В информационна война ли сме?

Pan.bg 07 мар 2015 | 15:36 views (3901) commentaries(13)
img http://www.capital.bg
"Активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля." Това изречение от работния вариант на стратегическия документ "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана", разработен от служебния военен министър Велизар Шаламанов, предизвика малка политическа буря у нас в края на миналото лято. След личната намеса на служебния премиер Георги Близнашки частта за информационната война на Русия отпадна от окончателната версия на визията. От дистанцията на изминалите няколко месеца обаче премахването на този елемент на заплахите за националната сигурност изглежда по-скоро прибързано и наивно. Защото в момента публичното пространство в България като че ли е под постоянен дъжд от проруски информационни шрапнели. "Русия провежда най-удивителния информационен блицкриг, който някога сме виждали", заяви и командващият на въоръжените сили на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав около месец и половина след като българското правителство заглади ръбовете на своята "Визия 2020", така че да не дразни Кремъл твърде много.
Според някои специалисти по информационна сигурност за война е може би малко пресилено да се говори. Което обаче по никакъв начин не значи, че страната ни не се намира под масирано пропагандно въздействие от страна на Москва. "Не знам дали да нарека случващото се в България "информационна война". По-скоро е пропаганда, манипулиране на политически и икономически процеси, въздействие върху общественото мнение, даване на привидност за поддръжка от страна на ЕС за действията на Русия", коментира за "Капитал" бившият служебен министър Тодор Тагарев. Освен специалист по планирането на отбранителните способности той е и един от българските изследователи, които се занимават с информационните аспекти на сигурността и съвременните бойни действия. Според него терминът война трябва да се използва само когато има конфликт, който включва в себе си упражняване на сила, използване на оръжия, разрушения и жертви. Такава обаче в момента съвсем реално се случва в Източна Украйна, а информационните аспекти от този конфликт засягат не само пряко замесените в него, но и трети страни, които могат да са както неутрални, така и потенциални съюзници на някоя от враждуващите държави. Тагарев смята, че българският случай е типичен за държава с неустановени възприятия и разбиране за политиката за сигурност и външнополитическата ориентация. Нещо подобно се случва и в други държави от ЕС, като например Унгария - експлоатира се естественият страх от войната, притеснението на хората, че могат да загубят, нежеланието им да причинят зло на някой друг.
"Всички тези пропагандни действия на Русия, ако приемем хипотезата, че тя няма да предприеме агресивни действия спрямо член на НАТО, по-скоро са, за да разколебаят големи групи от населението или политическите лидери в страни от ЕС в тяхната собствена правота. Целта е да ги убедят, че Москва има право на някакъв друг модел, на някакъв друг специфичен стил на поведение, който не се признава от международните норми. Целта е да ги разколебае по отношение на съюзите, в които участват, и по този начин да се намали съпротивата спрямо нейните агресивни действия в т.нар. близка чужбина - в държавите, които тя счита за своя сфера на влияние. Очевидният пример е Украйна", коментира по този повод Тагарев. Според него обаче в подобни ситуации само психологически операции не работят и като правило винаги става дума за съчетаване на различни видове инструменти. "Най-важният момент е, че те са елемент от по-голямо военно усилие", обобщава Тагарев. И добавя: "Струва ми се, че концепцията за хибридната война е по-обещаваща за анализиране на тези въпроси." За хибридна война говорим, когато става дума за съчетаване на конвенционални и асиметрични бойни действия с методи за натиск от невоенен характер, които включват в себе си също така информационни и психологически операции.
Първоначално информационните операции са разглеждани като елементи от някакви военни действия, от някакъв военен конфликт, който е достатъчно ясно очертан. По същия начин стои въпросът и с психологическите операции, които са част от действията, които всяка една от воюващите страни предприема, за да може да въздейства на така наречените от известния военен теоретик Карл фон Клаузевиц "центрове на тежестта на противника".
Това например може да е лидерът на противниковата страна – можеш да се опиташ да го унищожиш физически, което обаче обикновено е доста трудно. За сметка на това е далеч по-лесно да се опиташ да промениш начина му на мислене. Цел на психологическите операции например може да е да създаде у него усещането, че не може да ти противодейства, че е загубен и няма полезни ходове. Може също така да го дискредитираш в очите на собственото му население.

Втора възможност е да действаш спрямо вражеските войски и да ги деморализираш. В миналото това става чрез разпръскване на лозунги, чрез радиопредавания и т.н. В наши дни се използват по-съвременни комуникационни средства като телевизия, интернет, социални мрежи и т.н. Когато става дума за деморализация на въоръжените сили, има значение и точно за какъв тип войски става дума – най-податливи са например запасняци, новобранци или пък части, които са изтощени, дълго време са били под напрежение или пък са с много ранени. Те в много по-голяма степен се поддават на такова въздействие.
Трета възможна цел на подобни операции е цивилното население. Тогава, когато успееш да убедиш хората, че каузата им е загубена, че твоята кауза е печелившата, че тяхното бъдеще е с теб, можеш да си осигуриш победа с минимални загуби или дори изобщо без бойни действия. Тогава цивилните може да спрат да поддържа лидерите или армията си, дори те все още да са решителни, единни и целенасочени. Така че подриването на обществената поддръжка за военните усилия на страната е основен елемент от информационната война.
Последното се постига чрез систематично повторение на отделни твърдения, независимо дали са верни или не. Резултатът от това е бомбардиране на населението с манипулативни заглавия от типа на: "Обявиха война в МО!', "Дрънченето на оръжия продължава: Четири натовски кораба в Черно море" или пък "САЩ се оглеждат за танкова база у нас". "Има различни тези, които последователно се набиват постоянно в съзнанието на хората. Например, че Крим е руски. А всъщност той е бил на татарите. А ако върнем по-назад историята, може да се окаже, че е бил и български. По всички международни договори обаче Крим си е част от Украйна и това са международно признати граници", коментира по този повод Тагарев и добавя: "Друга теза е колко ни вредят санкциите. Колко да вредят, при положение че едва около 2.5% от търговията е с Русия?"
Важен момент при информационната война също така е налагане на "правилните" канали за разпространение на информация. "Впечатлението ми е, че в българските медии се цитират основно руски източници. Цитират се т.нар. опълченци от Луганск и Донецк. Често се цитират западни източници. Практически обаче никога няма позовавания на украински с изключение на официални изявления. Руската страна обаче последователно и агресивно налагат своите тези, докато западните медии се опитват да правят балансирано представяне на нещата. Така руската гледна точка преобладава", казва по този повод Тагарев.
image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  "Гардасил", 07 мар 2015, 15:51
   
  0
   
  1

  Англо-саксонское "нелетальное" оружие уничтожения коренных народов Украины (ФАКТЫ ИЗ ТЫЛА ВРАГА-23)
  Вчера, 13:22 | Категория: Лента » События
  Просмотров: 15787
  После Одесской Хатыни 2 мая 2014г. Петр Вальцман, фюрер Киевской фашистской хунты и колониальной администрации на Окраине (чего?), официально сообщил в той же Одесса о применении им против Новороссии стратегии победы в войне Королевских Вооруженных Сил Великобритании путем уничтожения мирного населения: "Poroshenko: "Their children will hole up in the basements - this is how we win the war!" [ENG SUBS]" на

  Владельцам, исполнительным президентам, министрам и НАТО "Fortress North America" (Северо-Американская Крепость), в официальных кругах известная также под названиями "New America" (Новая Америка) или "North American Union"(Северо-Американский Союз, не нужны коренные народы на Украине, в Латвии и других реcпубликах уничтоженного СССР, так же как коренные народы им были и есть не нужны в Северной и Южной Америке.

  Факты и серьезныe последствия применения "нелетального" пси-оружия уничтожения коренных народoв У(O)краины уже были опубликованы в моих предыдущих статьях цикла "Факты из тыла врага" на новорус.инфо в том числе в:
  "Американо-канадская система промывания мозгов на Украине или Что дальше? (ФАКТЫ ИЗ ТЫЛА ВРАГА-20)" (см http://novorus.info/news/policy/33433-amerikano-kanadskaya-sistema-promyvaniya-mozgov-na-ukraine-ili-chto-dalshe-fakty-iz-tyla-vraga-20.html)
  и
  "Канцлеракт. Скрытая игра секретных служб СШ(А) в Германии, Канаде, Латвии и на Украине (ФАКТЫ ИЗ ТЫЛА ВРАГА-22)" (см. http://novorus.info/news/policy/33856-kanclerakt-skrytaya-igra-sekretnyh-sluzhb-ssha-v-germanii-kanade-latvii-i-na-ukraine-fakty-iz-tyla-vraga-22.html

  21 января 2015г. портал km.ru опубликовал статью Александры Воздвиженской о "нелетальном" био-оружии уничтожения"Странная вакцинация с американским акцентом"
  (см. http://www.km.ru/world/2015/01/28/protivostoyanie-na-ukraine-2013-14/754091-strannaya-vaktsinatsiya-s-amerikanskim-ak).
  Копирию полнюй текст статьи:

  (начало статьи) "Соединенным Штатам нужна безлюдная Украина, и Киев этому всячески способствует
  Немало жителей Донбасса, спасаясь от военных действий, покинули родные места, бежав от войны в Россию или в мирные регионы Украины.
  В семьях последних есть дети, в том числе и девочки, которые посещают сейчас украинские школы.
  До родственников, оставшихся на территории ДНР, доходят известия о том, что вывезенных на Украину детей пытаются вакцинировать различными иностранными препаратами.

  Вот что рассказывает Евдокия Щербина:
  — Моя дочь уехала с двумя детьми в Днепропетровскую область. Старшей девочке десять лет. На днях она принесла домой из школы записку, в которой родителям предлагалось дать своё согласие на вакцинацию препаратом «гардасил». Дочь попросила узнать у наших медиков, не принесёт ли это какого-либо вреда здоровью ребёнка?

  На другой день я отправилась в нашу детскую консультацию. И пришла в ужас от того что узнала! Оказывается, «гардасил» или «цеварикс» якобы предназначены для предупреждения появления папиломы и рака шейки матки. На самом же деле эта инъекция ведёт к бесплодию. Её ни в коем случае нельзя делать ни девочкам, ни девушкам, ни женщинам!..

  К тому же этот препарат ещё недостаточно апробирован и неясно, к каким ещё осложнениям может привести.
  Между тем из США уже поставлено на Украину 42 миллиона доз «гардасила».

  Интересная получается картина. США, финансирующие «цветные» революции, вдруг начинают массово помогать странам третьего мира — поставками десятков тысяч доз вакцин Гардасил и Церварикс.

  Здесь могут быть основной и второстепенный факторы-причины.
  1) — финансовая выгода — вакцинация препаратами на государственном уровне это миллиарды долларов, и Гардасил с Цервариксом собирают эти миллиарды

  2) — второстепенный — это сокращение населения путем провоцирования бесплодия у женщин репродуктивного возраста.

  С одной стороны киевская хунта, подчиняясь указкам Запада, бросает на смерть десятки тысяч мужчин репродуктивного возраста, лишая страну здорового потомства.

  С другой стороны, экономика Украины уничтожена, условия жизни для большинства населения — скотские. Что неизбежно ведёт к падению рождаемости.

  А с третьей наблюдается попытка стерилизации украинок, чтобы территория стала безлюдной."(конец статьи)  В апреле 2014г. трагическую тему о "нелетальном" био-оружии уничтожения на У(O)краине поднял Дмитрий Гусев, который на своем блоге опубликовал статью "Убить украинца" о закупке фашисткой хунтой 40 миллионов доз вакцины ГАРДАСИЛ (см.http://dmgusev.livejournal.com/394580.html).

  Серьезные факты публикации не требуют комментариев. Поэтому я просто их довожу до сведения читателей:

  (начало статьи) "Временное правительство решило сократить численность населения Украины. Причем выбран был наиболее варварский и дикий метод, который бьет по самому больному, по детям! Ведь зачем убивать миллионы людей, когда можно просто помешать им родиться?
  Факты, а выводы каждый разумный человек должен сделать сам – ведь они останутся на его совести!

  Факт первый: Украина закупила 40 миллионов доз вакцины ГАРДАСИЛ от ВПЧ, официальное назначения этой прививки – профилактика рака шейки матки, причем, стоимость этого контракта – тайна за семью печатями.

  Факт второй: Дирекции Киевских школ довели до всех родителей, что согласно указаний начальника управления охраны материнства, детства и санаторного обеспечения Минздрава Алены Терещенко с целью реализации статьи 15 закона Украины “О защите населения от инфекционных болезней” , в Киевских школах начата вакцинация девушек. Красивый и благородный поступок? Как бы не так!

  Факт третий: Эта прививка не только не прошла полного цикла медицинских испытаний (первые девушки, которых привили ГАРДАСИЛОМ, войдут в детородной возраст только через 5 лет), но и имеет скверную репутацию в среде профессиональных медиков.

  Факт четвертый: Вакцинация этой прививкой запрещена в США (причем запрещена в так называемых «белых» штатах и, наоборот, практикуется в тех штатах, где избыток мексиканцев, латиносов и прочего сброда). В Японии Министерство здравоохранения, труда и благосостояния 14.06.2013 г. отозвало рекомендации по вакцинации девочек против ВПЧ. Решение было принято в связи с многочисленными жалобами на отрицательные побочные эффекты от применения вакцины гардасил. Также она запрещена и в Индии с Францией. Кроме того, запрет этой прививки в настоящий момент обсуждается в Германии.

  Факт пятый: Всемирная организация здравоохранения заявляет, что вероятность серьезной побочной реакции, прогнозируемая системой VAERS (Система сообщений о неблагоприятных эффектах прививок), в 2,5 раза выше, чем уровень смертности от рака шейки матки. Как мрачно шутят врачи, если вы умрете от прививки – рак матки вам точно не грозит.

  Факт шестой: Побочные эффекты от прививки тоже заставляют ужаснуться любого нормального человека, самое главное, известно как минимум о 41 случае развития рака шейки матки именно вследствие прививки.

  Факт седьмой: По сравнению с другими вакцинами Гадрасил значительно чаще дает усиление осложнений при ревакцинации, т.е каждая последующая доза переносится намного хуже и с более тяжелыми последствиями чем предыдущая, а для полного курса необходима повторять прививку трижды.

  Факт восьмой: На сайте «Правда о Гардасиле» http://truthaboutgardasil.org, собраны реальные истории девушек, которые были искалечены или убиты этой прививкой.
  Посмотрите на фотографии девушек, улыбающихся или смеющихся, счастливых, полных надежд на будущее. Все эти фото сделаны до того, как эти девочки получили прививки против рака шейки матки вакциной «Гардасил». Сегодня, многих из них уже нет в живых – они умерли от прививки. Другие – искалечены этой прививкой, стали инвалидами. Об историях этих девочек, которых стали называть гардасиловыми девушками, рассказывают их матери, и они сами. Почитайте их душераздирающие, полные горя и отчаяния письма!" (конец статьи)

  Дмитрий Гусев включил в текст видео "Правда о вакцине "Гардасил", которое было опубликовано на ютубе 5 января 2014г. (см.#t=16)

  Обращаю внимание читателей на сопроводительное к видео сообщение: "Информация о предназначении вакцины Гардасил. Обкатывание программы стерилизации белых девочек. Планы уничтожения коренного белого населения России. Пора просыпаться. Поднимись с колен, Русич и прибери в своём огороде, много паразитов завелось, которые уничтожают и отравляют то, за счёт чего ты живёшь!"

  Как доказывают факты, массовое уничтожение мирного населения коренных наций по стратегии, которyю в годы Первой МВ разработал Хью Тренчард (Hugh Trenchard), командующий Королевских ВВС Великобритании, и в годы Второй МВ воплотил его ученик Артур Траверс Харрис (Arthur Travers Harris), командующий Корпуса бомбардировочной авиации Королевских ВВС Великобритании, проводится не только в Новороссии, но и по всей территории Окраины.

  Русская Цивилизация, объедившая все народы СССР на основе принципа "Соединяем, Созидаем, Здравствуем", победила в Великой Отечественной Войне против фашизма 70 лет назад!
  На основе того же принципа Русская Цивилицация победит и в 21 веке!
  Vicky Top (Canada)

  Центральное информационное агентство Новороссии
  Novorus.info

 2. #2
  jmas 07 мар 2015, 15:55
   
  7
   
  2

  "За хибридна война говорим, когато става дума за съчетаване на конвенционални и асиметрични бойни действия с методи за натиск от невоенен характер, които включват в себе си също така информационни и психологически операции." PAN-ове, че то още войните на Спартак са били хибридни, за Втората световна да ни говорим. Я да си припомним: Мюнхенско споразумение, пакт Молотов, Аншлуз, диверсия на полската граница, Информбюро и "наше дело правое", национален траур след Сталинград, Гьобелс, "оръжието на възмездието", Алън Дълес в Швейцария, Холокост и накрая "всички немкини са изнасилени" - според Свободна Европа.. Тагаре-е-ев, да си вземеш парите от даскала, брат ми!

 3. #3
  JAK DANIELS 07 мар 2015, 17:51
   
  5
   
  2

  ..Русия винаги е била империя.Такава и ще си остане.Дали на някой му харесва или не това е факт.Украина е мафиотска структура управлявана от престъпници.Нй добре е да се раздели между Полша Русия и Унгария.Абългарите да си натискаме парцалите и чехлювците да не се правят на мъже,заштото Р.П. е жив ташак......

 4. #4
  Smarty 07 мар 2015, 18:27
   
  2
   
  0

  Hybrid Warfare съвсем не е равнозначно с българката Хибридна война, но кой ли се впечатлява когато сме най-умни и се образоваме от Weekipedia................................

 5. #5
  Капитал 07 мар 2015, 19:06
   
  4
   
  4

  Малко сте посъкратили статията, но в нея има доста неща, които касаят свинските лъжи на пан.

 6. #6
  NOV 07 мар 2015, 22:24
   
  2
   
  0

  Smradlivi SOROSOIDNI 4ervei ,, KAPITAL,, , balgarina niama nujda ot Ruska propaganga , dostata4no e da vidi kakvo napravihte ot darjavata mu za 25 godini. .......

 7. #7
  ДРЪН-ДРЪН 07 мар 2015, 23:08
   
  3
   
  0

  ОТ ТАКИВА "ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ" СПЕЦИАЛИСТИ КАТО ТАГАРЕВ СИЛОВИТЕ НИ СТРУКТУРИ СА НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ!

 8. #8
  аз 08 мар 2015, 07:22
   
  0
   
  1

  Ами да приемат Закон за защита на държавата токава. Явно сме толкова глупави, та желаем историята да се повтори.

 9. #9
  veteran 08 мар 2015, 11:06
   
  1
   
  0

  Откакто светът е разделен на два лагера всички се намират в състояние на информационна война. И Русия я води срещу всички и срещу нас и ние я водим срещу нея. Нещо ново ли е станало? И тази статия е част от нашата информационна война срещу Русия. Даже прекаляваме с нашите изцепки и затова отвреме- навреме ни тупват по главата, но ние от това не разбираме и продължаваме да се докарваме. Не е в интерес на България да го вади голям и да го размахва наляво и надясно, защото може да и го кръцнат и има много симптоми, че това става. И Южен поток, и цената на газта, и състоянието на армията ни, и калпавата ни политика и политици, и цялата ни скапана икономика и туризъм са следствие от тази война. И още по-лошо ще става, ако не ни уври главата и не престанем до се врем между шамарите на големите. Достатъчно е, че поддържаме санкциите като членове на НАТО и на ЕС, но не бива да се изтъпанчваме отпред. Даже и Бойко увря за това, но не и новата камарила активни борци, дошла на власт.

 10. #10
  SUH 08 мар 2015, 11:10
   
  1
   
  0

  Интересно, аз информация в наши официални медии, които да цитират опълченцитв не съм видял. Всички цитират или западни или украински, първите пък цитират вторите.

 11. #11
  полковника 08 мар 2015, 13:24
   
  0
   
  0

  Не съм "фен" на господата Тагарев и Шаламанов, но горното определение за "хибридна война" е може би най-точното, което съм срещал. И двамата имат много публикации, но основно на англ. език. С удоволствие бих се запознал с техните прогнози за характера на съвременната войната в електр. издания на сп. "Военен журнал", "Военна история", "Българска наука", "Сигурност" или като блогъри. Т.напр. в бр.4 на "ВЖ" има три статии за съврем. война, които се нуждаят от отговор на "високо ниво"-актуален ли е все още Клаузевиц и т.н.

 12. #12
  Тоя па охлюв 08 мар 2015, 15:17
   
  0
   
  0

  Тоя па охлюв къде видя масирана информационна война по медиите в полза на Русия?Че то 90% от медиите бълват бълвочи точно в полза на САЩ.Смешник.

 13. #13
  Симеон Предпоследни 08 мар 2015, 17:21
   
  1
   
  0

  Я тези "хибридните" ги проверете къде са учили? Помислете си по това време "КОЙ" и как ходеше там и няма да се чудите .....................
  11-ти, какъв полковник може да си щом за войните се образоваш от вестниците? Ако до това звание беше научил всички елементи на военната мощ на държавата нямаше да се чудиш защо при нашата импотентност другите ги прилагат умело, и не забравяй, че за да има мощ, трябва да има държава...........

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка