Бойко Ноев: Битката с имперския реваншизъм не трябва да се води с оръжия и на избраното от Путин бойно поле

Pan.bg 10 фев 2015 | 16:48 views (2784) commentaries(8)
img 10 Февруари 2015 | 15:02 | Агенция „Фокус”
Бойко Ноев, министър на отбраната в служебното правителство на Ренета Инджова и в правителството на Иван Костов, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург, в интервю за Агенция „Фокус”

Фокус: Г-н Ноев, бившият президент Първанов оповести намерението да се търси в Народното събрание съгласие по декларация, с която да се отхвърли възможността, цитирам “българската територията да бъде използвана като предмостие, като територия за военни удари”. Мислите ли, че такава декларация адресира правилно кризата в Украйна, дали е необходима и възможна в сегашния състав на парламента?
Бойко Ноев: Първо, според мен самото допускане от висш български държавник, че България може да бъде “използвана” за едно или друго, е меко казано притеснително. Според мен президентът Първанов не спечели от тези думи. Между другото, те противоречаха и на цялостната логика на интервюто му, на разбирането му за интересите на България. Второ, дори някой да иска, България не може да бъде “използвана” за каквото и да е било предмостие в украинското направление, камо ли за военни удари. Не е необходимо да си военен специалист за да разбираш това. Ако някой наистина внесе декларация с такъв текст, то той просто ще създаде впечатлението, че играе заедно с про-кремълската партия и с други кръгове в играта за клатене на геополитическата ориентация на България, заедно с онези, които размахват плашилото с “повиквателните”, с “мобилизацията” и които отново подеха атаката срещу членството на България в НАТО и ЕС. Същите, които искат България да стане част от Евразия на Путин. Аз мисля, че Първанов е от българските политици, които извървяха важен път на еволюция от антинатовските протести през 1999 г. до държавен глава при приемането на България в НАТО и не би трябвало да се хваща отново на популисткото хоро.
image

Фокус: И никаква декларация на парламента не е нужна?
Б ойко Ноев: Не е нужна. Ако все пак днешните управляващи искат по някаква причина да препотвърдят европейската позиция на България по украинската криза, то просто могат да заявят, че България е против търсенето на каквото и да било военно решение, независимо от коя страна идва. В същото време, една такава позиция би трябвало да подчертае и необходимостта от укрепване на солидарността в НАТО и ЕС, от което България е жизнено заинтересована. И особено важно, България трябва да заяви, че всякакви усилия за засилване на отбранителния ни потенциал са от първостепенна важност в момента.
Фокус: Включително и с повече военни учения и разполагане на техника?
Бойко Ноев: Категорично да, но това вече са технически въпроси, не е на нивото на политическата позиция. Вижте, до неотдавна бяхме сред страните, които се оплакваха, че съюзниците ни от НАТО не желаят да поемат практически агажименти за сигурността ни, че чл. 5 от договора е само на хартия. Днес всички са съгласни, че и от североизток и от югоизток вървят вълни на насилие и война. И вместо като Румъния и други страни активно да търсим съюзниците си за стратегически решения, ние мрънкаме на неразбираем език, нещо пак се снишаваме, пак не знаем какво искаме. Най-висшият ни военен ръководител не иска повече НАТО и танкове в България, друг пък ще моли да ни подаряват самолети, като че ли не им е ясно, че този филм е гледан и така не става. Поради ширещите се в София опростени, битови представи за геополитиката България пак е на път да пропусне появяващите се в кризисни времена възможности.
Фокус: Според вас необходимо ли е допълнително въоръжаване на Украйна?
Бойко Ноев: Това е част от отговора за военното решение и той е- “не”. От самото начало на конфликта съм твърдял, че преследването на политически цели в Украйна с военни средства е най-лошото възможно развитие, включително за държави като България. Уви, този конфликт е далеч извън възможностите на България да влияе, той не е по силите и на Германия и на САЩ, апропо. Задълбочаването на военната конфронтация може да доведе единствено до нови стотици и хиляди жертви, до десетилетия дестабилизация и размирици. Безумец е този, който си мисли, че може да удържи военна победа над Путин на украинска земя.
Фокус: Това означава ли според вас, че бъдещето на Украйна е предрешено вече?
Бойко Ноев: Бъдещето на Украйна е предрешено много преди да започнат военните действия. И поради това въпросът за нейната принадлежност, дали към Европа или към Евразия трябваше да бъде решаван по съвсем друг, мирен начин. При разразилото се непримиримо противоречие, на про-европейската, от една страна и от друга- на про-руската тенденции трябваше да бъде дадена възможност за мирен избор. Или по-точно, трябваше да се потърси такава възможност. Давал съм, макар и не съвсем аналогичния пример с мирното разделяне на Чехия и Словакия, от една страна и силовото разделяне на бивша Югославия- от друга. Но връщане назад вече няма.
Фокус: Смятате ли, че очакваните преговори в Минск могат да доведат до трайно решение на конфликта?
Бойко Ноев: Според мен, не. Първо, по чисто практически причини, Кремъл ще иска да свърже по суша Крим с Русия. Това означава, че съдбата на Мариупол и други територии в кридора покрай Азовско море са предрешени. Не вярвам също, че днешните територии на т.нар. “републики” ще бъдат достатъчни за жизнеспособно обособяване, дори като някакви части от Русия, в перспектива. Но това не са фундаменталните движещи сили. Анексията на Крим, агресията в Донбас не са просто етапи на един конфликт, ограничен на територията на Украйна. Речите на Путин в последните месеци, на Лавров от Мюнхенската конференция, цялостното поведение на Кремъл ясно разкриват, че въпросът въобще не е до Украйна и до раздвоението на тази страна между Европа и Русия. На Европа все още предстои да изживее най-тежкия кошмар от възраждането на имперския реваншизъм на най-ретроградните сили в Русия, за които разпадането на съветската империя е “най-голямата геополитическа катастрофа на 20 век” (по думите на Путин). И България трябва много трезво да гледа на тези неща, не просто през призмата на русофили-русофоби. Както и не трябва да гледа през актуалната газова призма като на игра на “хъбчета” и “дай си ми тръбата”. Битката на Европа и Америка с имперския реваншизъм не е с оръжия и на избраното от Путин бойно поле, в каквото той превърна Украйна. Битката на демократичния свят срещу имперския реваншизъм е на широкия фронт на идеите, благосъстоянието и свободата на избора.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Аз не съм Шарли 10 фев 2015, 16:57
   
  8
   
  1

  Без коментар. Бил ми е министър ...Не му желая нищо лошо, осланям се на 2 неща в Живота - ВЪЗМЕЗДИЕТО и ПРИРОДАТА. Те са единствените, които раздават ПРАВОсъдие.

 2. #2
  НОНЕВ 10 фев 2015, 17:29
   
  9
   
  1

  Ноев, и вАС вИ помним. вИе сте един от разсипниците на армията и когато му дойде времето ще си поделите "сметката" с Аню и другите предатели.
  Идва време народа да ви представи плати за свършената от вас "работа"...

 3. #3
  курти перваза 10 фев 2015, 17:57
   
  8
   
  1

  ноев иде видов ден да видим какво ще пише в учебниците за теб и сополон паси?

 4. #4
  Радо. 10 фев 2015, 18:57
   
  2
   
  0

  Още Ебно Шарли Танче.

  Значи господинът би трябвало да е съгласен и с тезата че ЕС е имперски реваншизъм на Свещенната Римска Империя и Империята на Карло Магно. А, разбира се , това са го отричали , че е тяхна цел, хора като Хитлер, например.

  Логично, разпадането наСССР едва ли може да се нарече имперски реваншизъм. А в момента няма и помен от Ссср.

 5. #5
  Do # 4 "Радо" ... 10 фев 2015, 19:20
   
  3
   
  4

  Радо,
  Русия е остатъчният продукт на СССР в икономически аспект. Реално Русия не е морален наследник на героите от Великата Отечествена война, каквито има все още живи и у нас, в България. Поклон пред тях всичките до един !!! Днешна Русия е една (по дефиниция) пропаднала държава. Корумпирана държава. Целият ми житейски опит го доказва. Аз съм на 54 години. Не, че нашата не е в момента, но това е друга тема. В днешната руска държава няма никакъв граждански контрол, както в западните демократични държави, които не са перфектни, разбира се. Но има смисъл в тях и има смисъл да им партнираме, да сме им съюзници ...

 6. #6
  СС 10 фев 2015, 20:46
   
  4
   
  3

  До №5 От СССР ли ти идва родът че говориш за "велика отечествена война"? За българите беше най обикновена окупацияс с преврат.

 7. #7
  стар педал 10 фев 2015, 20:55
   
  3
   
  0

  ноев се размина с назначението в бъдещия кафе-координационен център на хрантутниците (заплатите им щели да бъдат с 600 лв. повече от същите длъжности в простите български щабове...) и сега ниже слюнки в прав текст...

 8. #8
  До № 6 ... 10 фев 2015, 21:51
   
  0
   
  0

  Не, № 6.
  Как си го помисли ти не зная! Не ми идва родът от там, за където питаш!
  Следващ въпрос?
  Чакам те ...

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка