СПЕШНО: БЪРЗАТ С ЦЕНТЪРА НА НАТО В СОФИЯ. ПРОМЕНЯТ ЗАКОНА ЗА ОТБРАНА!

Pan.bg 03 фев 2015 | 22:59 views (7011) commentaries(15)
img Законопроект създава център на НАТО в София

С изменения в Закона за отбраната Министерски съвет даде началото на създаването на координационен център на НАТО в София.
Законопроектът предвижда създаване на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и граждани, съобщи Дарик.
Преди седмица помощник държавният секретар на САЩ - Виктория Нюланд, заяви, че НАТО ще разположи в шест европейски държави командни пунктове, сред които и България.
Измененията в Закона за отбраната и въоръжените сили предвиждат създаването на правна възможност международна организация на територията на страната да се комплектува с български военнослужещи и цивилен състав от граждани на България.

В мотивите се дава за пример Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, който вече действа на територията на страната.
Със законопроекта се дава възможност военнослужещи да бъдат командировани в новата структура до 3 години. Разписана е и възможността в нея да се включат цивилни, държавни служители и резервисти от Армията.
Уточнени са правилата за получаване на възнаграждение и кариерно израстване.
През януари София стана домакин на поредица от срещи на високо ниво, в които участваха държавният секретар на САЩ Джон Кери, външният министър на Великобритания - Филип Хамънд и генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг.
Военният министър Николай Ненчев обясни, че "не става въпрос за никакви бази, касае се за един координационен център, който ще бъде изграден в София и който ще се състои от 50 военнослужещи. Половината от тях ще бъдат българи, а другата - чужденци".
Центърът ще има технологичен информационен ресурс и освен това ще координира различни тренировки, обясни Ненчев.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  Митко Наумов 04 фев 2015, 00:16
   
  20
   
  8

  И защо се пуска тази новина посред нощ? Трябва спешно да се организира протест. Това е ужасно!

 2. #2
  Бай Стамат 04 фев 2015, 02:38
   
  20
   
  5

  Май Волен се оказа прав :) Няма искам не искам дето та прати масона или евреина там отиваш нищо че си от запаса нищо че са ти опадали зъбите или тока ти е спрян Даааа законите се променят бързо като се получи заповед

 3. #3
  Истина 04 фев 2015, 03:16
   
  24
   
  6

  Абе хора защо не сте пред президенството и министерския съвет. Това е идиотизм. Украйна ще ни се види щастлива игра. Как така някой си льольо ще ме праща да съм пушечно месо на чужда държава. Опомнете се протести и ако трябва сопата за идиотите които ни управляват.

 4. #4
  TPE3BEH 04 фев 2015, 05:19
   
  8
   
  20

  Хайде бързо сабирайте бабичките пред президентството да протестират, че НАТО идваааа!

  И гледайте този път да съберете повече от 30.

 5. #5
  Един много загрижен човек 04 фев 2015, 05:28
   
  18
   
  1

  Добре че има хора дето не спят до късно.

  По принцип проблемът е такъв: САЩ имат по-голям проблем с РФ отколкото с ИД.

  Те дават ясни сигнали че няма да предприемат никакви сериозни стъпки срещу тази черна чума в Близкия Изток, но са много по-заинтересовани в конфликт с РФ, но...използвайки ЕС и по-специално Източното крило ( буферните държави, както БГ, ПЛ,РМ, Балтика). Това нас не ни устрoйва, защото за нас по-голямата угроза е ИД, а не РФ. Нямаме никакви уверения че нато ще предприеме нещо против ИД, нито в Близкия Изток, нито на Балканите. С РФ да се воюва освен че е безумие е и безсмислено. Ако пожелаят могат още утре да са в София с танкове. Друг е въпросът с ИД. Те не са толкоз силни, но Западът им дава шанс да се усилват и развиват. Турция , член на Нато, пряко им помага с въоръжение, бойци, техника и логистика. Със сигурност това не е извън тихата благословия на нато. Ако нато пожелае, може да попречи на Турция да го прави, но те не ги възпират. Има съществени доказателства че ИД се финансира пряко от САЩ. Търгуват с евтин нефт и нито нато , нито САЩ правят нещо против това,макар че за 1 ден могат да взривят нефтените кладенци и да приключат проблема.

  Какъв е изводът? Ако разбира се някой от тукашните форумници може да разсъждава трезво, без пристрастия...Изводът е че Нато и по-специално САЩ не се чувсрват достатъчно уверени че са стъпили за дълго на Балканите и искат да приключат набързо с тези главоболия, като под разни мними ( и не много мними ) предлози създадат истерия, чусвство за безпомощност и безизходица от надвиснала реална/нереална опасност. Каква е опасността и доколко е реална? ИД бяха създадени и кърмени от САЩ и З. Европа. Бойците на ИД са граждани на З. Европа и САЩ, някои - от Арабските кралства на ар. п-остров и Израел. Т.е. - изкуствено създадена угроза, чийто пулс се държи от САЩ. Украйна - същото положение. Много е лицемерно да се твърди че Рф били първопричината, защото РФ реално нямаше никакво физическо и каквото и да е присъствие в Киев на Майдана, докато там се изсипваха всички депутати от ЕС и САЩ буквално за да поддържат огъня, и макар че цяла Европа видя колко са " мирни" някои демонстранти,централните медии продължиха да ги представят като такива. Молотовите коктейли бяха използвани наскоро от анархистите в ГР, по съвсем друг повод. Освен това беше ясно че ги хвърляха не за да убиват полицаи , а по-скоро да не позволят на полицаите да разгонят митинга, докато не се вземе някакво конструктивно решение което да не е в ущърб на гърците и за тяхна сметка да тлъстее Германия. В Украйна беше кристално ясно на всички телезрители - целят преврат. И , о, изненада, го постигнаха, с благословия на ЕС и САЩ. Кога се появи " угрозата РФ"? след наглото държане на няколко неокона от ЕС и САЩ. Т.е. този конфликт е също изкуствен. Той не цели нито нападане над РФ или ИД, нито защита на местно население, както всички виждаме, местните населения във всеки изкуствено създаден по такъв начин конфликт, страдат най-много. Целта е да се затвърдят границите на ЕС. Да се създаде подобно на Хитлеровата Фортрес Юроп през ВСВ на Атлантическото крайбрежие, само че този път на Черно Море и някъде през Украинската степ, по възможност по близко до границите на РФ.

  Навлизане на чуждестранни военни и техника и то в доволно голямо количество се нарича Чуждестранна Военна Интервенция, Окупация, независимо как решат да го окрасят и представят. Поради тази причина им е нужно да се измени законът, конституцията даже.

  Това е принципно положение и независимо с какви намерения, под какъв предлог, това не трябва да се разрешава в никакъв случай, а правителство което разреши това да се случи трябва да се подведе под отговорност за държавна измяна.

  Мисля цяла Европа помнят доволно кратката интервенция на Варшавския договор в Чехословакия. Всички на Запад бяха срещу това - и леви и десни и всякакви. Макар че в Чехия имаше реална опасност от преврат, имаше демонстрации против правителството , размирици и интервенцията беше в следствие на това, а не се планираше с предварителна дата, както е случаят тук. А помните ли каква жлъч се лееше против Тошката, за това че предложил България да стане Съветска Република? А какво да кажем сега за бракът ни по сметка с ЕС и не толкоз по сметка с Нато - двама скъперни " жениха"? А какво да кажем сега за воплите на правителството ни към нато " елате ни окупирайте, моля ви се, чакаме ви с отворени крака"?

  В момента на Запад не се публикуват никакви новини от Източна Европа, а напоследък даже и от Испания или Исландия. Просто това са зони, в които Западния елит е дал карт-бланш на олигархата да вилнее, и по възможност - без много шум. Така е и с Украйна в момента. Оскъдна съществена информация, за това пък - задълбочаващ се конфликт и много загинали, обеднели и емигрирали. От цяла Украйна, не само от Източните райони.

  Ако не желаете това да се случи в България, трябва да се протестира НЕЗАБАВНО против навлизането на натовски чуждестранни сили на територията на България! Вместо това, ако бяха толкоз загрижени за нас - да ни доставят безвъзмездно или с големи отстъпки , техника, въоръжение, даже пари , ако трябва, за поощряване и трениране на собствената ни армия. Това не се прави. Да, ще вкарат танковете си тук, но заедно с около 3000 чуждестранни военни " туристи". Уж " за малко" . Айде без тия, няма държава в Европа която да приеме такова нещо ( освен вечно каещите се грешници от ФРГ).

  положението е много сериозно. България не е била под военна окупация от преди 1950 до сега. Не може да се толерира повече такава продажност на нашия политически елит. Независимо дали сте леви, десни, радикали и т.н., ако сте родолюбци, няма да позволите такова кощунство с територията ни и законите ни.

 6. #6
  Берлиоз 04 фев 2015, 05:49
   
  11
   
  1

  №4, аз видях пред парламента, и това, и миналото лято не " бабичките" , а разни псевдо-интелЕгенти, псевдо-хипита и какви ли не млади, мазни и достатъчно амбициозни чикиджийчета. Бабите през това време си предяха пред Храма Ал. Невски и се опитваха женичките някой лев да си докарат и то с тежък труд, а не с " креативно" висене на палатка, на кафенце и с пиано Ленинград на коня. Не им дадох и стотинка на тия пиклйовци, събираха даже просия от минувачите, копеленцата.

  Едно прасе колкото и червило да си сложи си остава прасе.

  Едно провинциално амбициозно копеленце колкото да се прави на американо си остава просто провинциално некадърно копеленце. Това е истината,ама много не искат да се съгласят с това. Смятат че маската и театралния грим оправя нещата.

  """по повод на TPE3BEH 04 фев 2015, 05:19 0 0
  Хайде бързо сабирайте бабичките пред президентството да протестират, че НАТО идваааа!

  И гледайте този път да съберете повече от 30.""

 7. #7
  Тревожен 04 фев 2015, 06:15
   
  4
   
  1

  Факти срещу слухове, или за усещанията на един министър
  http://avtorski.pogled.info/article/62080/Fakti-sreshtu-sluhove-ili-za-useshtaniyata-na-edin-ministar

 8. #8
  Teraflop 04 фев 2015, 06:49
   
  14
   
  0

  В интерес на българските военнослужещи не пипат Закона за отбраната,но за американците ли е,майката му ще е..т.Продажни г-ъзолизци!Ей тоя на снимката вдясно.....Първата дама му е малко.Да не кажа,онова,дето излита от гилзата и поразява мишената.

 9. #9
  KOREKTOR 04 фев 2015, 07:21
   
  7
   
  1

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 10. #10
  Стоян Жеков 04 фев 2015, 08:27
   
  10
   
  2

  Обикновено като се започне някъде протест макар и абсолютно легитимен и справедлив, много скоро се намесват соросоидите. Така стана и с нашия протест зимата на 2013, когато разкарахме ББ. И какво? за да го върнат ония лекенца с вувузелите?

  Соросоидите обаче си имат отличителни знаци.

  1. претенциозни младоци, "студенти" ( първи курс, изпаднали от обучение или само кандитатствали...някога си) облечени доста ...странно за протестиращи. Имам предвид - нарочно и с прекалено внимателно подбран гардероб. Личи си от 5 километра че не са работили никога в живота си друго , освен да лижат нечий сороски задник. И прическите, и " дребните детайли" в костюмите им. Изобщо, според мен, познават се, ако човек има опит. Изглеждат просто глупаво на един нормален човек, който никога по принцип не ходи на демонстрации, а се чуди как да върже 2та края целогодишно, няма време за превземки. И още нещо доста странно - винаги са някакво тясно кръгче от познати " единствено Посветени" в някква " истина" , държат се като религиозна секта, гледат на другите с насмешка и презрение, като на " непосветените", интимидират минувачите, искайки на всяка цена не само да им се обърне внимание но и тутакси да се присъединиш към тях. позволяват си да се държат така с хора на 40-50 годишна възраст даже, които определено не са на акъла на разгонени лекенца някъде в 20тте. макар че глупаци изобилстват и в 30тте.

  2. футболни фанати , странно добре организирани в тяхна си група и държащи се сякаш са на мач. за разлика от първите които се държат сякаш са отишли на театър като зрители или участници, за собствено развлечение.

  3. престъпници, джебчии, мутроподобни, които се навъртат в тълпата за да позабършат нещо, да " заработят" т.д.с.к.

  И естествено - кой организира протеста? Ако е някой дето ти говори врели некипели , като " спонтанен бунт, всички сме лидери и дрън дрън - рецептата е до болка позната. Наскоро изпитана от Окюпай Уолстрийт, което се оказа пак работа на Сорос. По-скоро хитрия евреин знаеше много добре как да яхне народното недоволство в САЩ.

  Не позволявайте да ви яхнат тия кретени. Това е най-главното. И естествено - без особени амбиции. Протеста си е протест, той не е за да се прави преврат, а да се постигне искане. Превратите никога не завършват с постигане на исканията ( в много редки слу4аи, когато става революция, а не банален преврат ). За сега не виждам някой да е в състояние да организира революция в БГ. Не и в близките 500 години. На всички им харесва да са консуматори в капиталистическия плюшен "рай" и са готови да ядат трици, но да има дънки за по 400 лева, африкански плодове и дезодоранти по витрините.

  Мисля един от малкото нормални протести които съм видял в БГ беше на времето на земеделски работници пред М-во на Земеделието в София. Протестираха срещу решението на ЕС да спре субсидиите ни под някакъв неясен предлог за " корупция", срещу низките изкупни цени и безрайно по-високи пазарни на земеделски стоки. Нито вувузели, нито даже крясъци и разни простотии, като някой негърски протест в центъра на Париж срещу нещо абсурдно или нелепо, като ЕБОЛА например. Хората просто носеха плакати и седяха пред сградата. Повече от достатъчно. Аз, дето се мотках без никаква специална работа ги забелязах и ме впечатлиха много повече от някой който би опищял и ада, за да му се обърне внимание. Като свинарите на Бойко, вувузелите на " младите, обещаващи таланти" на Сорос пред Коня и т.н.

  Така че...умната...и...напред!

 11. #11
  скокльо 04 фев 2015, 08:59
   
  2
   
  1

  Бързането води до препъване, а пък като ги вждам кви са куци педалчета тия "бързащите" и се притеснявам за тях

 12. #12
  българин 04 фев 2015, 14:28
   
  2
   
  1

  какво ви е мнението за изказването на Сара Пейлин:"Първата атомна бомба във войната срещу Русия, трябва да бъде пусната над България"

 13. #13
  Ru Rade 04 фев 2015, 14:40
   
  0
   
  0

  СССР 1922-1991
  СИВ 1949-1991
  Варшавски договор 1955-1991

  Република България
  член на НАТО от 2004
  член на ЕС от 2007

 14. #14
  Teraflop 04 фев 2015, 15:36
   
  3
   
  0

  Лично Сара Пейлин ли ще я пусне над България първата атомна,Бе?Сигурно много й се иска.По-добре тя да си гледа Аляска-та и да не се обажда.

 15. #15
  abv 04 фев 2015, 20:33
   
  2
   
  0

  Тя я пусна, като ни натресоха Чехльо за президентче.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка