Рон Пол: Ако Маккейн си стоеше у дома, много украинци още щяха да бъдат живи

Pan.bg 24 фев 2015 | 20:49 views (2910) commentaries(2)
img fbr.bg


Ако преди година САЩ не се бяха намесили в събитията в Украйна, нямаше да има толкова много жертви, смята американският политик Рон Пол* в коментар публикуван на сайта на The Ron Paul Institute.

„Какво щеше да стане ако Джон Маккейн си беше останал у дома и се притесняваше за избирателите си в Аризона<...>? Какво щеше да стане ако другите американски и европейски политици бяха направили същото? Какво щеше да стане ако Виктория Нюланд и американският посланик Джефри Паят се бяха съсредоточили върху настоящата дипломация вместо върху смяната на режима?“, попита политикът.


Ако бяха постъпили така, много от загиналите заради украинския конфликт щяха да бъдат живи, смята Рон Пол.

В статията си той излага своята версия за събитията, които се случиха преди година в Украйна. Според него, без чуждата намеса протестите, предизвикани от решението на законно избрания президент Виктор Янукович да отложи подписването на споразумението за асоцииране с ЕС, щяха да приключат сами без да се превръщат в открита гражданска война. "Това беше обикновена глава от историята на постсъветска Украйна, която е „дълбоко разделена страна“, смята Рон Пол.

Но в края на 2013 г. непрестанният поток от американски и европейски политици се втурна към Киев, за да подкрепи протестиращите, които призоваха за свалянето на украинското правителство. Няколко такива визити направи Джон Маккейн, отбеляза Рон Пол. В това време американският посланик в Киев и помощник държавният секретар Виктория Нюланд работиха върху подробен план на новото правителство, след като законното беше свалено с тяхна помощ, посочи държавният конгресмен, позовавайки се на телефонен разговор между тези длъжностни лица.

Когато Източна Украйна отказа да признае новата власт и проведе референдум за отделянето от западната част на страната, Киев изпрати танкове, за да накара Донбас да се подчини. В резултат на това загинаха над пет хиляди души, много от тях са мирни жители, които бяха атакувани в собствените си градове от войската на Киев, пише Рон Пол.

*Рон Пол е американски лекар, писател, политик и дългогодишен член на Конгреса на САЩ от републиканската партия от щата Тексас. Кандидатира се два пъти за президент, веднъж през 1988 година и през 2012 година. Той е известен критик на американската външна и монетарна политика и често е наричан „Доктор Не” заради отказа му да гласува закони, освен ако те не са „изрично позволени от конституцията”. Рон Пол има широка подкрепа сред консервативните среди и за две поредни години (2010 и 2011) е избиран за кандидат на „Консервативната политическа конференция”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  нормален американец 24 фев 2015, 21:19
   
  15
   
  0

  Един нормален американец!

  Тези неща са факти и документрани в нета ги има. Но все се намират и в България разни Инджовци, дето изкривяват фактите...
  Можеби от глад а може би от заблуда?
  Да не се наложи само след време той да казва, че ако не беше дошел Джон Кери в София, то България да не е била включена във войната против Русия?

 2. #2
  сивушко 25 фев 2015, 12:11
   
  8
   
  0

  Евала на човека.
  100% истина е това и не можеше да се каже по-добре.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка