КАК ЦРУ СЪЗДАДЕ „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“

Pan.bg 09 авг 2015 | 16:08 views (3250) commentaries(4)
img vestnikataka.bg


„АЛ-КАЙДА” ПЪРВОНАЧАЛНО Е БИЛА САМО КОМПЮТЪРНА БАЗА ДАННИ, СЪЗДАДЕНА ОТ ЛЕНГЛИ

АЛЕКСАНДР ШАРКОВСКИ

За кратко време джихадист­ката организация „Ис­лямска държава” (ИД) се превърна в мощно движе­ние, което подчини много малки терористични групи, превзе ог­ромни територии, изгради твърда вертикална форма на управление и придоби всички признаци на квазидържава. Съобщението, по­явило се в интернет в края на ап­рил т.г., че Абу Бакр ал- Багдади, лидер на ИД, е починал от раните си, и досега се нуждае от офици­ално потвърждение. Слухове за смъртта му се разпространяват по света немалко.

Едно от иранските радиа опо­вести и две иракски информа­ционни агенции („Алгхад Прес” и „Ал-Йоум ал-Тамен”) потвър­диха, че той е починал в полева болница на израелската армия, разположена на Голанските въз­вишения. Може да се измисли каквото и да е, но едно е ясно – интригата си остава и до ден – днешен. ИД както и преди оказва влияние върху много радикални военизирани джихадистки орга­низации не само в Предна и Цен­трална Азия, в Северна Африка, но и по цял свят. Във връзка с това не бива да се подценява зна­чението на личността на ал-Ба­гдади.

ФЕНОМЕНЪТ ИД

През юни 2010 г. военните на САЩ и Ирак проведоха съв­местна операция в Тикрит. След което американският генерал Раймонд Т. Одиерно съобщи на пресконференция, че терорис­тичната организация „Ислямска държава” е разгромена. Били са убити лидерите на ИД Абу Айюб ал-Масри и Абу Омар ал-Багдади. В хода на тази опе­рация организацията е лишена от управление, унищожени или пленени са не само командири­те, но и функционери, отговаря­щи за снабдяването, набирането на кадри и финансиране.

После стана чудо, „покойни­кът” възкръсна. През втората по­ловина на 2010 г. ръководител на ИД, по-точно ИДИ („Ислямска държава в Ирак”) стана някой си Ибрахим Аууад Ибрахим Али ал-Барди. Ставайки ръководител на джихадистката организация, той прие друго име – Абу Бакр ал-Багдади. И с неговото идва­не ИДИ започна да расте като гъба. Видимо се активизира те­рористичната дейност на тази организация. Числеността на бойните групи на ИДИ се уве­личава, появява се нов мощен източник на финансиране. Към началото на 2013 г. „Ислямска държава” се засилва до толкова, че си позволява не само теро­ристични актове, но и открити настъпателни действия срещу армията на Ирак. През април съ­щата година Ал-Багдади обяви за съвместни действия на ИДИ и
фронта Ал-Нусра на терито­рията на Сирия и за възникване на нова обединена организация ИДИС („Ислямска държава на Ирак и Сирия”).

През 2013 г. и през следва­щата 2014 година ИДИС или ИДИЛ („Ислямска държава на Ирак и Леванта”) провежда ус­пешно настъпление както на си­рийския, така и на иракския ТВД (Театър на военните действия). В Сирия Ал-Багдади съумя да привлече на своя страна мнози­на бойци от ССА (Сирийска ос­вободителна армия) и от Фронта Ал-Нусра. Съюзът с последния скоро беше скъсан по скандален начин. В настоящо време ИДИЛ контролира обширни територии от предградията на Багдад на югоизток (в Ирак) до предгра­дията на Алепо на северозапад и предградията на Дамаск на запад (в Сирия) с население, превишаващо 6 млн. души. Във всички, превзети земи, действат законите на шариата. Столица на ИД стана сирийският град Ракка.

„АЛ-КАЙДА” И „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА”

За да се разбере феноменът ИД, трябва внимателно да се види историята на тази организа­ция. Самото движение възниква в Ирак под названието „Джамаат ал-Тахуидуа и Джихад” създа­дено и възглавено от Абу Мусаб ал-Заркави, който навремето беше установил контакт с Осама бен Ладен. Западните спецслуж­би наричаха тази организация „Ал-Кайда” в Ирак” (АКИ).

По такъв начин се виждат из­ворите – „Ал-Кайда”. Западните служби приписват авторските права за създаването й на теро­рист номер едно от края на ми­налия, началото на днешния век Осама бен Ладен. И тях не ги интересува, че самият Бен Ладен никога не се е наричал нито съз­дател, нито ръководител на теро­ристичната организация под име „Ал-Кайда”.

Историята на възникване на тази структура не еднократно е описвана в публикациите на много западни медии, в т.ч. Би- Би-Си , Форбс, „Инсайдър”, Ай- Би-Си нюз. Според свидетелства на Робърт Кук (бившия секретар на британския Форин офис) „Ал-Кайда” (от арабски се пре­вежда като „база данни”) първо­начално е била само компютърна база данни, създадена от ЦРУ, в която са се съхранявали списъци­те с ислямски терористи, с чиято подготовка и финансиране чрез колегите от Саудитска Арабия се е занимавала гореспоменатата служба на САЩ. Тази дейност е била насочена към подкрепа на разнородни движения на муджа­хидините, воювали срещу вой­ските на СССР в Афганистан, за което навремето е похарчено повече от три милиарда долара от бюджета на САЩ. Занапред названието „Ал-Кайда” става бранд на световния тероризъм, базиран върху идеите на ради­калния ислям и на също толкова радикално разбиране за джи­хада, и по този начин – враг за целия цивилизован свят. Но зад това название никога не е имало нито програма, нито структура, нито физически съществуваща военна сила. Да, имало е опреде­лени лица: Осама бен Ладен, Ай­ман ал-Зауахири, Насър Абдул Карим ал-Вухаеш и други, но не е имало и засега няма централна организация, а има, както вече беше казано, само добре опо­вестен (рекламиран) виртуален бранд. В неговото рекламиране вземат активно участие не само спецслужбите от много страни по света, но и медии, правител­ства и частни, известни лица.

Различни местни бойни орга­низации на ислямистите, такива като „Ал-Ждамаа ас Салафийях­лид Даауахвал Китал” (салафит­ска група за молитва и сраже­ние), известна като „Ал-Кайда” в страните от Магреба”, „Ансар ал-Шария” в Йемен или Фронта Ал-Нусра в Сирия или „Харакат ал-Шабааб ал-Муджахидин” в Сомалия, просто използват брен­да „Ал-Кайда” както във фран­чайзинговия бизнес.

Марк Сайджеман, високопос­тавен офицер от ЦРУ, в едно от интервютата си заяви буквално следното: „Няма никаква раз­клонена организация. Беше съз­даден митически обект, наречен „Ал-Кайда” в нашите умове, но това не е реалност, с която имаме работа …”.

Изглежда, че този бранд просто не устройва никого пове­че и е дошло време да се замени виртуалното нещо с доста реал­ната „Ислямска държава”. Тряб­ва ли отново да се споменава, че през май 2014 г. беше обявено за скъсване на отношенията между „Ал-Кайда” и ИД. Повече няма смисъл за продължаването на този фарс и изглежда, че фор­малното предаване на „щафе­тата” за лидерство в джихада е факт. Впрочем тези два проекта могат още известно време да действат паралелно.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  ВАЛЬО.КОСТОВ 09 авг 2015, 16:49
   
  3
   
  29

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 2. #2
  радикален антицереу терми 09 авг 2015, 17:59
   
  18
   
  1

  Нормално е зомбираната империалистическо-неолиберална и корпоративна гмеж да отрича всичко това. Тази гмеж е наелектрифицирана много повече от напудрения американски патриотизъм. Все пак за това им се плаща на такива изчадия като костов, укрофекалинформ,инджев,о.минчев и др.под. от соросо подобни НПО.

 3. #3
  до ВАЛЬО.КОСТОВ 09 авг 2015, 20:26
   
  17
   
  1

  ВАЛЬО.КОСТОВ, като те чета, все едно слушам малоумника Иво Инджев, който преди 25 години обикаляше заедно с Нери Терзиева военните училища за да възхвалява никарагуанските партизани, а после стана най-големия демократ на балканите.
  Еднакви малоумници сте!

 4. #4
  ЦРУ и хазарската 09 авг 2015, 20:42
   
  11
   
  0


  мафия са създали ИД, Ал-ка-ида, но и преди това болшевизма в Русия. Не случайно Хитлер е нападнал Русия, като е смятал, че "...трябва да се унищожи тази хазарска държава..."...Управлението на Русия (след 1917-та г.) безспорно е било хазарско, подобно на това днес в Киев, но във ВСВ са загинали много руснаци. По ирония на съдбата е имало и хазари, воюващи в Червената армия против Хитлер и в германската армия е имало също хазари, воюващи пък на страната на Хитлер!
  Да се напада словестно Русия и да се приписва болшевизма, че бил "руски" е кощунство! Болшевизма е хазарски и е направил много бели на Русия, даже е стигало и до геноцид! Чак сега, по времето на Путин, много исторически събития станаха изяснени. НО извън Русия, много хора вярват все още на хазарската пропаганда....
  Русия е пострадала много от тази идиотска, хазарска революция 1917-та година! Хазарите и днес смятат, унищожението на Русия за една от техните главни цели!
  Но самите хазари са интриганти! Те ще използват други народи за тази цел, други ще умират за техните интереси. И тези "другите" може и да сме и ние!
  Само заблудени и непросветени хора са на страната на хазарската "димокрация" и на страната на САЩ днес!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка