НАТО: АРМИЯТА ВИ Е ГОЛА, ПОЛИТИЦИТЕ ВИ Я ПРЕВЪРНАХА В "МИСТЪР ПРОПЪР"

Pan.bg 02 фев 2015 | 08:47 views (6828) commentaries(15)
img Посланието на шефа на НАТО: Армията ви е гола!
Войската напоследък се е превърнала в „Мистър Пропър"
Емил Спахийски, в.ТРУД


Това, че в България ще има постоянна база на НАТО, не е новина и не би трябвало да бъде. Ние сме част от тази колективна система за сигурност и само трябва да се радваме на приятелско присъствие.

Посещението на генералният секретар на алианса - Йенс Столтенберг, донесе друго послание, а не темата за базите, която се счита за водеща новина. Той произведе същото послание, което ни бе казано от държавният секретар на САЩ - Дожн Кери: „Слабичка ви е армията! Държите я измъчена, гладна, уморена." Разбира се, западните политици говорят по-витиеавато, затова превеждам посланията на съюзниците ни в прав, български текст.

„НАТО ще бъде там, където България се нуждае от нас, и съм уверен, че и България ще бъде там, където НАТО се нуждае от вас", заяви Столтенберг.
image
Всички наши приятели от НАТО напоследък в прав текст ни дават да разберем, че политическото управление на България е абдикирала от ангажиментите си към Северноатлантическия пакт и буквално ерозира армията.

Ние бойци и герои имаме. Българските военнослужещи са уважавани в мисиите, към които принадлежим. Но както споменах в началото - беднички сме. Там ни дават снаряжение, въоръжение, логистика. Малко е обидно - имаме пари за тел, а нямаме - за униформи.

Наистина партиите в страната ни се отнесоха към армията по селски. Министерство на отбранaта се превърна в механизъм за източване на пари от обществени поръчки. Превърна се в пристан на партийни назначения, за сметка на военната експертиза.

Какво представлява армията днес? Бойци, които сами си закупуват снаряжение, за да участват в мисиите. Армия, която няма пари за обучение. Армия, която няма гориво за учения машините си. Армия, която няма действително стратегическо учение с войска от десетилетия.

Армията напоследък се е превърнала в „Мистър Пропър" - с помоща й е чудесно. Искате телени заграждения - армията. Искате спасителни операции за наводнения - армията. Искате да се гасят пожари - армията. Никаква компенсация, никаква благодарност, само унижения.

Армията дотакава степен е делегитимирана напоследък, че някой веднага ще попита „ами каква й е работата на армията?" И това вече е голям проблем. Когато питащите по този начин са повече от разсъждаващите, значи сме стигнали дъното.

Да имаш гола и необучена армия е като да пратиш Кубрат Пулев да защитава честа на нацията срещу Кличко нетрениран, по бикини и с целулит. Вероятно пак ще падне в нокаут, но няма да има зъби да каже „Продъжлжаваме напред!" и смехът на публиката ще бъде унизителен.

Добре обучена, макар и малка армия, може да спечели война, дори да загуби битка. Мотивираната нация може да откаже противника - в това е смисълът от армията. Може да даде спокойствие на страната - дом, семейство, бизнес, просперитет. Всичко това се нарича национална сигурност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  bob 02 фев 2015, 10:00
   
  14
   
  1

  Армията я разбиха политиците. Докато за министър на отбраната се слага "глупендер" от управляващата партия, нищо не разбиращ...ще бъде така. Крайно време е Министъра на отбраната да е кадрови военен, достатъчно е че Прецедента е главнокомандващ--ето го гражданския контрол. Щом може да има мандат за Главен прокурор, защо на МВР и МО министрите да не са с мандат. Така ще успеят да си проведат политиката и реформите, а не като сега "сульо и пульо".

 2. #2
  Encho Dobrev 02 фев 2015, 10:45
   
  2
   
  1

  Какво е "по-витиеавато" ?

 3. #3
  Евгени 02 фев 2015, 11:15
   
  14
   
  0

  А де бе вярно ли.Кажете нещо което не знаем.И не е само армията ами всички силови министерства са осакатени.
  Бях свидетел на един пожар.Дойдоха пожарникарите и започнаха да гасят пожара с облечени с едни дрехи няма да ви казвам какви.Попитах ги това ли са ви дрехите и дали нямат нещо по хубав,а те ми казаха,че е това и нямат специално облекло.
  Питам ги още е ми ако стане някакъв по голям пожар ,например промишлен какво правим?????
  Е това е положението на нашите и армия и полиция и пожарна.Изостанали с десетки години в оборудване,в организация ,в условия и в заплати.

 4. #4
  ВВ.КОСТОВ 02 фев 2015, 12:12
   
  8
   
  0

  Армията я разбиха политиците,ама кой гласува за тези политици?Природонаселението българско.

 5. #5
  Eвгени 02 фев 2015, 13:58
   
  11
   
  0

  До #4
  Затова бих казал аз,че ние Българите си заслужава ме съдбата.
  Като бият един всички други около него бягат и си викат
  -" добре че не съм аз"
  ,а я погледнете циганите
  Сега гледах един репортаж за едно момче от Карлово който е изпаднал в кома от побой от някакъв безработен циганин и нищо полицията мълчи закони няма ,а момчето си страда.

 6. #6
  той 02 фев 2015, 14:20
   
  3
   
  0

  ,,Слабичка ви е армията.Държите я измъчена,гладна,уморена,,Ми слагайте казаните с фасул и ушав да я нараним тая армия.Хм,не става така.ПАРИ НЯМА.

 7. #7
  Teraflop 02 фев 2015, 14:48
   
  1
   
  1

  Армията ни била нещо,като Майли Сайръс на Хаваите с малкия терминатор.Само, че без банския си.

 8. #8
  edikoisi 02 фев 2015, 15:07
   
  10
   
  0

  Крайно време е някой да повдигне обвинение на Управляващите по чл.102 и чл.103 от НАКАЗАТЕЛНИЯТ КОДЕКС, а именно:
  Чл. 102. (1) Който с цел да намали отбранителната способност на републиката предизвика бунт или неподчинение в българската войска или бягство от нея, или със същата цел разстрои подготовката или снабдяването й, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
  (2) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) Ако от деянието са настъпили тежки последици или ако то е извършено във военно време, наказанието е лишаване от свобода от десет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.
  Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

 9. #9
  lili 02 фев 2015, 15:31
   
  2
   
  2

  То това беше целта,защо ни беше да се натискаме за Нато,сами си го вкарахме,видяхте ли сега как сме на колене пред хубавото нато,ще ни използват както си искат,хора спасявайте се от България,няма живот тук

 10. #10
  lili 02 фев 2015, 15:36
   
  3
   
  2

  Като не можем да сме в нато с такава армия,нека излезем,хайде де-какво чакат тогава

 11. #11
  abv 02 фев 2015, 16:46
   
  3
   
  0

  Според тия ненормалници, сякаш ние си избираме всяко следващо правителството. А Чехльо как беше избран? 1 час преди да бъдат прочетени бюлетините го обявиха за президентче!!! И кой го обяви - точно тия ненормалници!!! Сега се оплакват. Ами българската мафия много са я подценили явно! А и нали щяхме да имаме съгласно правилата им малка и боеспособна армия. Да, сега я имаме някаква такава почти малка, почти невидима, ама нали им трябва Русия... А в тези времена кризисни, "малката ни боеспособна армия" няма да им свърши работа!

 12. #12
  СТАРЕЦ 02 фев 2015, 19:55
   
  0
   
  2

  "... Това, че в България ще има постоянна база на НАТО, не е новина и не би трябвало да бъде. Ние сме част от тази колективна система за сигурност и само трябва да се радваме на приятелско присъствие. - See more at: http://pan.bg/view_article-63-27371-NATO-ARMIQTA-VI-E-GOLA-POLITICITE-VI-Q-PREVYRNAHA-V-MISTYR-PROPYR.html#sthash.TbWxGRRB.dpuf

 13. #13
  СТАРЕЦ 02 фев 2015, 20:02
   
  3
   
  0

  "... Това, че в България ще има постоянна база на НАТО, не е новина и не би трябвало да бъде. Ние сме част от тази колективна система за сигурност и само трябва да се радваме на приятелско присъствие. ..."

  КЛАСИЧЕСКО ГЪЗОБЛИЗТВО! ПО ВРЕМЕТО НА "ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР" БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ВЕРЕН СЪЮЗНИК БЕЗ ДА ИМА НИТО ЕДНА СЪВЕТСКА БАЗА! ПРОСТО БЯХМЕ ДОСТАТЪЧНО СИЛНИ ЗА ДА СЕ БРАНИМ САМИ, ПОНЕ В НАЧАЛОТО!

  „Слабичка ви е армията! Държите я измъчена, гладна, уморена."
  А ПОД ЧИЙ НАТИСК БЕШЕ ЛИКВИДИРАНА БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ, г-н КЕРИ??? НЕ БЕШЕ ЛИ ПОД ВАШ НАТИСК?
  ДА! ПОЛИТИЦИТЕ НИ СА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ! НО НИМА НЕ УПРАВЛЯВАТ С ВАШАТА БЛАГОСЛОВИЯ!
  ВИЕ ГИ ИЗДИГАТЕ!
  ВИЕ ГИ ПОДДЪРЖАТЕ!
  ВИЕ ГИ НАТИСКАТЕ!!!

 14. #14
  никой 02 фев 2015, 23:41
   
  2
   
  0

  Дали някой политик или умна тиква чете пан.бг?

 15. #15
  реалност 03 фев 2015, 19:16
   
  0
   
  0

  говорите глупости относно НАТО всеки иска добър партньор можещ това е и идеята на НАТО една добре оборудвана и подготвена армия затова има международни учения в Германия, Турция и редица други държави и там ученията за разлика от България са отлично осигурени от останалите армии в НАТО и съюзниците и .. ако вие си избирате партньор за бизнес ще изберете някой глупав, неук, без пукнат лев или силен, умен, можещ , и с активи.. ПРОСТ НАРОД СМЕ ! сами си крадем парите и накрая НАТО и ЕС са виновни че сме мързеливи дано тези които са умирали и са лели кръвта си такива като нас да са "свободни" сега не ни виждат! И да армията ни прави каквото и се каже безвъзмездно и сега по границите ?! Без техника със счупени уазки без части с горене над норми, шофьорите си събират пари и си купуват частите ама МВР и 1 лев няма да даде на МО защото орязаха бюджета с милиони лева и армията само мълчи и дава изпълнителна е без глас , няма право да се жалва ще дава от собствения си джоб войника за да му върви машината и оръжието да му е почистено, ще си купува дрехи и кубинки по интернет защото за армията от години никой не шие и няма камуфлажи, дрипав е но не заради обикновения войник!!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка