МО: ПРИОРИТЕТ Е ЗАПАЗВАНЕТО НА СЕГАШНИЯ НАЧИН ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ НА ВОЕННИТЕ

Pan.bg 09 мар 2015 | 16:08 views (6292) commentaries(10)
img Приоритет е запазването на сегашния режим за пенсиониране на военнослужещите
Общественият съвет по въпросите на отбраната подготвя становище до вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Консултативният съвет в МО направи своите предложения до министъра на отбраната Николай Ненчев.


Спирдон Спирдонов
otbrana.com


Ако управляващите решат да променят условията за пенсиониране, това да стане за всички, които ползват правата по чл. 69 на Кодекса за социално осигуряване, а не само за военнослужещите, както направи 41-то Народно събрание. Това, по неофициална информация, е залегнало в доклада на Консултативния съвет за изработване модел на пенсиониране на военнослужещите, който се оглавява от главния инспектор генерал-майор Петър Петров, до министъра на отбраната. Т.е. да се спазва заключението на Комисията за защита от дискриминация, която на 2 октомври 2013 г. по сигнал на бившия министър на отбраната Николай Цонев установи, че е налице пряка дискриминация по признак „обществено положение“ по отношение на военнослужещите и лицата, изпълнявали военна служба, спрямо групата държавни служители, посочени в чл.69, ал.2, ал.3 и ал.6 от Кодекса за социално осигуряване. По негова инициатива комисията беше сезирана относно измененията на чл.69 от Кодекса за социално осигуряване, които бяха приети от 41-вото Народно събрание. С направените промени се въведе за първи път кумулативно изискване за години общ осигурителен стаж и достигане на определена възраст само за военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Такова не се предвиди за останалите категории лица, които придобиват право на пенсия за осигурителен стаж и възраст при условията на чл.69 от КСО или най-общо казано работещите в сектор „Сигурност и отбрана“. 42-ото Народно събрание възстанови справедливостта, превахвайки изискването военнослужещите да придобиват право на пенсия не само на основата на определен осигурителен стаж, на и при навършване на конкретно указана възраст.
image
Нашата информация е, че Консултативният съвет дава приоритет на запазване на сегашния режим за придобиване право на пенисия от военнослужещите, т.е. независимо от възрастта. Ако все пак се стигне до промяна, то условията за всички военнослужещи да бъдат 50-годишна възраст и 27 години осигурителен стаж, от които две трети изслужени по Закона за отбраната и Въоръжените сили. За летците, парашутистите, подводнирачите и водолазите – съответно 40 и 15 години. Разбира се, при гратисен период, например 3 години. И ще едно условие – да не бъде задължително съответното лице да придобива право на пенсия в качеството си на военнослужещи, след като отговаря на всички други изисквания, т.е. може да напусне армията на 48 години, в резултата на съкращаване или по други причини, и след две години да почне да получава пенсия.

Днес в централата на СОСЗР се проведе заседание на Комисията по пенсионното осигуряване към Обществения съвет по въпросите на отбраната. В нея, освен членовете на съюзите и асоциациите на запасните и резервистите, участваха и представители на синдикати от сектор „Сигурност“. Обсъдени бяха редица въпроси, свързани с предстоящата пенсионна реформа. На основата на направените предложения Общественият съвет по въпросите на отбраната ще изпрати писмо до вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин със становище по промените в Кодекса за социално осигуряване.

Председателят на комисията генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов, който е председател и на Обществения съвет към НОИ, информира участниците в заседанието по досегашния ход на дискусията за пенсионната реформа. Обсъдени бяха и някои неблагоприятни за военнослужещите и другите служители в сектор „Сигурност“ предложения от синдикати, работодатели и др. Някои от тях са въвеждане на възраст; диференциране на категориите труд по неясни критерии; очакваното премахване на „тавана“ на пенсиите, но само за новите пенсионери; прекратяване на изчисляването на пенсиите с приравнен стаж, а само по действителен; облагане с 10 процента доходите на работещите пенсионери и др.

Характерното е, че Обществения съвет по въпросите на отбраната ще защити в своето становище не само действащите военнослужещи, но и тези, които са се пенсионирали при неблагоприятни условия или поради съкращения не са успели да направят това. След изготвяне на документа се очаква той на бъде обсъден на среща с министър Калфин. Това ще стане преди консултативната група при него да обсъди пенсионирането в армията, полицията и специалните служби.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  уволнен 09 мар 2015, 19:17
   
  1
   
  0

  DRUGARIO генерал-майор от резерва д-р Стоимен Стоименов KOI NABOR SI!

 2. #2
  HUNTER 76 09 мар 2015, 19:48
   
  4
   
  1

  Виждам един здравомислещ военнослужещ, който ще се окаже ген.Петров

 3. #3
  qwerty123 09 мар 2015, 19:54
   
  1
   
  0

  Променете начина за пенсиониране, ама дали ви стиска.

 4. #4
  Учуден 09 мар 2015, 21:12
   
  0
   
  0

  КЪДЕ Е СИМЕОНОВ?

 5. #5
  Дрънкън Мак луд 09 мар 2015, 21:14
   
  2
   
  0

  Пък ние шотландските бойци сме вечни и не се пенсионираме! Добре дошли при нас !

 6. #6
  строевак 09 мар 2015, 21:39
   
  1
   
  0

  Вижте само какво предлагат другарите от запаса: въведете за сегашните военнослужещи въсраст, ама махнете за генералите и полковниците от запаса тавана на пенсиите /сержантите от запаса не могат да вземат тавана/. Всеки дърпа чергата към себе си, и то много здраво.

 7. #7
  Ай пак 10 мар 2015, 10:00
   
  0
   
  0

  Четете, ама не виждате какво пише. Основната идея е да няма възраст. Ако все пак от правителството натиснат да се въведе такава, което е най-вероятно, то тя ще е далеч под тази, която бяха зачукали преди 2 - 3 години. Освен това е нормално като падне таванът на пенсиите, да падне за всички. На последните няколко правителства, които се ослушаха за махането му, им беше изгодно да има таван. Разбираемо е - така ще дават по-малко пари на тези, които са си ги заслужили. Поставете се на мястото на сегашните пенсионери - изработили са си пенсиите, а получават някоя и друга стотачка надолу.
  Между другото таванът не го очаквам да падне скоро, да не казвам въобще някога. В мътните години след началото на прехода е имало тарикати, които са се осигурявали на неистово високи заплати и ако сега нямаше таван на пенсиите, тези същите трябва да получават по няколко хиляди лева пенсия. Това е известно на всички управляващи и затова и сини, и червени, и жълти, и оранжеви властимащи се увъртат и не свалят тавана. Могат обаче да го вдигнат до максимума на тази част от държавните служители, които съвсем редовно са осигурявани и представляват действителното съотношение между осигурителен доход и дължима пенсия и тарикатите да останат на този таван.

 8. #8
  veteran 10 мар 2015, 10:28
   
  0
   
  0

  До 6. Ей строевак, чети внимателно пък после пиши. Не предлагат такова нещо, то вече го има в закона. Това го искат другите пенсионерски съюзи, работодатели, а не тези които са се събрали да оправят нещата. Хората искат да има единно отношение към всички от сектора сигурност и отбрана, не разбра ли, по въпроса за пенсионирането. За да не ни ритат поотделно по кокалчетата. Което четеш се обсъжда сега в съвета към социалното министерство и в МО. Тази комисия на ОСВО иска да наложи промяна в закона която да е в интерес на военните, полицаите и всички с пагони, т.е всички, които са първа категория труд от сектора сигурност. Откакто ни приравниха към трета категория, при пенсионирането всички забравиха че сме първа и ни крадат от пенсиите кой както може. А това, че не вземаш тавана майка, да си учил, да си станал офицер, да си завършил една и две академии, да си отговарял за хиляди неща, които не си и сънувал, че може да отговаря един командир. Спомням си моя командир на полк през 90-те години ходеше като побъркан как да изхрани 500 души и да им осигури храната само. А неперкъснато го дрънчат за бойната подготовка, за бойната готовност, за всички бели направени от нас и т.н. И хайде стига сте повтаряли да прецакаме генерали и полковници. Когато излязох в пенсия излязох на 200 лева таван като полковник, а такива като теб и редниците дори вземаха над 400 лева

 9. #9
  Полуветеран 10 мар 2015, 11:58
   
  0
   
  0

  Питам се, защо през последните 2-3 месеца, никой тук не коментира последиците от решението на Евр. съд, което автоматично става част от вътрешното законодателство на страните членки на ЕС, по отношение на реда за пенсиониране - че не е нужно да прекъснеш трудово-правните си задължения с работодателя, за да се пенсионираш, както е в момента, а е достатъчно само да отговаряш на условията за придобиване право на пенсия!?! Т.е., работиш, междувременно изпълняваш условията получаване право на пенсия съгласно нормативните документи, пенсионираш се и продължаваш да си работиш на същото работно място...
  Вместо да се чудят, как да прекарват хората, да вземат да обективират споменатото решение в КСО... Това трябва да се иска, а не да си играем на сляп, глух и куц чрез разни комисии и предложения!

 10. #10
  Танас 14 мар 2015, 08:49
   
  0
   
  0

  Всички служили в БНА трябва да им се зачете трудов стаж от І - ва категория труд инак се явява дискриминация.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка