МО НЕ Е ПРАТИЛО ЗАПИТВАНЕ ДО ПОРТУГАЛИЯ ДА ОХРАНЯВА НЕБЕТО НИ

Pan.bg 09 мар 2015 | 10:37 views (2856) commentaries(2)
img След като ПАН.БГ намекна в статия - http://pan.bg/view_article-58-28272-IZVYNREDNO-PORTUGALSKITE-F-16-ShtE-POEMAT-I-BYLGARSKITE-ANGAZhIMENTI-PO-ER-POLISING.html
че Португалия може да охранява небето ни, в медиите се появиха различни статии и интерпретации на новината.
Уточняваме, че в статията си ние не сме казали, че ВЕЧЕ Е ПРАТЕНО ТАКОВА ЗАПИТВАНЕ ОТ БЪЛГАРСКА СТРАНА.
Все пак май месец е близо и е редно от българските ВВС, както и българските политици да излязат с позиция - ЩЕ СЕ РЕМОНТИРАТ ЛИ В НАЙ-СКОРО ВРЕМЕ МИГ-29, ЩЕ ИМА ЛИ ПАРИ ЗА НОВ ИЗТРЕБИТЕЛ, КАКЪВТО Е И ЗАМИСЪЛА НА СТАТИЯТА, ИЛИ ДРУГ ЩЕ ОХРАНЯВА НЕБЕТО НИ?

image

Ето и материала, който се появи във в.ТРУД.

Министерство на отбраната не е искало от Португалия да охранява небето ни

Българското Министерство на отбраната и правителството не са отправяли искане до Португалия техни изтребители Ф-16 да поемат охраната на небето ни, информира „Труд", позовавайки се на МО. Спекулациите за такъв вариант тръгнаха от това, че Румъния поиска четири Ф-16 от Португалия спешно да поемат охраната на въздушното й пространство. Букурещ обаче вече има сделка с Лисабон за доставка на една ескадрила изтребители Ф-16 „втора ръка".
Българското военно ведомство по-скоро отива към вариант да се ремонтират руските МиГ-29 докато им изтече ресурса до 2029 г. Днес в МО ще продължат преговорите с представителите на руската компания РСК „МиГ" за удължаване на ресурса на двигателите, както и на самолетния агрегат.
В МО има изготвен инвестиционен проект за придобиване на ескадрила нови бойни самолети, който, заедно с осем други проекти, включително и за придобиване на радари, ще бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. При положително решение от страна на правителството проектите ще залегнат в програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили до 2020 година.
Има заложен и преходен период, в който ще продължи поддръжката на МиГ-29. Преди дни военният министър Николай Ненчев обяви, че ремонтите на наличните МиГ-ове ни излизат много скъпо. По думите му 1,6 млрд. лева ще излезе тяхната поддръжка до 2029 г., за което в МО разполагат с детайлни разчети.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Георги Ковачев_ 09 мар 2015, 12:28
   
  4
   
  0

  придобиване на ескадрила нови бойни самолети[

  Дано наистина да са нови, а не "нов тип" от гробището в Аризона

 2. #2
  Капитана 09 мар 2015, 14:55
   
  2
   
  0

  Никой не е казал, че МО е молило португалците. Просто португалците като услужливи съюзници и загрижени за югоизточния фланг наНАТО могат сами да дойдат. И без това няма кой да ги спре. Те и комшийте отдавна предлагаха услуги за охрана на небето ни. Както върви скоро ще предложат тяхна танкова бригада да смени горнобанската за охрана на столицата.
  Интересно е че кой ли не повтаря като кришнар мантрата, че било скъпо да си поддържаме миговете по офертите на руснаците. ЗАЩО аджеба никой не каза какво предлагат по въпроса пустите му руснаци. И за нови мигове, и за подръжка на тези, които могат да летят още поне 15 години. Всички говорят с прилагателни имена вместо с конкретни цифри. И ако наистина руснаците се гъбаркат с нас предлагайки сиктир оферти, поляците си ремонтираха 15 броя МиГ 29 за 30 млн евро. Като братя по оръжие преди исега нека ремонтират и нашите за толкова, а ние ще ги почерпим с по 100 000 за бройка, като доволни клиенти. Известно време се коментираше по медиите цифрата 600 млн лв за авиацията. Това са 300 млн евро. За 11-12% от тях(включителн бакшиша) поляците ще ни оправят всички машини. ЗАЩО никой не си мърда пръста по въпроса N години вече, а само рецитрат мантрата "Русия иска много пари." Няма държава в бившия източен блок, която да не използва и поддържа МиГ 29 докато не му изтече регламентния ресурс след всички възможни текущи подръжки и модернизации. И последно. Някой може ли да каже какво стана с авиоремонтния завод "Г. Бенковски" където отдавна нашите МиГове можеше да са ремлгнтирани и обслужени по-евтино отколкото в Полша? Очевадно почва да става дори за съюза на слепите, че целта е след унищожението на ракетни войски да бъде унищожена и авиацията, която имаме в момента. А после ще си купим стари бръкми от САЩ, чиято летателна годност ще ни излиза n пъти по-скъпо отколкото МиГовете. Но поне паричките ни ще отиват в джобовете на най-големия защитник на мира и демокрацията.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка