Как някои медии и известни историци пренаписват историята !?

Pan.bg 22 фев 2015 | 10:22 views (5741) commentaries(10)
img Полковник от резерва, д-р Петър Ненков


В последно време някои популярни български историци, използвайки медийната си известност, се опитват пред услужливи медии да пренапишат историята на Руско-турската Освободителна война 1877-1878 и да окалят тенденциозно някои знакови участници в нея . Един от най-хулените в последно време руски генерали е Михаил Скобелев . За храбростта му в боевете се разказват легенди, , а любовта му към българите е пословична. Той е един от най-обичаните руски генерали у нас и се ползва с огромна популярност в Русия. Затова неслучайно наскоро в Москва отново издигнаха разрушения през 1918 г. от болшевиките , негов паметник .
Като млад офицер през 1875 - 1876 г. взел участие в Кокандския поход на руската армия, където освен безумна смелост , показал и висок командно- организаторски талант при превземането на град Андижан . За този си подвиг, на 33 години бил произведен в чин генерал майор и става първият руски губернатор на Фергана . През март 1877г. е командирован в разпореждане на главнокомандващия на руската Дунавска армия. Той бил посрещнат от своите колеги твърде недружелюбно, защото много от тях му завиждали на гръмката слава . След като избухнали бойните действия той се прославил, като превзел на 30 и 31 август 1877г. с щурм Ловеч и спасил местното българско население от кланетата на турците .
При атаките на Плевенските редути, защитавани от армията на Осман паша му поверяват командването на Кавказката казашка бригада. Той проявява чудеса от храброст при превземането на редутите Иса ага и Кованлъка, но поради некадърността на руското командване , което не го подкрепило с резерви, бил принуден да отстъпи с много жертви завоюваните позиции, от които Плевен бил на един хвърлей . Преходът през снежния Балкан по непрестъпната Химитлийска пътека през декември зимата на 1878г. и храбростта му при разгрома на армията на Вейсел паша при укрепения лагер Шипка- Шейново утвърдили генерал Скобелев, като талантлив военноначалник.Той е наричан Белия генерал, тъй като винаги носил бяла униформа и яздил бял кон. Воините му били предани до смърт и казвали за него:”Там където е Скобелев, там е победата!” Той делял по равно с тях тегобите на суровия полеви живот и заради това те го боготворяли” и го сравнявали със Суворов!”

За съжаление наскоро прочетох една безобразна инсинуация от проф.Божидар Димитров за генерал Скобелев, В статията си той го нарича - „палач на своите войници” и го критикува за това, че бил предложил Кавказката казашка бригада начело с него да се прехвърли чрез плуване с конете през Дунава. Вследствие на експеримента се удавили 31 казаци.Това наистина е факт, но явно авторът не знае, че идеята за форсиране на Дунава с коне не е на Скобелев, а на друг гениален руски пълководец, генералисимус Александър Суворов и тя е приложена успешно от него на 17 юни 1773 г. при превземането на Тутракан.
В друг материал от сайта неизвестен автор, позовавайки се на книгата на Божидар Димитров “Истинската история на Освобождението 1860-1878? пише за Скобелев , че бил шут, клоун, касапин” и му лепи , какви ли не още обидни епитети. Мисля, че не му прави чест нито на директора на НИМ, нито на останалите любители на „евтини сензации” в своите коментари да изсипват тонове помия върху един от най-обичаните в България руски генерали. Те обвиняват Скобелев, че презирал живота на своите войници и пет пари не давал за него !?
Тогава, как да си обясним факта че той е споделял с нисшите чинове всички трудности на походния живот и смъртоносните рискове през войната. След като удържа двата превзети редута Иса ага и Кованлъка повече от едно денонощие без подкрепа и отбива пет яростни турски атаки, той е принуден да отстъпи, като изнася от полесражението всички ранени и лично заплаща транспортирането им от Плевен до Одеса. За своя сметка той облича и обмундирова воините си! Питам, колко други генерали са правели това !?
image
Май, че петте века на робство са били недостатъчни за някои, та се опитват всячески да хвърлят кал върху руските воини и техните командири, извървели хиляди километри от Донските степи и Сибир, за да загинат за нашата свобода, далеч от бащин праг, неопети от свещеници и неизпратени в последния си земен път от своите близки! И ние днес вместо благодарност, ги плюем, че били клоуни и шутове!Жалко и тъжно!Имайте малко срам господа!Макар и писан по друг повод възгласът на Паисий спокойно може да се отнесе и към вас: Ех, неразумни юроде!...
Ровейки се в сайтовете, попаднах на други две скандални публикации. В първата, обнародвана през миналата година, вестник „Стандарт” предоставя думата на директора на НИМ, проф. Божидар Димитров да разкаже куриозни случки от Руско-турската война 1877-1878г.Известният историк верен на своя екстравагантен стил , разказва, че не героизмът на руските воини, а българската ракия помогнала за освобождението на Пловдив. Ето и неговото интервю:” След като нанасят удар на турците в София, ген. Гурко и войската му тръгва към Пловдив. Там е съсредоточена 25-хилядната армия на Сюлейман, който се хвали, че ще превърне града във втори Плевен. Русите се придвижват бавно, като се снабдяват с храна, минавайки през богатите български села. Близо до Пловдив генералът среща 53-ма драгуни, водени от капитан Бураго. Отдалече Гурко забелязва, че са неестествено весели и шумни. Пияни са, след като са се почерпили с ракия и вино при хората от освободените села. Гурко им се разкрещява, идва и капитан Бураго, който е в същото състояние - пиян. Генералът гневно пита как в това състояние може да се разчита на тях. Бураго обаче се обижда и заявява, че нищо не може да попречи на него и хората му да изпълнят която и да е генералска заповед. "Ами, тогава превземете Пловдив!", казва им иронично Гурко. Капитанът обаче приема задачата сериозно. И дори без да разбере генералът, с пияните си драгуни влизат в града. Разделени са на двойки и тройки, вървят по улиците и.Турците са ужасени от гюрултията, понеже не могат да установят броя на драгуните. И панически хукват към Родопите. В това време Сюлейман е наредил трапеза на гарата в Пловдив, където е поканил консулите и чуждестранните журналисти да ги черпи и да им говори за плановете си. Адютантите му докладват какво става в града и той изоставя трапезата, като се качва на влака и заминава за Одрин. Драгуните идват, изяждат му обяда и пият още, но вече не ракия, а изискани френски коняци, които Сюлейман е приготвил за почерпката на гостите си. Докладват на Гурко, който все още нищо не е разбрал, че Пловдив е превзет. От своя страна генералът разпорежда да се закупи от българите голямо количество ракия и вино за нуждите на армията.”
image
Електронен сайт пък е още по-категоричен в своята оценка за войната и публикува статия със заглавие „ Българската ракия решила изхода на Руско-турската война!” В нея е написано следното: ” От първи до 12-ти клас учебниците ни описват обстойно събитията от Руско- турската война (1877-1878). Малко хора знаят, че едни от най-славните победи над руската армия, всъщност са постигнати благодарение на нашенската ракия!Как руснаците са превзели Пловдив?. Два месеца преди подписването на мирния договор и Освобождението на България, Пловдив все още се намирал под турско владичество. Страховитият Сюлейман паша и 15-хилядната му армия държали града в железен обръч. Войската се намирала на гарата. По обяд, Пашата седнал да яде. Но изведнъж запъхтени адютанти дотичали при него и му съобщили, че многобройна руска армия нахлула в града. Паника обхванала турците и те побързали да избягат от Пловдив. Всъщност това изобщо не била войска, а малка дружинка пияни руски войници. Преди да стигнат до бъдещата столица на Източна Румелия, солдатите освободили няколко селца в района. Зарадвани, местните българи посрещнали братушките възторжено и богато ги нагостили и напоили с ракия. Според историята, след среднощен запой, на другия ден по обяд шепата неизтрезнели руснаци решили да превземат Пловдив. В пристъп на алкохолно въодушевление и с бойни викове прекосили Марица и влезли в града. Турците толкова се стъписали от гюрлутията, че решили, че това е многохилядна армия!”
image

И тъжно и смешно и обидно ми стана от тези пасквили, в които малкото истина е полята с голямо количество жълтини и неверни факти.Разбирам, че вестникът трябва да се продава , но има неща, с които човек не трябва да си прави гаргара при некакви обстоятелства.Едно от тези неща е Свобо- дата на нашето Отечество!И после се чудим защо младото поколение е за-разено от бацила на нихилизма, не се гордее, че принадлежи към българ -ската нация и напуска родината си , без да го е грижа за нейното бъдеще .
Подобен е примерът с проф. Иван Стоянов от ВТУ” Св. Св. Кирил и Методий”, който написа книга „Нови щрихи върху идейните възгледи и дейността на Васил Левски”, в която категорично твърди,че Левски никога не е казвал„Ще имаме едно знаме, на което ще пише„Свята и чиста република”, че Левски никога не се срещал с Ботев във вятърната мелница край Букурещ и още редица „открития” , които оборват труда на много знакови историци преди него, посветили живота си на изследването на живота и революционното дело на Апостола, като Дойно Дойнов, Иван Унджиев, Николай Генчев и други. Как те не успяха да открият тези истини за Левски, които сега ни поднася проф. Стоянов!? Въпреки, че твърди , че с книгата си оборва митологеми за Левски и ни го представя, като жив човек, а не, като идол, проф. Иван Стоянов нанася със своите твърдения непоправими вреди на поколения българи, израснали със съвсем друга представа за Левски в своите сърца. Историята не е хастар на стара дреха, за да я обръщате напред и назад, в зависимост от вашите предпочитания и лични пристрастия! Така че спрете да ровите костите на най-великия българин с вашите „открития”, защото в жестоката криза, в която се намират българите днес – им трябва компас и знаме, какъвто е Левски, а не твърдения, с които ерозирате и цапате неговия светъл образ !

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 10

 1. #1
  kiril_bulgaria 22 фев 2015, 11:03
   
  7
   
  1

  То да беше само това! Периодично в печата се появява нещо, ей така, да хвърли сянка върху някоя светла личност от българската история. Идеята на Сорос и компания, която сега управлява България, е на младото "демократично" поколение да се даде друг прочит на нашата история.

  Христо Ботев убит за торба жълтици
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4113424

  10 версии защо e заловен Левски
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4509549

  Комунисти и фашисти фалшифицираха Ботев
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4504889

  И още много примери в интернет и медиите.

 2. #2
  МиГ 22 фев 2015, 13:36
   
  17
   
  0

  Винаги съм го казвал. Патологичната русофибия по ред причини (да не навлизам в подробности) се изражда в ненавист към собствения народ и историята на този народ, заедно с героите му. Тази фобия (тук вече не говорим само за русо, но и за българо) тласка населението на държавата в морален и етичен колапс. Нещо, което абсолютно никой не може да отрече, че е факт!

 3. #3
  Teraflop 22 фев 2015, 13:52
   
  12
   
  0

  Много хубава и вярна статия!Бравосъ на автора!Аз съм българин,бивш военен.Служил в българските Военно Въздушни Сили.Бях в Плевен.На Панорамата.Пред Костницата/в която не ни пуснаха,беше заключена в тоя период/.Горе,на Батак,в църквата с убитите българи.Човек трябва с очите си да види тези места и дълбоко в себе си,да се замисли.В тези ,нелеки за нас години, разбирам писанието на Васил Левский:"-Народе????".

 4. #4
  офицер 22 фев 2015, 15:17
   
  3
   
  8

  И аз съм българин, настоящ военен. Бил съм навсякъде и отдавам дължимото на всеки загинал в България руснак, украинце, финландец, румънец. Ама гадната кремълска политика от 1860 досега е само и единствено антибългарска и няма как да си заравяме главата в пепелта.

 5. #5
  geovel 22 фев 2015, 15:42
   
  1
   
  3

  В съседната статия пък обвиняват професора че бил русофил - тук обратното. От изнесените случаи в статията излиза, че това което е казал професора са си исторически факти само че на автора не му харесва как професора ги интерпретира.

 6. #6
  МиГ 22 фев 2015, 16:55
   
  1
   
  0

  Ето и потвърждение към горния ми коментар:

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1505900

 7. #7
  moted 22 фев 2015, 18:17
   
  4
   
  1

  Ако всичко това,го е написал Б.Димитров-Ужасно съм разочарован!Уважавах го.

 8. #8
  Дедо Прецаки 22 фев 2015, 18:27
   
  11
   
  1

  Аз пък да ви кажа правичката вече не съм сигурен какъв съм - толкова народ се изреди да ми обяснява, на кого да се кланям и на кого не, че се чудя отде се пръкнаха толкоз "разбирачи", дето знаят всичко за всичко! Зная обаче едно, като вляза в криптата на паметника на Шипка и в Плевенската панорама ме побиват тръпки и до името на прадядо ми виждам името на един друг Иван, дошъл тука от Русия и оставил кокалите си до неговите! Не виждам да пише там Джон или Джим или Бил или нещо такова...! И ме боли дедовия, дали тоз същият руски Иван е дошъл тука по заповед на императора, дето видиш ли си имал н'ам си какво на акъл - стига ми, че е умрял рамо в рамо с прадядо ми! Те затуй ний не бива да забравяме кой ни е помогнал (причините тука са друга бира) и да си спомним, като къде аджеба се намираме на картата преди да се надупим! Македонците от нищо сторват герои, дето ги немат, а ний дето си имаме, та и артисват чак - сторваме ги на нищо...!

 9. #9
  bash delibash 22 фев 2015, 22:41
   
  5
   
  0

  Жал ми е за родоотстъпниците а за непросветените ми е още по жал ,това говори че не са си направили труда да дори да научат елементарни факти ,че е имало ТУРСКО РОБСТВО ,че сме били КЛАНИ и ОГРАБВАНИ ,ИЗНАСИЛВАНИ и отвеждани в РОБСТВО .Народа има памет ,да внимават РОДООТСЪПНИЦИТЕ иЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ГЕЬОВЕ от който тръгна всичко .България е славянска държава ,изповядваща източното православие а Русия и руския народ са наши братя по кръв ,обичай ,писменност ,култура ,традиций и най вече по душа.С БОГА НАПРЕД И НАГОРЕ .

 10. #10
  kiril_bulgaria 23 фев 2015, 19:33
   
  0
   
  0

  И още едно допълнение към насочената пропаганда към народа на България:

  Защо Русия не спаси Левски
  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4605245

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка