ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ В МО!!! НЕМСКА ФИРМА ВЗЕ МИЛИОНИ И ДОКАРА НЕКАЧЕСТВЕНИ ПАРАШУТИ

Pan.bg 21 яну 2015 | 21:34 views (7058) commentaries(16)
img Грандиозен скандал тресе Министерството на отбраната! Немска фирма прилапа 1,6 млн. евро за доставка на парашути - те се оказват некачествени
Автор: BTV.BG


Грандиозен скандал тресе Министерството на отбраната! Немска фирма прилапа 1,6 млн. евро за доставка на парашути - те се оказват некачествени

Скандал разтърсва Министерството на отбраната заради търг за доставка на парашути на стойност 1 милион и 600 хиляди евро. Страната купува германски, а получава като дарение американски, съобщава Би Ти Ви.


Поръчаните германски парашути обаче не отговарят на заложената спецификация. Ведомството не приема доставената специална продукция.

Първите 32 парашута на стойност около 500 хиляди лева са доставени преди месец, но до днес специалните сили и комисията на военното министерство отказват да ги приемат.

В констативния протокол на инспектората е записано, че парашутите не съответстват на техническото задание. Разликата е в диаметъра и дължината на вървите. Липсват концентрични усилващи ленти, които осигуряват безопасното кацане при скъсан парашут.

Техническия директор на германската фирма обаче е категоричен, че изделията отговарят на заданието. Йорн Хервинг уточнява, че няма международен начин на мерене, но техният отговаря на стандарртите.
image
Ръководството за експлоатация на парашутите може да бъде открито на италиански сайт. Несъответсвията с българското задание съвпада с констатираното от комисията.

Търгът за доставка на парашутите е обявен 13 август 2013 година по времето на министър Ангел Найденов от правителството на Орешарски. Трябва да бъдат доставени 156 парашутни системи купол и 26 летящо крило.

Търгът печели германската фирма „Брюгеман” с български партньор „Параплекс” на 12.05.2014. Цената на немските парашути е с 50% по-ниска от останалите оферти, защото парашутите ще се шият в град Баня, където фирмата има цех, разказва представителката на фирмата Мариана Полименова.
Сделката с германците е отлагана два пъти, защото военният министър Ангел Найденов договаря със Съединените щати доставката на повече от 400 парашута, но като дарение за 6,7 милиона долара. Американските парашути на „Еърборн систем” са тип МС6 и отговарят на българското техническо задание.

Според предишния министър дарението обаче не е законов аргумент да се откаже договорът с германския доставчик.

Любопитното е, че именно американската фирма, която печели конкурса в САЩ за доставка на парашутите-дарение е класирана втора у нас.

Нейният представител обясни, че победителите в конкурса са представили невярна декларация за техническо съответствие на изделията.

Вече има проверка на инспектората на военното министерство по случая. Директорът за инвестициите в отбраната е отказал интервю, за да отговори как е допусната фирмата-победител до търга.

Междувременно бъдещите потребители на парашутите - бойците от Специалните сили - продължават да отказват да ги приемат, защото според тях парашутите не отговарят на техническото задание.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 16

 1. #1
  друг производител 21 яну 2015, 21:43
   
  10
   
  1

  Отказвате се от сделката и толкоз...

  Намирате друг производител, който съответства на зададените параметри. Какво като са германци и при тях има мошенници също. Такива, които си мислят, че България е "слабо развита" страна и може да й се продаде боклук, без да забележи.

 2. #2
  Teraflop 21 яну 2015, 21:47
   
  4
   
  2

  И кой ще бъде битият накрая,Бе?

 3. #3
  Тони 21 яну 2015, 21:47
   
  5
   
  15

  Нищо ново под слънцето.
  На нашата руска територия Американска фирма не може да спечели нищо. Даже Ф-16 ще ги купим от ЕТ.

  Проблемът не е в Германската фирма, а е в Българския им партньор.!
  Немците декларират за тях, а наш;те си правят каквото искат. Нали този конкурс и без това си е уреден. :))))

 4. #4
  Krasimir Dimitrov 21 яну 2015, 22:01
   
  10
   
  0

  Тони, спри да си пробутваш простотиите и да правиш пропаганда?! Ни най-малко не си запознат с нещата и недей да тролиш и да се правиш на разбирач? Аман от крастави кучки, дето само джавкат!?

 5. #5
  Морския 21 яну 2015, 22:10
   
  12
   
  0

  Добро утро то не само това :храним се с буклуци на цената на био продукти ,един лаптоп струва колкото еда нова кола "макар и датчия"и се правят ремонти некачествени такива на цената на апартамент на центъра на София.Абе да попитам офицерите тук защо си мълчат за наглите кражби който се случват в Българската Армия ?

 6. #6
  Червеният барон 21 яну 2015, 22:11
   
  7
   
  1

  Министър Ненчев не само капитулира пред корупцията, ами се забърква и в нови схеми за корупция във военния бюджет за ненужна нова техника.
  Как така изведнъж приоритет номер 1 и на ВВС и на армията станаха никому ненужните витлови самолети за първоначална подготовка на курсантите при положение, че и сегашните стават за това и вече 10 години го вършат.
  А се бърза за тази сделка като за световно и се носят слухове, че всичко се прави в интерес на някаква чешка фирма.
  Оказва се че колегите летци ходят с окъсани пилотски костюми, а някои от тях си ги поръчаха по интернет заради недоимъка на МО, а тук „специалистите” искат никому ненужни леки самолети, за да се усвоят едни пари под масата…

 7. #7
  възмутената 21 яну 2015, 22:39
   
  7
   
  0

  Абе тоя министър ли е какъв е нормален ли е питам аз? А живота на тия дето скачат нищо ли не струва или 68-ма бригада Специални сили ви е за подигравка в това МО?

 8. #8
  dingo 21 яну 2015, 23:17
   
  4
   
  0

  да, наистина, нали приоритетни бяха комуникационния проект, проектът за бронираните машини и бойните групи и най-вече проектът за новия многоцелеви изтребител, а какво стана сега - излиза, че приоритетни са някакви малки витлови самолети според последните изявления на министъра. А какво стана с официалните ангажименти след срещата на НАТО в Уелс?

 9. #9
  111 22 яну 2015, 08:31
   
  5
   
  1

  Не става въпрос дали парашутите са хубави или не. Проблемът е, че не отговарят на изискванията. Фирмата лъже за параметрите на парашутите - подава документи с невярно съдържание - чл 313 от наказателния кодекс. Клевети и уронва престижа на български генерал, който стриктно е изпълнил задълженията си - проверил е, установил е несъответствията, отказал е да приеме парашутите и е докладвал. В резултат е разследван, че лобира за американски фирми. Вместо фирмата да се разследва за подаване на документи с невярно съдържание и печелене на дългосрочен договор. Крайният резултат е - парашутите не са приети, а парите за доставката им за миналата година при прекратяване на договора ще бъдат загубени. Честито парашутисти - кърпете си старите парашути!

 10. #10
  111 22 яну 2015, 08:36
   
  4
   
  1

  Не става въпрос дали парашутите са хубави или не. Проблемът е, че не отговарят на изискванията. Фирмата лъже за параметрите на парашутите - подава документи с невярно съдържание - чл 313 от наказателния кодекс. Клевети и уронва престижа на български генерал, който стриктно е изпълнил задълженията си - проверил е, установил е несъответствията, отказал е да приеме парашутите и е докладвал. В резултат е разследван, че лобира за американски фирми. Вместо фирмата да се разследва за подаване на документи с невярно съдържание и печелене на дългосрочен договор. Крайният резултат е - парашутите не са приети, а парите за доставката им за миналата година при прекратяване на договора ще бъдат загубени. Честито парашутисти - кърпете си старите парашути!

 11. #11
  Д-6 22 яну 2015, 09:12
   
  7
   
  0

  "32 парашута на стойност около 500 хиляди лева са" Единична цена 15625 лв.
  "400 парашута, но като дарение за 6,7 милиона долара"
  Единична цена 16750$
  Вие шегувате ли се за цените?!

 12. #12
  Игра на дронове 22 яну 2015, 10:05
   
  3
   
  0

  Цялата тази работа започва да ми прилича на историята с автомобилите за Парламента!
  Вече дали поръчката е "нагласена", или някой е спал като е писал, е друг въпрос!

 13. #13
  Той 22 яну 2015, 17:20
   
  8
   
  0

  182 дефектни парашута ни са малко, поне...240 ни трябват, за онези от парламента, да ги научим да летят...

 14. #14
  парашутни гащи 22 яну 2015, 17:23
   
  0
   
  0

  Чак пък грандиозен

 15. #15
  Analizatorina 22 яну 2015, 20:00
   
  3
   
  0

  Това дарение 400 парашута за 7,6 милиона долара нещо не е наред. Дори новите парашути не се доближават до тази цена.

 16. #16
  Случайна 22 яну 2015, 22:36
   
  7
   
  1

  Абе, хора не виждате ли ръката на госпожа Соня Неделчева в цялата работа.Нима не знаете за изчезналите специални машини за шиене на парашути от Инт.обслужване - Калофер. Е, хайде познайте и кой има връзки с цитирания господин от Германия..........?!?!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка