Супер секретен кръг с името R(ing) се е грижел за комфорта на елита преди 1989 година

Pan.bg 15 мар 2015 | 02:27 views (4550) commentaries(8)
img С идването на демокрацията всички офицери от отдела "изчезват" безследно

В структурата на специалните служби на социалистическа България е съществувал ултра секретен кръг, който е носел обозначението R(ing), пише сайта BIG5.BG, позовавайки се на свои проверени източници от родното разузнаване. В съществуването на службата преди 10 ноември 1989 година били посветени единствено Тодор Живков, и още няколко души от най-близкото му обкръжение. За създатели на този кръг източниците сочат бившия вътрешен министър Димитър Стоянов и тогавашния шеф на КДС Григор Шопов.
Въпреки, че огромната част от архивите свързани с темата отдавна са унищожени, все още има редица живи свидетели, виждали характерната малка значка с буквата R, която членовете на въпросния отдел носели от вътрешната страна на левия ревер на сакото си.
image
Всъщност именно благодарение на служители на този отдел, между 70-те и 90-те години на миналия век, зад граница били създадени редица външнотърговски компании, които управлявали много милионен финансов капитал. Офицерите от R се грижели също така и за всички пътувания на Живков и на най-близките му зад граница. Всички офицери работещи в R получавали лични, персонални указания и задачи от Центъра в София и не се познавали по между си. „Всички бяха разположени успоредно един на друг, по меридианите, така че теоретично можеха да се засекат един друг, единствено вследствие на голямо недоразумение и пълна случайност“, разказва пред BIG5.BG човек познаващ дейността на тайнствения кръг.


„Най-вероятно сте чували или чели за лицето Камен Хр. Матов или така известния „незаконен син на Тодор Живков?“, продължава с разказа си източникът. Матов бил син на дългогодишната лична секретарка на Живков Ангелина Горинова. Баща му пък работел в ДС и стигна до званието генерал в структурите на КДС. Камен, известен сред познатите си с прякора Тимоти, имал изключителна прилика с Живков и това поразявало всеки който го видел. „Когато около 1981 година, след откриването на НДК, Тимоти се появяваше в двореца всички замръзваха от фрапиращото физическо сходство между него и бившия Първи“, разказва нашия източник. По думите му, 10 ноември заварва Тимоти в Консулството на България в Люксембург, а почти веднага след „революцията“, та и до днес, Матов изчезва безследно. „Той се ползваше с неограничени права и за него също се грижеше офицер от отдел R, а впоследствие май и той стана част от тази структура“. В Люксембург Тимоти се занимавал и с дейността на няколко наши външнотърговски дружества регистрирани в Кралството. Както се случи с повечето от тях след 10 ноември, така и финансовите активи и тези дружества потъват в нищото след падането на Живков.

Единственият отлюспен от кръга R бил Сергей Превалски, вероятно и до днес най-големият спонсор на БСП през първите години на демокрацията. Превалски се жени за една от дъщерите на Петър Дюлгеров (тогава член на Политбюро на ЦК на БКП) и заминава на работа в Белгия, където управлява външнотърговско дружество на България, специализирано в търговията с диаманти. Именно по съвет на Превалски, само 4 дни след 10 ноември 1989 година Тимоти иска политическо убежище в Люксембург и от най-висша номенклатура бързо се превръща в един от първите постоянни наши „жители“ на Запад. Много скоро след това Тимоти въобще изчезва от публичния радар, като след него остават единствено слуховете, за „изпарени“ около 200 милиона долара. Според някои непотвърдени информации Матов и до днес живее в малката държавица Белиз, която е данъчен рай. Името на Тимоти отново излиза на дневен ред няколко години след „революцията“, този път основно свързвано с разследванията около външно търговски дълг и имотите на партийния елит.

Единици са тези които знаят, че Тодор Живков всъщност е имал, не един или два имота зад граница. Именно такъв е случая с луксозната му вила на остров Корфу, продадена в края на 90-те години от сина му Владимир Живков, разбира се с подставени лица и фирми. Според нашите източници, къщата е била регистрирана на фирма в Атина, като в средата на гръцкото име на компанията ясно се различавало съкращението БГ. Впоследствие е продадена цялата фирма заедно с материалните активи водещи са на нейно име. В случая, ултра баровския дом на брега на Корфу гледа към Албания. В съседство на Живков къща имал не кой да е, а Първият голям на Източна Германия, самият Ерих Хонекер. Къщата на Хонекер била построена в близост до вилата на Живков, като двете къщи делели обща огромна пещера, която се ползвала за малка яхтена марина. От плажа до вилите се стигало с асансьор, а лукса в тях бил потресаващ за онези години. През годините Тодор Живков нито веднъж не е посещавал този имот, но негови доверени лица - многократно. Според свидетели били в къщата в трапезарията й имало масивна маса от български дъб за 12 човека, а на стената висял трофей от елен лопатар, под който на медна табелка било изписано: „Отстрелян от другаря Тодор Живков в резерват "Мургаш“. За този имот, както и за редица други фирми и собственост на подставени лица се грижели офицери от R(ing).

Според източници имало вариант за връзка с определени служители в различни точки по света, чрез специална телефонна линия с вътрешен номер 222, която минавала през Външно министерство и била позната само на тесен кръг избраници. Един от хората които имал контакт с въпросните лица и след 10 ноември бил малкия син на генерал Нанка Серкеджиева. Ген. Нанка Серкеджиева беше началник на Трети отдел “Архив на ДС” и почина през декември 2012 година без да проговори нито веднъж за купищата унищожени документи и досиета на лица свързани с българското външно разузнаване. Според наша информация пък, именно този син на Серкеджиева, от името на тайнствения отдел, отговарял за посрещането и комфортния престой на Людмила Живкова и нейни приятелки в Западен Берлин през 1986 година. Точно по време на Чернобилската криза Жени кацнала с куп приятелки и заради празниците по това време у нас.

Отдел R отдавна не съществува. Знае се, че в него са членували само мъже и е имало една единствена жена. Всичките са били с чин "офицер". След 10 Ноември 1989г са активирали план "Z" и са "потънали" в новите си образи на чужди граждани с абсолютно готови легенди, имена, паспорти, банкови сметки, снимки и всичко останало, както е по филмите за Джеймс Бонд. Сега те живеят из всички краища на земята под чужда самоличност и никога няма да се върнат в България, тъй като за тях тук няма нищо, те нямат семейства, нямат имущество, нямат приятели, имали са един-единствен пряк началник, който отдавна не е между живите и - най-важното - имат купища пари, които ще им стигнат за следващите 100-200 години. Отдел R(ing) не случайно е кръстен така - тъй като е затварял изцяло кръга и никой не е имал достъп до него. Ако случайно се срещнете с някой улегнал 55-60 годишен бизнесмен в офиса на просперираща фирма във Фарнкфурт, например, и случайно видите на левия му ревер, и то от вътрешната страна, значката R то тогава имайте едно наум.

Източник: BIG5.BG
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Luci 15 мар 2015, 04:41
   
  6
   
  2

  Това ми звучи като поредната градска легенда. На много е известно обаче че дадени индивиди от ДС са били нещо като двойни агенти. Или по-точно, възползвали са се от постовете си за да търгуват с оръжие например, контрабанда с наркотици и т.н. . Такива са били и някои от служителите в Кинтекс .

  На базата на такива "заработени "пари е възможно да се създадат разни "кооперации" като първите лъскави офисчета които се появиха в България ( говоря за разни интересни сградички , скрити между блоковете със страни огледални стени и луксозно обзавеждане, на фона на обедняваща България.

  България следваше всичко което се правеше в СССР. За разлика от Куба. За това Куба до ден днешен е независима република ,макар и да го отгладува много по-тежко от който и да било на тази планета, а България стана съветска република на ЕС.  Едно доста интелигетно описание как се създава роботизиран чуждопоклонник ( яничар)

  яничарите не служат на никого, освен на собственият си нагон ( даже не и интерес, защото процесите които протичат в психиката на такъв са на базисно ниво )


  И тук ( започва от 3:34 ). прави анализ на психосоциални аспекти способствали за развала на СССР и изобщо на тогавашното общество както на изток така и на запад.

 2. #2
  измамна интрига 15 мар 2015, 09:24
   
  10
   
  3

  Всичко това е фантазия с цел отвличане на вниманието

 3. #3
  ОЗ 15 мар 2015, 10:27
   
  11
   
  3

  Дрън, дрън!!

 4. #4
  Той 15 мар 2015, 12:19
   
  8
   
  2

  Приказките на Шехерезада /Шахразада/ пасти да ядат.

 5. #5
  ха ха ха 15 мар 2015, 13:53
   
  6
   
  2

  ЩО СЕ ПЕНИТЕ КАТО НЕ Е ВЯРНО?

  ВЯРНО Е И ТОВА Е САМО ВЪРХА НА АЙСБЕРГА...

  ИМА САМО ЕДНА НЕТОЧНОСТ - ПРЕЗ 1986 В БЕРЛИН ОТИВА НЕ ЛЮДМИЛА, А ЕВГЕНИЯ, ВИДНО ОТ СЛЕДВАЩОТО ИЗРЕЧЕНИЕ.

 6. #6
  тошо 15 мар 2015, 15:41
   
  3
   
  1

  ха ха- ама е вярно, аз познавам един от този кръг. А, конспиратичните теории виреят в главите на тия дето ги мързи да мислят! Конспиративните практики са друго нещо!

 7. #7
  Жоро С 15 мар 2015, 16:20
   
  4
   
  1

  Забавен текст. Типичен за стила, определен от Luci като "градски легенди". Нали си представяте, как по времето на соца, ще нарекат звено от ДС с английско име, че даже и значки ще си сложат? И за кво са им - нали уж не се познавали, не се засичали, били 10-тина човека... Или милиционерите у нас са били инструктирани - Ако някой ти покаже значка с R под ревера - бЕгай брЪже и надалече!?
  За полета до Берлин през 1986 г. на починалата през 1981 г. Людмила Живкова приемам, че просто грешка - в следващото изречение е написано Жени - т.е. осиновената от Т.Ж. внучка. Но има и други неточности. Бащата на Камен Матов не е генерал от ДС, а актьор - той е първият съпруг на секр. на Т.Ж.. Освен това - "отлюспеният" Превалски, който давал съвети на станалият член на кръга Матов, звучи малко...
  Но, карай - нали трябва да се поддържа една от легендите на прехода - че ни управлявали ДС, които са виновни за всичко. То, ако на човек не му стига акъл да се сети, че секретната служба е винаги инструмент за постигане на цели (понякога - политически, икономически и т.н.), но никога никоя секретна служба не е била субект, формиращ държавната политика (дори и ГЕСТАПО и КГБ)... То на такъв няма какво да му се обяснява.

 8. #8
  Cyber 15 мар 2015, 17:51
   
  0
   
  3

  Аз само не разбрах, този на снимката по-горе лицето Камен Хр. Матов ли е? Ако да, наистина много прилича на Живков :-))

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка