АМЕРИКАНСКИЯТ ПРОТИВОРАКЕТЕН ЩИТ СЕ ОКАЗА БЕЗПОЛЕЗЕН НА ТЕСТОВЕТЕ. А СТРУВА 40 МИЛИАРДА

Pan.bg 22 фев 2015 | 00:38 views (3543) commentaries(6)
img Американският противоракетен щит с цена от 40 милиарда долара е безполезен (дори при тестове)
DesinfoWar


Въпреки десетилетие на тестване и десетки милиарди долара за разработката, една от водещите програми за противоракетна защита на САЩ се оказва всичко друго, но не и успешна, се казва в ново разследване.
Въпреки това, Агенцията по ракетна отбрана (MDA), планира да извърши следващата седмица, деветото от 2004г насам упражнение с тази скъпа система, и изходът на този тест ще повлияе на решението дали да се добавят още десетина такива ракети прехващачи към арсенала на САЩ.
Според скорошно журналистическо разследване на Los Angeles Times, обаче, тази система е съвпътствана от толкова много проблеми и грешки, че има сериозни съмнения дали може да отблъсне някаква атака и дали изобщо си струва парите, дадени през последното десетилетие.

image
Според резултатите от проучването на Times, публикувано в неделя, висши военни от Пентагона, които са част от екипа стоящ зад наземно базираната “Защитна система за прехващане” (GMD), заявяват, че програмата страда от повече проблеми, отколкото се е очаквало първоначално.
“Десетилетие след като беше пуснат в експлоатация, и след 40 милиарда похарчени долара, ние не можем да разчитаме на ракетния щит, дори във вниматено подготвени тестове, с предварително зададени параметри, които са далеч по-малко сложни за изпълнение отколкото би било при една реална атака”, пише Дейвид Уилямс за Times. ” Тimes откри, че първоначалните хвалби и обещания, са далеч над реалните способности на системата.”
Резултатите са меко казано разочароващи. Откакто тестовете започнаха през 1999г - половината от първите 16 теста за прехващане на мишена, представляваща противникова бойна глава, се провалиха. Системата накрая беше пусната в експлоатация през 2004г, но пет от осемте теста, проведени през последното десетилетие, също завършиха с провал. Системата GMD се очаква да прехваща ракети, при нападения от страна на противници като Иран и Северна Корея.
Дори когато официалните представители нагласяха предварителните параметри, системата трудно успяваше да действа според указанията. Последното успешно прехващане се е случило преди пет и половина години, а последните три опита – два през 2010 и един миналия юли – всичките бяха неуспешни.

“Тестовете са така нагласени, че системата да постигне успех”, заявява пред Times, Филип Койл, бивш директор на програмата за тестване и оценяване към Пентагона .“Това което ме удиви, беше, че те продължават да се провалят”.

Заради лошите досегашни резултати, всички очакват следващият тест, който ще се проведе на 22 юни.

Директорът на Агенцията по Ракетна Отбрана, флотски вицеадмирал Джеймс Сърлиг, заяви наскоро пред Конгреса, че предстоящите тестове за прехващане остават негов “най-голям приоритет”. И с право: Ако тестовете се окажат успешни, това ще добави 14 нови ракети към сега действащата система за прехващане, но при провал, военният секретар Чък Хейгел намекна, че ще се спре финансирането на програмата.

la-na-missile-defense-pictures-006

В реч пред Конгреса, сенатор Дик Дърбин каза: “не само приятелите на САЩ, но и нашите врагове” ще следят следващите тестове на системата, за да се убедят в нейниите способности.

“Аз съм оптимист, че сме открили грешките, които причиниха провала на ракетата през миналия юли, когато бойната глава CE-1 не успя да се отдели от ракетата носител”, заяви Сърлинг.“Ние сме отчели тази грешка за следващите тестове и работим към корекция на целия флот ракети до края на годината.”

Въпреки това, Сърлинг е помолил конгреса за допълнителни 99.5 милиона долара, за да започне, това което описва пред Times, “подобряване на дизайна”, който може да предотврати цялостна промяна на системата.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Осведомен 22 фев 2015, 01:55
   
  36
   
  1

  Смях смях смях, този така наречен щит може да спре всичко друго, само не и руските ракети! Така като слушаме май могат да свалят само ракети от типа на Скъд и Фрог (и то не много сигурно), разработка от поне преди 40 години. Никакъв шанс за въздействие срещу модерните руски ракети, смях, пълен смях. Щит хахаха

 2. #2
  Teraflop 22 фев 2015, 08:39
   
  29
   
  1

  Предварително да ти нагласят параметрите означава,да отидеш на изпит и да преписваш от пищовите си открито.А квесторът да гледа на другата страна,правейки се,че не те вижда.Кого залъгваш?

 3. #3
  Nesuno 22 фев 2015, 11:35
   
  22
   
  1

  Лелеее, отидоха парите на данъкоплатците с промити мозъци...че и помолил за още 99.5 млн...не е виновен който яде баницата...хахаха.. за 60 мин.САЩ ще поставят света на колене...май само във холивудските им филми...

 4. #4
  Незнам 22 фев 2015, 20:52
   
  11
   
  0

  Няма от какво да се тревожат Рамбо е Американец.

 5. #5
  Козел 27 фев 2015, 13:45
   
  3
   
  0

  Чък Норис ще оправи работата

 6. #6
  още инфо 28 фев 2015, 10:22
   
  0
   
  0

  Пуснете линк към публикацията на LA Times

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка