РУСКИ И БГ МЕДИИ: БЪЛГАРИЯ ДОГОВОРИ "НОВИТЕ" F-16 ОТ САЩ С ДЖОН КЕРИ

Pan.bg 16 яну 2015 | 16:42 views (6809) commentaries(25)
img Руските и българските медии акцентираха след срещата между Бойко Борисов и Джон Кери, че "новите" американски изтребители за българските ВВС вече са договорени.
Ето какво пишат от ГЛАСЪТ НА РУСИЯ:


Не случайно през последните два дни България се оказа в центъра на международното внимание благодарение на поредицата международни посещения, главното от които беше на държавния секретар на САЩ Джон Кери и преговорите му с ръководството на страната.
Както заяви представител на държавния департамент на САЩ, „преговорите имали за цел да демонстрират ангажираността на САЩ в оказването на помощ на България да устои на влиянието на Русия. До голяма степен САЩ успяха да постигнат целта си, което потвърди и премиерът на България Бойко Борисов, заявявайки, че „стратегическото партньорство между България и САЩ е препотвърдено“.
Какво конкретно беше постигнато по време на преговорите? Резултатите се покриват с изявлението на Джон Кери: “България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Страната има значителни проблеми с енергийната независимост… Не е добре за съюзник от НАТО да зависи на 85% от една страна за газовите си доставки“. И не случайно на въпросите на енергетиката беше отделено най-голямо внимание. САЩ предлагат американската компания „Уестингхауз“ да построи 7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. Била обсъдена възможността за строителството на газопровод от Гърция за България. САЩ ще изпратят в България експерт по енергетиката, който ще работи заедно с министерството на енергетиката на страната за подготовката на план за енергийното бъдеще на България.

САЩ ще помогнат на България в оптимизирането на българските въоръжени сили, те да са съвместими с тези на НАТО (замяна на руските бойни самолети МиГ с американски изтребители Ф-16), задълбочаване на съвместните военни учения.
Що се отнася до обсъждането на ситуацията в Украйна, то по този въпрос трябва да се има предвид преди всичко стремежа на Вашингтон икономическите санкции против Русия, чийто срок изтича през март, да бъдат продължени. Това за САЩ е особено важно при положение, че сега против санкциите вече се изказват 7 страни – Австрия, Унгария, Италия, Кипър, Словакия, Франция и Чехия.

image
Иде ли?

Ето какво пишат и от българският сайт ОФНЮЗ

САЩ ни помагат да модернизираме армията със стари изтребители
Юлиан Христов

http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0_8/%D0%A1%D0%90%D0%A9-%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D0%BC%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8_447531.html


САЩ ще подпомогнат модернизацията на българските Въоръжени сили като търсят сътрудничество със съюзни държави.

За това се договориха двете страни след посещението в четвъртък на американския държавен секретар Джон Кери. За целта е формирана работна група, която ще се фокусира върху сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Освен че експертите ще работят върху организацията и провеждането на съвместни учения, изпълнението на Плана за готовност за действие на НАТО, действията за заздравяване на стабилността и сигурността и насърчаването на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа, те ще направят усилия и за напредък в модернизацията на Въоръжените сили.

"Съединените американски щати се ангажираха също да работят с България и други съюзници в подкрепа на усилията на България да модернизира въоръжените си сили и да ги направи по-съвместими с НАТО", съобщиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Уговорката, че това ще стане чрез сътрудничество с други съюзни държави, означава че освен доставката на нова техника не се изключва и по-вероятната възможност за купуване на машини втора употреба.

Един от най-важните модернизационни проекти за армията ни е този за придобиването на нов тип многоцелеви изтребител.

В края на 2012 година първото правителство на ГЕРБ беше пред купуването на употребявани F-16 от португалските военновъздушни сили. По-късно се оказа, че тези самолети всъщност вече са били купени от португалците като втора ръка. Осъществяването на сделката пропадна, защото правителството на Бойко Борисов не изкара пълния си мандат. Тогавашният военен министър Аню Ангелов, сега съветник по сигурността на премиера Борисов, беше основният двигател на идеята. Той изключи възможността за купуване на нови изтребители, най-вече заради по-високата цена, която те биха имали в сравнение с употребяваните.

„За нас не е важно кога е произведен самолетът, а колко живот още му остава. Когато говорим за „стари“ самолети, ние не отдаваме значение на това кога са произведени, а какво могат да правят“, заключи в интервю за БНТ тогавашният военен министър.

Разчетите на правителството през 2012 година показваха, че страната ни има възможности да задели 700 млн. лв.

Възможности за нови машини дават европейският консороциум AEDS (Франция, Италия и Германия) с изтребителите Eurofighter Typhoon и шведската компания SAAB с Gripen. По мнението на Ангелов, макар че вторите са сравнително по-евтини от Eurofighter, те нямат въоръжение и системи за целеуказване. Допълнителното им поръчване би оскъпило сделката.

Предимството, което дават новите изтребители, е това, че в контракта при купуването им ще влезе и ангажимент за поддръжка. При употребяваните изтребители ще трябва да бъде сключен допълнителен договор с производителя им. Ако правителството се спре на американски изтребители, поддръжката им и доставката на резерви части ще минава през Lockheed Martin.

Правителството на Пламен Орешарски също не взе решение за осъществяването на сделката. Когато стана ясно, че кабинетът ще подаде оставка, тогавашният военен министър Ангел Найденов мотивира отказа от сделка с избягването на допълнителни негативи към управляващата БСП, защото сметката ще бъде плащана от следващото правителство. По неофициална информация нагласите на правителството на Орешарски клоняха към купуването на шведските изтребители.

Намеренията на правителството тогава бяха контрирани след непредвидена визита на тогавашния генерален секретар на НАТО Андерс фог Расмусен. След падане на правителството в Украйна и "изстудяването" на отношенията на Запада с Русия на преден план излезе темата със зависимостта на авиацията ни от руския военно-промишлен комплекс. Въпросът с диверсификацията в отбранителните доставки беше поставен от президента Росен Плевнелиев след срещата му с Расмусен.

Надеждите за модернизация на армията обаче бяха попарени от финансовия министър Владислав Горанов. Според средносрочната бюджетна прогноза до 2017 година държавата няма да има възможности да дава държавни гаранции и инвестиционни заеми за големи модернизационни проекти.

Преди да поеме отново премиерския пост, Бойко Борисов се обяви против купуването на употребявани изтребители, които нарече "бракми". С това той разкритикува служебния военен министър Велизар Шаламанов.

„Аз дори не знам за какво спорят. Ако спорят за това, че трябва да купим един цял самолет втора употреба, съм против. Да купим някоя бракма от Гърция и да се хвалим с един "Фантом“ е обидно за нашата държава. Освен това, ако искат споделена отговорност в рамките на НАТО, така както са подпомогнали много държави, да ни подарят една ескадрила. Във време, в което ние не можем да платим на Здравната каса и Порожанов казва всеки ден, че до края на годината не може да плаща вече, че няма пари в държавата, ние да отиваме да купуваме втора ръка "Фантом“ ми се вижда най-малко неудачното да се говори в този период такова нещо, и най-малкото от служебен министър”.

При тези обстоятелства остава възможността за "подаряване" на бойни самолети. Такива намерения обаче не са обявени до момента от нито една съюзна държава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 25

 1. #1
  ,,, 16 яну 2015, 16:58
   
  2
   
  22

  А дано! Ама...да се качат наште летци, да видят, какво е самолет!

 2. #2
  Fuzzy_Logic 16 яну 2015, 17:22
   
  13
   
  4

  Модернизация със стара техника - оксиморон та дрънка

 3. #3
  KOREKTOR 16 яну 2015, 17:42
   
  13
   
  7

  До #1 ,,,

  А бе ГЛАВОЧ ТЪП,

  Като няма какво да кажеш смислено , поне мълчи бе ДЕБИЛ.

 4. #4
  ukrainec 16 яну 2015, 17:53
   
  6
   
  23

  Който наш летец досега е карал руски самолет и сега се качи на щатски ще почуства разликата между Москвича и Кадилака !

 5. #5
  ,,, 16 яну 2015, 18:21
   
  6
   
  11

  до #3
  KOREKTOR- Бориславе,

  Отвори очи на стари години, подкрепи България, Русия не те храни вече(не че го е правила), пенсията ти е малка и работиш още,защото днес България изплати последните заеми на НРБ-светлия социализъм в размер на 1 300 000 000 долара!

 6. #6
  Teraflop 16 яну 2015, 18:50
   
  0
   
  3

  Ей,големи фукни!

 7. #7
  Незнаен 16 яну 2015, 18:57
   
  14
   
  5

  Украинец що се не качиш на кенеф-16 и не отпрашиш към Донецк ,и съм сигурен че повече няма да се подвизаваш тука не че ще е голямя загуба.

 8. #8
  AIR 16 яну 2015, 20:13
   
  7
   
  1

  един път да съм на едно мнение с ukrainec (чист българин) .... защото кадилак е горе долу еквивалента на москвич ;)

 9. #9
  UV 16 яну 2015, 20:23
   
  14
   
  1

  За толкоз много години, UV-лъчите са в Аризонската пустиня са направили фанарите на кенефите 16 на паздер! Нищо, че са уж консервирани. Койте не знае, нека провери в органичната химия, как полимерите омрежват, т.е. кристализират и стават крехки като небет шикер. Това важи за всички композитни компоненти по оперението о фюзелажа. Този самолет-кенеф е ОПАСЕН за пилотите! Поради огромна вероятност от саморазпадане!!!!!

 10. #10
  Читател 16 яну 2015, 20:34
   
  3
   
  0

  до #5
  10 300 000 000 щатски долара
  10,3 млрд. долара ;)

 11. #11
  KOREKTOR 16 яну 2015, 20:59
   
  11
   
  3

  До #5,,,

  А бе ГЛАВОЧ ТЪП,

  Дори и да е взимала НРБ кредити от вън, то тгава НРБ е можела да даде отчет и да покаже къде и з какво са отишли тези кредити и какво е нправено и построено или закупено.

  Ха сега да видим някой може ли да тидаде отчет за доста десетките милиарди може би които са теглени за последните 25 години за какво са теглени и къде и за какво са вложени парите.

  Особено ТИКВАТА и МОНКАТА да кажат къде и за какво потрошиха 10000000000 лв (ДЕСЕТ МИЛИАРДА) през предишния мандат на ГЕРБ.

  4000000000 лв. от фискалния резерв

  4000000000 лв. нови заеми

  2000000000 лв. от двукратното ограбване на НЗОК

  А за еврофондовете там вече е божа работа, куче влачи диря няма.

  Отговор даде ли някой, като никой негие питал от вас ДЕМОПЕДЕРАСИТЕ.

  Ама за 1000000000 на Орешарски що тръшкане беше що сълзи и сополи.

  Поне за това си мълчи ГАДИНКЕ НЕКАДЪРНА ТЪПА.

 12. #12
  antikorektor 16 яну 2015, 21:25
   
  0
   
  3

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 13. #13
  Тони 16 яну 2015, 21:31
   
  1
   
  0

  Само така!
  Политически борд на мафиотите от герб!!!

 14. #14
  той 16 яну 2015, 21:49
   
  3
   
  0

  Тате,тате,вече не искам да ми купуваш колело,искам самолет.ААА ,не синко,ще ти купя колело.Нямаме пари за самолет

 15. #15
  KOREKTOR 16 яну 2015, 21:59
   
  2
   
  4

  Не е свързано с темата, на сега случайно го видях та рекох да госложа тук.

  Явно КРАВАРИТЕ сериозно са вдигнали мерника на НЕПОСЛУШНИЯ Виктор Орбан и НЕПОСЛУШНАТА Унгария.

  http://topwar.ru/66846-ukrainskiy-sindrom-v-vengrii.html

  "Украинский синдром в Венгрии

  Сегодня, 21:03

  2015 год начался в Венгрии уличными антиправительственными акциями. 2 января на улицы Будапешта вышли более 5.000 человек, протестовавших против политики премьер-министра Виктора Орбана, предпринявшего в последнее время ряд шагов по сближению с Россией. При этом последние парламентские выборы в Венгрии состоялись не далее как в апреле 2014 года, и на этих выборах партия «Фидес», возглавляемая Орбаном, на 14% улучшила свой результат, получив конституционное большинство в парламенте. Кроме того, в октябре 2014 года в Венгрии прошли местные выборы, и на них партия Орбана получила 20 из 33 мандатов. То есть нет и речи о том, что правительство Венгрии действует вопреки воле демократического большинства.

  12 января в интервью российскому информационному агентству «Регнум» лидер второй парламентской партии Венгрии «Йоббик» (Движение за лучшую Венгрию) Габор Вона прокомментировал политические баталии, которые разворачиваются сейчас в его стране. «Йоббик» быстро набирает политический вес. Одна из причин роста популярности этой партии - аргументированная критика ею последствий 10-летнего пребывания Венгрии в рядах Евросоюза: «Нашу страну вовлекли в это сообщество обещанием того, что это улучшит качество жизни, - говорит Габор Вона. - После падения коммунизма люди хотели спокойствия, работы и свободы, но вместо этого получили что-то совсем другое. Люди потеряли свои рабочие места, 5% населения страны уехало работать за рубеж, в основном жизнеспособная молодежь, общество разочаровано, расколото, полностью исчезла наша обрабатывающая промышленность или попала в руки иностранцев, в магазинах продаются только иностранные товары. С нами случилось то, что произошло бы с Россией, если бы Ельцин по-прежнему управлял страной. Это надо изменить, но это проблема не только Венгрии, но проблема Центральной и Восточной Европы в целом». Линию своей партии в области внешней политики Габор Вона определяет так: «Пересмотр отношений с ЕС, подготовка выхода из НАТО и достижение нейтралитета».

  «Ситуация очень тревожная», - говорит Габор Вона, характеризуя политическую обстановку в Венгрии в эти дни. Тревогу вызывает то, что «Венгрия — непосредственный западный сосед Украины». По поводу последних антиправительственных демонстраций в Будапеште Габор Вона заметил, что в них «четко чувствуется… подстрекательство американских секретных служб». Обычно координация такого рода деятельности ведётся из посольства США; в Венгрии всю «грязную работу», по словам лидера партии «Йоббик», выполняет поверенный в делах американского посольства Андре Гудфренд, прибывший в Венгрию после командировки в Сирию… Похоже, что в стране зреет нечто наподобие украинского Майдана.

  Агентство Франс-Пресс цитирует одного из участников антиправительственных демонстраций 61-летнего менеджера, которого беспокоит, что правительство Орбана подставляет Венгрию под российское влияние, имея в виду российский кредит в 10 млрд. евро, который был предоставлен для увеличения мощности Пакшской АЭС. 53-летняя учительница, по сообщению корреспондента АФП, боится возвращения централизованной системы, против которой боролось ее поколение.

  Чем же так напугал венгерских оппозиционеров Виктор Орбан? Неужели он на самом деле скрытый коммунист и последователь Яноша Кадара, в чем его, кстати, уже обвиняли восемь лет назад? Отнюдь. Ничего подобного в его политической биографии обнаружить невозможно. На заре венгерской перестройки Орбан выступил с пламенными антикоммунистическими речами, требовал проведения свободных выборов и вывода советских войск. Во время его премьерства Венгрия вступила в НАТО. На посту премьер-министра Орбан зарекомендовал себя приверженцем рыночной экономической политики, но при этом всегда стремился сбалансировать ее мерами социальной защиты населения. По его словам, каждый гражданин Венгрии должен иметь работу и если частный бизнес не справляется с созданием достаточного количества рабочих мест, то государство должно восполнять этот пробел. В этом политика Орбана является разительным контрастом с безответственным курсом литовских, румынских или украинских властей, которые готовы выполнить любые требования МВФ, даже если это вызовет не выдуманный, а настоящий «голодомор» в их странах.

  Виктора Орбана вернее всего назвать венгерским националистом. Он обладает устойчивым иммунитетом к идеологическим догмам и придерживается курса на защиту венгерских национальных интересов. Это касается и экономики, и социальной сферы, и международных отношений. Отсюда сложившаяся в последние годы убеждённость Орбана в том, что следование директивам Вашингтона или Брюсселя – не лучший путь к повышению уровня жизни венгерских граждан, обеспечению энергетической безопасности страны, развитию ее экспортных отраслей. Как один из многих примеров можно привести директиву Еврокомиссии о борьбе с инвазивными биологическими видами: от Венгрии требуют ограничить в стране площадь насаждений акации, что равносильно их масштабной вырубке. От этого пострадают венгерские производители мёда, но Брюсселю до этого дела нет.

  Виктор Орбан нередко ставит Еврокомиссию перед неудобными вопросами. Неудобными их делает то, что они основаны на здравом смысле. Орбан спрашивает, откуда будут браться 25 миллиардов евро, которые в течение неизвестного количества лет придется тратить ежегодно на приведение украинской экономики к европейским стандартам? А если никто эти расходы финансировать не собирается, то зачем манить украинцев «ассоциацией» с ЕС? Орбан открытым текстом заявляет, что его страна страдает от европейских санкций против России больше самой России, и спрашивает, кто компенсирует венгерским фермерам их потери? Он утверждает, что интересам его страны соответствует получение российского газа в обход Украины. Он с фактами в руках разъясняет, что Венгрия объявила открытый тендер на увеличение мощности Пакшской АЭС, но только предложение российских атомщиков удовлетворяло всем выдвинутым условиям.

  Западная пресса любит обвинять Орбана в авторитарных замашках, однако демократия в Венгрии существует, что бы там ни говорили. Другое дело, что это нелиберальная демократия. Так ведь демократия, то есть власть народа, не обязательно должна быть либеральной, это зависит от предпочтений каждого народа, его традиций, истории, политической культуры и многого другого. В июле 2014 г. Орбан в одном из своих выступлений сказал, что модель нелиберальной демократии более соответствует венгерским условиям, чем либерализм, и в качестве примеров, которым надо следовать, он назвал Россию, Китай, Турцию и Сингапур.

  Появление на политической сцене таких политиков, как Орбан, президент Чехии Милош Зееман, премьер-министр Словакии Роберт Фицо, которые отказываются во всём быть послушными Вашингтону и Брюсселю, рушит шаблон «новой Европы», предложенный бывшим министром обороны США Дональдом Рамсфельдом. Оказывается, что далеко не все восточноевропейские страны продолжают жить воспоминаниями о бархатных революциях 1989-1990 годов, и ряд бывших социалистических стран готовы к развитию взаимовыгодных отношений с Россией, даже если это кому-то на Западе не нравится. Учитывая то, что и в Западной Европе некоторые лидеры, например итальянский премьер Матео Ренци, тоже начинают роптать по поводу санкций против России, единство Запада в проведении антироссийской политики оказывается под вопросом.

  Вашингтон, считает Габор Вона, «делает все возможное», чтобы заставить Виктора Орбана изменить его курс «или, если не удастся, то свергнуть» его. Следующее испытание сил на улицах Будапешта предстоит 1 февраля, когда с визитом в Венгрию прибудет канцлер Германии Ангела Меркель."

 16. #16
  приходящ 16 яну 2015, 22:09
   
  1
   
  7

  "За целта е формирана работна група, която ще се фокусира върху сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността. Освен че експертите ще работят върху организацията и провеждането на съвместни учения, изпълнението на Плана за готовност за действие на НАТО, действията за заздравяване на стабилността и сигурността и насърчаването на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа, те ще направят усилия и за напредък в модернизацията на Въоръжените сили. "

  Мдааа, освен, че напоследък всеки път като зареждам гориво, мислено, а в някои случаи и на глас, изпращам благодарствена молитва на тАвАрищ Путин за намалените цени, сега му благодаря и за всички неща, които прави за заздравяването на Евроатлантическата общност и възобновяване на интегрирането ни в нея.

  А Викторчо е пътник, макар (може би) да не го съзнава. И няма да го свалят някакви си потайни кръгове за управление на света (на някои от изяввяващите се тук все Майдан-и са им в главата), а самите унгарци.

 17. #17
  KOREKTOR 16 яну 2015, 22:41
   
  2
   
  5

  До #16 приходящ

  пърдящ

  **************

  Не ти ли е ясно, че като да си анализатор хич не ти се отдава.

  В каквото си се опитвал да пророкуваш *************** все си се провалял.

  То това да не е като да разнасяш **************** из сайта тука.

  **************

 18. #18
  Сър Пичук 17 яну 2015, 00:20
   
  1
   
  0

  A be kak F-16 be idioti ISKAME F-18 SUPER HORNET!!!!!!!

 19. #19
  Zoro 17 яну 2015, 02:23
   
  4
   
  1

  F18 Superhornet трябва да е самолета ако ще е подарък,един добър многоцелеви изтребител и добър щурмовик а и няма да се поддържа в турция!

 20. #20
  Наблюдател 17 яну 2015, 10:17
   
  4
   
  0

  Като ви гледам коментарите и най-вече часовете, в които са пускани, стигам до извода, че от писане на обиди и глупости не ви остава време дори и да поспите. Сопрете се малко! ;)

 21. #21
  KOREKTOR 17 яну 2015, 11:57
   
  0
   
  5

  ***************

  Нали знаете, че плагиатстването е наказуемо?

 22. #22
  ukrainec 17 яну 2015, 16:24
   
  0
   
  1

  KOREKTOR не разбрах мнението ти за : 1. Гюмри, Армения 2.Волхованка 3.новият филм Leviathan (2014 film) 4.защо срашките като православен по техните думи народ вярва в екстрасенси баячки и гледачки нали не е канонично 5.защо ние да сме им по-малки братя

 23. #23
  дядо Йоцо 17 яну 2015, 17:06
   
  1
   
  0

  Ей, поетесите, спрете се малко :)
  Или си намерете сайт за поезия.
  Тука се говори за самолети.

 24. #24
  KOREKTOR 17 яну 2015, 17:47
   
  1
   
  0

  До #31 ukrainkata

  ukrainkata,

  Ами ето ма ПАТКО ПРОСКУБАНА ТЪПА ПРОСТА ХОХЪЛСКА,

  Ето истината за Волхованка:

  Малко за автобуса в Волноваха
  https://vk.com/wall-69838054_93956

  и версия от един американски блогер
  http://russian.rt.com/inotv/2015-01-16/Washingtons-Blog-Kiev-ubil-passazhirov


  За Армения какво? Ти получи ли вече опорните точки които трябва да следваш?

  И там май нещо намирисва от тези "СПОНТАННИ ПРОТЕСТИ"

  От това което съм чел , изперкал войник, който ще си получи заслуженото. Но ако е нещо друго за което си мисля скоро ще излезе.

  "Сблъсъци в Армения, след като руски войник изби семейство

  12 души бяха ранени при сблъсъци между протестиращи и полиция пред консулството на Русия в арменския град Гюмри, след като руски войник изби 6-членно семейство.
  18-годишният Валерий Пермяков е арестуван и обвинен в убийството на шестима души в градчето, което се намира на границата между Армения и Турция, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

  Според следствието призори на 12 януари срочнослужещият в руска военна база в Гюмри самоволно е напуснал караулния си пост с оръжие и боеприпаси и излязъл в града, където разстрелял местно семейство. Сред жертвите е и 2-годишно момиченце. Оцеляло е единствено 6-месечно бебе, което е с тежки рани от щик в гърдите и е в болница след сложна операция. Детето вече е прехвърлено в Ереван, но състоянието му остава тежко.

  Все още не са съобщени мотивите за жестокото престъпление, но по първоначална информация руснакът почукал на вратата на семейство Аветисян и поискал вода, след което, явно уплашен, че ще го издадат, открил огън с автомат "Калашников".

  На мястото е открита военна обувка с името на Пермяков. След случилото се дезертьорът опитал да избяга в Турция, но бил заловен.

  В града пристигна арменският генерален прокурор Геворк Костанян, който заяви, че понастоящем войникът се намира на територията на руската военна база под юрисдикцията на Русия. Всички веществени доказателства по разследването обаче са в ръцете на арменските следователи.

  Той уточни, че са заведени две наказателни дела - едното по арменското, а другото по руското законодателство, и допусна, че по-нататък двете дела могат да бъдат обединени.

  Костанян увери разгневените местни жители, че "обвиняемият ще бъде подведен под наказателна отговорност на територията на Армения" и предупреди, че масовите протестни акции, провеждани в Гюмри и в Ереван, както и поставянето на различни ултиматуми, "не могат да повлияят на хода на предварителното следствие и даже могат да му навредят".

  От вчера руското консулство в Гюмри, където се намира базата, е под засилена охрана, след като бе обградено от около 1000 арменци, настояващи руският войник, обвинен в масовото убийство, да бъде предаден на арменските власти.
  Стотици коли с надути клаксони обградиха консулството и базата.

  12 души пък бяха ранени снощи при сблъсъци между демонстранти и полиция пред консулството на Русия.

  Първоначално, след погребението на жертвите, пред сградата на окръжната прокуратура се състоя "многочасов и многолюден" митинг, които не останаха доволни от уверенията на прокурора и се отправиха към руското консулство в Гюмри, което бе под засилената охрана на полицаи с щитове.

  Хората започнаха да хвърлят камъни, а в отговор силите на реда използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Сред ранените в сблъсъците има трима полицаи.

  За намаляване на напрежението помогнаха призивите на местен депутат от парламента в Ереван.

  В редица местни медии обаче започнаха да се появяват една след друга откровено антируски и даже почти расистки публикации. Акцентът пада върху гражданството и националността на престъпника. Полемиката се пренесе и в социалните мрежи, съобщи "Фокус".

  Ти нещо по-различно ли знаеш ГЪСКО ТЪПА ПРОСТА ХОХЪЛСКА?

 25. #25
  KOREKTOR 17 яну 2015, 17:51
   
  0
   
  0

  До #23 дядо Йоцо

  Това го кажи на ПОДОПЕЧНИТЕ СИ ДРУЖКИ ДЕМОПЕДЕРАСКИ дядо Йоцо.

  На тях го кажи дядка.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка