НАТО В БЪЛГАРИЯ ИЛИ НА ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ: НЕЩО НОВО

Pan.bg 25 яну 2015 | 18:28 views (4117) commentaries(15)
img Алармата "Столтенберг"
Визитата на новия генерален секретар на НАТО у нас е поредното напомняне да не занемаряваме отбраната
Момчил Милев
в.КАПИТАЛ, снимки в.Капитал

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/24/2458938_alarmata_stoltenberg/

"Аз съм в София, за да покажа, че НАТО е толкова посветен на България, колкото България на НАТО." Това беше едно от знаковите послания, отправени от новоизбрания генерален секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг по време на посещението му в София миналия четвъртък. То може да се тълкува както като съюзническо потупване по рамото за държава със стратегическо местоположение, така и като дискретно предупреждение към правителството в София да не подценява и пренебрегва проблемите на сигурността и отбраната. Защото, ако погледнем към приноса, който страната ни има за колективната система за отбрана в Европа, картината няма да е особено розова. За жалост България попада в групата на държавите, които са предимно консуматори на сигурност и системно си правят оглушки по въпроса за развитието и модернизацията на въоръжените си сили.
image
В рамките на последните около две седмици обаче страната ни като че ли получи своите 15 минути слава на голямата геостратегическа шахматна дъска. Усещането, че нещо важно предстои да се случи, започна да вибрира във въздуха, след като за малко повече от седмица София посрещна трима лидери от световен калибър: американския държавен секретар Джон Кери, британския външен министър Филип Хамънд и сега генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. В тяхната сянка остана не по-малко важното експертно посещение на зам.-председателя на военния комитет на Северноатлантическия алианс ген.-лейт. Марк Шислер. Пресечната точка между всичките тези високопоставени визити са именно проблемите на сигурността и отбраната.

На Източния фронт – нещо ново

Генералният секретар на НАТО използва визитата си в София, за да анонсира как точно ще се случи подсилването на източния фланг на алианса покрай продължаващата сепаратистка криза в Украйна и набиращата мощ терористична организация ИДИЛ. "Ще разположим елементи за командване и управление в поне шест съюзнически държави в източната част на алианса – трите прибалтийски страни, Полша, Румъния и България. Сега обсъдихме с президента как точно ще се случи това. Този команден елемент ще бъде съставен както от български, така и от многонационален персонал на НАТО. Това ще е перманентно натовско присъствие в България и ще бъде много важна връзка между националната отбрана и натовските сили. Той ще подготвя учения, ще планира и ще бъде ключов елемент, ако отбраната трябва да се подсили", обяви Йенс Столтенберг след срещата си с президента Росен Плевнелиев в четвъртък.

Казано на по-достъпен език, това означава, че във всяка от изброените държави ще заработи щаб с офицери, към които, при внезапно възникване на криза бързо ще бъдат присъединявани цели войскови подразделения - най-вероятно специални части. Конкретно за България този команден елемент ще бъде с численост около 40 души – половината от които ще бъдат българи, а другата половина – военнослужещи от други съюзнически държави. Идеята на алианса, изглежда, е да не провокира твърде силно Москва, разполагайки перманентно свои части в близост до руската граница, но въпреки това да поддържа някаква готовност за реакция. В този контекст е и идеята за по-интензивни учения в тази част на Европа. "Ще видим по-засилено присъствие на НАТО на територията на източните съюзнически страни. На ротационен принцип ще имаме повече войски по суша, повече самолети във въздуха и повече кораби по море. Всичко това обаче ще има отбранителен характер", уточни генералният секретар на НАТО.

"Съгласихме се, че трябва да продължим да поддържаме НАТО като силен съюз. Най-високият ни приоритет е прилагането на т.нар. План за готовност за действие (Readiness Action Plan или RAP). Силите за незабавно действие и структурите за командване и управление в източната част на алианса са ключов елемент, като България има важна роля в това", коментира също така Столтенберг. Повече подробности за въпросните Сили за незабавно действие на НАТО ще бъдат обявени по време на срещата на военните министри от алианса, която ще се проведе на 5 февруари в Брюксел. Инициативата за създаването им бе лансирана по време на срещата на върха в Уелс - идеята е това да са специални части с численост от около 4000 души, които в рамките на броени часове да могат да се противопоставят срещу хибридни заплахи от типа на инвазията в Крим.

Какво се случва под повърхността

При посещението на Йенс Столтенберг в София отново бе поставен тежкият въпрос за недостатъчното финансиране на въоръжените сили, който за България стои изключително болезнено – вместо да увеличи отбранителните разходи до 1.5% от БВП, страната ни ги съкрати до около 1.1%. "Инвестициите в отбрана са предизвикателство за всички нас. Винаги е добре да дадеш парите за нещо друго, но сигурността има значение. И затова е важно всички съюзници да изпълнят обещаното в Уелс и да спрат съкращаването на бюджетите за отбрана", коментира по този повод Столтенберг. Президентът Плевнелиев от своя страна се позова на икономическата криза и на фалита на четвъртата по големина банка в страната (КТБ), но също така обяви, че бюджетът за отбрана ще бъде ревизиран и увеличен в средата на годината.

Когато става дума за финансирането на българските въоръжени сили обаче, далеч по-важни от изказванията на генералния секретар са разговорите, които текат на експертно ниво. Например от щаб-квартирата на НАТО действително са изразили безпокойство от факта, че българският военен бюджет е намален на нивата от 1996 г., но по-сериозното притеснение е било свързано с конкретния начин на управление на ресурсите в отбраната. Експертите на алианса са препотвърдили подкрепата си за националната програма "България в НАТО и Европейската отбрана 2020", приета по време на служебното правителство, като са препоръчали тя да бъде синхронизирана с намаления бюджет за тази година и да стартира ефективно от 2016 г.

По-интересна обаче е смесената натовска реакция по повод намеренията страната ни да иска безвъзмездна военна помощ. Оказва се, че от новоприетите членки на НАТО само България и Хърватия още не са намерили някаква формула да преустановят зависимостта си от руското въоръжение, което намалява шансовете на страната ни да успее да лансира някаква подобна съвместна инициатива между няколко държави от постсъветската зона. Някои от страните, с които са водени неофициални разговори, са изразили предпочитания към закупуване на ново оръжие, други използвали капацитета на своя военнопромишлен комплекс, за да поддържат наличната руска техника, а трети изтъкнали аргумента, че оръжейните системи "втора ръка" водят след себе си немалки последващи разходи. В този контекст желанието на България да получи даром ескадрила използвани изтребители може да се окаже по-тежка задача от очакваното.

Последното от своя страна също скоро може да се окаже проблем, защото от НАТО са изразили опасения относно ефективността на охраната на българското въздушно пространство. Препоръката е да се търси сътрудничество със съседни съюзнически държави. Това може да се наложи по-скоро от очакваното в контекста на намерението на военния министър Николай Ненчев да прекрати поддръжката на МиГ-29 заради раздути разходи от руска страна. Интересно е също така, че от алианса са изразили аргументи против българската идея за придобиване на многоцелеви изтребител, тъй като ще е твърде скъпо и ненужно за целите на колективната отбрана. Вместо това според тях страната ни трябва да се ориентира към закупуване на самолети, предназначени само за прихващане (т.е. за въздушен бой), евентуално с възможност за последващо добавяне на възможности за стрелба по наземни цели.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 15

 1. #1
  val.kostov 25 яну 2015, 18:39
   
  8
   
  6

  Ако 2015 год.се окаже реформаторска,то през 2016.год ще се почувстват първите резултати и ще има повече пари.Всичко зависи най-вече от съдебната реформа и пресичането на корупцията,която задушава българската икономика като цяло и е пречка пред това да има повече инвестиции,по голям БВП,а оттам и повече пари за модернизация.Ключовото понятие е съдебна реформа.

 2. #2
  той 25 яну 2015, 18:48
   
  8
   
  2

  Костов,Костов,ако си като оня твоя съименик Иван Костов,вземи свали розовите очила и погледни реално ,че в тази държава нито реформи нито резултати може да има.Не знам ,пък може да има,но......

 3. #3
  lostov 25 яну 2015, 18:48
   
  4
   
  2

  Към #1 Въх нидей.Успя да навържеш три изречения без злобни слюноотделяния.Да не би да си сменил изсточника на опорни точки.

 4. #4
  Георги Ковачев_ 25 яну 2015, 19:05
   
  5
   
  0

  Вместо това според тях страната ни трябва да се ориентира към закупуване на самолети, предназначени само за прихващане (т.е. за въздушен бой), евентуално с възможност за последващо добавяне на възможности за стрелба по наземни цели.

  И това ако не е тънък намек, че ще получим точно едно нищо.

  Основният ни (всъщност, на практика единствен) модел изстребител на въоръжение във ВВС е точно това, което ни предписва НАТО. МиГ-29 поначало е проектиран за изстребител за завоюване на превъзходство във въздуха. Единствената възможност за работа по наземни цели на модел 9-12А (като тези които имаме на въоръжение) е бордното оръдие. Вярно, че 6 машини (една трета от наличния тогава парк) са били доработени от оръжейниците на 15 иап през периода '91-'93 да носят блокове Уб-16-57 и УБ-32, но дали някоя от тези машини е оцеляла е под въпрос,

 5. #5
  KOREKTOR 25 яну 2015, 20:30
   
  2
   
  3

  Пак отидоха накино сума коментари заради kostov.

  Ами той и тези като него са затова тука.

 6. #6
  ЕТО 25 яну 2015, 23:02
   
  1
   
  3

  ОЩЕ НОВИНИ ОТ ИЗТОЧНИЯ ФРОНТ


  ЕФЕКТА НА ДОСЕГАШНИТЕ САНКЦИИ В РУСИЯ:

  ЯЖТЕ по-малко

  ПОЛЗВАЙТЕ по-малко ток

  жените да използват ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО
  вместо червило

  НЕ КУПУВАЙТЕ вносно бельо

  Това казват на руснаците,
  а както е признал един: нито при
  Горбачов, нито при Елцин ми казваха
  ДА ЯМ ПО-МАЛКО.

  Това е хубавият живот в Русия
  https://news.yahoo.com/not-bread-alone-russians-urged-wi

 7. #7
  до #6 ЕТО 25 яну 2015, 23:36
   
  4
   
  1


  "...Това е хубавият живот в Русия..."

  "...and remember that hardships are a test from God...."

  Това ми беше достатъчно от тази статия, да разбера, че някой западен идиот е писал това, който никога не е и стъпвал в Русия. За разлика от разните джихадистки държави, в Русия едва ли някой би свързал днешните трудности с "...Божие наказане..."

  Е, каква е алтернативата бе западни загубеняци? Да се предаде Русия на американските алчни за ресурси и власт олигарси и тогава всичко ще бъде просто чудесно за руският народ??? Такива като Сорос само това си мислят. Ще я ограбят и унищожат а в учебниците по истоия на руските деца ще напишат, че "...САЩ са ги освободили от хитлеризма" и че "...САЩ са носителите на великата демокрация по света.." А за милионите жертви по всички страни на света - ами "...това са били някакви си местни войни за демокрация, народите сами са решили да си извоюват свободата..." А великте САЩ "..само са ги подкрепяли морално от далече..."

  Е, какво е по-добрият избор за Русия? Да си мине без френското червило и бельо, без швейцарският кашкавал и т.н.. известно време или да ги получи веднага, но си загуби завинаги независимостта? И този път ако се предадът руснаците, западът и САЩ няма да допуснат никога повече такава "грешка", на власт да има там някой си патриот повече, ами ще закопаят и Русия завинаги и на власт винаги ще са марионетки от порядака на Обама, Меркел, Оланд и подобните...

 8. #8
  INFO 26 яну 2015, 00:43
   
  2
   
  0

  IZVINETE ZA SHLJOKAVICATA, NJAMAM KIRILICA.

  VAZHNO!!!

  NATO SE GOTVJAT ZA VOENNA OPERACIJA V DONBAS.

  TRJABVA IM BULGARIJA ZARADI MORSKOTO KRAJBREZHIE.

  SIGURNO SHTE IM TRJABVAT I LETCI ZA BOMBARDIROVKI.

  NO PO-REALNO E CHE SKORO SHTE ZAPOCHNAT DA STOVARVAT VOISKI V UKRAJNA.

  ZA TOVA E CJALATA PATAKLAMA V BULGARIJA.

  BULGARI, SAVETVAM VI DA NE SE VRUZVATE NA TOVA HORO.

  MNOGO E OPASNO.

  AKO NASTOJAVAT OT PRAVITELSTVOTO ZA TOVA, ILI VI PODVEZHDAT - ZNAETE KAKVO TRJABVA DA SE PRAVI.

  INFORMACIJATA E POTVURDNA,SHTE SE OPITAM DA VI PRATJA SKORO LINKOVETE.


 9. #9
  V DONBAS 26 яну 2015, 05:25
   
  1
   
  0

  "...NATO SE GOTVJAT ZA VOENNA OPERACIJA V DONBAS...."

  Е, сега вече и Русия щр се наеси и скоро САЩ ще потънат в океана. СЪВЕТВАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА СЕ ПРИБЕРАТ ОТ САЩ ИЛИ ПОНЕ ИЗБЯГАТ В ДРУГА СТРАНА... А МОЖЕ И ЦЯЛ СВЯТ ДА ЗАГИНЕ?

  БОГ ДА НИ Е НА ПОМОЩ! ДАНО НЕ Е ВЯРНО ТОВА????

 10. #10
  с техното ПВО 26 яну 2015, 05:36
   
  2
   
  0

  РУСИЯ може с техното ПВО да защити тези теритирии от бомбите на НАТО..... А ако настъпват с пехота, ще им е...т майката също...
  Е, и кои наивници от НАТО са готови да изгорят там по новоруските полета?
  Знам, че Русия може да приложи и психотронни оръжия, така че армията на противника сама да се самоубива а може и да ги изгорят с плазмено оръжие?...
  Едно е ясно!
  АКО НАТО СЕ НАМЕСИ И ИЗБИВА РУСНАЦИ ЗА ДА ПОМАГА НА ФАШИСТИТЕ, ЩЕ СТАНЕ СВЕТОВНА ВОЙНА И СЕ ПРИЛОЖАТ НАЙ-НОВИТЕ ОРЪЖИЯ, МНОГО ПО-ОПАСНИ И ОТ АТОМНОТО.....
  ВЗЕМЕТЕ СИ ОТПУСКА И СЕ РАДВАЙТЕ НА ПОСЛЕДНИТЕ НИ ДНИ НА ЗЕМЯТА!!!!

 11. #11
  KOREKTOR 26 яну 2015, 07:14
   
  2
   
  0

  До #6 ЕТО

  А бе ИДИОТ ДЕБИЛЕН,

  Вярваш ли си на СОБСТВЕНИТЕ ПРОСТОТИИ?

  Това да не е БОКОЛАНДИЯ дето БОКО нарежда съдете картофи, гледайте овце и кози и карайте TIR-ове и народът ТЪП и ПРОСТ пада в екстаз.

  Ама какво да првиш, ПРОСТ БОКО, ПРОСТ НАРОД та се рзбират идеално.

  Нали така каза БОКО.

 12. #12
  Teraflop 26 яну 2015, 10:11
   
  0
   
  0

  Алармата Столтенберг.На Плевнелиев къде му е алармата?

 13. #13
  БИТ НЕМИТ 26 яну 2015, 10:13
   
  0
   
  0

  До №8
  Че съюзниците ни в НАТО наглеят - спор няма, но да чак толкова глупави??? Всички знаем до какво може да доведе това. А по въпроса - "Какво трябва да направят българите?" Отговора е "КОИ?"

 14. #14
  INFO 26 яну 2015, 10:36
   
  0
   
  0

  По принцип идеята е следната: сащ не искат войски на оон там и ще саботират оон да не взима такова решение. Повече ги устройва ""миротворческа мисия"" на нато. Югославски вариант. Нямам подходящ комп в момента и повече време за да ви изровя официални изказвания на тази тема които ме доведоха до този логичен извод. Не е тайна и те никога не са го крили. Само че го воалират за сега под формата на "учение"(war games)на тер. На. Украйна. Докато руснаците не решат да се заиграят по-сериозно на свой ред. Проблемът е точно че няма руски войски в региона,иначе отдавна да се е свършил този маскарад. Има МНОГО военни на нато там, но те са достатъчно зле. Единствената Изпитана Съвършена Военна Машина в Света е тази на : Русия,Японоя,Германия. 2 от тях са унищожени. Нато са тъпи и прости. Те не могат да доведат война до победа, но могат да дадат поводи за дипломатически стъпки и решения чрез провокации. Този път обаче са избрали не този който ""става""за подобен род игри и ще има много пострадали, а България може и да изчезне от картата напълно. За това: УМНАТА. Знаете как да спрете правителството да не върши глупости. И бог да е с вас.

 15. #15
  INFO 26 яну 2015, 10:48
   
  0
   
  0

  #10, "Е, и кои наивници от НАТО са готови да изгорят там по новоруските полета?""

  Има ги достатъчно. Вижте, идеята е да сблъскат ЕССР с РФ. Сащ ще си дремят отстрани с въдицата,или по-скоро пак Стара Англия. За банкерите е важна война на територията на Евразия и Африка. Има достатъчно болни мозъци всред тях.

  Само не изпускайте от поглед тези психопати. Нато на практика са отдавна в Украйна. Липсва им официален начин да стоварят тежка техника,въоръжение и войски. Мариупол е поредния опит. Следете заседа.ията на оон.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка