Огромният контингент от европейски джихадисти са от богатите западноевропейските държави

Pan.bg 26 фев 2015 | 14:31 views (3076) commentaries(0)
img focus-news.net


Арабистът проф. Владимир Чуков в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с последната терористична атака в датската столица Копенхаген.

Фокус: Проф. Чуков, преди дни отново станахме свидетели на терористична атака в датската столица Копенхаген, като според полицията тя е била насочена към шведския карикатурист Ларс Вилкс. Датският министър-председател Хеле Торнинг-Шмит заяви, че става дума за политическо нападение и преди всичко терористичен акт. Има ли пръст „Ислямска държава” в това нападение?

Владимир Чуков: Много неща бяха казани за терористичния акт в Копенхаген. Лично аз, поставям акцент върху това, че този акт е рецидив. Този случай рецидивира на онова, което наблюдавахме в началото на тази година в Париж. Ситуацията, организацията и нападенията са сходни. Това, което ме притеснява, е че терористите, от една страна братята Куаши, от друга – датският гражданин Омар ел Хюсеин, имат един и същ профил. Очевидно е, че генезисът на тероризма и на актьорите на терористичното действие, са едни и същи. Трябва да се направи много сериозен анализ – интеграционен момент, отношения между ислямско малцинство и обществото и държавата, начин на взаимодействие, уязвимост от типа на радикални имами. Това са много сериозни проблеми, които ние като европейци провалихме и позволихме на такива дейци да надделеят и да се превърнат в символ на взаимоотношенията между Европа и едно малцинство, което живее от десетилетия, дори столетия, на територията на Европа.
Фокус: Следейки събитията в Европа, свързани с терористични атаки, до каква степен опасността е реална и за българските карикатуристи?
Владимир Чуков: Това е работа на сериозни следователи – да се прецени генезисът на тероризма. Профилът на братята Куаши и на Омар ел Хюсеин е един и същ. Те са второ поколение граждани на съответната държава и са социално маргинализирани, нямат родители и са хора, които имат криминални прояви. Има определен модел. Що се отнася до България и Източна Европа, нещата са относително различни. Огромният контингент от европейски джихадисти са от западноевропейските държави – Франция- около 1500 души, Великобритания и Германия- над 500 души. Тревожна е ситуацията в Белгия, която е на глава от население с най-много джихадисти – около 500 души, Дания – над 100 джихадисти. От Източна Европа на този етап няма потвърдени данни, че има такива джихадисти. Ние имаме специфичен начин на интегриране, на взаимоотношения между тази общност. При нас има други фактори, които влияят – нисък жизнен стандарт, много силен посткомунизъм, липсващи силови военни практики на това малцинство в рамките на държавата. Това създава спецификата на липсата на много изявен подобен тип контингент. Има три вида уязвимост - западноевропейски модел, който е чист идеологически и е много силно емоционален, не е финансов, защото има висок жизнен стандарт; балкански модел, който е финансов и идеологически, защото има по-нисък жизнен стандарт и източноевропейски, в това число е и България. В този модел много силно доминиращ е посткомунизмът. Не сме чували за румънски, полски, унгарски джихадисти. Въпреки всичко, в България виждаме една група, която все по-силно се изявява като уязвима. Българските мюсюлмани, българите, изповядващи ислям и ромите, се оказват най-силно повлияни. Вече има доказани случаи на помагачи на джихадисти, които идват от Западна Европа на път за Турция. Тези помагачи са много силно стимулирани от финансовите параметри. Ниският жизнен стандарт кара тази най-уязвима част от българската общност да се приближи до състояние, което ще заплаши българската национална сигурност. Българската карикатура и сатира са отражение на общественото мнение. То е коренно различно от това, което е в Западна Европа. Задавал съм въпрос, дали може списание като „Шарли ебдо” да се появи в България, но според мен не може. Давам конкретен пример – през 2006 година, когато бяха публикувани карикатурите на пророка Мохамед в датски вестник, бяха препечатани във Франция за „Шарли ебдо”, в Швеция, в Норвегия, Испания, но в България – не. Регулаторът на подобно рисково състояние е общественото мнение, което е специфично по отношение на България. На този етап, в страната ни, вероятност да се появи подобен вид тероризъм е много по-малка, отколкото в западноевропейско общество, поради относително ниската степен на уязвимост на прослойки на българската мюсюлманска общност и самоцензурата, която се налага в България по отношение на публикуването на подобен тип карикатури.
Фокус: Вчера, министърът на външните работи Даниел Митов заяви, че към момента няма информация български граждани да се бият за „Ислямска държава”, но въпреки това ще бъде прието законодателство за криминализация. До каква степен тези мерки ще гарантират сигурността на страната ни?
Владимир Чуков: България много отдавна трябваше да направи подобен тип законодателство. Това е вследствие на взетото решение от Съвета за сигурност на ООН за криминализиране на участието на европейски граждани във военните действия в Сирия и Ирак. Имаше и още една последваща резолюция, по силата на която е забранена каквато и да било търговия с тези структури, забранено е изкупуването на контрабандни артефакти и плащането на откуп, т.е това са инструменти, които са насочени против увеличаване на материалните способности и възможности на тези терористични организации. Нека да припомним и това, че български граждани съдействаха за преминаване на джихадистите на територията на България, имаше български гражданин, който беше задържан от испанските власти за рекрутиране на такива джихадисти на територията на Кралство Испания. Ние имаме български граждани, които са в субсидиарните категории преди тоталното рекрутиране и респективно отиването на бойното поле. Ние имаме червена лампичка, която свети, но за български граждани такива, които имат български документи, няма лица, които да са бойци. В същото време обаче в медиите се появява информация, че българи участват в подобен тип действия. Тук трябва да се направи разлика между български граждани или лица с българско-етническо самосъзнание.
Фокус: Според испанския прокурор Хавиер Сарагоса, ислямският тероризъм е в самото си начало. Какво още можем да очакваме от ИДИЛ?
Владимир Чуков: Това, което спомена испанският прокурор е, че се забелязва една много неприятна симбиоза между двете конкуриращи се на територията на Близкия изток терористични организации – „Ал Кайда” и” Ислямска държава”. Ако в Близкия изток те са конкуренти, (дори на територията на Сирия виждаме, че те са смъртни врагове), то на територията на нашия континент те са единомишленици и видяхме, че подобен тип симбиоза беше много добре олицетворена в Париж – става въпрос за братята Куаши и от друга страна Амали Кулибали. Двамата представляваха „Ал Кайда” в Йемен, а вторият представляваше „Ислямска държава”. На този етап „Ислямска държава” се оказва по-опасната, по-адаптивната и по-агресивната, както и много силно вдъхновяващата. „Вълкът единак” Омар ел Хюсеин е вдъхновен от действията на „Ислямска държава”. Тя дава конкретния тактически пример какво прави най-екстремистката част от терористичните организации по света. Появяват се твърде много симпатизанти, които са вдъхновени и които нямат организационна връзка, нямат някакви контакти с щабове, дори не са част от спящите клетки. Това е всъщност много трудно за откриване и те всъщност са най-опасните за противодействие.
Фокус: Възможно ли е сливане на „Ал Кайда” и „Ислямска държава”?
Владимир Чуков: В техните ядра и командни центрове, това е невъзможно. Това, което наблюдавам е, че те са „братя”, но и смъртни врагове. Те помежду си се наричат неверници и много голяма част от техните сражения са между самите тях, но те имат догматични различия и са два различни проекта. Имат различни планове за своето бъдеще. Едните се титулуват като халифат, а другите имат ранг на емирство. Що се отнася до самите конкретни действия в периферните зони, такива каквато се явява Европа, виждаме добро взаимодействие, тъй като става въпрос за сходна идеология, но с различни проекти, които много силно се раздалечават в оригиналните територии.
Димка АТАНАСОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка