60 ДЖИХАДИСТКИ ОРГАНИЗАЦИИ ОТ 30 ДЪРЖАВИ ВЛЯЗОХА В ХАЛИФАТА

Pan.bg 05 авг 2015 | 21:35 views (2245) commentaries(1)
img vestnikataka.bg


АЛЕКСАНДЪР ШАРКОВСКИ

Идеолозите на ИД роман­тизират Халифата, те свързват неговото възраждане с онази епоха, когато империята на мю­сюлманите е била в най-големия си разцвет и могъщество. До днес около 60 джихадистки ор­ганизации от 30 страни по света вече са се заклели във вярност на новия халиф. В сега същест­вуващата столица на Халифата, град Ар Рака, е обявено създава­не на нови провинции (вилаети).

Всеки от т.нар. вилаети по същество е готово военизирано формирование,

притежаващо боен опит и спо­собно да разгърне консолидира­ни действия с другите съставни части на ИД. А това е пряка во­енна заплаха за много страни на трите континента.

В Либия през октомври 2014 г. Шурата (съвет на ислямската младеж) и други военизирани групировки провъзгласиха об­разуването на провинция на Ха­лифата – Киренайка. Около 800 бойци дадоха клетва на вярност към халифа. Тези екстремисти са най-активни в източните го­леми населени пунктове Дерна, Бенгази. През януари 2015 гл те взеха под контрол източните земи на провинция Шабха. На Синайския полуостров на 10-ти ноември 2014 г. много членове на групата „Ансар Байт ал-Мах­ди” (от 1000 до 2000 бойци) се заклеха във вярност на Ал-Ба­гдади и провъзгласиха Синайска провинция на Халифата. Екс­тремистите от тази групировка имат също така привърженици в Газа, които наричат себе си „Ислямска държава” в Газа”.

В Алжир членовете на „Джунд ал-Хилафах” обявиха за съюза си с ИД през септем­ври 2014 г. През ноември 2014 г. пакистанските джихадистки организации „Джундалла” , „Техриик-е-Хилафат”, и „Джа­маатул Ахрар” се заклеха във вярност към Халифата. Но на 12 март 2015 г . „Джамаатул Ахрар” напусна ИД, нейното място се зае от друга организа­ция – „Техрик и Талибан”.

На 29 януари 2015 г. групи­ровките, предвождани от Хафиз Саид Хан и Абдул Рауф, се за­клеха във вярност на Ал-Багда­ди. Хан беше провъзгласен за валия (управител) на вилаета Хорасан, Рауф стана негов за­местник. На теория

тази провинция включва в себе си Пакистан, Афганистан и някои съседни земи

Абдул Рауф загива на 9 фев­руари 2015 г. по време на възду­шен удар на НАТО, на 18 март военните от армията на Афга­нистан застреляха валията Ха­физ.

На 13 март 2015 г. членовете на „Ислямско движение на Уз­бекистан” се заклеха да бъдат верни на Халиф Ибрахим. Поч­ти всички полеви командири на „Кавказкия Емират” се обявиха за поданици на „новия
халиф”. През февруари 2015 г. някои членове на Ансар ал-Шария (Йемен) се присъединиха към ИД, техният брой се определя на около няколко стотици.

На 7 март 2015 г. „Боко Ха­рам” обяви за верността си към ИД и възвести създаването на провинция „Вилает” на тери­торията на Нигерия, Нигер, Чад и Камерун. Младежкото йор­данско джихадистко движение „Синове, призовани от Таухид и Джихад”, също така заявиха верността си към ИД. Във Фи­липините лидерът на ислямист­ката група „Абу Сайяф” – Исни­лон Тотони Хапилон, обяви за създаване на вилает в страната си и за вярност към халифа.

Ливанската организация „Свободни сунити от бригадата Баалбек” се заклеха на Ал-Ба­гдади. Лидерът на индонезий­ската терористична организация „Ашорут Таухид” – Абу Бакар Башир, заяви вярност към Ха­лифата.

В края на януари 2015 г. ста­на известно, че екстремисти от „Ислямска държава” са проник­нали в ЕС като цивилни – бежа­нци от районите, окупирани от ИД. Според функционери­те на ИД

не по- малко от 4000 бойци сега се намират в Западна Европа

и са готови да започнат активни бой­ни действия. По мнението на специа­листи тази цифра е за­вишена, но опасността от активизиране на ислямисти­те в страните на Запада е голяма.

„Изтокът е тънка работа” се казваше във филма „Бялото слънце на пустинята”. Тук не само да се действа, но трябва и да се говори внимателно.

В настоящия момент ситуа­цията в Близкия изток се разви­ва по един от възможно най-ло­шите сценарии.

ИД набира мощ, като се възползва от противоречията

които от древността същест­вуват в региона. Те известно време бяха в състояние на от­носително равновесие, но през последно време се изостриха опасно. Става дума за про­тиворечията между елита на сунити и шеити. В тази борба се намесват и по-малки кон­фликти, винаги съществували между мюсюлмани и „невер­ни”, които впрочем не оказват особено влияние на ситуацията в региона. Изключение е само конфликтът на мюсюлманския свят и държавата Израел, кой­то има глобален характер.

ИД има стратегически удоб­но, централно положение в Близкия изток, което облекча­ва ръководенето на вилаети в Централна Азия, в Югоизточна Европа, и Северна Африка.

Като се намесва в работите на Изтока, Западът често не предвижда всички възможни последствия. Отдавна беше ясно, че възникналото кълбо от противоречия ще доведе до толкова плашещи резултати, като възникването на ИД, как­то казват, това беше въпрос на време. И сега е само въпрос на време началото на експанзия­та на ИД далеч зад пределите на сега заеманите територии. Веднага ще отбележим – не става дума за непобедимостта на Халифата, на практика той е много уязвим. Първо, хали­фът Ал-Багдади е, меко казано, нелегитимен, за което сега го­ворят открито много сунитски богослови. Второ, слаба страна на теократичните държави е го­лямата зависимост на целостта и даже съществуването им от личността на ръководителя. Понякога се случва така, че след смъртта на първото лице се разпада и държавата. Според съобщения на западни медии,

Ал-Багдади е бил тежко ранен след един въздушен удар

на коалицията и е починал на 24 април т.г. Информацията засега не е надеждно потвърде­на. Нов лидер на ИД (отново по информация на западната пре­са) става някой си Абдуррахман Мустафа ал-Шейхлар. Сега той е известен под псевдонима Абу Аля Ал-Афри. Също както и Ал- Багдади ал-Афри е бил ня­кога арестуван от американците и известно време е прекарал в техен затвор, т.е. кандидатът е достоен. При него политиката на „Ислямска държава” едва ли ще се промени. Но всичко ще зависи от това как ще въз­приемат халифа поданиците (лидерите на джихадистките групи, заклели се преди това на Ал-Багдади) в Близкия изток и в отдалечените вилаети.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Пешо 06 авг 2015, 02:44
   
  0
   
  0

  Tия от снимката са Боко Харам. Ангела не ги ще защото не се държат прилично.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка