Проговори терористът, предал лидера на "Ислямска държава" Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/progovori-teroristt-predal-lidera-na-islyamska-drzhava_news705916.html

Pan.bg 29 окт 2019 | 02:17 views (1103) commentaries(0)
img
blitz.bg


Приближен на Абу Бакр ал-Багдади е издал местоположението му. В ексклузивно интервю за саудитския канал „Ал-Арабия” той разкрива любопитни детайли около свирепия главатар. Мохамед Али Саджет е член на ИДИЛ от 2015 г.


Твърди се е, че е брат на една от жените на ислямисткия лидер. Задържан е преди два месеца от иракското разузнаване. В момента също е под стража, като по време на разпитите е дал информация, която е позволила ликвидирането на терориста. В интервюто Саджет описва атмосферата около лидера на ИДИЛ. По думите му тактиката на укриване първоначално е била на много високо ниво, но през последните седмици ситуацията се е променила: „Срещнах се с Багдади в района на иракско-сирийската граница при строги мерки за сигурност.

Пасяха овце и имаше тайни подземни укрития, над които бяха издигнати палатки. Движението беше ограничено заради засилените мерките за сигурност в района. Багдади все говореше как сигурността му е застрашена заради тези мерки... Искаше да се премести”.


Терористът бил във влошено здравословно състояние - с диабет и високо кръвно. Навсякъде се придвижвал с жилетка с експлозиви, за да не бъде заловен жив при евентуално нападение. „Той се криеше в тунела, в който беше 8 метра дълъг и 5-6 метра широк... В библиотеката му имаше религиозни книги, Корана и други такива. Всяка сутрин той се обаждаше, за да провери дали силите му за сигурност патрулират пустинята... Взимаха се строги мерки”, разказва какво е видял джихадистът. Операцията на американските спецчасти изненадва ядрото на „Ислямска държава”. „Не очакваха, че това ще се случи, защото той винаги взимаше много сериозни мерки за сигурността, за да остане скрит. Дори да е мислил, че може да бъде убит, никога не е допускал, че това може да стане заради пропуски в мерките за сигурност”.Според информации за точното местоположение помага и разговор по мобилен телефон до една от съпругите, която е била в скривалището заедно с ал-Багдади. Междувременно от Пентагона обещаха в най-скоро време да предоставят фото и видеодоказателства за ликвидирането на Абу Бакр ал-Багдади. "Разполагаме със снимки и видеоматериали", каза шефът на Генщаба на САЩ Марк Мили, цитиран от CBS News. Той добави, че след като от тях бъде свален грифът "секретно", част от материалите могат да бъдат публикувани. Мили добави, че САЩ са се отървали от тялото на Багдади "в съответствие със стандартните процедури" при такива случаи. По думите му, в хода на специализираната операция американските военни са успели да заловят двама съучастници на ал-Багдади.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/progovori-teroristt-predal-lidera-na-islyamska-drzhava_news705916.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка