ВОЕННИ ХУЛЯТ МИНИСТРИ ПРЕД ПРЕМИЕРА БОРИСОВ

Pan.bg 08 мар 2015 | 12:34 views (3761) commentaries(3)
img Военни хулят министри пред премиера Борисов
https://frognews.bg/news_87232/Voenni-huliat-ministri-pred-premiera-Borisov/

Нашата военна история не принадлежи само на тях, а на целия народ, на техните бащи и деди, на загиналите и ранени половин милион българи по полетата на войните за национално обединение и единствената тяхна отговорност е тя да достигне неопетнена до поколенията. Така пише в писмо на шефовете на военно-патриотичните съюзи до премиера Бойко Борисов.

Офицерите и сержантите от запаса и резерва, ветераните от войните, военноинвалидите и военнопострадалите призовават премиера Бойко Борисов да прекрати продължаващите опити на Министерството на финансите за опорочаване и силово определяне плановете за отбелязване на годишнини от най-значимите събития в нашата история, чрез системно намаляване и дори спиране на тяхното финансиране със средства от държавния бюджет.

image
В писмото на военно-патриотичните съюзи до министър-председателя с тревога се отбелязва принизяването на значимостта на отбелязването на три важни годишнини от военната ни история – 70 години от края на Втората световна война и участието на България в нея, 100 години от началото на Първата световна война и 130 години от Сръбско - българската война, съобщава Otbrana,com

Ние Ви умоляваме, се посочва в писмото, да напомните на Вашите министри, че нашата военна история не принадлежи само на тях, а на целия народ, на техните бащи и деди, на загиналите и ранени половин милион българи по полетата на войните за национално обединение и единствената тяхна отговорност е тя да достигне неопетнена до поколенията.

Военно-патриотичните съюзи се обръщат към премиера Бойко Борисов, като към последната инстанция, способна да промени решения на бюрократи и лъжепатриоти, с най-горещата молба да сложи край на издевателствата над българската история от страна на Министерството на финансите. И му предлагат да поеме лично патронажа над честването на 130-годишнината от Сръбско –българската война, като и в столицата, и гарнизоните да се проведат военни паради и тържествени зари – проверки на 19 ноември.

***

Писмото

До Председателя на Министерския съвет на Р България

Г-н Бойко Борисов

Уважаеми г-н Министър-председател,

Общественият съвет по въпросите на отбраната, като координиращ орган на 28 военнородолюбиви организации се обръща към Вас, в качеството Ви на Председател на Министерския съвет на Република България, с молба да прекратите продължаващите опити на Министерството на финансите да опорочават и силово да определят плановете за отбелязване на годишнини от най-значимите събития в нашата история, чрез системно намаляване и дори спиране на тяхното финансиране със средства от държавния бюджет. Ние Ви умоляваме да напомните на Вашите министри, че нашата военна история не принадлежи само на тях, а на целия народ, на техните бащи и деди, на загиналите и ранени половин милион българи по полетата на войните за национално обединение и единствената тяхна отговорност е тя да достигне неопетнена до поколенията.

Началото бе поставена през 2012г. когато отбелязвахме 100 години от Балканските войни. Войни, изстрадани заради жертвите и срутените надежди за обединение, пълни с героизъм, патриотичен възторг, кръв и черни забрадки. За отбелязването им финансовото министерство милостиво отпусна десетократно по-малка сума от тази, която бе изразходвана при отбелязването на 95-тата годишнина от войните. Десетки мероприятия бяха опорочени и съкратени, десетки паметници останаха неподдържани, планирани книги не бяха издадени. Причина бе широко прокламираната тогава криза. Ние премълчахме обидата за най-великата война, която сме водили и за Българската войска сразила цяла една империя.

През 2015г. България отбелязва три забележителни годишнини:

- 70 години от участието ни в заключителния период от Втората световна война на страната на антихитлеристката коалиция, дало повод за по-леките клаузи на мирния договор за страната ни. Планът за честването е изготвен, многократно орязван и средствата са определени с постановление на МС. Макар и недостатъчни, те ще позволят достойното отбелязване на годишнината;

- 100 години от началото на участието ни в Първата световна война. Това е периода на бляскавите победи на Българската армия, довели да разгрома на Сърбия, реванша за крушението от Балканските войни, освобождаването на Македония и Беломорска Тракия и докосването до сбъднатия идеал за национално обединение. Планът за отбелязването на годишнината многократно се променя, непрекъснато се орязват средствата от финансовото министерство, съкращават се нови и нови мероприятия. А в честванията са включени десетки области и общини, всички организации и институции. Причината отново са недостига на средства поради факта, че е определена рамка от 400 хил. лева за всички чествания през годината и за отбелязване на тази годишнина остават жалките около 170 хил. лева. Отново се съкращават цели мероприятия, спират се книги, опорочават се конференции и международни мероприятия, обезсмисля се цялото честване, лишават се поколенията от знания и напомняне за нашата бойна слава;

- 130 години от Сръбско-българската война. Най-справедливата, най-победоносната война в нашата нова история. Войната защитила Съединението и правото на съществуване на младата българска държава. Войната на младите български капитани срещу генералите, за която се пеят песни и с която единствено остана да се гордеем заслужено. За всенародното и честване все още няма план, няма отпуснати средства, няма патрон, няма дори Национален комитет. Всички институции мълчат и чакат, бюрократите от финансовото министерство издевателстват над паметта на българския народ и се опитват да прокарат безумната идея, че планираните 400хил. лева за 2015г. са за отбелязване на всички тези годишнини от войните за национално обединение и за Сръбско-Българската война няма да бъдат отпуснати допълнително средства за национално честване.

Уважаеми г-н Председател на Министерския съвет,

Обръщаме се към Вас, като към последната инстанция, способна да промени решения на бюрократи и лъжепатриоти, с най-горещата молба да сложите край на издевателствата над българската история от страна на Министерството на финансите и да се разпоредите:

Първо, да не се пипа и съкращава вече съгласувания в Националния комитет на всички нива план за отбелязване на 100 години от Първата световна война, като бъдат отпуснати допълнително исканите средства от Комитета;

Второ, да бъде ускорена подготовката за отбелязване на 130-годишнината от Сръбско-българската война, като се формира Национален комитет, изготви екшън-план и се отпуснат целево допълнителни средства по плана.

Предлагаме да поемете лично Вие патронажа над честването на 130-годишнината от Сръбско –българската война и в столицата и гарнизоните да се проведат военни паради и тържествени зари – проверки на 19 ноември.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Оня там 08 мар 2015, 13:08
   
  3
   
  0

  И това защо ми излиза в раздела "Тероризъм"? Освен че ги хулят да не са им го и нахулили?

 2. #2
  За Админа! 08 мар 2015, 13:31
   
  4
   
  0

  Намерили на чие рамо да плачат! Вижте бруталното интервю на македонски журналист с Бойко:

  В интервюто Васко Ефтов директно пита:
  "Имаше 144 убийства по софийските улици, във времето, когато бяхте главен секретар на МВР? Също като Чикаго, в златните времена за мафията!"...

  На което Бойко невъзмутимо отговаря:
  "Но когато станах премиер, имаше само едно убийство за цели четири години.".

  Васко Ефтов веднага го репликира:
  "Защото всичките ги изтрепахте, още докато бяхте главен секретар на МВР!".

 3. #3
  Ъц 08 мар 2015, 15:29
   
  4
   
  1

  Явно натрупаният дълг от 18 трилиона $ на САЩ + трилионите € на ЕС си казват думата.
  Единствинната пречка пред налагането на Новия Световен Ред са Русия и Китай.
  Падне ли Русия, Китай е обречен!
  На Запада не му пука за Укропитеците, за съжаление ние също не влизаме в сметките му...
  Предстоят ни сложни и напрегнати времена, близките 2-3 години ще са решаващи.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка