Le Monde: «Тактически успех» — Франция разказа за специалните операции против джихадистите в Мали

Pan.bg 05 ное 2020 | 07:38 views (1837) commentaries(0)
img pa.bg
Източник: pogled.info

Министерството на отбраната на Франция сподели резултатите от поредица от специални операции срещу бойци в Мали: френските войски неутрализираха и заловиха около 60 джихадисти и дезорганизираха силите на противника, съобщава Le Monde. Ръководителят на френските въоръжени сили Флоранс Парли ще обсъди обединяването на усилията с преходното правителство на африканската държава за пълно премахване на клона на "Ислямска държава" в Сахел.

Френската армия в Мали елиминира и залови десетки джихадисти в редица отделни специални операции, включително операция "Бархан" и "Сабя", пише Le Monde, позовавайки се на непланирана пресконференция от централата в понеделник.


Както отбелязва изданието, министърът на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли през последните два дни се намира в Сахел, Нигер и Мали за първи път след военния преврат, в резултат на който президентът Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка. По-рано Парли разказа за една от операциите срещу терористична група, която е част от Ал-Кайда*. Тя се проведе на 30 октомври в района на Булекеси на границата между Мали и Буркина Фасо, който е зоната на конфронтация между свързаната с Ал Кайда група Нусрат ал-Ислям и клона на Ислямска държава** в Сахел.

По време на специалната операция група джихадисти на мотоциклети бяха атакувани с помощта на военни безпилотни летателни апарати, изтребители „Мираж“ 2000, хеликоптери и няколко десетки войници от специалните части. Според изявление от щаба около 60 бойци са „неутрализирани“, което съставлява цяло подразделение на движението „Ансар ул-Ислям“, което е под командването на групата „Нусрат ал-Ислям“ и е подчинено на емира на туарегите Ияд Аг Гали. В понеделник Париж увери, че емирът не е цел на операцията, но наскоро висш военен лидер призна в коментар пред Le Monde, че за него лично „той остава враг номер едно“.

Министърът на отбраната на Франция заяви в интервю за AFP, че „преходното правителство на Мали потвърди ангажимента си да се бори срещу тероризма“, а „тактическият успех“ на френските операции за пореден път показва, че „терористичните групи не могат да действат безнаказано срещу (френските - ИноТВ) войски“. В столицата на Мали Бамако Флоранс Парли се срещна с вицепрезидента на преходното правителство, а също така планира да се срещне с президента. В същото интервю Парли подчерта, че Франция „не може да участва в диалог с джихадистките групи, които не са се отказали от борбата“ - въпреки че диалогът е важен, а това е „отговорност на малийските власти“.

Статията отбелязва, че френските специални операции са се провели своевременно. Началникът на Генералния щаб Франсоа Лекуантр в ефира на Europe 1 ги нарече „успех“, който „отново ще дезорганизира врага и ще покаже, че той се намира малко в като в капан“. Според него са положени „значителни усилия“ в региона Липтако на границата на Мали, Нигер и Буркина Фасо: преди година Франция обяви, че иска да приключи тук с клона на „Ислямска държава“ в Сахел.

Както заключава Le Monde, Франция отново полага свои военни усилия и се хвали с „успеха“ на френската армия, докато единствената задача на Париж е да сподели тежестта с африканските армии и да подготви план за изтегляне на военните от Сахел. „Франция и операция „Бархан“ не преследват скрита цел в Мали“, припомни министърът на френските въоръжени сили Флоранс Парли. „Няма да останем (в Мали - ИноТВ) завинаги.“

* „Ал-Кайда“ - организацията е призната за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 14 февруари 2003 г.

** „Ислямска държава“ (ИД) - организацията е призната за терористична с решение на Върховния съд на Руската федерация от 29 декември 2014 г.

Превод: М.Желязкова
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка