ПРИЗОВАВА ЛИ ПЛЕВНЕЛИЕВ ЗА РАЗПРАВА С ТЕЗИ, КОИТО НЕ ИСКАТ НАТО?

Pan.bg 18 фев 2015 | 13:30 views (4088) commentaries(15)
img Призовава ли Плевнелиев за разправа с инакомислещите?
БГ НЕСВ рамките само на няколко дни първо военният министър Ненчев, след него външният министър Митов, а накрая, за да няма съмнение, че става въпрос за координирано мероприятие, и президентът Плевнелиев размахаха заканително пръст към критичните медии, НПО и партии.

Които искат спиране на войната в Украйна, сваляне на санкциите срещу Русия и да не се допусне България да бъде използвана за плацдарм на агресия срещу Москва.

Първо Ненчев се закани на критиците на правителството във връзка с предстоящото разполагане на няколко десетки натовски танка и бронирани машини, които вървят в комплект с командния център на НАТО. Те щели да попаднат "под ударите на закона". След него Митов, с далеч по-остър тон порица легитимните въпроси и несъгласия с политиката на правителството като "истерии покрай един координационен център с 40 служители". И удари с юмрук по масата: това граничело с "криминално поведение". За капак Плевнелиев спекулира с тревожните слухове за предстояща мобилизация, която той като върховен главнокомандващ категорично отрича. Всъщност президентът заплаши търсещите отговори за манипулациите, непрозрачната политика и рискованите ходове на правителството спрямо Русия.
image
Обвиненията му, че към "подобни лъжливи тези се прикрепят и политически сили, които съвсем доскоро непоколебимо заявяваха евроатлантическата си ориентация" се връщат като бумеранг при него. Защото слуховете за мобилизация съвпаднаха с новините около натовския команден център в България. То вървеше ръка за ръка с опашатата лъжа, че центърът ще бъде свързан само с "папки и компютри". Тези дни обаче се разбра, че идват танковете. Утре могат да долетят и самолетите. Така че страховете в българското общество от предстояща мобилизация са напълно основателни, макар че преди Плевнелиев бяха отречени и от военното министерство.

Най-скандалната част от изказването на президента обаче е изречението, че

"това е много опасно поведение и държавата трябва да вземе мерки със силата на всички свои институции и контролни органи да разсее и да противостои на насаждането на опасните спекулации и на страх в обществото."


С тези думи държавният глава на практика указа какво да се прави с критиците на правителството: кажи-речи да бъдат предприети силови мерки и да се поведе пропагандна битка срещу тях.

За втория "набор" от средства можем да допуснем опити за налагане на опорните точки на "ястребите" на Запад на българското общество с помощта на проправителствените медии и грантовите НПО-та. Това мероприятие обаче е обречено на провал, защото все повече стават гражданите, които заявяват активна позиция в защита на националния интерес, който трябва задължително да отчита историческите, културните и икономическите ни връзки с Русия.

първият "набор" обаче не само озадачава, но и буди тревога. Какво предлага Плевнелиев? Профилактика от спецслужбите и полицията на неудобните гласове в обществото? Арести на инакомислещи? Пропагандни процеси за "национална измяна"?

Подобни неща ставаха преди 1989 г. Макар че не успя да се запише като "активен борец" против комунизма, като патрон на една хилава инициатива в чест на 25 години от идването на демокрацията президентът би трябвало да знае това. И да си мери думите. А ако не може да го прави, по-добре да си мълчи. Защото сред най-големите завоевания на прехода са конституционни права като свободата на словото и съвестта и правото да се търси и получава информация от властите. /БГНЕС

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  Георги Ковачев_ 18 фев 2015, 13:50
   
  28
   
  1

  Тези момчета съвсем се увлякоха. Не осъзнават ли, че са на власт до време, че и те са смъртни...

 2. #2
  bob 18 фев 2015, 14:26
   
  22
   
  0

  Г-н Прецедент, прочетете изказването на журналиста в Турция...а "тя" май е втората по армия в НАТО?

 3. #3
  Плевню 18 фев 2015, 14:45
   
  21
   
  2

  Най добре е да се омита от президентсвото ,а там да иде някой ,който милее за народа ,а не мисли само как да си напълни джобовете и да говори само тъпотий.Вицепрезидента е много повече в час от тоя самозабравил се охлюв.

 4. #4
  НАТОрището 18 фев 2015, 15:02
   
  20
   
  2

  Въобразила си въшката, че е слон. Я марш в плевнята!

 5. #5
  llyubo 18 фев 2015, 15:23
   
  18
   
  2

  Г-н Прецедент новите избори наближават...

 6. #6
  _edin_ 18 фев 2015, 17:55
   
  4
   
  2

  gospoda ne si igraite s horata ne si igraite s naroda verno e turpeliva nacia sme no vsichko e do vreme shte mu pisne na naroda i shte vi pomete kak si trebva ne si vuobraziavaite cheste bogove vie ste banditi i geiove i fashisti da jivee Bulgaria

 7. #7
  salamander 18 фев 2015, 19:01
   
  10
   
  1

  Преди не можеше да се говори против Партията - столетница. Имало казват забрана на свободното слово, диктатура било. "Критикувай смело и си стягай багажа за село". Сега живеем в "демократична и правова държава", държава в която те заплашват открито и в която права имат единствено тези, които окрадоха и предадоха собствения си народ. Но времето ще покаже, кой крив, кой прав.

 8. #8
  НАТОрен 18 фев 2015, 19:20
   
  9
   
  3

  Само не искам да се притеснявате, идват изборите и ще имаме възможност да изритаме чехлите и чехльовците от президентството.
  А за НАТО ще си говорим пак. На референдума, който така или иначе ще се състои рано или късно.

 9. #9
  Бай Иван 18 фев 2015, 19:58
   
  6
   
  3

  Аве кой го избра тоя образ така и не разбрах сутрин пие кафе с консула на САЩ, както Сидера със тоя на Русия, Президентчето съм обеден изтече ли му мандата няма да го видим веднага ще изхвърчи за САЩ

 10. #10
  НАРОДЪТ 19 фев 2015, 02:08
   
  1
   
  1

  "...да попаднат "под ударите на закона"...."

  "...граничело с "криминално поведение"...."

  "...държавата трябва да вземе мерки със силата на всички свои институции и контролни органи да разсее и да противостои..."

  Абе пикльовци, не ви ли е ясно, че ние сме НАРОДЪТ? А кои сте вие?

  Три МЪРШИ, които са заразени от сащиянската смъртоносна болест, да избиват себеподобните си!

  Еми всяко стадо си има истинкт за самооцеляване! Нищо чудно масите да ви стъпчат с краката си като дъждовни червеи, понеже усещат, че не им принадлежите и им носите заплаха!
  Ще имате ли време да стигнете до термнал 2 и да побегнете за ФАЩ?

 11. #11
  Три МЪРШИ 19 фев 2015, 08:38
   
  2
   
  1

  "...да попаднат "под ударите на закона"...."

  "...граничело с "криминално поведение"...."

  "...държавата трябва да вземе мерки със силата на всички свои институции и контролни органи да разсее и да противостои..."

  Абе пикльовци, не ви ли е ясно, че ние сме НАРОДЪТ? А кои сте вие?

  Три МЪРШИ, които са заразени от сащиянската смъртоносна болест, да избиват себеподобните си!

  Еми всяко стадо си има истинкт за самооцеляване! Нищо чудно масите да ви стъпчат с краката си като дъждовни червеи, понеже усещат, че не им принадлежите и им носите заплаха!
  Ще имате ли време да стигнете до термнал 2 и да побегнете за ФАЩ?

 12. #12
  Той 19 фев 2015, 08:48
   
  3
   
  0

  Отиваме на зле, а аз отивам към терминал №2...

 13. #13
  Игра на дронове 19 фев 2015, 10:03
   
  1
   
  2

  Мда, неприятно е!
  Пишат си тук разни коментари, като се почне от разни идеи и призиви на враждебни действия спрямо България, и се стигне до проповядване за насилствена смяна на установения ред. Мислят си, че са анонимни и могат да си приказват каквото си искат.
  Изведнъж се оказва, че ще трябва да отговарят за думите и действията си! Следва подрискване и вой до небесата...
  Товарищи, родина слышит!

 14. #14
  ДЕМОКРАЦИЯ 19 фев 2015, 10:49
   
  2
   
  1

  Нали е "ДЕМОКРАЦИЯ"?

  Дума "ДУПКА НЕ ПРАВИ"!

  Ако ли пак трябва да ни е страх от др. Живков и ДС, то по-добре да си се върнем в социализма! Там поне имаше много безплатно за всички. А в капитализма, само за мошенниците и предателите има.... И армя имаше а сега, какво има? Едни цигани се разхождат по страната :)!

  "Да живей капитализма с най-върховната му форма: Вечната деморация "

  1. Имаш право да работиш, но може да няма работа!
  2. Имаш право да си купиш всичко, но само едни печатят пари, а другите - крив макарон!
  3. Имаш свобода на словото, но да не си посмял да критикуваш крадците и предателите, които "случайно" са дошли на власт!
  4. Имаш възможност да се лекуваш, ама ако имаш парички, иначе Орландовци с песента "...Чакам те да дойдеш тииииии ...."
  5. Имаш право на всичко, ако не мътиш водата на мафията, която както и при социализма, управлява държавата.
  6. Имаш избори, но се оказва, че печелят изборите винаги само едни? "Ако изборите решаваха нещо, то щяха да са ги забранили..."
  7.Имаш армия да те защитава, но се оказа, че няма такава....

  Много сори, но за 90% от населението, тогава даже и "старият" СОЦИАЛЗЪМ е по-добрата система! Капитализма е за мошенниците!
  България не е само София и блд. "Витоша" !!!

 15. #15
  veteran 19 фев 2015, 13:15
   
  3
   
  4

  Аман от руски тролове. Ще лаете, докато Путин плаща, като спре ще млъкнете. Защо дума не обелвата, когато Русия милтаризира все повече Крим и провежда в момента крупни молилизационни учения, а и реални учения с войски. Да, това си е нейно право ще кажете. Защо оспорвате правото на НАТО, като цяло, да подобри отбранителните си способности? Измикяри жалки!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка