Компютърен гений създава софтуер за борба с тероризма

Pan.bg 04 май 2015 | 11:25 views (2696) commentaries(4)
img vesti.bg

Уолтър О’Брайън смята, че програмата му избягва често допускани човешки грешки

Вече почти 14 години след атентатите от 11 септември в Ню Йорк тероризмът продължава да е сред основните заплахи за модерните общества. Бюджетите на службите за сигурност в много от западните страни бяха увеличени, но въпреки това терористичните групировки често успяват да реализират своите планове. Последното доказателство е нападението на редакцията на сатиричния вестник „Шарли Ебдо” в Париж.

Причината за успеха на терористите е не липсата на достатъчно мерки за сигурност и липсата на разузнавателни данни, а подходът към интерпретирането и използването на информацията. Това е мнението на компютърния гений Уолтър О’Брайън, признат за един от световните специалисти в областта на изкуствения интелект и прогнозиране на риска.

За да докаже своята теория, О’Брайън създава специална програма, която да помогне на службите в борбата с тероризма. Софтуерът ScenGen използва събраната разузнавателна информация, за да създаде възможни сценарии и прогнозиране на риска от терористични нападения.

Предимството на програмата е, че „може да обработи огромни масиви от данни и прави връзки между факти и събития, които остават извън човешкото полезрение и на пръв поглед нямат логическа връзка”, споделя О’Брайън. Според него софтуерът е доказал своята ефективност при планиране на американски мисии в Афганистан.

Това не е първата програма за борба с престъпността и тероризма, която Уолтър О’Брайън разработва. Неговият екип от високо квалифицирани специалисти създават програма за „визуална криминология”, с помощта на която властите залавят чеченските атентатори Джохари Тамерлан Църнаеви, организирали атентата по време на Бостънския маратон през 2013 година. Въпросният софтуер е разгледал в рамките на ден няколкостотин часа видеозаписи от охранителни камери и любителски кадри, разчитайки поведението на заснетите хора. Реакциите на двамата терористи привлекли вниманието на службите за сигурност и потвърдили техните подозрения.

Някои странични наблюдатели се отнасят скептично към разработките на О’Брайън, но очевидно правителството на САЩ му има пълно доверие и го е включило в развитието на своите стратегии за сигурност. Ирландец по произход, Уолтър О’Брайън е един от малкото чужденци, на които е издадена прочутата виза ЕВ 1-1. Подобно разрешително за постоянен престой се издава само на хора, определяни като „личности от извънредно важно значение за сигурността и развитието на САЩ”, а разстоянието до американско гражданство е само един формуляр.

Достатъчно е да споменем, че сред получателите на въпросната виза е Айнщайн. Приликите между световноизвестния физик и О’Брайън не се ограничават до разрешителното за престой в САЩ. Още докато е невръстно дете в Ирландия, Уолтър издържа в училище тест за интелигентност с феноменалните 197 точки, което е далеч по-висок IQ резултат от този на Айнщайн.

Горе-долу по същото време О’Брайън открива влечението си към компютърните науки и се заражда интересът му към изкуствения интелект. Като дете той попада в полезрението на американските служби, след като хаква сървъра на НАСА. Тази „лудория” остава без последствия за него заради крехката му възраст.

Явно Уолтър си взима поука от тази история и започва да използва своите дарби, за да прави добро. По собствените му думи на 13 години поставя началото на своя собствена компания – Scorpion Computer Services, чиято първоначална дейност е да се занимава с разработка на решения за предпазване на финансови институции от хакерски атаки. В момента Scorpion Computer Services е тинк танк от специалисти в различни области на световно ниво, които предлагат комплексни решения за проблеми от различно естество, както и мениджмънт на риска, за своите клиенти.

Доколко успешни ще са разработките на Уолтър О’Брайън и неговият екип в борбата с тероризма, предстои да видим. При всички положения едно е сигурно – изкуственият интелект и усъвършенстването на технологиите ще играят все по-голяма роля в сферата на сигурността за сметка на остарелите методи на Джеймс Бонд.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  bbb 04 май 2015, 12:16
   
  4
   
  0

  Срешу тероризмът не можеш да се бориш със софтуер... калашник трябва.

 2. #2
  Тик Так 04 май 2015, 13:16
   
  6
   
  1

  Хахахаха.
  Второ хахаххахах.
  И трето на това могат да се хванат тъпчовците от САЩ защото там 99% са тъпи и ограничени като роботи и биха повярвали на това нещо та даже и пари биха му дали на тоя дебел хакер.

 3. #3
  Teraflop 04 май 2015, 14:07
   
  5
   
  0

  Оставете софтуера.Какво ще правят с ИДИЛ и "Ал Каида"?Това е въпросът.

 4. #4
  Тик Так 04 май 2015, 14:51
   
  3
   
  1

  #3
  Teraflop

  Ами как какво?
  Този ще ги хакне всички с троянец.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка