ЧЕРЕН ИДИЛ, БЯЛ ИДИЛ

Pan.bg 23 ное 2015 | 11:48 views (2781) commentaries(1)
img Григор Лилов

Изключително влиятелното и авторитетно издание "Ню-Йорк таймс" в прав текст назова в коментар Саудитска Арабия


"Едните режат гърла и ръце, убиват варварски, унищожават световни културни наследства и презират археологията, жените и немюсюлманите. Другите са по-добре облечени и по-добре възпитани, но в сянка вършат същото.
Ислямска държава! Саудитска Арабия!"


Едните са “Ислямска държава”, другите – Саудитска Арабия. Западът поведе война срещу екстремистите, но стиска ръцете на саудитците. Това е механизъм хем на отказ, на отричане на международната общност и Съединените щати в частност, но си има цена: запазване на стратегическия съюз с най-големия играч на петролния пазар в света.

Като се забравя в същото време, че саудитското кралство разчита на подкрепата на духовенство, което проповядва и защитава ревностно уахабизма – ултраконсервативно реформаторско движение в сунитския ислям. Религиозно движение на ислямски фундаментализъм. Движение, което с основаването си през 18-ти век гони една висша цел – да установи халифат, базиран на Корана и с център двата свещени града Мека и Медина.
Роден в кланета и кръв през 18 век, уахабизмът има изключително свирепи религиозни закони, забрана за несюлмани да тъпчат "свещената земя", неприязън към изкуството, голотата и свободата на изразяване, особено що се отнася до жените.

Отричането на Запада по отношение ролята на Саудитска Арабия е поразително. Той поздравя тамошната теокрация като негов съюзник и се прави, че не забелязва позицията й като основен спонсор и идеолог на ислямистката култура.

По-младото поколение радикали в арабския свят не са родени джихадисти. Те са засмукани във фетвата, в един вид ислямски Ватикан с огромна индустрия, произвеждаща богослови, религиозни учения, книги и агресивните редакционни политики и медийни кампании.

Човек би могъл да възрази: не е ли Саудитската монархия - самата тя възможна мишена на ИДИЛ?
Да, но за да се съсредоточи върху такава цел, би трябвало да се пренебрегне силата на връзките между управляващи, семейството и духовенството, което отчита неговата стабилност - а също и все повече своята несигурност. Саудитските кралски особи са хванати в перфектен капан: те се придържат към предците връзки между крал и проповедник. Саудитският духовенство произвежда ислямизъм, който както заплашва страната, но дава легитимност на режима.

Същото се случва и в редица други страни като Алжир, Мароко, Тунис, Либия, Египет, Мали, Мавритания. Налице са хиляди ислямистки издания, които споделят обща визия за света, описана по-горе. В голяма част от тях атаките в Париж бяха описани като резултат от кървавата кампания на "неверниците" срещу исляма. И в обществата в тези държави това мнение преобладава.

Нищо че на високо ниво политиците поднасят съболезнования и заклеймяват престъплението срещу човечеството. Същото сляпо отричане на действителността, каквото демонстрира Запада спрямо Саудитска Арабия.

Всичко това някак дава голяма доза скептицизъм по отношение на декларациите от западните демокрации за борба с тероризма. Да, в момента Ислямска държава е на преден план и може би обединена коалиция би могла да унищожи тази екстремистка организация. Но това няма да спре потока от нови и нови джихадисти със съзнание, оформено от крайни проповедници и техните учения.

Джихадизмът е сочен за бича на века, но всички се борят с последствията, а не се опитват да прекъснат първоизточника.

Може да се каже, че "Ислямска държава" има майка – това е инвазията в Ирак. Но има и баща – Саудитска Арабия и религиозната власт в кралството.

Докато това не се осъзнае, битките може и да бъдат печелени, но войната – никога. Джихадисти ще бъдат убивани, но на тяхно място постоянно ще идват нови и нови. Доказателството се видя отново при събитията в Париж, както стана и на 11-ти септември преди 14 години... Но светът забравя бързо!

http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10180/thumb_20150715_rontpjtkco.jpg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  гулютранслейт 24 ное 2015, 08:22
   
  1
   
  1

  кофти автоматичен превод
  иначе интересна статия

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка