Враг пред портите, или защо НАТО провежда учения край руските граници

Pan.bg 24 юни 2015 | 12:04 views (2763) commentaries(3)
img 11 хиляди войници на страни от НАТО участват в мащабни учения в непосредствена близост до границите на Русия. Алиансът иска не само да увеличи мащаба на маневрите, но и да се подготви за възможна заплаха „от изток и юг“, коментира РБК.
В петък НАТО завършва започналото на 1 юни учение „Саблен удар“ на територията на Полша и балтийските страни, в което взимат участие 7000 души. В събота пък приключват маневрите BALTOPS-15, в които са мобилизирани 5,6 хиляди войници на НАТО. По-рано в ученията BALTOPS взимаха участие и руски моряци. В същото време в Румъния се провеждат командно-щабните учения „Двубой с тризъбец“, в които се включиха военни от 25 страни от алианса.
Всички тези учения са обединени от план за военна подготовка на НАТО под названието „Съюзнически щит“. В рамките на плана през март в Черно море се проведоха учения на военноморските сили на САЩ, Канада и Германия, в които се включиха регионалните им съюзници България, Румъния и Турция. През април в Полша над 2000 войници от 11 страни от НАТО отработиха приземяване и разтоварване на пехотни бойни машини и тежки оръжия.
Страните членове на НАТО не крият, че военната активност е засилена именно във връзка с кризата в отношенията между Москва и Запада. Целта на маневрите е да се покаже готовността на алианса да защитава всички свои членове от каквато и да било заплаха, свързана с промяна на условията в сферата на сигурността „както на изток, така и на юг“ от границите на НАТО, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.
В сравнение с предишни години интензивността на ученията се е увеличила значително, а броят на участниците е повишен, казва военният експерт Владимир Евсеев. Той посочва, че маневрите, които по-рано се провеждаха в „много ограничен“ мащаб, са придобили необикновени размери.
Освен това, Евсеев отбелязва, че по-рано съюзниците са изпратили нехарактерни за Европа сигнали. Такъв е демонстративното преминаване на бронирана техника по територията на редица държави. Така например, в края на февруари в Деня на независимостта на Естония в непосредствена близост до руската граница бе проведен военен парад, в който участваха военни от Великобритания, Испания, Латвия, Литва, Холандия и САЩ, отбелязва РБК.

Източник: http://www.focus-news.net/

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Независим 24 юни 2015, 17:26
   
  10
   
  16

  Ало...оо! Ученията се провеждат в напълно суверенни страни с тяхно разрешение. Какво искате - да стане, като в Крим? Русия да си ходи и завзема всичко, което и хареса ли? Този път няма да стане!

 2. #2
  емигрант 24 юни 2015, 18:33
   
  15
   
  6

  # 1
  Аз пък искам да съм зависим от някой от който мога да науча нещо и получа нещо.
  Иначе от окупатори които са се давлекли в държава с 1300 годишна история с единствената цел пачаври от типа на плевню, ненчу, дидко да им правят свирки ми се повръща.

  А, между другото, преди 20 дена бях в Полша, Поляците се смеят и казват
  РУСИЯ СИ ВЗЕ КОЕТО И ТРЯБВА, НА АМЕРИКАНЦИТЕ ОСТАВИ ЧЕРНОБИЛ

 3. #3
  БОШЛАФ 26 юни 2015, 16:55
   
  6
   
  2

  ".....Поляците се смеят......"
  Поляците изобщо не се смеят и не казват нищо подобно.
  Тез номера на някой, който си седи само в БГ (подозирам, че ти си точно един от тях).

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка