри миришеш на "теснолинейка"-гляма част от продуктите на демокрацията(за радост не сички) набор 8х и нагоре. Всъщност, тази кампания бе насочена именно в твоя "пазарен сегмент", както виждам е постигнала целта си на ниво "индивид", макар в по-глобален аспект да претърпя провал.

 4. #4
  до широколинейката 02 май 2015, 12:56
   
  5
   
  18

  Явно не вдяваш нищо. Имиджа на армията го сриват тези, които трябва да го градят и послушните им и страхливи свиркаджийчета като теб.
  Казах и приключих с коментарите. Повече не ме интересувате. Да си тъп е задълго. Продължавайте да го лапате.

 5. #5
  Светльо Въжаров 02 май 2015, 13:07
   
  6
   
  3

  Късмет на генерала дано се оправи човека ама като гледам системата пишете го и него бита карта вече.............

 6. #6
  до 4 ти 02 май 2015, 13:10
   
  8
   
  1

  "Да си тъп е за " цял живот.

 7. #7
  Асан Чантаджиев 02 май 2015, 14:21
   
  11
   
  0

  Господа всички сме грешни на този свят-само,че наистина големците по лесно се оправят!Ако едни грешки се наказват с порицание ,то други направо ги уволняват.Пожелавам на генерала да се оправи и дано не ровят повече защото има много грешки от позицията на командир на голямо съединение.И тогава наистина реномето му ще падне под нулата.И съм съгласен-направил е повече добро отколкото зло.Но да запомни едно,никой не е застрахован от грешки,и да не се радва на тези които му ближат г..а защото може същите да го подготвят за е...е!!!

 8. #8
  saa 02 май 2015, 14:46
   
  7
   
  0

  Moga da kaza ot lichen opit.....v BG voenna prokuratura tarsiat pod vol tele......samo v tazi strana triabva chovek da dokazva che e nevinen.a ne prokuraturata da dokaze vinata

 9. #9
  Teraflop 02 май 2015, 15:11
   
  10
   
  1

  "Тогава Джуров се ядосал. „Ако за това започна да уволнявам, ще останем без офицери, бе. Марш навън и ми дайте други мотиви.“ Щото няма командири,като бай Добри,армията ни е на този хал.За арм.ген. Джуров още ще си спомняме.С добро.С "Марш навън!" работата се оправяше и никой не се сърдеше.Нещата вървяха.Защо днес работите в БА и страната не вървят?

 10. #10
  Do # 9-ti 02 май 2015, 16:12
   
  0
   
  4

  # 9,

  Pitash se ritorichno: "Защо днес работите в ... страната не вървят ?"

  Zashtoto feodalizmat e otzhivelitsa, "Teraflop"-e. Dobridzhurovoto "Марш навън!" (koeto ti sashto reklamirash !) e dobre za naykoj, kojto se e rodil da bade kreposten selyanin, a ne aktiven grazhdanin v demokratichna darzhava s grazhdansko obshtestvo.

  Ot druga strana, prehodat ot totalitarizam kam demokratsiya e unikalen i mnogo boleznen. No e malko kato pri fizioterapiya s tozi prehod. Parvo se vloshavash, a posle ozdravyavash.

  Otkazhi se ot reklamata na feodalizma, # 9. Savetvam te!

  Ostavi arm. gen. Dzhurov da pochiva v mir. Ne e vreme podobni biseri (kato negoviyat, kojto ti pode da prepovtaryash ot statiyata po-gore) da ni vdahnovyavat v dneshno vreme.

  Vnikvajte ti i ostanalite tvoi samishlenitsi (putinovite petokolonnitsi v stranata ni !) poveche kakvo kazva primerno nastoyashtiyat ministar na otbranata. Ako mozhete.

 11. #11
  asfr 02 май 2015, 18:11
   
  1
   
  1

  ako beshe lejtenant ili kapitan otdavna shteshe da e v civilizaciqta.Nqkoi zadava li si tozi vapros?

 12. #12
  bivsh 02 май 2015, 18:12
   
  4
   
  1

  Генов, Генов и ти едни генерали си дал за пример. Мечков сам си подписа допуска, а пък за другия се носят легенди на които и аз съм очевидец. Айдук от класа. Сега учи в библиотекарския институт малките дансаджийчета на занаят. Мечката дава акъл на шефа на пощите как да барне меда, куриоза е, че официално същия го съобщи в ефир. Да ти имам примерите!

 13. #13
  до асфр 02 май 2015, 18:30
   
  3
   
  0

  Така е, и още по-така е за сержант или войник.

 14. #14
  Винету 02 май 2015, 19:25
   
  5
   
  2

  Всичко хубаво, разбрахме, че това е кокошкарска работа и, че сигурно генерал Шивиков след време ще бъде най-малкото новия полковник Дрангов, ама отстрани изглежда, че ако висшият военен елит си позволява да излага на показ гащите си на фона на фейсбук- аплаузи без каквито и да е дисциплинарни и морални последствия, то същия подход трябва да се възприеме и за редовия състав. Това разбира се би довело до лек башибушизъм вмесно военна дисциплина. Ако пък е прецедент, то ще означава двойнствен стандарт от типа "за кучета и котки може, а за прасета не". В противен случай, който иска да е голям водач като по учебник да си гледа в краката, а не да организира пост фактум фен-клубове на лекичко опетнената чест. Аз казах! Хау!

 15. #15
  Най-после 03 май 2015, 08:17
   
  3
   
  4

  Поздравления за Софийска военно-окръжна прокуратура! Крайно време е да се сложат юздите на самозабравилите се началници в армията!

 16. #16
  дядо Йоцо 03 май 2015, 09:24
   
  3
   
  2

  до 15
  Много е рано още за поздравления.
  Нека да видим какъв ще е резултата.
  Досега Военната прокуратура не се е представяла много добре, когато става въпрос за големи началници. Така че времето ще покаже...

 17. #17
  не е рано 03 май 2015, 11:36
   
  3
   
  2

  А защо няма проверка от СВ, ЩО или МО за дисциплинарно нарушение?
  Или да отклониш или подчинени от изпълнение на служебните задължения, или да ги командироваш в друг гарнизон за да ти работят в личния апартамент се счита за нормално, законно и уставно? Бах таз армия, бах тъз държава, бах туй НАТО, бах туй Ес, бах тез малоумници, бах тез защитници.

 18. #18
  Генерал Куков 03 май 2015, 13:09
   
  1
   
  1

  До #17 По- добре сЪ Иби в тъпЪтЪ глЪвЪ.....и какво по-точно не разбра!?! Че войниците са били в компенсация и не са имали никакви служебни задължение през въпросния ден!?! Че са лични приятели на генерала и никой не ги е карал насила да му работят, заповядвал, отклонявал и тем подобни простотии!?!

 19. #19
  до изКукалия генерал 03 май 2015, 14:41
   
  2
   
  1

  Ти пък откъде разбра, че са били в компенсация, и че са лични приятели на генерала бе некомпенсиран Куку. Какво значи войници-приятели на генерал? Нещо май не си наясно с елементарни неща в армията. Или по-скорои ти си от същия дол. Който ми прави услуги ми е приятел и аз ще го оправям в службата. Другите, както дойде. За това никога няма да се оправи тая армия, респ. държава.

 20. #20
  Генерал Куков 03 май 2015, 17:15
   
  1
   
  1

  До #19 А ти пък откъде разбра, че не са били в компенсация и някой ги е командировал там в работно време бе, кретен....като още разследването не е приключило? И няма такъв закон, заповед или устав, дето да може да забрани на хората да се сприятеляват.....ти явно не си наясно в някой елементарни неща в живота!

 21. #21
  Ку-Ку 03 май 2015, 18:56
   
  0
   
  1

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 22. #22
  МИКИ МАУС 03 май 2015, 19:37
   
  0
   
  3

  ВСИЧКИ ВОЕННИ СТЕ ПАРЧЕТА...........ДЪРВЕНИ. САМО КАТО ВИ ЧЕТЕ ЧОВЕК КОМЕНТАРИТЕ И СИ ПРАВИ ИЗВОДА,ЧЕ Е НОРМАЛНО ДА ПРАВИШ КАКВОТО СИ ИСКА ЧОВЕК ПЪК БИЛО ТО И ГЕНЕРАЛ

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка