Суперсензори ще противодействат на терористи

Pan.bg 27 сеп 2019 | 05:46 views (898) commentaries(0)
img 24chasa.bg


Зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева (вдясно) и Витория Алиата ди Вилафранка от Европейската комисия, която отговаря за укрепването на административния капацитет и изпълнението на програмите в България, посетиха вчера три от проектите за изграждане и развитие на центрове за върхови постижения и центрове за компетентност. СНИМКА: Йордан Симeонов


разработваме високотехнологични устройства в център за компетентност, лидер е Институтът по роботика

Суперсензори, разработени от български учени, ще противодействат на терористи.

“Всеки терористичен акт е добре подготвен. За тази работа безспорно се иска и акъл, и логистика, и технологии. Ще разработим такива високотехнологични устройства, такива игри ще разиграем, че да сме 10 гърди преди лошите. Ще противодействаме с помощта на високоефективни сензори.” Това обяви акад. Чавдар Руменин от Института по роботика на БАН, който ръководи Центъра за компетентност “Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска”.

В него партньори са още Институтът по металознание, Висшето военноморско училище “Никола Вапцаров”, Националният военен университет във Велико Търново, Техническият университет в Габрово, Институтът за ядрени изследвания, Геолого-географският факултет на Софийския университет и сдружението “Съвременни летателни технологии”.

Центърът за компетентност се финансира по Оперативната програма “Наука и образование за интелигентен растеж”. Бюджетът е 13,5 млн. лв., а срокът за изпълнение на проекта е 60 месеца от 1 юни 2018 г.

Ще се направи лабораторен комплекс, оборудван с последна генерация апаратура, в който през следващите 10 г. ще се правят висококачествени научни изследвания, ще се разработват иновативни продукти, прототипи и обекти на интелектуална собственост.

Ще се предлагат услуги и експертизи в сферата на комуникационните технологии, роботиката, изкуствения интелект и сензориката. Чрез системите с изкуствен интелект ще се прогнозират аварии и бедствия.

“В бъдеще при рак например може да се пускат наночастици в кръвта на човек, те на базата на изкуствения интелект се групират на клъстери и атакуват рака. Съвместно с Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика може съвместно да постигнем нетривиални резултати”, каза още акад. Руменин. Според него в бъдеще в центъра ще може да се говори и за телепортация по методите и законите на квантовата физика.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка