ГЕНСЕКЪТ НА НАТО ОФИЦИАЛНО: ЩЕ СЪЗДАДЕМ КОМАНДЕН ЦЕНТЪР В БЪЛГАРИЯ. ИСКАМЕ И ТАНКОВИ БАЗИ ТУК

Pan.bg 31 яну 2015 | 11:33 views (6070) commentaries(26)
img Столтенберг: НАТО създава команден център в България
Командните пунктове ще заработят през 2016 г.
Ройтерс


В изявление от петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди плановете на пакта за създаване на командни пунктове и сили за бързо реагиране в шест страни от Източна Европа, предаде РИА Новости. Страните са България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Очаква се окончателното решение по въпроса да бъде взето на срещана на алианса в Брюксел на 5 февруари.НАТО ще разположи малки поделения в шест източноевропейски страни, които да помагат при координирането на силите за бързо реагирани, които се сформират в отговор на действията на Русия в Украйна. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в петък, че поделенията в Естония, Латвия, Литва, Полша, България и Румъния ще бъдат първи по-рода си. Министрите на отбраната на 28-те страни-членки на Алианса ще обсъдят силите, които трябва да реагират бързо на всяка ситуация в Европа, на среща на 5 февруари.
image

Столтенберг заяви, че страните, чиито военни ще съставляват силите за бързо реагиране ще бъдат известни другата седмица. Норвегия, Германия и Холандия изразиха желание да вземат участие.

В командно-контролните пунктове ще работят по няколко десетки военни, като основната им дейност ще бъде да планират и организират военни учения, както и да командват подкрепленията на силите за бързо реагиране, както и ще изпълняват ролята на връзка с въоръжените сили на страните, в които са разположени.
Командните пунктове ще заработят през 2016 г., когато се очаква и силите за бързо реагиране, които ще бъдат около 5000 души, вече да бъдат готови за действие.
Също стана ясно, че Пентагонът ще изпрати скоро в България екип за проучване на възможността да разполагане на танкове и друга бойна техника. Това заяви висшият американски генерал Бен Ходжис в интервю за сп. “Старс енд страйпс”. Той допълни, че екипът ще проучва същата възможност и в Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония. Според него, по тази начин ще се засили американското военно присъствие в района, който е засегнат от руската интервенция в Украйна. Назованите от него страни са същите, в които според Йенс Столтенберг НАТО смята да създава командни центрове.
Ръстът на американските войски в Европа ще започне през март 2015 година. Това заяви още командващият американските Сухопътни войски в Европа ген.-лейтенант Бен Ходжис. По думите на Ходжис, още през март в една от европейските бази на САЩ ще започнат да пристигат подразделения от 3-та пехотна дивизия на американската армия. Това ще се случи в рамките на ротацията на войските и в „противовес на многогодишното съкращаване на американските войски“ на Стария континент.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 26

 1. #1
  Оги 31 яну 2015, 11:42
   
  13
   
  68

  Само едно голямо БРАВО !!!!

 2. #2
  ВВ.КОСТОВ 31 яну 2015, 11:49
   
  11
   
  75

  Тази новина е елексир за душата.Обсъждат се нови санкции срещу червенотиквениците от Кремъл,което е също супер.

 3. #3
  Zoro 31 яну 2015, 12:11
   
  15
   
  1

  За изтребители обаче нищо не казват натовците...

 4. #4
  агресията на САЩ 31 яну 2015, 12:23
   
  54
   
  5

  "...НАТО ще разположи малки поделения в шест източноевропейски страни, които да помагат при координирането на силите за бързо реагирани, които се сформират в отговор на действията на Русия в Украйна..

  Напълно обърнато представяне на фактите! САЩ, не Русия направиха големите проблеми в Украйна... САЩ са отговорни и за МН-17... САЩ са отговорни за смъртта на много народ по света, дето все войни разпалват, а това с Украйна е САМО поредният "ТЕХЕН СЛУЧАЙ", в който обвиняват пак някой друг....

  "...Ръстът на американските войски в Европа ще започне през март 2015 година..."

  И по-важно: Пренасят войната тука в Европа и в тези няколко малки и неориентирани страни. След като почнат да нападат Русия от тях, тези страни ще получат пълната обратна реакция на Русия и тя няма да е безобидна....
  И тъпите негри и мексиканци, които ще бъдат стационирани тука в Европа като американски войници, не са от полза за САЩ, тях спокойно могат да ги жертват заедно с европейсците...
  Селска хитрост на американците - но действа в такива тъпи и неориентирани "демокрации", в бившите соц-страни....

  Е, за какво, дявол да го вземе, се връзваме ние на такива въдици? И е ясно че Русия няма да бъде победена от европейците, нито пък от краварите. Тя ще се бори за защита на териториите си и на народа си. И е една от най-добрите военни сили в света в момента. Наивни ли сме ние или искаме пак нов 9. септември 44 ? Ако изобщо оцелеем?

  Сега въоръжението на Русия, в най-лошият случай, е съпоставимо с това на САЩ. Е, кой наивник вярва, че в една нападателна война ще ги победи там в Русия, на техна територия ????????????

  А командни пунктове и стациониране на военни тука на САЩ, не се прави - току така за игра, че си нямат друга работа, нали?

  Мислете, докато все още може да се реагира по друг начин!

 5. #5
  УфицЯлно 31 яну 2015, 12:27
   
  46
   
  5

  УфицЯлно НЕ ЩЕМ!

 6. #6
  чичо доктор 31 яну 2015, 12:28
   
  29
   
  3

  О не, не Костов. Твоят елексир за душата е в шишенцето ти до възглавницата - Лепонекс от 25мг. Сутрин и вечер по едно. Не го забравяй. Припомни си песничката - a pill a day keeps the doctor away!

 7. #7
  sluchaen 31 яну 2015, 12:41
   
  6
   
  11

  Каква ти агресия бе пич. Просто досега в Европа (хайде и с още по-стари термини да го направя) подчинени на Монс са Северно, Южно и едно неразгърнато да го кажем Западно камандвания. Е сега се разгръща и Източно такова. Всяко командване си има главна квартира и съответните компоненти (земен, въздушен...). Ма както винаги нашите измислени управници в МО от криворазбрана и аз незнам какво тайна ли, конспирация ли, неуважение към българския данъкоплатец ли, обясняват като на олигофрени. Преди години когато НАТО имаше голяма трансформация и щеше да се закрива командването в Холандия (Северното) Аню говороше глупости, а в Холандия ясно се тревожиха и после изказаха задоволство, че щаба остана, дава храна на цяла община, две училища и то пряко, косвено на провинция, бизнес...

 8. #8
  МиГ 31 яну 2015, 12:47
   
  45
   
  6

  Както и снощи казах, НАТО ни унищожи армията, тъй като не се интересува от хората, а само от територията на която се намираме. НАТО ни има за плацдарм и за пушечно месо, нищо повече. Но което правителство позволи такъв антибългарски акт, то ще бъде свалено. Няма как правителство, което действа против българските интереси и народ да остане дълго в управлението. Познавам много върли гербери, които именно заради антируската политика вече мразят тази партия и особено президент.

 9. #9
  Ха-ха! 31 яну 2015, 12:59
   
  31
   
  4

  "Окупацията"....ни,....започва и то безплатно, само с подписите на дузина временни политици и държавници! Това е дереджето...И ние вече сме ....ВОЕННА ЦЕЛ, признаваме го или не!

 10. #10
  Ум Белия Делфин 31 яну 2015, 14:07
   
  16
   
  0

  Али бали .45_50,наши и чужди военнослужещи.Ша бият кучето и ще имитират дейност.Умряха руснаците от ужас от център за управление от сбирщайн от 7-8 нации старши офицери сержанти секретари и МОЛ ове и обслужващ персонал от шофьори.
  Най много някои чужденци да си развалят семействата и /или да се научат да пият мастика с пържени тиквички в кисело мляко и чесън.

 11. #11
  В единението е силата! 31 яну 2015, 14:34
   
  16
   
  2

  Щом успяхме да постигнем мораториум върху добива на шистов газ (за сега) на БГ територия, можем и други неща да постигнем. Единението прави силата!

 12. #12
  Wladi 31 яну 2015, 14:38
   
  13
   
  5

  Дори и "мръсните" комуняги от Москва , които ни "тъпчеха" достойнството и не ни даваха демокрация , ах тез мръсници . Та дори и те нямаха бази тук в РБ където беше "поставеното" лице и "мръсник и крадец" Тодор Живков , който остави Армията до 29,000 човека и при него имаше 2,2 милиона хора на прага на бедността , не посмя да разположи чужди бази , този дупедавец , но сега на власт са демократи и те ще ни покажат как се прави , УРА,УРА,УРА за НАТО .

 13. #13
  aни 31 яну 2015, 15:03
   
  15
   
  2

  Ако ще и 1000 бази да разположат все си е тая,а ние с нашата нещастна армия къде е тръгнала...само беди и проблеми носят тези американци,Молете се само дано никога русия не насочи гнева си към нас-защото сме изтрити от лицето на земята,защо се врем между шамарите,защо не си траем,защо не си виждаме насраните задници с извинение...Боже пази България децата ни

 14. #14
  sluchaen 31 яну 2015, 15:41
   
  0
   
  6

  Wladi, да де, само че се наричаха комендатури в които имаше и неща които нямаше как БА да използва, например подвески за Су24. След разпускането на Варшавския договор руснаците си ги изтеглиха.
  А сега освен НАТОвски комендатури ще има и щаб, както казах за Източното направление все пак посоките на света са четири, а дали ще от ранг на щаб за съвместно командване, съответен компонент или за бързо реагиране... не е чак от такова значение, е от значение е, големите оставят доста пара (повече хора са), но те са от отдавна разпределени хапки.

 15. #15
  Teraflop 31 яну 2015, 15:52
   
  0
   
  1

  ВВС- команден център или танков команден център ще е,че нещо не включи релето ми,Бе?Много хитър е тоя янки, нещо яко взе да хитрее.

 16. #16
  Encho Dobrev 31 яну 2015, 16:13
   
  3
   
  3

  Миг, бих казал не НАТО, а нашите първи мъже с едно добре насадено от близкото минало сервилничене. Унищожиха много без оглед дали ни е необходимо, а най- вече от угодничене пред новия господар. Такъв беше начинът на мислене тогава, не е кой знае колко по- различен сега. Погледни само в парламента колко пъти се споменава "европейски ценности ". В тукашния парламент такова чудо не се споменава. Сигурен съм, че и в парламентите на други западноевропейски страни не се споменава такова чудо. Напротив, настройките са отрицателни за вида в който съществува ЕС днес. Прилича на нещо, което ни "гази" 45 години. Както и да е, исках да кажа, че нашите политици преекспонират един модел (стандарт) на живот в ценности. Нещо подобно като култ към личността навремето. Особен народ сме. Поздрави!

 17. #17
  СТАРЕЦ 31 яну 2015, 16:50
   
  13
   
  0

  "... Ръстът на американските войски в Европа ще започне през март 2015 година. ... Това ще се случи в рамките на ротацията на войските и в „противовес на многогодишното съкращаване на американските войски“ на Стария континент."

  ЕВРОПА ОТНОВО ЩЕ БЪДЕ ОКУПИРАНА ОТ САЩ!

 18. #18
  bob 31 яну 2015, 17:11
   
  16
   
  1

  България - българския народ - не ви ИСКА. Ни желаем командни центрове, не искаме танкови бази и прочие...САЩ вие не искате българите- отказвате бизвизово придвижване - САЩ вие искате нашата територия...НИЕ не я даваме...

 19. #19
  hahaha 31 яну 2015, 17:17
   
  4
   
  1

  Да дойде КОREKTOR-а и да накаже Костов веднага за поредните тъпащини.

 20. #20
  Делфинчо 31 яну 2015, 19:15
   
  7
   
  1

  То не става само с бази трябва и акъл :) Нито един Българин няма да воюва с Русия никога . Да може би от по младите повече от които са наркомаченчета да се надъхат за някакви подвизи ...но тъкмо ще се отървем от кофти дечурлиги :) Така че остава да кажа само ДА ЖИВЕЕ НЕПОБЕДИМИЯ РУСКИ ПРАВОСЛАВЕН БРАТСКИ НАРОД

 21. #21
  Бай Стамат 31 яну 2015, 19:22
   
  6
   
  1

  То не става само с бази трябва и акъл :) Нито един Българин няма да воюва с Русия никога . Да може би от по младите повече от които са наркомаченчета да се надъхат за някакви подвизи и парички за ЕВРЕИТЕ ...но тъкмо ще се отървем от кофти дечурлиги :) Така че остава да кажа само ДА ЖИВЕЕ НЕПОБЕДИМИЯ РУСКИ ПРАВОСЛАВЕН БРАТСКИ НАРОД. В маика русия деца се аплодират героите и мъжеството деца мой а не азис и подобни боклуци

 22. #22
  ВВ.КОСТОВ 31 яну 2015, 20:40
   
  2
   
  6

  За информация на русофилите национални предатели България през 1916 год. води война срещу Русия.Конницата на ген.Колев напълно разбива,изколва,смачква и разпердушинва румънци и РУСНАЦИ в Добруджа.Конницата на великия ген.КОЛЕВ чрез супер нововъведения в тактиката при използването на конни формирования разбива казашката конница.Фелдмаршал Хайнц Гудериан признава,че се е учил на тактики от ген.Колев.Взаимствал е от него основните идеи и насоки,естествено приложени в блицкриг с моторизирани танкови части.

 23. #23
  марко 31 яну 2015, 20:49
   
  7
   
  2

  А бе хората са го казали: "Когато атовете се ритат, магаретата страдат"..........макар, че ние и на магарета не изглеждаме. Те поне имат един инат, наречен магарешки, а ние и това нямаме.........да се противопоставяме на някои чужди идеи, които не са в наш интерес!

 24. #24
  До #22 ВВ.КОСТОВ 31 яну 2015, 21:22
   
  7
   
  2

  Е и според твоята логика, след като тогава през 1916 година, нашите дядовци и прадядовци са се били заедно с турците срещу румънците сърбите и руснаците, и сега, 100 години по-късно ние трябва да сторим същото ли? Ега ти тъпата логика, явно не си наред, след като се мъчиш да сравняваш исторически събития от преди 100 години със намеренията на една военна организация, да ни натрапва намеренията си без ни най малко да се съобразява със това дали народа го желае това. След като имаме политици, които се бият в гърдите, че защитават националните ни интереси, хайде, заедно с местните избори през есента да направят и един референдум с един въпрос, "ДА" или "НЕ" на военни бази на НАТО у нас?

 25. #25
  бай българин 31 яну 2015, 21:34
   
  8
   
  0

  Аман от тези американци , навсякъде са и сеят раздори и проблеми..
  А ние сами ги каниме , та нали елита ни в армията са американофили с завършени руски академии.
  Май единстената аванта от Американците са командировките в зелено на този елит и някои привилигировани военни в армията.
  А сега пък в сърцето на България - София , след създаването на командни центрове ще се получи такава дискриминация в заплащането , че не ми го побира главата , едните ще си получават българската заплата в левчета , а другите като помазани ще получават яки заплати в зелено за нищо.
  Голямо противопоставяне ще се получи.

 26. #26
  sluchaen 01 фев 2015, 10:12
   
  0
   
  1

  бай българин, тя заплата си върви. Командировъчни се плащат. В зависимост в коя държава си.
  И какви командировъчни ще получават наще като са си в България, а не примерно в Неапол?
  Или май въобще не ти е ясно, ма така да си говорим.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка