В онези части от СИРИЯ, които се отбраняват от АРМЕНСКИ ДОБРОВОЛЦИ, ислямистите не са успели да напреднат с нито една стъпка

Pan.bg 23 сеп 2015 | 08:28 views (4830) commentaries(6)
img agbubulgaria.org/Лейт Абу Фадел

„Историята на арменците в Сирия започва от XI век (въпреки че има сведения, че арменците в земите на днешна Сирия живеят още преди Христа – заб. на „Гантех Араратян”), когато турк-селджуците превземат Армения. Арменците са избягали към Сирия и през 1915 година, установявайки се в Алепо, в Ал-Хасака, Ал-Ракка, Латакия, Хомс.

Сирийските арменци се превръщат в неразделна част от местното общество, но същевременно те запазват своя културен и национален образ. По тази причина е нормално, че те са представени в най-различните сфери на страната, в това число и в армията. Десетки хиляди арменски мъже са участвали във военните действия, които е водела Сирия през XX век. Освен това, един от основателите на сирийските военни сили е Арам Караманукян (1910-1996). От 2011 година, от началото на вътрешно-сирийския конфликт до днес, арменската общност остава вярна на законното правителство на страната, участвайки в борбата срещу антиправителствените сили. Арменците са известни като яростни борци. Повечето арменци, мобилизирани в армията, са допълвали редовете на 106-та републиканска гвардия. Това специално подразделение е съставено основно от християни. Тук служат много жители на Алепо и християни араби. Когато през лятото на 2012 година Алепо бе подложен на атаки от страна на свободната армия на Сирия, местните арменци взеха оръжия, за да отбраняват своите квартали. И ако не бяха направили това арменците, днес историческите квартали на Алепо отдавна щяха да бъдат под контрола на бунтовниците.

В началото на 2014 година арменското командване в Сирия образува гражданско командване на националните отбранителни сили на Сирия за онези квартали, където отсъстваха военни подразделения. И когато в началото на годината армията започна операцията за освобождаване на град Кесаб (арменски град в Сирия), стотици арменски доброволци се включиха във военната операция. Те казваха, че ислямистите, както преди 100 години, така и днес искат да изселят арменците от тези земи.

Силите на правителствената ария не бяха достатъчни, за да защитават града и палестинските бежанци в лагера на Найбер. Този въпрос бе решен от страна на арменските въоръжени доброволци. През м. юни т.г., джихадисти, в това число подразделения на Ал Каида, започнаха широкомащабни нападения от северната и от западната страна на Алепо. След яростни боеве, те успяха да превземат няколко квартала там, където бяха разположени правителствените сили. Но в кварталите Ал-Халадия, Ал-Азизах и Сюлеймания, ислямистите не 11164604_1012473492110078_2441819478561072103_nуспяха да регистрират никакви успехи. В тези места срещу тях бяха разположени и яростно се биеха арменските борци. Те не позволиха ислямистите да напреднат дори една стъпка. Силите на Ал Каида загубиха от арменците доброволци. Сирийските арменци наричаха ислямистите османски терористи и казваха, че защитават собствената си земя и своите съграждани тъкмо от онези, които са извършили Арменския геноцид през 1915 година.”, се пише в статията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Аноним 23 сеп 2015, 09:58
   
  5
   
  38

  Пълни глупости. Връзката на тези с арменците в Армения е меко казано съмнителна, а Алепо във всичките си квартали е практически сринат (за жалост). Пък и като толкова са отракани на тема "османски терористи" да ходят да нападат Анкара или дори Арарат. Това арменското е типичен комплекс на малък народ, дето иска да е голям - не спират да мрънкат, а срещу тях ако се каже нещо веднага става страшно. Почти като с евреите е.

 2. #2
  тур сики 23 сеп 2015, 11:52
   
  22
   
  1

  Е да де то на турсики всички са им криви Арменци /геноцид/ ,Гърци /геноцид/ ,Кипърци/геноцид, Българи /геноцид/, Кюрди в 21 в.ГЕНОЦИД . ДА КАЖЕМ АРМЕНЦИТЕ ЛЪЖАТ АйДЕ И ГЪРЧЕТАТА ДА ЛЪЖАТ бре то всички съседи само лъжци .турсики ама от 1924 НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЩИПНАТИ УРУСПЙИ

 3. #3
  За един наш арменец 23 сеп 2015, 12:51
   
  4
   
  29

  Знае се за един наш/български арменец (Кеворк Кеворкян се казва, известен мушморок от време оно и сега пише за в. "Уикенд" предимно), който мрази бежанци. Защото те превръщали според него всичко по пътя си в катун. Обезателно, но с малки изключения. За бежанци-арменци според него, явно това не се отнася.

  See more at:

  http://www.pan.bg/view_article-61-323784-BEZhANSKITE-ORDI-ShtE-NI-PREVYRNAT-V-KATUN.html#sthash.Rupwgdi5.dpuf

 4. #4
  Аноним 23 сеп 2015, 13:21
   
  3
   
  23

  Какви са тия "турсики"? Турците си имат своите кусури, но това с нищо не променя факта, че на арменците им е национален спорт хленченето било от турци, било от руснаци (в СССР), било от азери, било от перси. Все някой външен им е виновен, но никога не те самите (познато ли ви е?).

  А за термина геноцид има международно право, което определя кое какво е. Не сме ние тука всезнайковците, дето ще го решават.

 5. #5
  До #3 23 сеп 2015, 14:32
   
  21
   
  2

  Ами за арменци наистина не се отнася. Те не са мюсюлмани и винаги биха били на наша страна! Бих казал, даже че са и ценни в това отношение!

 6. #6
  До № 5-ти 23 сеп 2015, 15:39
   
  2
   
  14

  Твоето прасе, не е прасе. Никога.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка