Какво може да научим от денят, в който САЩ изгориха до смърт 100 хиляди души

Pan.bg 05 апр 2015 | 10:06 views (3579) commentaries(11)
img Само преди месец, на 9 Март, 2015 г., се навършиха 70 г., от най-смъртоносният ден на Втората световна война.

През онази нощ, умряха повече хора от напалмови бомби, а не от атомните удари над Хирошима и Нагасаки, но малцина са наясно, че тази атака въобще се е състояла.

Липсата на церемониални или официални извинения за бомбардировките не са изненадващи имайки предвид, че повечето американци виждат тази война като „справедлива война“ водена от „най-великото поколение“. Тези етикети оставят войната и зверствата, извършени от американците до голяма степен недокоснати от критиките.

Малкото неща около бомбардировката, които са на разположение за да се учат в САЩ, са разказани от гледната точка на американските военни чрез обикновено пристрастните американски военни историци.
image
Тези, които търсят по-добро разбиране за трагедията от 9 март 1945-та, трябва да бродят из купища история, която е посветена главно на героизма и стратегията на американските военни. Дори завладяващата сила на бомбите, които бяха хвърлени този ден, са вдъхновили холивудски гиганти като Джордж Лукас.

Най-важният разказ около събитията от 9 март, 1945, е че американските пилоти и военни стратези, като генерал Къртис Лимей, архитектът на бомбардировката, „не са имали друг избор“, освен да изгорят до смърт 100 хиляди цивилни японски граждани.

Повечето историци изглежда вярват на Лимей и дори считат, че е трябвало да бъде похвален за взимането на такива „трудни решения“ по време на войната, защото предполагаемо тези трудни решения са спасили живота на хора и от двете страни като сложили край на войната от рано.

Колко малко им е трябвало за да хвърлят огнените бомби, а не да търсят алтернативни решения за приключване на войната.

Втората световна война се е водила брутално на всеки фронт. Японските военни са убили почти 6 милиона китайски, корейски и филипински граждани до приключването на войната. Въпреки това да се твърди, че японските жени и деца са заслужавали да умрат от ръцете на американските военни, защото тяхното правителство е убило цивилни в други азиатски държави е една неоправдана позиция във всяка една морална и етична рамка.

По време на Операция „Meetinghouse“ около 300 бомбардировачи B-29, летящи на 3 км височина за да избегнат ефектите на реактивната струя от 100 до 200 мили в час, хвърлят около 500 хиляди бомби М-69 (наречени „Телефонна карта Токио“), които били специално проектирани да изконсумират до най-голяма степен дървените жилищни структури на града. Това са около 1700-2000 тона бомби, от които минимално 1 милион души губят жилищата си, на ред с изпепелените 100 хиляди мирни и цивилни души.

Групирани в комплекти от по 39, всяка М-69 се разпръсквала на 610 метра от земята и излизал бял фосфорен предпазител, изглеждащ на чорап за фитнес, подпалвал желиран бензин на 35 метра във въздуха преди удара. Подобно на лепкава огнена чума, огнените кълба от напалм се вкопчваха във всичко, което докосваха. Бомби станали още по-ефективни тази нощ, защото имало големи ветрове, които превърнали хилядите отделни пожари в един колосален. Температурите в града бушували между 300 и 1000 градуса по Целзий, като в някои области пожарите стопили и асфалта.

Лимей планирал тази атака точно заради големите ветрове от по 50 км в час с цел да засили ефекта от бомбите. В крайна сметка 4 кв км от Токио са били буквално стопени до пепел.

Американците са знаели, че цивилните не са могли в ден на бомбардировки да се скрият под земята. Те твърдят, че японските боеприпаси били в Токио, но цяла година преди това правителството на Япония защитило същите под земята, където не били досегаеми от въздушните атаки. Въпреки това американските военни знаейки това предприемат атаката срещу цивилното население, не срещу военни цели.

Генералите на САЩ са знаели, че войната е била практически невъзможна да се води вече от японците поради предишните им огромни материални загуби. Също така и много преди 9-ти март американските военноморска флота са блокирали доставките на гориво и други материали към Япония. Толкова голяма блокада, че местното население е било обричано до толкова на глад, че да не го интересува да участва във войната вече. Победата над японците беше гарантирана още през началото на годината.

През януари 1945-та, два дни преди Рузвелт да се срещне със Сталин и Чърчил, японците предложили да се предадат с почти идентични термини на тези, които в последствие бяха приети от американците през 2 септември.

Защо бомбардираха мирните жени и деца след като Япония е капитулирала тотално?
Всички тези историци подмазвачески продължават да бълват тонове лайна, които осмиват фактите.

Тошико Хигашикауа, който е бил на 12 по време на бомбардировките разправя:

„Имаше огън на всякъде, видях един човек уловен от ноктите на огнения дракон и преди да успеете да кажете Джак Робинзон, дрехите му избухнаха в огън. Други двама също видях как бяха хванати от огъня и изгоряха. Бомбите просто продължаваха да падат.“

Тошико и семейството му побегнали до училищната сграда в съседния квартал, търсейки убежище от пламъците, където в един вход тя чула виковете на деца: „Помогнете! Горещо е! Мамо! Тате! Боли! Помощ!“ Моменти по-късно, Тошико загубил хватката на ръката на баща си в тълпата. Баща му държал с другата си ръка по-малкото му братче Еичи. След това не е видял никога повече татко си и братчето си.

Коджи Кикушима е била на 13 тогава и разказва как бягайки от огромния огън търчала на долу по улицата, защото семейството ? и още стотици били заклещени от пламъците. Горещината била толкова силна, че Коджи скочила от моста в реката отдолу. Оцеляла скока. На сутринта, когато се върнала на моста видяла планина от трупове. Никога повече не видяла семейството си.

Сумико Морикауа е била на 23 през този ден. Нейният съпруг е участвал във войната. Имала 3 деца, едното 4 годишния Киичи и две близначки на по 8 месеца, Ацуко и Риоко. Когато огънят започнал да гори къщите в нейния квартал, Сумико побягнала с децата до близкия воден парк. Почти до ъгъла на парка, якето на Киичи се запалило.

„Пари! Мамо! Пари!,“ плачело детенцето. Сумико скочила в басейна с двете си дъщерички и Киичи, но огнена топка ударила Киичи в главата, майката угасила бързо.

Сумико припаднала и се събудила за да открие, че двете и дъщерички са мъртви, а сина ? едвам дишал. Водата в басейна се изпарила от горещината. Затичала със сина си до пункт за помощ и започнала да му дава чай от собствената си уста. Той отворил очи за малко и казал „Мамо!“, преди да умре.

През този ден е имало близо 1 милион пострадали в Токио и неизброими истории подобни на тези по-горе.

Повечето от жертвите са били жени, деца и старци, защото мъжете са воювали във войната.

Така че, защо американците са продължавали да нападат и тероризират цивилните японци, знаейки че войната можеше да свърши вече? Много казват, че американците са пъчели по този начин мускули пред Съветския съюз в очакване на студената война. Безброй страници са изписани за това. Но което се пренебрегва твърде често е проявата на расизъм в този ден. Това е американският расизъм, който най-добре обяснява степента на ядрените и напалмови атаки. Могат да разказват и почти 200 хиляди американци от японски произход, които загубиха препитанието си в резултат на лагерите за интерниране на Рузвелт. О да, концентрационни лагери за американци от японски произход в Америка. Страната на мечтите.

Огнените бомбардировки над Япония бяха за да се изпробват нови технологии върху цивилни популации. Значителни фондове са отишли за военните технологии, атомната бомба, напалма също беше нов. САЩ пробваха новите си оръжия върху гъсто населени места, върху хора, които не считаха за хора.

Лимей отбеляза тогава:

„Убивайки японците въобще не ме обезпокои тогава … предполагам, че ако бях загубил войната, щях да бъда съден за военнопрестъпник.“

Защо никой в тази „велика нация“ не предотврати тези излишни бомбардировки? Как може държавните им лидери постоянно да твърдят, колко са „изключителни“ с фрази от рода на: „Всички страни са извършвали зверства, така че защо да се центрираме върху американците?“

След войната бивш американски пехотинец, Джо О’конел беше изпратен да документира разрушението на Япония. В своята книга „Japan 1945: A U.S. Marine’s Photographs from Ground Zero“ той пише:

„Хората с които се запознах, страданията, на които бях свидетел, и сцените на невероятното унищожение взети от моят фотоапарат, ме накараха да се усъмня във всяка вяра, която имах преди това за моите така наречени врагове.“

Това е една от книгите, които всеки трябва да прочете.

Повсеместното използване на Американската национална сигурност за водене на безкрайна война с целия свят и шовинизма на лидерството им изисква да бъдат все по-бдителни за пропагандата, която поддържа американското военно съзнание.

Унищожаването на нашите военни митове ще помогне да се разгадае манталитета, който пази Америка биейки се за малцина за сметка на мнозина.Източник: jacobinmag.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Ще изгорят ами! 05 апр 2015, 10:29
   
  18
   
  1


  Те са истинските фашисти, победили във ВСВ и постоянно продължават кървавият си поход и след това до днес!

 2. #2
  geovel 05 апр 2015, 11:23
   
  2
   
  10

  Пълно варварство е да използваш ядрено оръжие срещу мирни граждани въпреки войната която се е водила!
  Пълно варварство е и да си правиш ядрени опити и със собствената си армия и население!

  60 Лет Назад СССР Провел Операцию «Снежок»: Погибли 43 000 Советских Солдат
  14 сентября прошлого года в России отмечалась 60-я годовщина трагических событий на Тоцком полигоне. То, что произошло 14 сентября 1954 года в Оренбургской области, долгие годы окружала плотная завеса секретности.

  В 9 часов 33 минуты над степью прогремел взрыв одной из самых мощных по тем временам ядерных бомб. Следом в наступление — мимо горящих в атомном пожаре лесов, снесенных с лица земли деревень — ринулись в атаку «восточные» войска.

  Самолеты, нанося удар по наземным целям, пересекали ножку ядерного гриба. В 10 км от эпицентра взрыва в радиоактивной пыли, среди расплавленного песка, держали оборону «западники». Снарядов и бомб в тот день было выпущено больше, чем при штурме Берлина.

  Со всех участников учений была взята подписка о неразглашении государственной и военной тайны сроком на 25 лет. Умирая от ранних инфарктов, инсультов и рака, они даже лечащим врачам не могли рассказать о своем облучении. Немногим участникам Тоцких учений удалось дожить до сегодняшнего дня. Спустя полвека они рассказали «Московскому комсомольцу» о событиях 54-го года в Оренбургской степи.

  Подготовка к операции «Снежок»

  «Весь конец лета на маленькую станцию Тоцкое со всего Союза шли воинские эшелоны. Никто из прибывающих — даже командование войсковых частей — понятия не имел, зачем они здесь оказались. Наш эшелон на каждой станции встречали женщины и дети. Вручая нам сметану и яйца, бабы причитали: «Родимые, небось в Китай воевать едете», — рассказывает председатель Комитета ветеранов подразделений особого риска Владимир Бенцианов.

  В начале 50-х всерьез готовились к третьей мировой войне. После проведенных в США испытаний в СССР также решили опробовать ядерную бомбу на открытой местности. Место учений — в оренбургской степи — выбрали из-за сходства с западноевропейским ландшафтом.

  «Сначала общевойсковые учения с реальным ядерным взрывом планировалось провести на ракетном полигоне Капустин Яр, но весной 1954-го была проведена оценка Тоцкого полигона, он и был признан лучшим по условиям обеспечения безопасности», — вспоминал в свое время генерал-лейтенант Осин.

  Участники Тоцких учений рассказывают иное. Поле, где планировалось сбросить ядерную бомбу, было видно как на ладони.

  «Для учений из отделений у нас отобрали самых крепких ребят. Нам выдали личное табельное оружие — модернизированные автоматы Калашникова, скорострельные десятизарядные автоматические винтовки и радиостанции Р-9», — вспоминает Николай Пильщиков.

  Палаточный лагерь растянулся на 42 километра. На учения прибыли представители 212 частей — 45 тысяч военнослужащих: 39 тысяч солдат, сержантов и старшин, 6 тысяч офицеров, генералов и маршалов.

  Подготовка к учениям под кодовым названием «Снежок» длилась три месяца. К концу лета огромное боевое поле было буквально испещрено десятками тысяч километров окопов, траншей и противотанковых рвов. Построили сотни дотов, дзотов, блиндажей.

  Накануне учений офицерам показали секретный фильм о действии ядерного оружия. «Для этого был построен специальный кинопавильон, в который пропускали лишь по списку и удостоверению личности в присутствии командира полка и представителя КГБ. Тогда же мы услышали: «Вам выпала великая честь — впервые в мире действовать в реальных условия применения ядерной бомбы». Стало понятно, для чего окопы и блиндажи мы накрывали бревнами в несколько накатов, тщательно обмазывая выступающие деревянные части желтой глиной. «Они не должны были загореться от светового излучения», — вспоминал Иван Путивльский.

  «Жителям деревень Богдановка и Федоровка, которые находились в 5-6 км от эпицентра взрыва, было предложено временно эвакуироваться за 50 км от места проведения учения. Их организованно вывозили войска, брать с собой разрешалось все. Весь период учения эвакуированным жителям платили суточные», — рассказывает Николай Пильщиков.

  «Подготовка к учениям велась под артиллерийскую канонаду. Сотни самолетов бомбили заданные участки. За месяц до начала ежедневно самолет Ту-4 сбрасывал в эпицентр «болванку» — макет бомбы массой 250 кг», — вспоминал участник учений Путивльский.

  По воспоминаниям подполковника Даниленко, в старой дубовой роще, окруженной смешанным лесом, был нанесен белый известковый крест размером 100х100 м. В него-то и метили тренирующиеся летчики. Отклонение от цели не должно было превышать 500 метров. Кругом располагались войска.

  Тренировалось два экипажа: майора Кутырчева и капитана Лясникова. До самого последнего момента летчики не знали, кто пойдет основным, а кто будет дублером. Преимущество было у экипажа Кутырчева, который уже имел опыт летных испытаний атомной бомбы на Семипалатинском полигоне.

  Для предотвращения поражений ударной волной войскам, располагающимся на отдалении 5-7,5 км от эпицентра взрыва, было предписано находиться в укрытиях, а далее 7,5 км — в траншеях в положении сидя или лежа.

  «На одной из возвышенностей, в 15 км от запланированного эпицентра взрыва построили правительственную трибуну для наблюдения за учениями, — рассказывает Иван Путивльский. — Накануне ее выкрасили масляными красками в зеленый и белый цвета. На трибуне были установлены приборы наблюдения. Сбоку к ней от железнодорожной станции по глубоким пескам проложили асфальтированную дорогу. Никакие посторонние автомашины военная автоинспекция на эту дорогу не пускала».

  «За трое суток до начала учения на полевой аэродром в районе Тоцка стали прибывать высшие военачальники: маршалы Советского Союза Василевский, Рокоссовский, Конев, Малиновский, — вспоминает Пильщиков. — Прибыли даже министры обороны стран народной демократии, генералы Мариан Спыхальский, Людвиг Свобода, маршал Чжу-Дэ и Пэн-Дэ-Хуай. Все они размещались в заранее построенном в районе лагеря правительственном городке. За сутки до учений в Тоцке появился Хрущев, Булганин и создатель ядерного оружия Курчатов».

  Руководителем учений был назначен маршал Жуков. Вокруг эпицентра взрыва, обозначенного белым крестом, была расставлена боевая техника: танки, самолеты, бронетранспортеры, к которым в траншеях и на земле привязали «десант»: овец, собак, лошадей и телят.

  С 8000 метров бомбардировщик Ту-4 сбросил на полигон ядерную бомбу

  В день вылета на учения оба экипажа Ту-4 готовились в полном объеме: на каждом из самолетов были подвешены ядерные бомбы, летчики одновременно запустили двигатели, доложили о готовности выполнить задание. Команду на взлет получил экипаж Кутырчева, где бомбардиром был капитан Кокорин, вторым летчиком — Роменский, штурманом — Бабец. Ту-4 сопровождали два истребителя МиГ-17 и бомбардировщик Ил-28, которые должны были вести разведку погоды и киносъемку, а также осуществлять охрану носителя в полете.

  «14 сентября нас подняли по тревоге в четыре часа утра. Было ясное и тихое утро, — рассказывает Иван Путивльский. — На небосклоне — ни облачка. На машинах доставили к подножию правительственной трибуны. Мы уселись поплотнее в овраге и сфотографировались. Первый сигнал через громкоговорители правительственной трибуны прозвучал за 15 минут до ядерного взрыва: «Лед тронулся!» За 10 минут до взрыва мы услышали второй сигнал: «Лед идет!» Мы, как нас и инструктировали, выбежали из машин и бросились к заранее подготовленным укрытиям в овраге сбоку от трибуны. Улеглись на живот, головой — в сторону взрыва, как учили, с закрытыми глазами, подложив под голову ладони и открыв рот. Прозвучал последний, третий, сигнал: «Молния!» Вдали раздался адский грохот. Часы остановились на отметке 9 часов 33 минуты».

  Атомную бомбу самолет-носитель сбросил с высоты 8 тыс. метров со второго захода на цель. Мощность плутониевой бомбы под кодовым словом «Татьянка» составила 40 килотонн в тротиловом эквиваленте — в несколько раз больше той, что взорвали над Хиросимой. По воспоминаниям генерал-лейтенанта Осина, подобная бомба предварительно была испытана на Семипалатинском полигоне в 1951 году. Тоцкая «Татьянка» взорвалась на высоте 350 м от земли. Отклонение от намеченного эпицентра составило 280 м в северо-западном направлении.

  В последний момент ветер переменился: он отнес радиоактивное облако не в безлюдную степь, как ждали, а прямо на Оренбург и дальше, в сторону Красноярска.

  Через 5 минут после ядерного взрыва началась артиллерийская подготовка, затем был нанесен удар бомбардировочной авиацией. Заговорили орудия и минометы разных калибров, «катюши», самоходные артиллерийские установки, танки, закопанные в землю. Командир батальона рассказывал нам позднее, что плотность огня на километр площади была больше, чем при взятии Берлина, вспоминает Казанов.

  «Во время взрыва, несмотря на закрытые траншеи и блиндажи, где мы находились, туда проник яркий свет, через несколько секунд мы услышали звук в форме резкого грозового разряда, — рассказывает Николай Пильщиков. — Через 3 часа был получен сигнал атаки. Самолеты, нанося удар по наземным целям через 21-22 мин после ядерного взрыва, пересекали ножку ядерного гриба — ствол радиоактивного облака. Я со своим батальоном на бронетранспортере проследовал в 600 м от эпицентра взрыва на скорости 16-18 км/ч. Увидел сожженный от корня до верхушки лес, покореженные колонны техники, обгоревших животных». В самом эпицентре — в радиусе 300 м — не осталось ни одного столетнего дуба, все сгорело… Техника в километре от взрыва была вдавлена в землю…»

  «Долину, в полутора километрах от которой находился эпицентр взрыва, мы пересекали в противогазах, — вспоминает Казанов. — Краем глаза успели заметить, как горят поршневые самолеты, автомобили и штабные машины, везде валялись останки коров и овец. Земля напоминала шлак и некую чудовищно взбитую консистенцию. Местность после взрыва трудно было узнать: дымилась трава, бегали опаленные перепелки, кустарник и перелески исчезли. Меня окружали голые, дымящиеся холмы. Стояла сплошная черная стена из дыма и пыли, смрада и гари. Сохло и першило в горле, в ушах стоял звон и шум… Генерал-майор приказал мне измерить дозиметрическим прибором уровень радиации у догорающего рядом костра. Я подбежал, открыл заслонку на днище прибора, и… стрелка зашкалила. «В машину!» — скомандовал генерал, и мы отъехали с этого места, оказавшегося рядом с непосредственным эпицентром взрыва…»

  Два дня спустя — 17 сентября 1954 года — в газете «Правда» было напечатано сообщение ТАСС: «В соответствии с планом научно-исследовательских и экспериментальных работ в последние дни в Советском Союзе было проведено испытание одного из видов атомного оружия. Целью испытания было изучение действия атомного взрыва. При испытании получены ценные результаты, которые помогут советским ученым и инженерам успешно решить задачи по защите от атомного нападения». Войска выполнили свою задачу: ядерный щит страны был создан.

  Жители окрестных, на две трети сгоревших деревень по бревнышку перетащили выстроенные для них новые дома на старые — обжитые и уже зараженные — места, собрали на полях радиоактивное зерно, запеченную в земле картошку… И еще долго старожилы Богдановки, Федоровки и села Сорочинского помнили странное свечение дров. Поленницы, сложенные из обуглившихся в районе взрыва деревьев, светились в темноте зеленоватым огнем.

  Мыши, крысы, кролики, овцы, коровы, лошади и даже насекомые, побывавшие в «зоне», подвергались пристальному обследованию… «После учений мы прошли лишь дозиметрический контроль, — вспоминает Николай Пильщиков. — Гораздо большее внимание специалисты уделили выданному нам в день учений сухому пайку, завернутому почти в двухсантиметровый слой резины… Его тут же забрали на исследование. На следующий день всех солдат и офицеров перевели на обычный рацион питания. Деликатесы исчезли».

  Возвращались с Тоцкого полигона, по воспоминаниям Станислава Ивановича Казанова, они не в товарняке, в котором приехали, а в нормальном пассажирском вагоне. Причем состав их пропускали без малейшей задержки. Мимо пролетали станции: пустой перрон, на котором стоял одинокий начальник вокзала и отдавал честь. Причина была проста. В том же поезде, в спецвагоне, с учений возвращался Семен Михайлович Буденный.

  «В Москве на Казанском вокзале маршала ждала пышная встреча, — вспоминает Казанов. — Наши курсанты сержантской школы не получили ни знаков отличия, ни специальных удостоверений, ни наград… Благодарность, которую нам объявил министр обороны Булганин, мы также нигде потом не получили».

  Летчикам, которые сбросили ядерную бомбу, за успешное выполнение этого задания вручили по автомашине марки «Победа». На разборе учений командир экипажа Василий Кутырчев из рук Булганина получил орден Ленина и, досрочно, звание полковника.

  На результаты общевойсковых учений с применением ядерного оружия наложили гриф «совершенно секретно».

  Третье поколение людей, переживших испытания на Тоцком полигоне, живет с предрасположенностью к раку

  Никаких проверок и обследований участников этого бесчеловечного эксперимента из соображения секретности не проводилось. Все скрывалось и умалчивалось. Потери среди гражданского населения до сих пор неизвестны. Архивы Тоцкой районной больницы с 1954 по 1980 гг. уничтожены.

  «В Сорочинском загсе мы сделала выборку по диагнозам умерших за последние 50 лет людей. С 1952 года от онкологии в близлежащих селах умерли 3209 человек. Сразу после взрыва — всего два случая смерти. И потом — два пика: один через 5-7 лет после взрыва, второй — с начала 90-х годов.

  Изучили мы и иммунологию у детей: брали внуков людей, переживших взрыв. Результаты нас ошеломили: в иммунограммах сорочинских детей практически отсутствуют натуральные киллеры, которые участвуют в противораковой защите. У детей фактически не работает система интерферон — защита организма от рака. Получается, что третье поколение людей, переживших атомный взрыв, живет с предрасположенностью к раку», — рассказывает профессор Оренбургской медицинской академии Михаил Скачков.

  Участникам Тоцких учений не выдали никаких документов, они появились только в 1990 году, когда их приравняли в правах к чернобыльцам.

  Из 45 тысяч военных, принимавших участие в Тоцких учениях, ныне в живых осталось чуть более 2 тысяч. Половина из них официально признаны инвалидами первой и второй группы, у 74,5% — выявлены болезни сердечно-сосудистой системы, включая гипертоническую болезнь и церебральный атеросклероз, еще у 20,5% — болезни органов пищеварения, у 4,5% — злокачественные новообразования и болезни крови.

  Десять лет назад в Тоцке — в эпицентре взрыва — был установлен памятный знак: стела с колоколами. 14 сентября они будут звонить в память о всех пострадавших от радиации на Тоцком, Семипалатинском, Новоземельском, Капустин-Ярском и Ладожском полигонах.

  http://naloviriba.com/60-%D0%BB%D0%B5%D1%82-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%B4-%D1%81%D1%81%D1%81%D1%80-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BB-%D0%BE%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8E-%D1%81%D0%BD%D0%B5%D0%B6%D0%BE/

 3. #3
  до #2 geovel 05 апр 2015, 12:05
   
  7
   
  1


  Да, потресаващо е това, в тази статия. Но колкото и цинично да прозвучи, дава надежда на нас днес!
  Оказва се, че дори и след такова облъчване на военните, местното население и животните там, има оцелели, които са го разказали!
  А това е надежда, че ако има 3-та световна война - ядрен апокалипсис, може би все ще остане разумен живот на земята?

  И по отношение на използването на армията за експерименти на нови оръжия, САЩ и Нато също го правят!
  След войната в бивша Югославия имаше няколко процеса на участвали воиници от Белгия и Люксембург. Те обвиняваха Нато, че са използвали неизвестни нови боеприпаси или подобни, с които са ги заразили и те страдали след това от неизвестни болести! Потули се с пари естествено!

  Военната промишленост и на САЩ не пропуска да си изпробва новите разработки в "реални условия"! Военните на Нато ще са големи наивници, ако смятат, че някои там горе, много мислят за тяхното здраве! Те по-скоро мислят, че това им е работата и щом получават заплати за война, то могат да правят с тях, каквото си поискат! Животът и здравето им е купен вече!

 4. #4
  Не с тоя номер! 05 апр 2015, 13:14
   
  8
   
  1

  Статията за Тоцките военни учения е манипулативна. Естествено, че след 60 години много от участниците ще имат един куп болести, нали са вече над 80-годишни, а средната продължителност на живота на мъжете в Русия е доста ниска и може да се очаква повечето от участниците да не са вече живи, дори да не са били облъчвани. Колко точно болести са заради облъчването и до каква степен то е допринесло за тях е трудно да се каже. По-обективна информация има напр. във Википедия, в статията "Тоцкие войсковые учения".

  А американците са експериментирали с ядрен взрив при военни учения цели 5 пъти (руснаците са го правили 2 пъти). За повече информация вж. статията "Войсковые учения Desert Rock" във википедията.

 5. #5
  П.П. 05 апр 2015, 13:22
   
  7
   
  1

  Не е все едно да са загинали 43000 при самите учения и 60 години след това да са мъртви 43000 от участниците (45000 - 2000 = 43000). Заглавието "Погибли 43000 советских солдат" си е просто лъжливо!

 6. #6
  Preslav 05 апр 2015, 13:26
   
  8
   
  1

  Геовел... напоследък даваш несравними примери, проява от твоя страна на доста ниска компетентност...

 7. #7
  Балон 05 апр 2015, 14:15
   
  5
   
  1

  Мда... вярно този пример на Геовел е просто голямо недоразумение... Едното е война, мирни жители, без причина, другото ... колко ли хора още имат да умрат при опити, и то по време на опити, а не след години...

 8. #8
  1997год 05 апр 2015, 14:24
   
  3
   
  4

  ...в Чернобил не ги ли изпревариха по резултатност?Май руснаците излязоха напред тогава.

 9. #9
  geovel 05 апр 2015, 14:44
   
  1
   
  7

  Писах, писах и го изтрих!

  Но накратко:
  Едните умрели най-вече бързо и страдат живите и до сега( Военни времена) И Хитлер и Сталин щяха да сторят същото ако имаха достъп до ядрено оръжие!
  Другите( понеже от край време не им пука за собственото им население пуснали бомбата и пратили армията да атакува и измрели бавно десетки хиляди войници и местни и си носят последствията и до сега като в Япония!
  Трети умишлено криха че е станала ядрена авария в Чернобил и загинаха много хора а милиони си носят последствията и до сега! Другарите и семействата им минаха на специална разкладка а нас ни пратиха на военно обучение по поляните!
  Та несравнимите примери колко да са несравними- на когото както му изнася да ги сравнява!
  Колкото до компетенцията няма как всички да сме компетентни по всичко както Коректора!( Аз не се и опитвам)

 10. #10
  1a1a 05 апр 2015, 16:39
   
  4
   
  1

  Това е политиката на САЩ вижте и си правете изводи кой крив кой прав:

 11. #11
  До "геовел" 05 апр 2015, 17:42
   
  4
   
  1

  Не виждам нещо да сте изтрили. А Сталин е имал достъп до ядрено оръжие от август 1949 г. до смъртта си през март 1953 г., но не го е използвал. Така че моля, стига спекулации!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка