ПО $2.5МЛН. ДНЕВНО ПОЛУЧАВА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА” ОТ ПРОДАЖБА НА НЕФТ

Pan.bg 06 авг 2015 | 13:17 views (2428) commentaries(4)
img vestnikataka.bg


АЛЕКСАНДЪР ШАРКОВСКИ

од властта на ИД сега се намира около 40% от терито­рията на Сирия: провинция Ракка (с население около 944 000 души); провинция Даяр ал-Заур (с население 746 500, без да смятат градските жите­ли); районите Шаддади, Мар­када, Ал-Ариш от провинция Хасака (с население 90 000 жители); районите Джарабулус и Манбидж на град Алепо (467 000). Общо в Сирия под власт­та на ИД се намират повече от 2,2 млн. души.

В Ирак ИД владее до 25% от територията на страната, на практика всички райони, къ­дето живеят предимно сунити: Мосул, Хамдания, Тал Афар, районите Ал-Хадар и Баадж Нинави (с население до 1 484 829 души); Ал-Дибс, районите Дакук и Хавиджа в Киркук (0,5 млн. жители); Ал-Кайм, Аннах, Хит и районите Фалуджа и Ан­баре (около 1,6 млн. жители); Ал-Шаркат, Тикрит, района Даур в Салахаддин (367 244 души). Общо – повече от 4,6 млн.души.

Разходите на ИД през по­следно време се увеличават значително. Към днешен мо­мент само около пет процента от финансирането са пожерт­вование от частни лица, пре­димно граждани от страните на Персийския залив, най-вече от Саудитска Арабия и Катар.

ОКОЛО 20% ОТ ДОХОДА ИДВА ОТ ОТКУПИ НА ЗАЛОЖНИЦИ

Около 2 млрд. долара са били взети от ИД от банките на Мо­сул и други градове. На 11-ти януари 2014 г. ИД обяви, че в ръцете им се намират съкрови­щата, принадлежащи на Хали­фата на Омейядите (VII век). От един до 2,5 млн. долара ИД получава всекидневно от про­дажна нефт (50-60 хиляди баре­ла в ден), които минават транзит по нефтопроводите в Турция и през териториите, контролира­ни от правителството на Башар Асад. Печеливша също така е и продажбата на електроенер­гията, която се произвежда от електростанциите в северната част на Сирия, принадлежаща сега на ИД, главен купувач е сирийското правителство. До­бра печалба дава продажбата на антикварни предмети на ко­лекционерите от цял свят, пре­димно от Запада. Това, което ислямистите показват пред ка­мера, как унищожават памет­ници на древна култура, е само капка в морето. Друга част от доходите е събирането на данъ­ци от населението и предприя­тията на контролираните от тях територии. От „неверниците” живеещи на „земите на Хали­фата” се взема допълнителен данък – „джзие” като плащане за правото на живот.

СПОНСОРИТЕ НА ИД

Шейх Бандар бен Султан, бивш ръководител на саудит­ското разузнаване, неведнъж твърди, че
Саудитска Арабия играе важна роля в поддръжка­та на антишиитския джихад в Иран и Сирия. Като говори за стремителното нарастване на силите на ИД, Бен Султан от­белязва „Такива неща не стават спонтанно”.

Правителството на Саудит­ка Арабия и другите страни от Персийския залив са обезпо­коени от засилването на шии­тите в региона, подобряването на взаимоотношенията между Иран и САЩ и от идването на нова власт в Ирак след па­дането на режима на Саддам Хюсеин. Естествено тези дър­жави предприемат решителни стъпки за отслабване позици­ите на шиитите. Поддръжката на сунитски джихадистки ор­ганизации, за които постоянно съобщава с тревога на светов­ната общност министър-пред­седателят на Ирак ал-Малики, се обяснява именно с тези съо­бражения.

През 2012-2013 г. потоците пари от чужбина отиват в Ирак, а след това и в Сирия за под­дръжка на ИД. Частни лица от страните от Персийския залив (най-вече от Кувейт, Обедине­ни арабски емирства, Катар и Саудитска Арабия) изпращат чанти натъпкани с кеш, през Турция, адресатът е Ал-Багда­ди.

През 2014 г. под натиска на САЩ (по информация на за­падни медии) правителствата на страните от Персийския за­лив прекратяват откритите си контакти с ИД, но финансовата подкрепа от частни лица както и преди продължава. По ин­формация от западни ме­дии Турция също е спон­сор на ИД. Нейната цел е усилване на влиянието й в региона.

Техеран открито об­винява САЩ, Великобрита­ния и Израел в поддръжка на ИД. При това се казва, че иранското разузнаване разполага със сведения за приземявания на воен­ни самолети на САЩ на летища, кон­тролирани от „ Ислямска държава“.ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ИД В ХАЛИФАТ

На 29 юни 2014 г., през пър­вия ден на свещения за мю­сюлманите месец Рамадан, на територия контролирана от ИД, е провъзгласен Халифат. Абу Бакр ал-Багдади съответно става халиф под името Ибрахим. Той моментално призовава всички сунити по света да му се закъл­нат във вярност. Новият халиф не напразно приема името Абу Бакр. Работата е там, че това име принадлежи на първия ха­лиф, който е бил избран през 632 г. след смъртта на пророка Мохамед.

В началото на юни 2014 г. официално е публикувано родо­словието на лидера на ИД (чия­то достоверност е съмнителна). Новият халиф е обявен за пото­мък и наследник на основателя на исляма пророк Мохамед. За да се засили легитимността на Абу Бакр ал-Багдади, към име­то му е добавено „ал- Корайши” (според законите на сунитите за халиф може да бъде избран само човек от племето на корайши­тите, към което е принадлежал самият пророк Мохамед).

КАКВО ОЩЕ Е ИЗВЕСТНО ЗА НОВИЯ ХАЛИФ

Ал- Багдади е роден в Самара през 1971 г. в бедно семейство, в небогатия район Ал-Джибрия, където живеят представители на племената Албу Бадри и Албу Баз (разбира се, той не е корей­шит). Двама негови чичовци са били служители на службата за сигурност при режима на Сад­дам Хюсеин.

През детството и юношество­то си той е бил тихичък, учил се е в местното училище. Бил е спокоен, неразговорлив, увли­чал се е от футбол. На 18 годи­ни, за да продължи учението си, се е преместил в Багдад, в райо­на Адхамия. Какво образование е получил досега не е известно със сигурност. След американ­ското нахлуване в Ирак Ал-Ба­гдади се присъединява към терористичната организация „Джамаат Джаиш Ахл ал- Сунна уал Джамаа”.

През 2004 г. или през 2005 г. той е бил арестуван във Фалу­джа от агенти на американските спецслужби, освободен е в края на 2009 г. Бил е затворен в ла­гера Букка, охраняван от амери­кански военни. Специалисти по Ирак наричат този лагер универ­ситет за тероризма, там много от бившите членове на БААС (Уп­равляващата партия в Ирак по времето на Саддам Хюсеин) се обръщат към исляма, джихадистите завързват контакти и об­менят информация.

След освобождаването Ал-Багдади се присъединява към джихадистката организация „Ислямска държава”. През 2010 г. той става неин лидер. Има две жени, което за мюсюлманин е нормално. Той носи „Ролекс”, а това е неприлично за право­верния. Ал-Багдади е потаен, не позволява да го фотографират или снемат на видео. Местона­хождението му е стриктно укри­вано.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  университет 06 авг 2015, 15:32
   
  4
   
  0

  "Двама негови чичовци са били служители на службата за сигурност при режима на Сад­дам Хюсеин."
  Досущ като нашите управници сега, до един всички потомци на комунисти от висок ранг.

  През 2004 г. или през 2005 г. той е бил арестуван във Фалу­джа от агенти на американските спецслужби, освободен е в края на 2009 г. Бил е затворен в ла­гера Букка, охраняван от амери­кански военни. Специалисти по Ирак наричат този лагер универ­ситет за тероризма, там много от бившите членове на БААС (Уп­равляващата партия в Ирак по времето на Саддам Хюсеин) се обръщат към исляма, джихадистите завързват контакти и об­менят информация.

  Точно като университет 4-5 годни обучение и точно като нашите управници, всичко явно е по един сценарии.
  От най-върлите "фенове" на комунистическите режими, американците правят най-върлите "демократи", за това пък по-предани и от кучета....и най-важното, готови да продадат държава и народ за няколко долара във всеки един момент.

 2. #2
  Стефан Горчев 06 авг 2015, 16:56
   
  4
   
  0

  Много добре казано и най-вече вярно! Браво №1!!!!!!

 3. #3
  dddddddddddd 06 авг 2015, 20:53
   
  1
   
  0

  ИД продава този нефт на Турция
  ИД се въоръжава през Турция

  това е ясно и на малките деца...

  и тези кретени журналистите да спрат да пишат ама те се финансират от продажбата на нефт а да зададат въпроса кой купува този нефт

 4. #4
  Саддам 07 авг 2015, 00:29
   
  0
   
  0

  Една подробност, нито Саддам , нито преди него , нито след него някога Ирак е бил комунистически. Какaфонията явно не е само любима игра на американците. Явно много българи се чувстват идеално в такива води.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка