ГЕН.МИХОВ: ЩЕ РАБОТИМ ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ВОЕННИЯ БЮДЖЕТ

Pan.bg 24 апр 2015 | 15:21 views (3475) commentaries(8)
img Генерал Михов: Ще работим за актуализация на военния бюджет
otbrana.com
Спирдон Спирдонов

Не успяхме да подобрим бюджета за отбрана за 2015 г., но това не означава, че Комисията по отбрана не е обезпокоена и не е загрижена за състоянието на МО и армията. За това работим за актуализация на бюджета. Това каза председателят на Комисията по отбрана в 43-ото Народно събрание генерал от резерва Михо Михов. Вчера в ЦВК се проведе открито заседание на комисията с участието на председатели и представители на военно-патриотичните съюзи и неправителствените организации в сферата на отбраната и сигурността.
image

Проведе се интересна дискусия, която се оказва, че е доста навременна. Само преди няколко дни комисията обсъди внесения от правителството Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г., а в понеделник под ръководството на президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Росен Плевнелиев ще се проведе заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, на което ще се обсъждат същите въпроси. И още – това заседание замести донякъде неработещия от лятото насам Обществен съвет по отбранителна политика към министъра на отбраната. Затова спомогна и участието на заместник-министъра на отбраната Димитър Кюмюрджиев, на директорите на дирекции „Операции и подготовка“, „Управление на човешките ресурси“ и „Социална политика“, други представители на МО и на социалното министерство.

Народните представители от комисията са се обединили около тезата, че Докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2014 г. е добре структуриран, всеобхватен, обезпокоителен и политически предизвикателен. Отразява реалното, тежко състояние на отбраната и Въоръжените сили, което според част от членовете на Комисията следва да доведе до актуализация на бюджета за отбрана, срочна модернизация и превъоръжаване на основните родове войски от трите вида Въоръжени сили. Има мнения, че обективността на доклада налага да се отговори и на въпросите дали средствата за отбрана са правилно изразходвани в предишни бюджетни години, критично недостатъчни ли са или могат и трябва да бъдат потърсени и други вътрешни резерви.

Направи впечатление, че представителите на неправителствения сектор изказваха мнения и поставяха въпроси, свързани преди всичко с тревожното състояние на националната сигурност, отбраната и въоръжените сили, както и подготовката на населението за евентуален военен конфликт, отколкото за техния социален статус.

За военно-техническата подготовка на населението

По тази тема комисията ще има отделно заседание, обеща нейният председател. Депутатите ще работят по подобряване на законите за резерва и за предучилищното и училищното образование. Темата за връщане на наборната служба бе повдигната от председателя на Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите младши лейтенант от запаса Петър Велчев. Председателят на Клуб „Ракетни войски и артилерия“ генерал-майор от резерва Вълчо Фотев застъпи идеята за доброволна наборна службa. Според генерал Михов комисията работи и по този въпрос. Оказва се, че десетте часа в 9 и 10 клас не постигат необходимия ефект. Самите теми, каза той, не са добре подбрани, те са за ниво полковници и подполковници. Заместник-председателят на комисията Янко Янков смята, че, що се отнася до патриотичното възпитание, вниманието трябва да бъде насочено към образователната система, а във връзка с военно-техническата подготовка да се акцентира на обучението на студенти. Полковник от запаса Нено Влайков, член на комисията, бе категоричен, че усилията трябва да се насочат към висока професионализация на армията, а не към връщане на наборната служба. Бившият министър на отбраната Ангел Найденов, член на комисията, аргументира невъзможността за връщане на наборната служба, но подкрепи доброволното военно обучение на студентите в рамките на висшето образование.

За отбранителните способности

Председателят на СОР „Атлантик“ генерал-майор от резерва Съби Събев постави въпроса дали депутатите са наясно с детайлите в оценката на състоянието на Въоръжените сили. И къде по критериите за боеспособност се намира нашата армия. Знаем колко сме назад, отговори заместник-председателят на комисията полковник от запаса Валентин Радев, бивш заместник-министър на отбраната. Според него въоръжението ни не само е остаряло, но е и опасно за използване. Той смята, че посоката на работа трябва да бъде подобряване на управлението и на изразходването на предоставените от държавата средства. Тъжно е, каза Янко Янков, че нашите въоръжени сили са на път да не могат да изпълняват конституционните си задължения. Той смята, че една от причините е липсата на приемственост в отбранителната политика, а най-големият проблем на националната ни сигурност е слабата икономика.

Корман Исмаилов подчерта, че в ръководствата на политическите партии няма чувствителност към проблемите на армията. В разделите „Отбрана и сигурност“ на програмите се пишат клишета, бяха неговите думи. Затова, според него действаме, когато пожарът избухне, а това ни струва много скъпо. Генерал Михов сподели тревогата на неправителствените организации, като посочи, че въпросът вече не е дали България има боеспособна армия, а дали армията има боеспособна част. Има опасност да загубим и определени родове войски, прогнозира още той.

За резерва на Въоръжените сили

Конкретни въпроси, свързани с набирането и използването на резерва на Въоръжените сили постави полковник от запаса Цанко Цанков, председател на Клуб „199“. В проекта на Програмата за развитие на отбранителните способности до 2020 г. се предвижда да имаме 3 хиляди резервисти, каза заместник-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев. Бройката, допълни той, е свързана с икономическите възможности и бюджетната прогноза за следващите години.

Вече има подписана заповед от министъра на отбраната за създаване на работна група по промените в Закона за резерва на Въоръжените сили, съобщи директорът на дирекция „Управление на човешките ресурси“ Антон Ластарджиев. Намеренията са поправките да бъдат в парламента през второто полугодие. Ще се търси облекчаване на процедурата за набиране на доброволния резерв. Вече е разработена визия за създаване на единен център за селекция и начална военна подготовка. Идеята е всички кандидати, включително и за войници, да се селектират в такъв център и да преминават медицински прегледи. След като се попълни необходимата бройка за Въоръжените сили, на останалите да се предложи договор за доброволен резерв. А тези, които само са минали подготовка, да се зачислят в запаса. Това решение имало подкрепа на Видовете въоръжени сили, що се отнася до доброволния резерв, но за войниците имало възражения. На държавно ниво, продължи г-н Ластарджиев, би могло да се развие идеята всеки, които иска да работи в системата на националната сигурност, да преминава начална военна подготовка.

Във връзка с недостатъчния офицерски състав в резерва, са предприети мерки студентите, които се обучават във военните училища, да имат възможност да изкарат начална военна подготовка и да придобият категорията „офицер от резерва“. В тази насока се подготвят и промени в кариерния модел. Разбира се, колкото и добър закон да направим, проблемите опират до недостатъчното финансиране, допълни г-н Ластарджиев.

За възстановяване на Военновъздушното училище

Този въпрос се обсъжда отдавна. Логично беше поставен от председателя на Българската авиационна асоциация полковник от резерва Ангел Георгиев и от полковник от резерва Валентин Цветанов от сп. „Криле“. По него генерал Михов каза следното: „ВВС имат сериозен проблем с модернизацията и изпълнението на задачата по ПВО на НАТО „Air Policing“. Обучението на авиационни кадри в НВУ не е качествено. Има оценки от командирите, че завършващите офицерски кадри не са готови за функционалните задължения на командир на взвод. Причините сме разисквали и с ректора на университета бригаден генерал Дочев и с деканите на трите факултета. Темата за ново или възстановяване на военното училище в Долна Митрополия, като самостоятелно, извън университета, стои на нашето внимание, но не е основна. За това има предложение на членове на Комисията по отбрана да бъде поканен командирът на ВВС генерал-майор Румен Радев за по-детайлна оценка на проблемите, които той поставя.“ Разбира се, каза председателят, без да игнорираме другите видове въоръжени сили, всички имат подкрепа от политическа, но най-вече финансова и техническа.

За доставката на нови изтребители

В МО, каза заместник-министър Кюмюрджиев, много внимателно разглеждаме състоянието на българските самолети МиГ-29 и възможността да изпълняват мисията „Air Policing“ след септември тази година. В тази връзка, уточни той, ние използваме опита на прибалтийските страни. Както други държави са предоставили възможност за съвместно, подчерта заместник-министърът, осъществяване на „Air Policing“, България също трябва да разглежда тази възможност, от гледна точка на защита на националните граници и изпълнение на ангажиментите към НАТО. В момента има работна група, каза той, която преценява какъв самолет и какви са начините за доставянето му, но в крайна сметка думата ще има Народното събрание. Генерал Михов обеща съвместна работа по тези въпроси, но бе категоричен, че балтийският пример не бива да го натрапваме като добър за нас, ще бъде голям срам за военната ни авиация.

За ползването на ВМА

Като запасни и резервисти нямаме никакъв приоритет, имаме сериозни проблеми при ползването на ВМА, казаха генерал-майор от запаса Петко Драгоев и генерал-майор Вълчо Фотев. Във ВМА, каза полковник доц. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м., заместник-началник на по диагностично-лечебната дейност, има две гишета за приемане на болни и за регистриране за кабинети. Едното, уточни той, е само за военнослужещи, за офицери от запаса и членовете на техните семейства, за ветерани, военноинвалиди и военнопострадали. На всеки кабинет има ред, като най-накрая са гражданските лица. Ако някой от запасните и резервистите е имал затруднения, най-вероятно това е от субективен характер, смята полковник Мутафчийски, и е нарушение на утвърдения във ВМА правилник. Забрана за ползването на рентген и скенер има само за цивилни лица, но не и за военнослужещи, включително и от запаса и резерва, отговори на въпрос на генерал-майор Драгоев полковник Мутафчийски. Генерал Михов предложи съюзите да изпратят в писмен вид до Комисията по отбрана своите претенции по този въпрос, с които ще бъде запознато ръководството на ВМА.

За промените в пенсионирането на военнослужещите

Петя Малакова от Министерството на труда и социалната политика аргументира предложението на вицепремиера Ивайло Калфин за промяната на чл. 69 от КСО, с която се въвежда възраст за придобиване право на пенсия от 52 години и 10 месеца. Тя уточни, че след 1 юли т.г. няма да е необходимо да си военнослужещ, за да придобиеш право на пенсия, след като имаш 27 години общ осигурителен стаж, от който две трети са действително изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили. Това е добре за преждевременно напусналите по различни причини военната професия. Проектът все още се обсъжда. Има възможности за предложения, както сега, така и след влизането му в парламента.

За съдбата на 68-ма бригада „Специални сили“

На този въпрос на генерал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, председател на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на Сухопътните войски, директорът на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната комодор Кирил Михайлов отговори така: „В проекта на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2020 г. се предвижда извеждането на Силите за специални операции в самостоятелно формирование в състава на Българската армия. Допълнително на Съвместното командване на силите се възлагат планирането, подготовката, осигуряването и провеждането на операциите на Силите за специални операции. В никакъв случай няма намерение за унищожаване или закриване на Специалните сили в Българската армия.“

По време на срещата бе поет ангажимент за удовлетворяване желанието на ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите за подобряване на техните закони. Обърнато бе внимание и на техните трудности при получаването на полагащите им се по закон безплатни лекарствени средства.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  КаПитанчев 24 апр 2015, 15:32
   
  6
   
  1

  Михо, Михо...., кой я бръсне тая твоя комисия по отбраната в тоя скапан парламент?

 2. #2
  old school 24 апр 2015, 18:47
   
  5
   
  0

  Вуйчо Михо, престани бе, човек... Ама нали не те знаят хората какъв парторг си, може и да те харесат... Освен че спомогна да се направи ремонта на L-39, другото след теб са руини... Ах тииии, нагаждачо мръсен, защо бе, не обичаш ли държавата си, политико ниеден...

 3. #3
  Redrage 24 апр 2015, 21:15
   
  4
   
  0

  Кого лъжите господин МИХОВ (за мен вече не сте военен), вие лично казахте че подкрепяте становището на министерството на отбраната относно бюджет 2015 и няма да се съгласите със ЗДБ 2015. А какво направихте в пленарна зала на НС. Гласувахте КАК? май беше "ЗА" и сега кого ще лъжете. Вземете погледнете това - http://www.minfin.bg/bg/page/943
  Ще можете да си изтеглите и надълго да се запознаете с бюджета на МО до 2019г. Можете също да ги сравните с другите бюджети (МВР, Финансии и др.) ,можете и да изчислите бюджета на МО в % спрямо БВП. Тогава говорете вие сте част от тези които ще ликвидират БА.

 4. #4
  нои 25 апр 2015, 19:25
   
  1
   
  0

  Стига с тези военно-патриотичните съюзи и неправителствените организации в сферата на отбраната и сигурността. Доколкото знам това са доброволни структури и не би трябвало да се ползват от каквито и да са облаги . Плащат ли си наем за ползване на ЦВК , КАКВИ привилегии искат за ВМА , та нали имат джипита , защо е тогава тази здравна каса. Държавата ги е осигурявала преди като действащи , пак ли да ги обгрижва, до кога.
  То армия няма , те ново училище искат.
  В тази комисия не трябва да има нито един бивш военен , за да вземат безпристрастни решения в интерес на държавата , а не на такива бивши мрънкала.

 5. #5
  ДО КОМИСИЯТА 25 апр 2015, 20:19
   
  1
   
  0

  СИГНАЛ

  Ненчев, обеща да изгониш корумпираните? Кога най-после? Вижте във Военна академия как плащат на фирми, без да свършили НИЩО! Но са единствени участници в уж обявени обществени поръчки от днес за утре! Платиха 65 000 лв. на ЕДИМИТ, без да е разработила нищо! Къде е резултата? Отчетоха работата и в Банско и на Пампорово, като си поделиха парите с възложителите! Роднински фирми, които даже не отговарят на елементарните изисквания за участие - ценз, кадри, предмет - крещящ пример е ЕДИМИТ. И това пред очите на всички!

  Затова не публикуват договора и извършените плащания, макар че по заповед на МО и закона, публикуван в Държавен вестник, са длъжни да ги публикуват.

  Вижте Обшествените поръчки:

  http://rnda.armf.bg/%D0%B4%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D1%8A%D0%BC-%D1%82%D1%8F%D1%85/

  Фалшиво! На мястото на договора стоят други документи. Умишлено.

  Няма ги и "Дата, размер и основание на всяко плащане, включително и на авансовите плащания"

  http://rnda.armf.bg/%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80-%D0%B8-%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D1%8F%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%89%D0%B0/

  Ами другите? Кухи системи, за които си поделиха над 1 300 000 лв. Махнаха най-крадливия четири месеца предсрочно, а другите ни лук яли, ни лук мирисали... Удряй с лопатата през мундзите им, иначе виждаш какво става - ти ги изгониш през вратата, те се връщат през прозореца!

  ПРОВЕРЕТЕ НЕЗАБАВНО ТОВА!

 6. #6
  той 25 апр 2015, 21:44
   
  2
   
  0

  олеее,Мио се разработи.ясно,нищо няма да свърши

 7. #7
  Кольо бариерата 25 апр 2015, 23:39
   
  2
   
  0

  Михо има едно място на бариерата и го пазя за теб, по-бързо, че Ненчев може да го заеме!

 8. #8
  село Сенник 28 апр 2015, 15:18
   
  0
   
  0

  Драги ми съселянино, бегай...бегай.....Как нямаш срам??как??ебати и..наглият селски брус!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка