ГЕНЕРАЛ БОЦЕВ ЗАЩИТИ С ДОСТОЙНА ПОЗИЦИЯ ГЕН.ШИВИКОВ!

Pan.bg 22 апр 2015 | 14:41 views (8645) commentaries(28)
img Валентин Цветанов
В сайта http://www.otbrana.com е публикувано мнение на командира на Сухопътните войски, генерал-майор Андрей Боцев!
Мога само да добавя: Браво, генерале! Така се защитава достойнството на военнослужещите!
Ето и материалът, препубликуван без никакви изменения:
Няколко думи за авторитета на Българската армия и за един генерал

Битува мнението, че няма нужда от армията ни, че ние сме храненици на държавата. И ние мълчим, защото нямаме законовото право да протестираме. Независимо от големите „облаги” - „високи” заплати, ранно пенсиониране и т.н., ние сме с 3000 бройки под щата.

В последните години Българската армия се нагледа и наслуша на обидни думи, квалификации и негативни изказвания по свой адрес. Военнослужещи и събития, инициирани или осъществени с помощта на армията бяха оплювани, участието й във всякакъв вид дейности - неглижирано.
А през това време военнослужещите изграждаха мостове на мястото на отнесените от наводненията, изправяха електрически стълбове, доставяха хляб и вода, рискуваха живота си като висяха на въжетата на вертолетите, за да помогнат на изпадналите в беда, спасяваха животи в пътно-транспортни произшествия - там, където другите не спираха да помогнат... Получавахме отлични оценки от нашите коалиционни партньори и по време на учения и на съвместни тренировки и на мисии. Утвърждавахме и продължаваме да утвърждаваме авторитета на България.
Свидетели сме на това, че бяхме наричани торбари, чорбари и какви ли не още. Битува мнението, че няма нужда от армията ни, че ние сме храненици на държавата. Нищо, че хлябът, който ние произвеждаме се нарича национална сигурност. Опитвахме се всячески да се защитим, да докажем, че дори един живот да сме спасили, от нас има нужда.
Да, към Българската армия има отношение - положително преди години според всички социологически проучвания, а сега - пак според същите проучвания - негативно.
Ние сме си същите, нашите задачи по защита на националната сигурност, подкрепа на международния мир и сигурност и оказване помощ на населението са същите и ние ги изпълняваме с чест и достойнство, независимо от това дали получаваме признание или не.
И ние мълчим, защото нямаме законовото право да протестираме. Независимо от големите „облаги” - „високи” заплати, ранно пенсиониране и т.н., ние сме с 3000 бройки под щата.
Трудно се изгражда един военнослужещ - чрез продължително обучение, солидна подготовка и опит, смяна на гарнизони, тренировки, учения, мисии зад граница... Недопустимо е от едно повдигнато обвинение към един от висшите офицери в Българската армия, командир на елитно формирование, ерудиран и перспективен генерал, по което съдът не се е произнесъл, да се уронва престижът на Българската армия като цяло. Точно в момент, когато той е предложен да заеме престижна и извоювана с много труд международна длъжност!?
Не бих искал да оправдавам или оневинявам генерал Шивиков - това ще направят оторизираните органи. Искам да кажа само това, че всеки един офицер, без изключение, е ползвал помощта на колеги и приятели, когато е сменял по десет-петнайсет пъти квартирата си и е бил местен от гарнизон в гарнизон. Когато съпругата му е оставала без работа, а децата са сменяли по няколко училища. И винаги е разчитал единствено и само на колегите си. Защото ние сме част от едно семейство и в добро, и в зло!
image
image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 28

 1. #1
  kiril_bulgaria 22 апр 2015, 15:42
   
  59
   
  4

  Искам да кажа само това, че всеки един офицер, без изключение, е ползвал помощта на колеги и приятели, когато е сменял по десет-петнайсет пъти квартирата си и е бил местен от гарнизон в гарнизон. Когато съпругата му е оставала без работа, а децата са сменяли по няколко училища. И винаги е разчитал единствено и само на колегите си. Защото ние сме част от едно семейство и в добро, и в зло!

 2. #2
  по гарнизоните 22 апр 2015, 15:44
   
  56
   
  6

  Така е господин генерал. По гарнизоните няваше хамалски фирми. Сами се оправяхме.
  Лошото е, че никой от служба "ВП' и ВОП не е обикалял като нас. Те не знаят и какво е служба. Да прощават ама просто не стават.

 3. #3
  ха-ха 22 апр 2015, 16:12
   
  15
   
  52

  Айде стига сте разсмивали хората с тези глупости! Едно е да ползваш помощта на колеги и приятели, а съвсем друго е да използваш власта си за да накараш някого да ти свърши работа (за без пари естествено)!
  Прекалихте вече с този Шивиков!
  Между другото той вече е изпята песен,ако не сте разбрали още! Така че спрете да му се подмазвате !!!

 4. #4
  Освалдо 22 апр 2015, 16:19
   
  40
   
  4

  Ха-ха, ти си изпята песен, по-скоро си такава, дето въобще не е запявана. А за генерал Шивиков не се безпокой. На космическо разстояние си от неговото ниво.

 5. #5
  Силен Генерал 22 апр 2015, 16:24
   
  41
   
  4

  Браво Генерал Боцев, така се прави. Заслужено командващ най - силните войски.

 6. #6
  vesmin 22 апр 2015, 18:00
   
  8
   
  6

  Законите са за всички.

 7. #7
  Борис 22 апр 2015, 18:16
   
  27
   
  3

  Форменият състав в БА е 26000 души, ако махнем незаетите места се снижава до 23000. Военно-окръжна прокуратура с щатният си състав и необходимата годишна натовареност като тази на гражданските съдилища трябва да отчита дейност. След девоенизиране на Министерството на вътрешните работи, ВОП на Република България работи само с военнослужещи от Българската армия. Колко е численият състав на ВОП, колко дела са завели и за какви провинения? Колко са осъдителните присъди, какви са званията, длъжностите и заплащането на служителите във ВОП, при каква категория труд работят? Има ли генерали от техния състав, които с дъщерите си са усвоили (крали) парцели по Черноморието и осъдени лиса?
  Тази структура – ВОП трябва да работи само при обявяване на „военно положение” и „положение на война”!
  Формени военнослужещи от БА: пазете си касовите бележки при пазаруване; документ за кръводаряване; билетите от градския транспорт; снимките с градския кмет на мястото за годишен отпуск; не говорете с никого; посещавайте интернет сайтове от външни РС; ограничете нецензурните коментари, както го е правил Васил Иванов Кунчев; не поглеждайте изотзад колежката и колегата с транссексуална ориентация; не говорете за политика и религия – бъдете абсолютни анонимници и гласувайте винаги.

 8. #8
  Just a question 22 апр 2015, 18:32
   
  18
   
  3

  Да питам само инвестигаторите от ВКР да ме светнете къде боядисаха BMWтата на министерството розови преди години, че не мога да се сетя... и какво стана с официалното приложение на тази принципно нова камуфлажна разпетновка и приложението и в практиката...

 9. #9
  uuuuuuuuuuuuuuuuuuuu 22 апр 2015, 19:09
   
  9
   
  3

  ей, ВЕКЕРЕТА, СКАПАНИ ПАРТСЕКРЕТАРИ, уважавайте Армията си ...

 10. #10
  GERMANIK 22 апр 2015, 19:09
   
  16
   
  5

  Браво Г-н Генерал, ето така трябва да се защитаваме и да сме единни, а относно злобарчето №3, аз не съм от системата на сухопътни, но мнението ми за Шивиков е превъзходно- един честен човек и доблестен офицер, и няма това мнение да ми донесе изгода, аз съм солидарен към колегите си- били те редници, сержанти или генерали

 11. #11
  отговорчо 22 апр 2015, 19:19
   
  12
   
  2

  Въпрос - питай ВОП колко производства са образували срещу оня кожния ген тонев (срам ме е да го напиша както трябва), са 100 милиона дългове. По колко злоупотреби са му наложили - парична гаранция?
  Мушмороци - не смеят.
  Пушенето трябва да е пред главния прокурор - да изкаме закриване на ВОП. И беза това от нея никаква файда.

 12. #12
  Един от тези където не "с 22 апр 2015, 19:22
   
  3
   
  6

  Ако не стават всики от службите значи може да се направи същия извод, че поне и един генерал не става с нашата малка армия. Господа колеги да не обръщаме форумите на махленска раздувка и да не се изказваме неподготвени за колегите си. В мое лице искам да кажа,че съм обиколил 4 гарнизона и съм запознат както със службата от едната страна, така и от другата..........и какво сега да започна да плюя кой еставал и кой не ли? Бъдете малко по сдържани в коментарите си или се обосновете или ще покажем на цивилните колко ни е капацитета и приказката "тъпи военни " ще се чува все по често. Уважавам генерал Шивиков и съм с него до компетентното излизане на някакво решение от Военна прокуратура. Ако искаме да се вземем в ръце нека да си гледаме са мо в нашето дворче , само така ще може да се излезе от това положение, в което е в момента БА.

 13. #13
  Николай Атанасов 22 апр 2015, 19:30
   
  7
   
  9

  Аз съм командир на в.ф. от БА. Отдавна не трябваше да съм такъв, дори трябваше да бъда уволнен тъй като много си падам по далаверите, даже някои ми викат Колю далаверата, но системата е такава, че за такива като мен няма проблем. Номерът е, началникът ти, и във ВП и ДАНС да са твои хора (лъжеш, фалшифицираш документи, черпиш, назначаваш техни хора и им осигуряваш служебен комфорт, и т.н.). Дерибействаш като паша и никой не може да те бутне. Подчинените за да папкат трябва да слушкат, затова идват в къщи да бачкат, носят ми армагани: агне, половин прасе, пилета, уиски, ракия, вино, и въобще кой каквото прецени според това колко да го накажа или да не го накажа, каква длъжност иска, на курс ли да отиде или в командировка да го пратя, или да ползва почивки или да си ходи по-рано и т.н. и т.н., знаете как е. Ако някой не ми бута, или не ми е симпатичен по някаква причина, го подгонвам здраво и или заминава, или го издухвам. Другите се усещат и много внимават къде какво приказват, дали във ВП, в прокуратура или в Инспекторат – няма проблеми., отварям торбата с опашатите лъжи, подготвям кой какво да казва, правя или подправям някое документче и всичко става топ.
  Спирам да пиша защото пак огладнях и трябва да видя какво са ми донесли „нерезите“, че май напоследък съм отслабнал и вече съм под 150 кила.
  Крайно време е да взема и да се изкъпя май, че колкото съм черен (като съм цивилен ме мислят, че съм от малцинствата, приличал съм на Джаго), още по-черен съм станал, пък и явно съм започнал да понамирисвам, защото взеха много парфюми да ми подаряват.
  Хайде, да не ви пука, няма проблеми. И да има, те са за ниските чинове.

 14. #14
  niki789 22 апр 2015, 19:42
   
  10
   
  4

  г-л Боцев, първо спрете шоробаджанащината в СВ, като заминаване на мисий (отиват войници без необходимия ценз, но нали са НАШИ ще са те въпреки жалбите и проверките от ИНСПЕКТОРАТА), приемане във ВА, прикриване на далавери, повишаване в звание и длъжност за да тръгнат на добре нещата.

 15. #15
  Четящ 22 апр 2015, 20:02
   
  7
   
  1

  ЦЯЛАТА ТРАГЕДИЯ - ИСТИНА ЗА ПРЕСТИЖА НА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ Е НАПИСАЛ НИКОЛАЙ АТАНАСОВ.
  БЛЕСТЯЩО ОПИСАНИЯ НА МЕНИДЖМЪНТА НА ВСЯКО ВОЕННО ФОРМИРОВАНИЕ В СЛЕДСТВИЕ НА 20 ГОДИШНИ РЕФОРМИ.
  НЯМА КАК ДА Е ДРУГОЯЧЕ, ЗАЩОТО ИЛИ СА ОТ ЕДНО СПАЛНО, ИЛИ МУ Е БИЛ ЗКВ ИЛИ СТАР ДРУГАР, ДЕМЕК ПОЛУРОДНИНА.

 16. #16
  За всички 22 апр 2015, 22:22
   
  8
   
  3

  Аз да го попитам генерал Боцев той лично колко квартири и гарнизони е сменил?Май родният г.Г.Делчев,Смолян и София?Сменил съм седем гарнизони и 11 квартири.Войници и сержанти нито са ми носили багажа,нито са ми ремонтирали.За багажа са ми помагали колеги офицери горе-долу на моето звание и длъжност,но никога пряко подчинени.Законите са еднакви за всички - ако са му работили в служебно време и не са били в отпуск......,просто да забрави за Монс.И без това се тръшкаше,че никога нямало да стане щабаджия.

 17. #17
  Грую Балкански 22 апр 2015, 23:11
   
  7
   
  2

  Типично за бившето ВКР, днешна ВП и ВОП да омаскарят някой, пък после да гледат сеира. Това са структури, които за да защитят мизерните си службички са готови да изфабрикуват всякаква гадост срещу достойните военнослужещи. Не познавам г-л Шивиков и не мога да кажа какви ги е вършил, но обвинението срещу него е смешно, пошло и глупаво. Такова обвинение може да се роди само в главата на закостенял комуноид с промит в КГБ или ГРУ мозък.Военните прокурори, като събратята им последователи на Вишински, са с ограничени умствени способности, синчета на комунистически мекерета и неспособни да скалъпят нещо по-съществено. Абе некадърници недни, когато се захващате с някой по-голям по дух от васпоне си напънете трите гънки на мозъка и измислете някое смислено обвинение, не всичко което ражда задника ви става да го ядете. Смешници! А на г-л Шивиков искам да пожелая да не се прекланя пред тази мръсна сган и да ги завре там от където са излезли, тоест на майка им в г..а.

 18. #18
  знаещ 23 апр 2015, 00:28
   
  2
   
  4

  До №12 ами брато ,ми не ставате, повечето от младите не знаят една команда да изпълнят нели да подадат, а всички сте офицери и сержанти, мога да изредя във всеки гарнизон по един емблематичен военен полицай и да се посмеем заедно.Има и много свестни момчета от старата гвардия ,ама ще ме извиняваш ама за 1000 човека специален закон?......
  До № 16 това, че не са ти помагали войници или сержанти означава че не си имал такива приятели, а офицери които нямат такива приятели ,извинявай но са комплексари.
  Аз познавам ген.Шивиков и знам че няма начин да е виновен, освен ако някой не го е наредил.Да му мислят тези дето се забъркаха защото съвестта им ще ги гложди цял живот.

 19. #19
  Подполковник Валентин Ник 23 апр 2015, 01:09
   
  1
   
  1

  Проблемът не е в Ген.Шивиков.Проблемът е , че остана една институция която все оше има авторитет. Тя трябва да е бъде смазана и подчинена. Министърът е наредил да се намери повод и се извърши показен процес.От там нататък за военната прокуратура е най лесно. Доноси много при тях.Долагат на министъра и той си избира.Показен процес шум в медийте.Н накрая армията на колене. P.C. A ти номер 16 що не се представиш?Не знаех ,че в армията има такъв велик и принципен командир. А по повод Гоце Делчев да те светна понеже съм служил там-службата в 28 мотострелкови полк, пък и в останалите бойните полкове в БНА беше за мъже!

 20. #20
  Rangel Rangelov 23 апр 2015, 13:45
   
  1
   
  1

  Shivikov is one of the best Bulgarian officers I have worked with in Bulgaria and abroad (Iraq). In my opinion all these allegations of "misbehaviour" and abuse of his authority before the completion of the official investigation are premature and unprofessional. I am questioning though, from what I see, the integrity of the Bulgarian officers and NCO, the forum is abundant of all these negative comments regarding the Army and the Army commanders... What a degradation of the core Army principles!

 21. #21
  За мъже 23 апр 2015, 20:28
   
  7
   
  0

  Ами как да знаеш Валентинчо за принципни офицери?То и в 28 мсп имаше свестни,ама или гледаха да се махнат заради местните офицерчета с манталитет на фатмаци, или пък ако се запънеха да служат принципно им сторваха клюляв като на ген.Пандев.Имаше един тапешник подполковник Кацаров,дето си правеше по поръчка обувки с подметки по 3 см.Та тоя хубавец като командир си построи къща голяма като жилищен блок.На тая къща работеше кажи-речи цялата сапьорна рота на полка,но за нещастие падна една стена и 1-2 войници пострадаха тежко...тайно ги лекуваха,но работата се размириса,и в крайна сметка г-н Кацаров надяна цивилното бомбе.Иначе беше голям войскар - редовно караше пиян след запой в ДНА.То и ЗКТЧ-то Лулов караше мъжка служба - толкова дебел беше,че през никакъв люк на танк,БТР или БРДМ можеше да влезе,но пък изпиваше кило и канче и не му се познаваше.Кат си служил в Г.Делчев как така не знаеш,че тоя тулуп Лулов си построи вела на Папаз чаир с материали и труд от полка?Тоя същия беше лично назначил половината сержанти в полка и те съответно се отплащаха.Или пък зам.командира,дето се разпореждаше с Лялево като с феодална собственост.Идеш с ротата да стреляш и висиш по половин ден тоя гински брус да си завърши лова на зайци и лисици но стрелбището.То и Самъндата риташе войници по кокалчетата и по каската, като не улучваха мишените от лежешком,ама накная едни уволнявки му отупаха праха в ресторанта на Горилата.А за лицето Раев да си чувал,или пък за лекето Тони Филянов?Да...,за едни службата беше за мъже,но за други,много повече от изброените беше "Безкраен празник" по Хемингуей.

 22. #22
  koko45 23 апр 2015, 22:12
   
  1
   
  0

  До#19. Само за информация - ВОЕННА ПРОКУРАТУРА не е подчинена на министъра на отбраната и от него нищо не зависи.

 23. #23
  запознат 24 апр 2015, 15:08
   
  1
   
  0

  Да не се забравя отговорността на командира в Дивания за смъртта на р. Гърдев. Затова ли му бе дадено генералско звание? Не беше "приятелски" огън, защото патрулът не е отговорил с паролата. А защо не я е знаел - това трябва да се попита командира на българския контингент. Утре някой от вас може да попадне в ситуацията на Гърдев, заради "свестен" командир. И тогава....?

 24. #24
  Хвала_БГ_офицери 24 апр 2015, 21:41
   
  1
   
  0

  Да не стигаме и до Кербала.Всички знаят кой е виновника наредил да се махнат рпг-тата,а после беше награден.

 25. #25
  И аз съм запознат 24 апр 2015, 23:44
   
  1
   
  0

  За приятелския огън не питайте командира а НЩ на батальона.

 26. #26
  смешници жалки 25 апр 2015, 08:18
   
  0
   
  1

  ето това е нашата армия- става нещо и всеки прави коментари , а сега и за Кербала ми някой да се изкаже и за Камбоджа.Жалки и страхливи военни си имаме.

 27. #27
  Все някой друг 25 апр 2015, 11:36
   
  1
   
  0

  Ами нито за Камбоджа има яснота кой какви щуротии извърши,нито за Кербала,нито за приятелския огън,нито за удавилите се с БРДМ-а.Наказани и понесена отговорност няма,а и все някой друг ни е виновен,но никога ние с нашата безотговорност,самоувереност и хаотично поведение.

 28. #28
  Красен Кирилов 25 апр 2015, 13:32
   
  1
   
  0

  ЗАЩО НЕ ЗАЩИТИХТЕ МОМЧЕТАТА ОТ КАЗАНЛЪК 13 ЧОВЕКА, КЪДЕТО ГИ УВОЛНИХА ЗА ЕДНОТО НИЩО,ЧЕ НЕ СА ИЗПЪЛНИЛИ ЗАПОВЕД, КОЯТО Е МНОГО СПОРНА...........КЪДЕ БЯХТЕ ТОГАВА? ТЕ СА ЛИ ДОСТОЙНИ?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка