БИ БИ СИ: ПУТИН СИ ИГРАЕ! КАКВО МОЖЕ ДА ПРОТИВОПОСТАВИ НАТО НА РУСИЯ?

Pan.bg 20 фев 2015 | 22:34 views (7623) commentaries(13)
img Би Би Си: Какво може да противопостави НАТО на Русия?
Путин си играе, смята ген. Уесли Кларк. Навлизаме в ера, която напомня на Студената война, смята Андерс Расмусен


Войната в Украйна постави на дневен ред въпросите: нуждаем ли се от НАТО и какво ще направи алиансът в случай, че бъде нападнат един от неговите членове? Ето какво мислят двама авторитетни експерти по тези фундаментални за евроатлантическата сигурност проблеми.
Генерал Уесли Кларк, бивш командващ на обединените сили на НАТО в Европа:

"Западните демокрации винаги са реагирали бавно на заплахите. Достатъчно е да си спомним, как Франция и Великобритания не успяха да отговорят на окупацията на Рейнска област от Хитлер през 1936 г. Днес демокрациите не могат да осъзнаят стоящите пред тях военни предизвикателства.
image
Те не желаят да признаят, че Путин, "обявяващ се за мир", в действителност е главният привърженик на войната. Путин си играе. Той манипулира медиите, разиграва икономическата карта, маневрира. Той разбира как работят западните демокрации. Европа е преживяла през ХХ век две разрушителни войни и трета никой не иска. Той е разбрал, че всичко може да му бъде простено, защото западните демокрации не желаят да използват сила.

Политическите лидери на страните от НАТО трябва да помогнат за формирането на общественото мнение. Те трябва ясно да осъзнаят ситуацията, да назоват нещата с истинските им имена и да не бягат от отговорност. Западните лидери не трябва да са плахи, те не трябва да се боят от Владимир Путин. Той използва слабите места на НАТО".

Андерс Расмусен, бивш генерален секретар на НАТО:

"Лично аз чувствам невероятно разочарование. Смятам, че дълг на нашето поколение беше да включим Русия в конструктивно сътрудничество. Крахът на комунизма и разпадането на Съветския съюз предоставиха великолепна възможност да се осъществи отдавнашната мечта на европейците за единна, свободна и мирна и Европа. Беше правилно да се опитаме да включим Русия в тази нова визия за света. Русия, обаче, не споделяше тази визия.

Днес ние влизаме в нова ера, която много напомня на Студена война. Нашите приятели и съюзници в Балтийските страни са силно загрижени от поведението на Русия до голяма степен заради това, че една от руските доктрини се състои в това, че Москва си запазва правото да се намесва във вътрешните работи на други страни, за да защитава интересите на руското население. А както знаем в Естония и Латвия тези хора не са никак малко.

Русия постоянно подлага на изпитание решителността на НАТО. Ние сме изправени пред лицето на нова хибридна война и трябва да се научим да й се противопоставим. Нещата не са никак лесни, но, както ми се струва, основната, ако не и единствената причина за този вид хибридна война е да не се позволи на НАТО да задейства чл. 5 от своя Устав. Нашата позиция трябва да бъде ясно формулирана. Руската агресия срещу Украйна е повод да се събудим. И НАТО трябва да действа, изхождайки от тази ситуация".

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 13

 1. #1
  МиГ 21 фев 2015, 02:30
   
  25
   
  1

  "Беше правилно да се опитаме да включим Русия в тази нова визия за света. Русия, обаче, не споделяше тази визия."

  Ще има да взима Расмусен. Не Русия, а вие не споделяхте тази идея. Или ако трябва да съм по-точен - вие не искахте да гледате на Русия като пълноправен партньор, а по-скоро нещо като страна донор на ресурси, която да се съобразява с всичките ви щуротии, които натворихте в Света последните години... Путин ви го каза още на Мюнхенската среща по сигурността преди няколко години. И ако го бяхте послушали и бяхте работили с Русия наистина като с равноправен партньор, нямаше да се стига до тук.

 2. #2
  западни простотии 21 фев 2015, 05:46
   
  21
   
  0

  "...Те не желаят да признаят, че Путин, "обявяващ се за мир", в действителност е главният привърженик на войната...."

  ГЛУПОСТИ на куб! "...главният привърженик на войната.." са САЩ и Великобритания! За какво му е на Путин война? Той не иска цял свят да владее...

  САЩ СА АГРЕСОРИТЕ В СВЕТА!


  "...Беше правилно да се опитаме да включим Русия в тази нова визия за света. Русия, обаче, не споделяше тази визия...."

  САЩ повлия на Европа да не се работи кнструктивно с Русия, понеже имаше опасност за тях, ЕВРАЗИЯ да стане по-силна от тях! И сега Европа също губи от това васалско положение, но и САЩ вече претърпяват огромна загуба на доверие и в Европа!


  "...една от руските доктрини се състои в това, че Москва си запазва правото да се намесва във вътрешните работи на други страни, за да защитава интересите на руското население. А както знаем в Естония и Латвия тези хора не са никак малко...."

  Ами щом са много, то те сами могат да вземат демократично властта и да се присъединят към РФ. Естония и Латвия правят огромна грешка, че забраняват руският език. Скоро там руснаците ще вземат оръжието и ще стане както в Донбас.
  И за това не е виновен Путин! Просто това е последица от разпадането на СССР и смесването на различни нации. Руснаците искат да живеят по руски, ако им се пречи, става гражданска война!

 3. #3
  Teraflop 21 фев 2015, 06:30
   
  19
   
  0

  Уесли Кларк и Расмусен дразнят ли се от "играта" на Вл.Владимирович или просто злорадстват?Путин си играел.Ами весело му е на човека,като гледа беззъбото НАТО.Особенно срещу ИДИЛ.Крал Абдула и фараоните направиха повече от тъпите янки.И то за по-кратък период.

 4. #4
  МАРТИН 21 фев 2015, 09:37
   
  12
   
  0

  този сайт мирише на маниполация ран или ран-ът никкой незнае путин е голям човек тия говеда незнаят какво говорят просто елита или по скоро ония дето се мислят за богове искат да подчинят русия защото е самостоятелна дъража и не ги ебе за сащ да мрът еврейте и масоните като плевнелиев това не е никакъв мъж по зле и от кукла на конци е ........... немога да го опиша с думи ONE NEW WORLD ORDER WILL FALL !!!!!!!!

 5. #5
  zdr 21 фев 2015, 09:51
   
  15
   
  0

  Русия си запазвала правото да се намесва...
  А Виенския договор, какво се реши на него?
  Има го в интернет, но за незапознати ще спомена, че на всеки 10 години страните членки на НАТо се събират и обсъждат бъдещата политика на съюза за следващите 10 години. през 2002 основно беше борбата с тероризма, а през 2012 НАТО (САЩ) се обявиха за световен полицай, с две дум: Ако страна членка на НАТО се чувства застрашена от друга държава, която не е член на НАТО, то НАТО може да предприема действия срещу въпросната суверенна държава. Не гарантирам че превода е 100% верен но смисъла е ясен. Мисля че коментарите са излишни.

 6. #6
  Пък сИга 21 фев 2015, 13:59
   
  8
   
  0

  Ами не я включихте Русията в тая нова визия за света,а се юрнахте като вълци в стадо без кучета да рабите от Русията,пък сега рИвете.

 7. #7
  Бай Хуй 21 фев 2015, 15:10
   
  3
   
  0

  Е че то е ясно ко мой да противопостави - мчи един сал гол гъз мой противопостави :)

 8. #8
  Смешници 21 фев 2015, 21:23
   
  8
   
  0

  На никой в НАТО не му се умира за идеали.То и затова ислямистите ги правят луди и в скоро време западните общества ще рухнат проядени като от дървеници от исляма и ционизма едновременно.И Рим затова е рухнал.Просто на всеки му е било плиз кура за римските ценности,римското право,римския мир и римските богове и никой не е отивал да воюва.А Рим два пъти е превземан от варвари,въпреки,че е бил над 1 млн. души.И на мен ми е през уя за европейските директиви за шкембе чорбата,кривите краставици,прахосмукачките,готварските печки ,рачията и тъпите им регламенти.Да не говорим пък за ГМО-тата,шистовия гЪз,30 годишното им замразено месо,гейовете и Кончитите Вурстови или пък за безбожниците от Шарлитата.Смешници.

 9. #9
  Тюх 21 фев 2015, 21:33
   
  4
   
  0

  Уесли Кларк много добре знае за какво иде реч, просто сега не му изнася да си припомни дори собствените си изказвания ;-))).  Да не говорим, че даде назад по въпроса за търсенето на истинските виновници за 9/11. Така, че пагоните не са това което са :-).

  А проблема и на Путин и другите е на съвсем друго място. Но за целта се изисква да разгледате силите на противопоставяне по друг начин ;-))).

  Ей ви го Хазин, с него сме на едно мнение за трите центъра на "западната" цивилизация - Ватикана, Лондон и Вашингтон. Съответно, не случайно, те са и градове СУВЕРЕНИ :–))))))))). А вие си "гивнахте-ъп" суверенитета заради ЕССР и хартийката наречена евро ;-). Или сте готови да го направите :-(.  Но Девятов е по-прецизен, поне по отношение на Китай и Финантерна :-).  Геополитиката не е толкова просто нещо колкото доста хора им се иска. А в бриджа обявите са по-важни от разиграването. Нали сте чували израза, лордовете обявяват а слугите разиграват :-).

  Ей ви пример с Украйна и позата на ЕССР:

  "4. Расследование недавних актов насилия будет проведено под общим мониторингом власти, оппозиции и Совета Европы."

  http://lenta.ru/articles/2015/02/21/21feb2014/

  Е, проведе ли ЕССР разследване на събитията от Майдана, дори сега когато има практически пълен контрол, съдейки по мерака на Порошенко/Вайцман да става член на ЕССР, или това е поредната фойерверка :-)???

 10. #10
  Тюх 21 фев 2015, 21:40
   
  2
   
  0

  Уточнение, иде реч за сититата "ъф" Ватикана, Лондон и Вашингтон ;-).

 11. #11
  до #5 zdr 21 фев 2015, 21:42
   
  4
   
  0  Имаш ли линк-а към оригинала?
  "....а през 2012 НАТО (САЩ) се обявиха за световен полицай, с две думи: Ако страна членка на НАТО се чувства застрашена от друга държава, която не е член на НАТО, то НАТО може да предприема действия срещу въпросната суверенна държава...."

  Сигурно е така, някой ако се почувства само "застрашен", то да имат право САЩ/Нато да воюват протв "страшният"??? Абе то САЩ от както са се образували, само с това се занимават: войни и ограбване след това! Нещо много ми прилича САЩ на описанието на древната страна в Евразия, Хазария, която също е била рекетьорска! Днес на власт в САЩ също са хазарите. Не са си изменили много нравите!

 12. #12
  Нищо.... 21 фев 2015, 22:15
   
  3
   
  0

  "...Какво може да противопостави НАТО на Русия?..."

  Нищо не може! Този народ е непобедим!

 13. #13
  Сун Дзъ 22 фев 2015, 00:27
   
  5
   
  0

  Нрава на НАТО е чакалски-когато имат за враг слаба държава ,като Сърбия или Либия не се колебаят и веднага я нападат и разоряват.Ама срещу Русия не им се рискува изобщо,защото вече са и яли попарата .

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка