И без НАТО съмва, но кой да ни каже?

Pan.bg 13 фев 2015 | 10:08 views (3676) commentaries(7)
img Управляващите успокояваха обществото по начин, който може само да го тревожи
Светослав Терзиев, в.Сега

http://www.segabg.com/article.php?id=738715#.VN1mQ8k4fUE.facebook

Как е възможно войната и мирът да се решават извън НАТО? Събраха се в Минск заинтересованите страни, без дори да питат обединеното командване в Брюксел, разбраха се, макар и след цяла нощ безсънни преговори, и кризата, която миришеше на европейска война, изфиряса. Франция и Германия предложиха добри услуги като европейски партньори, на които се доверяват Украйна и Русия. Съединените щати също им се довериха, че предлагат полезно решение, и показаха сдържаност въпреки намеците си за косвена силова намеса.

Така извън блоковото мислене се видя, че светът има начини да се оправя с възможно най-прости и най-евтини методи, като разговори очи в очи, "няколко ведра кафе, бъркани яйца и млечни продукти" - по думите на домакина на срещата в Беларус президента Александър Лукашенко. Впрочем това е същият Лукашенко, поставен от години под международна изолация, заради когото Беларус е единствената европейска държава, която не членува в Съвета на Европа. В някои случаи обаче дори паянтов мост може да служи като връзка между два стръмни бряга.

image

У нас пък покрай кризата в Украйна се завъртя странен дебатпо високите етажи на политиката. Сякаш ни предстоеше да влезем в НАТО и се питахме дали има смисъл. Който не е разбрал, трябва да знае, че сме в НАТО от 2004 г. Друг е въпросът доколко възприемаме НАТО като ориентир как да гледаме на света. Тук е проблемът на управляващите, които изпадат почти в истерия, че някой може да си помисли какво те си мислят, въпреки че говорят друго.

Да вземем за пример външния министър Даниел Митов, който вероятно поради младостта си е по-емоционален, отколкото би отивало на шеф на дипломацията. Вместо да обясни спокойно каква е позицията на България към конфликта в Украйна и защо се налага да бъде третирана като фронтова държава с изнесен на предна позиция "координационен център" на НАТО, той ни нареди на 11 февруари да престанем да се занимаваме с темата: "Искам да го кажа съвсем ясно и категорично - истериите около това каква е позицията на България и дали ще влизаме във война с някого или не трябва да престанат. България няма да воюва с никого, никой няма да воюва с нас. И спекулациите по тази тема трябва да престанат". Тропането с крак издаде истерия, която министърът приписа другиму, вместо да се овладее. Така направи лоша услуга на НАТО, чийто образ няма как да ни е безразличен. Обществото имаше право да питазащо България трябва да играе ролята на фронтова държава,за каквато ни смята командващият американските сили в Европа Бен Ходжис. Той избра шест подходящи места за изнесени напред командни (координационни) пунктове: трите балтийски държави, Полша, Румъния и България. От тях само нашата страна нямаше как да очаква пряка заплаха откъм украинска територия, защото Румъния и Молдова ни отделят от нея. Затова пък други две натовски държави - Унгария и Словакия - имат обща граница с Украйна, а генералът не ги смята за фронтови държави, изложени на някаква заплаха, и не им предлага командни пунктове. Излиза, че фронтовата линия на НАТО е прекъсната на някои места и България трябва да я запушва от дистанция. Логично е да се очаква обяснение защо е така, но министърът показа раздразнителност поради липса на подходящ отговор.

Военният министър Николай Ненчев му се притече на помощ и само влоши положението: България не е прекалено близо до Украйна, каза той уж успокоително същия ден в Министерския съвет. Близо са Румъния, Полша, Латвия, Литва, допълни той за незапознатите с географията. Но веднага оплеска официалната политика, добавяйки с укор към разтревожената общественост: "Само в България има този тип колебания, има особена чувствителност на тази тема". Има, защото хората се чудят - хем не граничим с Украйна, хем ни смятат в НАТО за фронтоваци. И тук възникна въпросът каква щеше да е позицията на България, ако от НАТО бе поискано участието ни при разрастване на кризата. Ненчев даде засечка и заяви, че не желае да отговаря на хипотези. "Не е постъпвало искане от НАТО за участие на български военни в операции, свързани с кризата в Украйна. Ако такова постъпи, парламентът ще трябва да се произнесе", каза министърът. Отклонявайки към депутатите отговорността да дават обяснения пред народа, той предприе и единотклоняващ темата "маньовър""Ние сме в клуба на благоденстващите нации", каза Ненчев и напомни, че България доброволно е станала член на НАТО. "За мен е удоволствие да бъда в клуба, където са Франция, Германия и прочие страни, в които ще учат нашите деца", похвали се Ненчев и подчерта, че не би искал да бъдем извадени от него.

Франция и Германия обаче не се оставиха някой в НАТО да им диктува как да се отнасят към Украйна, нито пък правителствата им наредиха на опозицията и своите граждани да престанат със спекулациите по тази тема. Забележете разликата в сравнение с България, където управляващите се хвърлиха в челен сблъсък с всеки позволил си да мисли по въпроса без инструкции от Брюксел. Докато президентът Франсоа Оланд убеждаваше Киев и Москва да приемат мирния му план, изработен заедно с канцлерката Ангела Меркел, главният му опонент от дясната опозиция и негов предшественик на президентския пост Никола Саркози свободно развиваше тезата си, че Крим се е присъединил законно към Русия. "Щом Косово имаше право да бъде независимо от Сърбия, не виждам защо да не можем да кажем, че Крим има правото да напусне Украйна и да се присъедини към Русия", заяви той на 7 февруари в Париж пред актива на своята партия Съюз за народно движение.

По такъв начин не би посмяла да говори дори проруската опозиция в България. А Саркози, който се запомни като най-проамериканския френски президент, каза и още нещо: "Разделянето на Европа от Русия е драма. Може американците да го желаят, това е тяхно право и техен проблем (...), но ние не желаем връщане на студената война между Европа и Русия". Ако имаше индивидуално членство в НАТО, за такива думи у нас щяхме да изключим Саркози. Нормално е управляващи и опозиция да спорят по всякакви въпроси.Но как се държа по време на кризата президентъти върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев, от когото се очаква да е надпартиен пазител на националните интереси? Той просто изпадна в познатата си безтегловност, като под лозунга "Молчать! Не рассуждать!" призова политиците да "оставят армията на спокойствие", да спрат манипулациите около НАТО и да не спекулират със страховете на хората. "Работата по този координационен център е започната от правителството на БСП и ДПС, което се подкрепяше от "Атака". Тя е продължена от служебното правителство и ще бъде довършена по един достоен начин от настоящето правителство. Нека тези, на които им се привиждат ракетни комплекси, бази, мобилизация с цел обявяване на война, използване на полигона в Шабла за атака на изток, да бъдат честни пред българския народ и да кажат на база на какви документи, решения и факти лъжат и манипулират българското общество по този безцеремонен начин. Нека да имат достойнството и да се извинят", заяви Плевнелиев.

Тук, разбира се, президентът стъпва на хлъзгаво, защото повдига въпроса дали самият той ще се извини, че през цялото време, докато три правителства са се договаряли в чужбина за инсталиране на натовски команден център в България, прицелен на изток, той е крил тайната от българския народ. От изявлението му става ясно, че е бил в течение на замисъла, но не се разбира кой му е пречел да говори открито. Сега се оплаква, че някой се възползва за теснопартийни интереси "на гърба на най-естествените страхове на българския народ", без да си дава сметка, че народът най-много се плаши, когато нещо се прави зад гърба му.

Изводът е, че макар от десетилетие да сме в алианса, политиците продължават да го възприемат като нещо външно, което ни спуска задачи.С лакейско чувство за малоценностте не гледат на България като на равноправен член на съюза, който има право да участва в изработването на общата политика. Едва ли някой щеше да се изненада, ако България се бе разминала на дискусия в НАТО с мнението на балтийци и поляци, заявявайки, че не смята Русия за такава заплаха, каквато те я представят. Нали нашият принос щеше да е в намаляването на напрежението с Москва, а не в подклаждането му? Как поне веднъж наш пратеник в Брюксел не се осмели да изрази подобно мнение, което вероятно се споделя от много българи - онези с "естествените страхове", на които властта им нарежда да мълчат?

Колко дълбока може да бъде пропастта между общество и угодници на ръководни постове илюстрира отново емоционалният външен министър Митов. "Истериите около един координационен център с 40 души състав, създавани от определени политически партии, са безотговорно насаждане на омраза, паника и истерия в българското общество. Този тип реакция граничи с криминално поведение. Това трябва да се прекрати моментално. Не само че не е зряло, то излиза от рамките на нормалност", заяви той на 9 февруари след пътуване до Брюксел. Сега разбрахте ли? - ако не млъкнете моментално, ще ви броим или за криминали, или за ненормални. Което и в двата случая означава, че сте за решетки. Не смея да продължавам.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Сто процента 13 фев 2015, 11:02
   
  21
   
  2

  Сигурен съм на 100%,че САЩ,Великобритания и Полша ще си стъпят и на врата,само и само да провалят споразуменията от Минск.

 2. #2
  Teraflop 13 фев 2015, 11:28
   
  10
   
  2

  " Ненчев даде засечка.Росен Плевнелиев, от когото се очаква да е надпартиен пазител на националните интереси просто изпадна в познатата си безтегловност, като под лозунга "Молчать! Не рассуждать!".Не ви ли прави нещо впечатление,господа?Нещо нагарчащо под езика.

 3. #3
  МиГ 13 фев 2015, 11:50
   
  12
   
  1

  Споразумението в този си вид е замразяване на конфликта. На всички им е ясно, че няма да се спази от Киев и най-късно пролетта очаквам нови боеве.

 4. #4
  полковника 13 фев 2015, 12:36
   
  3
   
  9

  В. "Сега" е "наш" вестник и го уважавам. Но др. С.Терзиев е писал горното под влиянието на 200гр. наливна водка от "Нордикс" без кока-кола. Може би има зъб на външния министър-постоянно го цитира и му дава акъл, а ние го четем.

 5. #5
  Прес 13 фев 2015, 17:23
   
  1
   
  4

  Меркел и Оланд изглеждаха като възпитани културни хора, които се опитват да озаптят два първобитни човекопитека от праисторическата ера, налагащи се с клони, кости и камъни.

 6. #6
  Осведомен 13 фев 2015, 21:03
   
  6
   
  1

  Простата истина е тази, която завършени олигофрени като Ненчев и Плевнята никога няма да кажат на глас. Тя е, че НАТО е напълно излишна и вредна агресивна, като тази дума АГРЕСИВНА ВОЕННА организация всеки дебил трябва да си я нахака в главата. Тази организация е създадена за борба и защита срещу несъществуващ отдавна противник, несъществуващи отдавна заплахи и т.н. Именно заради това, за да оправдае своето БЕЗСМИСЛЕНО съществуване НАТО организира такива кризи по света - Грузинската, Либийската, Сирийска, Украинската, Иракската, Афганистан....във всяка от тези кризи имаше външна АГРЕСИВНА военна намеса, напълно непредизвикана. Забележете, че безмислието от съществуването на НАТО е просто очеизвадно. Планове за единна Европейска армия на ЕС....къде е НАТО в тази картинка? Затова американските най-верни подлоги от Великобритания съботират всичко в ЕС. НАТО е зло за човечеството и за мира. Без НАТО всичките конфликти след 90-та просто нямаше да ги има. Да помислим....Примерно Корейската война. Става агресия, събора се ООН, не някакво измислено съюзче, а ООН, създава контингент и го праща в кризисната зона, там са и САЩ, и Турция и Англия....НАТО не е нужно. Но НАТО е нужна на американците, за да държат своите подлоги в шах, да разполагат ПАРАЗИТНИТЕ си военни бази и окупационни контингенти на чужди територии! Абе, защо няма български или немски военни бази на американска територия? Защо там няма чужди военни контингенти? САЩ са злото за човечеството, а НАТО е техния военен инструмент

 7. #7
  истерия 14 фев 2015, 11:36
   
  0
   
  1

  Публикувано на 13.02.2015 / 15:54 Меглена Кунева брани като тигрица любимия си министър на отбраната. Б.Б. не смее да шукне меглена куневаДоскоро си мислехме, че Бойко Борисов го е шубе само от една дама, от една медийна тигрица – Веселина Томова. След като прочетохме смертеубийната, пардон и прочие, „бележка на АФЕРА“ под текст на наше смирение за Светлейша Особа като Бойко Борисов и неговия животозастрашаващ кахър, че и да ги „омете сегашните“ (Лазаров и Писанчев) кого ли пък можел да сложи, се сетихме за още един премиерски страх. Веселина одма му е препоръчала да назначи нея за шеф на ДАНС и го е „обрадвала“ с помитащ сарказъм. Не можем да не ви информираме – премиерът като слънце, ах, не смее да шукне срещу министъра на отбраната Николай Ненчев заради Меглена Кунева. Онзи ден се опитал да редне нещичко критично и одма го връхлетял гнева на емблематична устатница като М.К. Бойко Борисов не знаел къде да се покрие. За негов ужас се оказало, че Николай Ненчев бил любимият министър на Меглена Кунева. Тя пък нали курира „силовия блок“ в МС, ресорен й се явява Н.Н., меко казано. Меглена Кунева брани като тигрица любимия си министър. Междувременно не пропуска да предлага свои съпартийци за благи длъжности в МО. Когато му дойде времето, ще ви осведомим надлежно за готвено назначение във Варна. Меги „Снахата“ е надминала себе си – истински кадрови „бисер“ е тропосала на любимия си министър. www.bgsniper.com Публикувано на 13.02.2015 / 20:38 НАД 680 ТОНА БОЕПРИПАСИ ОТ НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ ОТПЛАВАТ ОТ ПРИСТАНИЩЕ – БУРГАС КЪМ УКРАИНСКОТО ПРИСТАНИЩЕ „ОКТЯБРСК“. ДВА НАТОВСКИ САМОЛЕТА КАЦНАХА НА ЛЕТИЩЕ „САРАФОВО“. БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ СЕ ИЗЦАПА С КРЪВТА НА НЕВИННИ ХОРА. МИШЕНАОпровергайте ме, ако не съм прав. Над 680 тона боеприпаси, предоставени от различни държави – членки на НАТО са отплавали от пристанището в Бургас към украинското товарно пристанище „Октябрск“. Пристанище „Октябрск“ е специализиран порт за транзит на въоръжение и боеприпаси. В кораба е натоварен смъртоносен товар – 680 тона различни боеприпаси от НАТО-вски страни. Практически Киев не разполага в момента със свои боеприпаси. На 3 януари т.г. „Yasar Abi“ е посетил грузинския порт Поти, където се намира военно-морската база на Грузия, а от 20 януари 2015 година се товареше на док в Бургас. В момента пълният с боеприпаси кораб бърза на помощ на разбитата украинска армия, за да може тя да продължи да унищожава своето собствено население. България и българския народ вече са изцапани с кръвта на невинни хора, благодарение на своето „умно“ правителство и Народно събрание. Два огромни натовски самолета преминаха ниско над блоковете в бургаските комплекси „Славейков“ и „Изгрев“ и кацнаха на летище Сарафово. На външен вид въздушните возила приличаха на големите С-130. На този етап няма информация, каква е причината толкова големи самолети да се дислоцират на летището. На този етап от Летище Бургас няма официална информация за самолетите на НАТО, от Външно министерство също. Защо ли Путин си счупи химикалката ? omon Публикувано на 14.02.2015 / 9:23 ПУСКАЙТЕ, ГЕРБ, ПУСКАЙТЕ ГЕН. ТОНЕВ! ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ ВИ ЗАНУЛИ! ГЕН. ТОНЕВПускаш си в събота телевизора и хоп! – пак ген. Тонев от ГЕРБ. Бившият шеф на ВМА, който с меко кацане в ГЕРБ мина метър за едни други неща, които сега не са ни тема, се изказва „благо“ и по чичковски по актуалната международна обстановка. Че и за спецслужбите. Няма по-умен румянобъчваровски „ход“ – да пускаш точно ген. Тонев да защитава позициите на правителството на Бойко Борисов – 2. Пускате, ГЕРБ, пускайте ген. Тонев – окончателно ще ви занули с кухите си приказки, гравитиращи с ръждасяли пинсети, пуснати за варене в тенекиената ви пиар – тенджера. Ген. Тонев обясни „истерията“ на „някои“, че правителството нахаква България във война, с литературни мистификации, като се опита даже да цитира Путин и препоръча хората да четат и Тарас Шевченко. За водещите по Нова телевизия изобщо няма да обелим дума, защото нито един от тях не попита – отпътуваха ли от бургаското пристанище тонове натовско оръжие за Украйна. Водещите по Нова телевизия единственото, което умеят е да рецитират, гримасничейки, взирайки се в аутокюто. Ген. Тонев се изказа и по въпроса не за баба Фроса, а за смяната на шефовете на службите. Рече и отсече „спеца“ по „службите“ ген. Тонев:„В крайна сметка ТЕ имат своята рутинна работа, която си я вършат“. ТЕ-то са „писанчевци“ и „лазаровци“, дето от „рутинна работа“ набутаха спецслужбите в графата доносници на ЦРУ, а във вътрешен план – и едно кадърно подслушване не успяха да спретнат. Ген. Тонев обаче между пннсетите и ремонтите на ВМА, е пропуснал да вдене, че същите тия ТЕ са капии едновременно на чорбаджията му Борисов и чорбаджиите им Доган/Пеевски. Каракачанов на кабеларя Валери Симеонов и той се напъна да рече нещо за „истерията“ по войната в Украйна. Какво да му коментираш на Каракачанов? Хабене на излишна енергия. Afera.bg - See more at: http://pan.bg/view_article-5-27751-Prof-Andrej-Pantev-Nikyde-kydeto-Aliansyt-se-e-namesil-ne-e-stanalo-po-dobre.html#sthash.ZRgqvdVu.dpuf

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка