Армията сваля "въшкарниците"

Pan.bg 25 фев 2015 | 18:56 views (6321) commentaries(11)
img Източник: в. "Монитор"

Старите дебели войнишки панталони и куртки, известни с народното име "въшкарници", отиват в историята. Износените униформи на военните ще бъдат сменени. Това стана ясно вчера по време на пресконференцията на министъра на отбраната Николай Ненчев за първите му 100 дни на поста.
Той уточни, че по негово разпореждане вече са подготвени документи и в началото на следващата година ще бъде подписан договор с "Интендантско обслужване" за ушиване на летни и зимни униформи.

"Такова нещо не се беше случвало през последните 4-5 години", похвали се министърът. В процеса на изработката пък експерти на МО ще правят внезапни проверки, както за качеството на използваните материали, така и на самото ушиване.

image
"Новите униформи ще отговарят на всички стандарти и изисквания", гарантира Ненчев.

Преобличането на военните обаче бе единствената нова инвестиция, за която министърът на отбраната се похвали. "Редуцираният бюджет ще доведе не само до невъзможност да се стартират ключови инвестиционни проекти, но и до трудности да се поддържа наличното въоръжение и бойна техника", предупреди той. В тази връзка по "дъвканата" от години тема за закупуването на нови изтребители Ненчев коментира, че е изключително внимателен и нямало да взема емоционално решение, а само след много сериозен анализ и финансова обосновка. За поддържане на наличната техника на военновъздушните сили обаче министърът бил на крачка от постигане на споразумение с Полша, което да ни спаси от чертаните черни сценарии да останем само с 2 изтребителя и да не можем да охраняваме границите си заради проблеми с 4 от двигателите. При посещението си в страната миналата седмица Ненчев уговорил да вземем за временно ползване необходимите ни мотори, докато не си решим за постоянно проблема. Предварителните разговори били България да не плати нито лев за полските двигатели. Окончателното решение по въпроса обаче все още предстояло.

Ако се реализира тази стъпка, ще спестим 35 млн. лв. пресметна Ненчев. Толкова щял да излезе ремонтът в Русия по договора, който в момента тече. Сумата е три пъти над самата цена за поправка на двигателите, възмути се министърът и обясни, че надуването на разходите идвало от посредниците.

"Ако бюджетът за отбрана не бъде актуализиран и се запази намалението на разходите за персонал от 77 млн. лв., това ще наложи в МО да бъдат освободени допълнително около 4600 военни и цивилни служители", предупреди Ненчев.

Той изрази надежда все пак, че до тази крайна мярка няма да се стига. В същото време призна, че МО се е превърнало в "тежка административна машина" с много ненужни структури, дублиращи се функции и пенсионирани военни, назначени за чиновници.

"Предвижда се намаление на персонала с 10% и съкращаване броя на административните звена", заяви Ненчев.

Минути по-късно обаче заместничката му Десислава Йосифова опита да го опровергае, като подчерта, че не става въпрос за съкращаване с 10% на щатни бройки, а на разходи. И посочи, че може да се свият някои от социалните придобивки, като например намаляване на порциона.

Ненчев уточни, че промените ще засегнат най-вече Изпълнителна агенция "Военни клубове и военно-почивно дело", Информационния център на МО, Института по отбрана и ВМА. Министърът заговори и за закриване на военни клубове в страната, които по думите му не извършват никаква дейност, а само поддържат библиотеки, чийто фонд можел да се предаде на друго място.Read more: http://news.plovdiv24.bg/542922.html#ixzz3SmDYh6ho
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Красимир Димитров 25 фев 2015, 19:20
   
  10
   
  0

  Този министър виждал ли е войник на живо и с какво е облечен войника? Да му каже някой, че сега е 2015г., а не 1985г.

 2. #2
  дядо Йоцо 25 фев 2015, 20:56
   
  4
   
  0

  Някой да им обясни що е туй "въшкарник" и откога вече не е имал почва у нас :)
  Все някой в МО-то знае, надявам се :)
  Иначе ние си спомняме с умиление.
  Ама тогава бяхме млади...

 3. #3
  обикновен българин 25 фев 2015, 20:57
   
  4
   
  0

  Прав си Краси, той дори не знае, какво представляват "въшкарниците"! Земеделец, ама дали е и такъв.

 4. #4
  SUH 25 фев 2015, 22:16
   
  3
   
  0

  Термина "въшкарник" си е измишльотина на монитор, ей тъй сензация да става. Едва ли са си направили труда да проверят от кога в БА няма въшкарници. Ей прости журналя и това си е.

 5. #5
  МНО 25 фев 2015, 22:43
   
  1
   
  0

  Ууррааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааааа!!!!!

 6. #6
  KOREKTOR 26 фев 2015, 07:27
   
  5
   
  2

  Въшкарници, въшкарници, ама тези въшкарници са се носили и се носеха от АРМИЯ, а не от НЯКАКВА ЖАЛКА НАТО-вска ЖАНДАРСКА ДРУЖИНА.

  Нещо против да има?

 7. #7
  Teraflop 26 фев 2015, 08:05
   
  2
   
  0

  Статията на в-к Монитор е обобщаваща.Отдавна в армията такова понятие,както казва Ненчев няма.С "въшкарници" ходеха наборните войници мноого преди Ненчев.

 8. #8
  Мдаа 26 фев 2015, 08:59
   
  3
   
  0

  Този трудовак не само не е спал в казарма, но няма понятие и от това което нарича "въшкарник". Докога на този министерски пост ще се слагат случайни хора? Боко потърси на някое кръстовище, някой който е ходил войник от поделение /сега военно формирование/ на БА и го постави вместо този "земеделец", файдата ще е по голяма, ще знае за какво иде реч.

 9. #9
  Имената 26 фев 2015, 09:25
   
  3
   
  0

  С тия въшкарници Българската армия воюва в пет войни и не напразно си заслужи наименованието "прусаците на Балканите".С гнилите камуфлажи-ментета вече сме си изваювали името "балкански прошляци".

 10. #10
  Yanev 26 фев 2015, 21:02
   
  0
   
  0

  Значи са махнали и якичките?

 11. #11
  мотор 26 фев 2015, 21:36
   
  0
   
  1

  КОРЕКТОР е прав! Дано най-накрая да ги направят като хората и същевременно да запазят традицийте.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка