Експерт: Антитерористичната коалиция не иска да се бори с "Ислямска държава"

Pan.bg 23 авг 2015 | 11:37 views (2788) commentaries(2)
img actualno.com

Обетованата земя за бежанците е Германия. Там се очакват над 750 000 – 800 000 бежанци само за тази година.

„Бройката надхвърля онези рекордни в края на 50-те години и началото на 60-те години в Германия турски гастарбайтери, които наброяват някъде около 450 000 – 500 000 годишно. Това е увеличение с поне 70-80 %”.

Това коментира за агенция Фокус проф. Владимир Чуков, арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Според него другите предпочитани от бежанците дестинации са Швеция и Норвегия. Държавите, които са се затворили за прием са Великобритания, Швейцария и Дания. „Всяка една от тях си има собствени причини за своето затваряне”, посочи Чуков. По думите му, много от анализаторите казват, че Антитерористичната коалиция не иска и няма сериозни намерения да се бори с Ислямска държава.

"Отчита се свиване на позициите ?, но продължава да си е активна в Сирия и в Ирак. В същото време американския говорител на Международната коалиция заяви, че от август миналата година до юни тази година са били убити 10 000 бойци на Ислямска държава. Веднага обаче излязоха данните от ООН, в които чужденците от 15 000 миналата година са станали 25 000. Този марж от 10 000 човека веднага е бил попълнен от бойци, кандидати муджихадини от западните страни", допълни още експертът.

Според него се получава "въртележка", която е изключително опасна. Причината е, че тези западноевропейски муджихадини са второ, трето поколение хора, които са емигрирали от Близкия Изток и са отишли в Западна Европа. Там те са се натъкнали на неуспешния интеграционен модел.

"Ние вече го видяхме, символизиран в профилите на братята Куаши, които направиха атентата срещу „Шарли Ебдо”. Хора, които са с алжирско потекло, френски граждани, които очевидно са били неинтегрирани и отблъснати от френската действителност", посочи Чуков. Той изрази мнение, че подобен тип обобщения важат за всички нови бойци, които са отишли в Сирия и в Ирак.

"Това е една огромна въртележка, която, за съжаление, касае нашия континент, нашия съюз", категоричен е арабистът.

Според проф. Чуков военната опция за разрешаването на конфликтите не може да бъде доминираща нито в Ирак, нито в Сирия.

По думите му, терористичната групировка "Ислямска държава" има изключително дълга история.

"Тази "Ислямска държава" , на която ние сме
свидетели сега, с тези кървави терористични актове, вандализъм, тези чудовищни действия, води началото си през 2005-2006 година. През 2006 година имаме абсолютно същите сходни параметри на същата организация. Тя се казва „Ислямска държава" в Ирак. Същите подходи, методи и хора”, каза още проф. Чуков. Според него тогава терористичната групировка е била маргинализирана, защото срещу нея е имало 150 000 американски контигент и много добра практика – създаването на „комитети за пробуждане”.

"Това са сунитските племена, които в момента захранват Ислямска държава. Те бяха част от силите, които се бореха срещу "Ал Кайда". Става въпрос за близо 100 000 въоръжени сунити-иракчани”, обясни арабистът.

След изтеглянето на американската армия, тези хора са били изоставени: "След разпускането на иракската армия, съставена в голяма част от араби-сунити, те са обидени, отиват си и създават „Ал Кайда” и всички терористични групировки. Впоследствие, създаването на тези „комитети за пробуждане” е частична реабилитация – част от тези хора в „Ал Кайда” преминаха в комитетите. Тоест, те отидоха не на държавна, а на американска служба. Около 40 000 човека получаваха заплати. Дори е имало заплати около 5000 долара. Впоследствие всичко това приключи", поясни още специалистът.

По думите му, всички тези стотици хиляди сунити, чувствайки се предадени, отново са се завърнали към стария си начин на действие - отвличане, терористични актове, мафиотски сделки, контрабанда и т.н. „Всичко това се превърна вече в една много силна и стройна организация, която се захранва от недоволството на сунитите в Ирак и в Сирия”, посочи проф. Чуков.
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Н Лишев 23 авг 2015, 13:04
   
  7
   
  1

  Описаната история с ИД е много сходна с украинските събития, от където може да се направи предположението, какво ще се случи с "десен сектор" и другите организации извън контрола на правителството, след като потивопоставянето там приключи по един или друг начин .Скоро ЕС го чака емигрантска вълна и от 40 милионна Украйна от хора, които ще си изкарват прехраната с новите си умения.

 2. #2
  той 24 авг 2015, 11:34
   
  5
   
  0

  Арабските революции, както и ИД имат една цел-световно господство. На кой? знам ли. Сигурно на тези, които целят-ЕС да е под техен контрол, Германия да не се сближава с Русия. Светът да е еднополюсен. Бежанците да създадат социални и икономически проблеми. България да няма армия за да е под протектората на други. Ама кой е тоя, мамка му и прасе ако знам.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка