САЩ си позволяват да „забравят“ за антируските санцкии, когато им е угодно

Pan.bg 21 юли 2015 | 00:32 views (2413) commentaries(8)
img fbr.bg


САЩ и Русия продължават сътрудничеството в някои важни области, въпреки антируските санкции, пишат немските медии. Съгласно техните данни, особено активно сътрудничество между двете страни се развива в сферата на авио и машиностроенето, а също и в сферата на компютърната сигурност. В същото време европейските компании понасят огромни загуби, защото Европа, за разлика от САЩ, спазва строго антируските санкции, пише Russia Today.

Тексаската фирма Bell подписа лицензионно споразумение с „Уралския завод за гражданска авиация“. Предприятието принадлежи на държавния концерн „Ростех“, оглавяван от Сергей Чемезов, пишат журналистите на Der Spiegel Павел Локшин и Матиас Шеп.

След присъединяването на Крим и началото на конфликта в Източна Украйна отношения на Запада и Русия се установиха като „далеч“ от нормалните, подчертават авторите на материала. Те напомнят, че и „Ростех“, и Сергей Чемезов са внесени в американските санкционни списъци. Но компанията Bell, специализираща в строителството на хеликоптери, явно, не се вълнува от това.

В същото време немската компания-производител на програмното обезпечение SAP по политически съображения отказа да обнови своите програми за руските си клиенти. От това пострадаха такива корпорация, като „Роснефт“ и „Транснефт“.

Както пише Der Spiegel, много страни от ЕС, като Гърция, Словакия, Австрия и Унгария се отнасят скептично към санкциите. Немските бизнесмени също се съмняват в техния смисъл и полза.

„Американците оказаха на Европа голям натиск с цел въвеждане на санкциите“, заяви Франк Шауф – ръководител на асоциацията на европейския бизнес в Русия. „Забележително е, че самите те миналата година увеличиха обемите на търговията с Москва“.

По данни на Шауф, делът на Русия в американската външна търговия е малък – общо 3,7%. Затова Вашингтон с такава лекота въведе санкциите, отбелязва експертът.

В същото време в което външната търговия на ЕС с Русия е съкратена на една трета, стокооборотът между Русия и САЩ падна само с 6%. „Американските санкции засягат области, в които търговският обмен и преди бе малък, например, военната продукция“, отбеляза президентът на Американската търговска палата в Русия Алексис Родзянко.

Например, през юли 2014 година компанията Boeing и най-големия производител на титан в света – руската компания „Ависма“, удължиха своето многогодишно сътрудничество до 2022 година. Boeing получава от „Ависма“ 40% от своите суровини за производството на хидравлични механизми и шасита. В Москва също се намира центърът за научни разработки на
Boeing, в който работят 1200 инженери. Понастоящем те работят главно над модела Boeing-777x, който е замислен като конкурент на Airbus A350.

През януари московската компания за двигатели “Енергомаш“ и американската компания Orbital Sciences подписаха договор за създаването на 60 двигателя за американската ракета-носител Antares. По данни на Der Spiegel, първите двигатели ще бъдат изпратени в САЩ още през юни.

Когато американската икономика види изгода, САЩ са готови да направят пауза в новата Студена война с Русия, отбелязват авторите на материала. В това време немските концерни се намират под двоен натиск: те са принудени първо да се борят с последствията от санкциите, и второ – с преориентацията на Кремъл на изток.

Der Spiegel напомня, че Русия и Китай се договориха за сътрудничество по проекта за създаване на съвременни влакове и строителството на високоскоростна магистрала от Москва до Казан. Стойността на проекта е 20 милиарда долара. За подобно нещо мениджърите на Siemens могат само да мечтаят. По думите на експертите, преди конфликта в Украйна този проект е можел да бъде даден на немците.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  llyubo 21 юли 2015, 01:27
   
  17
   
  2

  Как краварите няма да забравят за антируските санкций, та без Русия космическата им програма ще умре, а космонавтите им ще стоят на земята и ще гледат космоса през крив макарон, да не забравяме и хеликоптерите който купиха от Русия за военните си в Афганистан.

 2. #2
  Глупаци и марионетки! 21 юли 2015, 07:04
   
  16
   
  1


  Европа пак се оказа по-глупавата!
  Защо изобщо се занимаваме с тези американци? Те правят каквото си искат, но Европа ако ги слуша, постоянно губи от това!

  И немците трябва да си извоюват пак независимостта. САЩ никога сами няма да им я дадат доброволно! Русия пак се оказа по-демократична от САЩ.
  Горбачов освободи бившото ГДР 90-те години, а САЩ не освободиха бившото ГФР, а само присъединиха освободеното вече ГДР, към тяхната трофея от ВСВ, ГФР-то!

  Може на някои тука да им се струва утопия, но "обединената" Германия все още живее с "Временната инструкция за управление на победената зона", над която са работили тогава Карло Шмидт и американците след ВСВ! Той изрично казва, че това "не е конституция на свободна Германия" а временен документ за администриране на победената територия и част от Германия!  И това и днес е все още така! Немците не са свободни и за това слушат за всичко САЩ и подаряват подводници на Израел, като компенсация за убийството на евреи в концлагерите на Хитлер!
  Хубаво, ама защо и другите европейци да се подчиняват на САЩ? Те не са виновни за ВСВ...

 3. #3
  емигрант 21 юли 2015, 07:31
   
  10
   
  1

  Един драскач тук, който за мене е ОФЦЕра ме просвтляваше за работата на новите НАТОВСКИ офицери. Как обикалят по света и се занимават със стратегически планирания. А тъпите Български екс военни влачели железа.
  Та когато краварите я закършат, ( АМА ЗАЩО КОГАТО СЛЕД КАТО ВИНАГИ СА Я ЗАКЪРШИЛИ ) стратезите си планират санкции, изолират всички, а те се намърдват. Югославия беше под ембарго, а от Адриатика пропуснаха само техни трафиканти

 4. #4
  МиГ 21 юли 2015, 09:49
   
  14
   
  1

  Да си говорим открито - целта на САЩ беше покрай кризата в Украйна да унищожат партньорството между ЕС и Русия. Ако трябва да погледнем обективно на нещата, ЕС се явява основния търговски конкурент за САЩ, може би след Китай. Със санкциите САЩ уцелиха поне 2 заека. Но ЕС още не е разбрал в какъв капан попадна и това се вижда дори със срива на еврото. Ако някой си мисли, че е заради кризата в Гърция, много се лъже.

 5. #5
  ХиХи 21 юли 2015, 12:41
   
  6
   
  1

  Ами думичката за обединението на двете Германии през 90-та беше "аншлус". Т.е. присъединяване а не ОБЕДИНЯВАНЕ.

  Дори самите източно-германци тогава се чувстваха като втора категория хора в собствената си държава, само защото са били от "неправилната" страна на оградата.

  Сетете се сами какво бе отношението към останалите източно-европейци. Чуаствах го на гърба си и то от източно-германци ;-).

  Така, че целия ЕССР е построен като пирамида и отгоре се разпореждат трите центъра - Вашингтон, Ватикана и Лондон. А Берлин-Париж е изпълнителното тяло.

  И Германия е коня на ЕССР, а сетете се как са източно-европейските магарета ;–).

  Ей на холандците вече официално искат да се създадат "държавните" структори на ЕССР. Естествено при наличие на Европейска Армия, то Българска Армия не е необходима.

  По примера на СССР, да не би съветските републики да имаха собствени армии ;-))).

  Имаше само една - Съветска Армия ;-).

  Ей ви модела, по примера на Гърция ;-))).

  "This is a surrender of sovereignty and no doubt the truth of this turnaround will be hidden from the public at large worldwide – not just the Greek people. All our fears of moving into Economic Totalitarianism are coming true. Democratic principles are dead: long live Totalitarianism. No doubt, this was the toast in Brussels last night (behind the curtain, of course)."

  http://www.armstrongeconomics.com/archives/34234

  http://www.armstrongeconomics.com/archives/34850


  "OK. Let’s try to explain Europe a different way. What if the USA adopted a policy that said NAFTA (North American Free Trade Agreement) should move from a trade union of Canada, Mexico, and USA, to a monetary union. Both Canada and Mexico abandon their currencies and adopt the dollar. "

  http://www.armstrongeconomics.com/archives/34613

  Лично мен ме разсмиват сините, които плюеха по червените как щели да правят НРБ 16 република на СССР а са ниски като тревата, когато сегашна България се превръща в периферна(погранична) провинция на ЕССР ;-))).

  Така, че като членове на ЕС тренда е ясен, постепенно намаляване на БА и накрая последния да щтракне лампата. Виж армията на ЕССР е друга тема :-):  Споко, генералните секртари на ЕССР тепърва ще държат речи от Брюксел, и ще им чествате кръгли годишнини :-). Пу-пу-пу да не съм уроки на таз красота ;-))).

 6. #6
  Диков 21 юли 2015, 13:31
   
  0
   
  4

  В този свят изглежда всичко е измамно, след като за тази година Украйна е увеличила износа си на ВПК към Русия !!!

  http://vpk-news.ru/articles/26194

 7. #7
  Иван Бориславов 2 21 юли 2015, 13:56
   
  10
   
  1

  Имам много немски приятели, някои в семействата си имат деди, загинали по фронтовете, други имат много близки, загинали или останали инвалиди от "посещенията" на "Крепостите" и "Ланкастърите" над немските градове. НИКОЙ не е казал лоша дума за руснаците, макар да имат загинали на Изток, или били в лагери. Преценяват обективно, че не им е била работата да се навират на мечката в бърлогата. Но ненавиждат янките, особено за следвоенната им политика спрямо немците, на които (включително и на родените години след войната) всячески се стремят да вменяват чувството за вина. Моите приятели са обикновени интелигентни хора, които съжаляват за пропиляното величие на нацията и превръщането и в копие, огледален образ на задокеанските олигофрени. Политиците са друга бира. За тях е важна властта и се страхуват, че ако се опълчат на краварите, може да изпуснат кокала.

 8. #8
  Teraflop 21 юли 2015, 17:34
   
  1
   
  6

  САЩ се бъзикат с руснаците.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка