"Ислямска държава" е подготвила цялостна стратегия как да се превърне в истинска държава

Pan.bg 08 дек 2015 | 07:38 views (1596) commentaries(1)
img Подробен документ показва как „Ислямска държава“ смята да наложи държавно устройство на териториите под неин контрол в Ирак и Сирия. Документът, озглавен „Принципи на управление на Ислямска държава“ е публикуван от британския вестник Guardian и е в размер на 24 страници. Неговият автор е египтянин на име Абу Абдула. Оказва се, че ИД мисли доста мащабно и предвижда всякакви аспекти на бъдещето държавно устройство – най-вече централизиран контрол върху добива на петрол и природен газ, примери за създаване на конкретни министерства, занимаващи се с определени политики, икономическа програма за създаване на самозадоволяващо се общество и дори как ИД ще установи легални външнополитически отношения.

На 28 юни, 2014-та година лидерът на ИД Абу Бакр ал-Багдади официално провъзгласи ислямски халифат в контролираните от джихадистите територии в Сирия и Ирак. „Принципи на управление на Ислямска държава“ е бил изготвен в периода юли – октомври миналата година и обхваща много аспекти от структурата на бъдещия халифат.

Във военно отношение е помислено за отделни тренировъчни лагери – на редовна армия и на ветерани. Всяка година ветераните трябва да преминават опреснителен курс, в който да бъдат обучавани относно технологични и военни новости, особено по отношение на оръжията. За редовната армия специално е предвидено обучение относно технологичния потенциал на врага и кои са слабите му страни, за да бъде победен.

Специален раздел е отделен за тренировка на непълнолетни бойци.

Предвидено е културно обединение на дошли от чужбина бойци с местните кадри на ИД, както и създаване на „независими предприятия за производство на оръжие и храна“.

Според източника на Guardian, предоставил документа, основна цел на джихадистите е да създадат „жизнеспособна държава“. Изрично се подчертава, че ИД налага схващането, че е единствената държавна структура, представляваща мюсюлманите-сунити.

Източник на документа е бизнесмен, който работи с „Ислямска държава”. Академичният изследовател Аймен Ал-Тамини пък е човекът, който в последната година работи над събирането на пълният набор от писмени свидетелства на групировката, които да бъдат публикувани. Ал-Тамини до момента разполага с над 300 свидетелства за ръководството на халифата. bliz
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Geocom 08 дек 2015, 10:33
   
  1
   
  1

  Източник на документа е бизнесмен, който работи с „Ислямска държава”

  Е как така - най-голямата демокрация в света, гарантът на мира в света, защитникът на свободата на народите и принципите на демокрацията - пък бизнесмените им "работят" с ИД и това е нормално и не е подсъдима.

  Те даже и не са обявили ИД за незаконна - иначе се борели с тероризма - промиването на мозъци върви с пълна сила.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка