КЪДЕ Е КОНЯТ ЗАД КУПЧИНКАТА ТОР? ИЛИ КАК НИКОЙ НЕ ЗНАЕ КАКВА ПОДКРЕПА ПОЛУЧИХМЕ ОТ САЩ!

Pan.bg 20 яну 2015 | 21:59 views (4066) commentaries(2)
img Отмъщение. Къде е конят зад купчинката тор
Кеворк Кеворкян
В. Преса


40 хиляди лева струвало издирването на Петко Сертов, а осем пъти по-малко – само 5 хиляди – посещението на Джон Кери.
Но и още седем пъти последователно да дойде в София, американският държавен секретар няма да осигури новини, които да са интересни колкото сплетните от аферата с бившия шеф на ДАНС. В неговия случай всичко беше в шаблона на подобни посещения – нямаше ги само ромите, с които навремето се срещна Хилари Клинтън, какво ли се случи с тях?

Но вместо тях цъфна друго – думата „отмъщение“.

Могат ли сега нашите властници да бият тъпана, че са получили подкрепата на САЩ? Да, разбира се.
Каква подкрепа обаче?
Никой не знае. Кери също.


За разлика от пресконференцията му за медиите срещата му със служителите на американското посолство и техните семейства била много продуктивна. На нея присъствали по-големи смелчаци – например едно дете питало Кери: „Ти какво работиш?“ Този простичък въпрос е непостижим за хората от нашите медии.
Но американските деца са си такива, те имат богато въображение – за разлика от нашите политици. Пак си спомних любимия виц на президента Рейгън. Едно американче се натъкнало на купчинка конски тор. И вместо да се разсърди, че се е оцапало, възторжено се провикнало: „О, значи наблизо има и кон!“
Всъщност нищо конкретно не беше казано от Кери, поне публично. Насаме разговорите сигурно са били още поаморфни – така се случва, когато атмосферата е прекалено любвеобилна.
Да, ще ни помогнат да бъдем енергийно независими. Ура! Но как ще ни осигурят въпросната независимост – това не бе казано.
Да, ще ни помогнат да се превъоръжим. Ура – по пет турчина на нож, както се пееше по време на Балканската война. Но кой и как ще плаща сметката за ножовете, това също не бе казано. Да, ще ни помогнат да извършим реформите в правосъдието.
image
Обаче Кери едва ли знае, че правосъдният ни министър няма дори адвокатски права – но в случая вероятно пак се е намесило богатото американско въображение, което вижда нещо красиво дори зад купчинката тор.

За свободата на словото този път не стана дума – може би защото на онзи Прокопиев вече му бе предплатено с поредния транш от три милиона лева – за слагачески материали, които имат ефективността на ланшна тор. Прокопиевци усърдно зидат с тор, но все им плащат. Срещу три милиона американците получават тъпоумни заглавия от рода на „Посещението на Кери е сигнал за подкрепа на България и придърпването й в евроатлантическата орбита“. Това не струва и колкото ланшна тор.

Както са я подкарали, тия слагачи ще направят американофоби всички разумни българи. „Придърпване“ – откъде, по дяволите, ще ни придърпват?

Българската общественост, която все още не е напълно пияна от кока-кола, не може да проумее на какво се дължи слабостта на американците към подобни хора. Най-влиятелната финансова институция у нас (КФН) току-що наказа с колосална глоба прокопиевци заради грубо манипулативната им медийна практика, която не е от днес. И сега се оказва, че всъщност американците плащат тази глоба с поредното си подаяние. Знаят ли те изобщо скандалната одисея на разградския предприемач Прокопиев – нашият шампион по коварни сделки, – на когото наливат милиони? И дават ли си сметка, че тъкмо правосъдният министър, наложен от Прокопиев, ще прави реформите, които са им нужни? Схване ли човек тази връзка, въпросните американски пари започват силно да миришат. Нашите „ситуационни американофили“ (по проф. Пантев) продължават да настояват да се превърнат в новата българска прокоба.

Не вярвам да има толкова глупав български политик, който да се е оплакал на Джон Кери от предстоящо руско отмъщение. Тогава кой е подшушнал на американския държавен секретар тази идиотска идея? И как изобщо се е пръкнала думата „отмъщение“?

Според Кери „… Възможността Русия да си отмъсти на България… чрез спиране на енергийните доставки е реална и не бива да бъде пренебрегвана“. Хубаво, не я пренебрегваме.
И?
Къде е конят зад словесния тор? И между другото, ако нищо от усукванията на Кери за добив на шистов газ, газов хъб с американско съдействие или поръчка за „Уестингхаус“ за седми блок на централата в Козлодуй не се случи, трябва ли да очакваме американско от мъщение? Какво по-точно? Какви доставки ще ни спрат?
Изглежда и на американския държавен секретар му пълнят главата с плявата, произвеждана от някои тукашни аборигени. Тъкмо в дните на посещението му се появи статията на един от нашите прехвалени анализатори, който фриволно размишлява над вероятността през тази година Русия да предизвика една „контролирана криза“ на Балканския полуостров, който бил „задният двор“ на ЕС. Нашият човек прогнозира една малка, сладка война на Балканите.
На Запад обичат да дават акустика на подобни фантасмагории, там предпочитат друг да съшива фантазните сценарии. Защо тогава Кери да не се уплаши и да не говори за „руското отмъщение“.
По този повод се сетих за едно мое интервю с американския проф. Мелвин Гудман – то бе посветено на тъй наречената българска връзка в покушението срещу папа Йоан Павел Втори. Ето какво каза през юни 2003 г. Гудман (телевизионен мост с Вашингтон): „От 1981 до 1985 година ЦРУ разполагаше с много солидни сведения, че България не е участвала в покушението, нито Съветският съюз. Все пак директорът на ЦРУ по онова време Уилям Кейси и неговият заместник Робърт Гейтс поръчаха документ, който би посочвал българите или Съветите като заговорници за убийството на папата…“ Тия двамата са били поощрени за това от измислиците на един българин – каза по-нататък Гудман, и в нарушение на разузнавателната етика са ги оповестили. Специалистите от ЦРУ са се отнесли с недоверие към сведенията на българина, но въпреки това Кейси е злоупотребил с тях. Това каза Гудман, който е генерал от ЦРУ, 24 години е работил в разузнаването, бил е главен анализатор на Отдела за работа със Съветския съюз, следователно на него може да му се има доверие – той няма нищо общо с нашите фантазьори, преживящи на американската ясла, чието детство е минало по коридорите на омразната им днес ЦК на комунистическата партия. Но това с Гудман беше едно отклонение – вие ще се сетите какъв е смисълът му.

Тъй или иначе, при посещението на Кери важната дума беше „отмъщение“. Тя трябваше да всели страх в клетите ни душици.

Посланичката ни във Вашингтон обаче казала, че визитата на Кери не е послание към Русия – въпреки че държавният секретар говори за „руско отмъщение“; това изглежда се е видяло нелогично за Поптодорова и тя сега се опитва да преведе по-приемливо думите на Кери; а това става, разбира се, с разтягане на локуми. Как иначе да преценим следното нейно твърдение: „По време на посещението постигнахме поголяма конкретика от когато и да било.“
Ура – сега пък за Конкретиката.

За първи път имало толкова „решения за българските неволи“. Посочете ми обаче едно решение, та да видя и аз коня…

Руснаците засега мълчат, като изключим един ироничен коментар за „Разказвача на приказки“ Кери. Техните послания традиционно по-трудно узряват. Но както казваше един автор, нищо не може да се сравнява с „голямото руско мълчание“. Къде в него някои усещат намеци за отмъщение – това е любопитно да научим.
Мнозина се подразниха, че Плевнелиев бил посрещнал Кери долу, на входа на президентството – съвместявайки длъжността на портиер с тази на президент. Пак добре, че не се е преоблякъл като гвардеец – тогава момчетата от Сикрет сървис като нищо щяха да го застрелят. Нищо човек – обаче с пушка в ръка.

Портиер, портиер, но вие нищо не знаете – щеше направо да ви призлее, ако имахте възможност да видите как маха вътре ваксаджийските четки и лъска чепиците на Кери, за да докаже, че софийските ваксаджии, въпреки всичките си неволи, пак си остават най-добрите.

Каква ли милост ни е издействал Главнокомандващият?

Други публикации на автора можете да намерите в сайта www. kevorkkevorkian.com., както и в сайта vsyakanedelya.blitz.bg, който представя звездни моменти от легендарната програма „Всяка неделя“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Предложение 21 яну 2015, 17:31
   
  4
   
  2

  Г-н Кеворкян, да надникнем някъде зад винаги стилния Ви и характерен мустак. Разкрийте малко този рехав храсталак. Може там някъде да е животното, което търсите. Ерго, купчината, за която споменавате - пред него някъде ще се падне. Ако ме рзбирате в конкретния случай и във Вашия собствен стил на говорене ...

 2. #2
  Krasimir Dimitrov 21 яну 2015, 18:20
   
  3
   
  4

  Как да няма подкрепа от сащ? Обещаха да ни продадат част от купчината тор! Да си мислим, че наблизо има кон!

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка