На чии интереси служат президентът Плевнелиев и министър Ненчев. Държавата срещу военното разузнаване

Pan.bg 15 яну 2015 | 16:13 views (6086) commentaries(12)
img Държавата срещу военното разузнаване
На чии интереси служат президентът Плевнелиев и министър Ненчев
в. Преса


Наскоро ние, военните разузнавачи от запаса и резерва, се обърнахме с декларация към родните управници - президента, председателя на Народното събрание, премиера, главния прокурор и председателя на Конституционния съд. Поискахме от тях най-сетне да се приключи с темата за досиетата, която разделя и противопоставя българските граждани. Настояхме да започне разследване на комисията по досиетата за нарушения на закона, след което да бъде закрита, защото е изчерпала предназначението си. Настояхме още прокуратурата да се самосезира и да потърси отговорност от министъра на отбраната г-н Николай Ненчев за набеждаване на военното разузнаване и на неговите служители в извършване на престъпление. Поисках­ме и неговата оставка. Всъщност

причините за
въпросната декларация не са от вчера

Още на 2 декември 2013 г. на пресконференция на Асоциацията на разузнавачите от запаса, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и други сродни организации беше представено писмо до председателя на парламента с искане за закриване на комисията на Евтим Костадинов, защото няма законови основания за нейното съществуване. Това вероятно обезпокои някои среди, които не са заинтересовани от правилния прочит на закона. През цялата 2014 г. представители на различни държавни институции начело с президента Росен Плевнелиев водеха една зле прикрита война с военното разузнаване. И всичкото това под формата на „загриженост“ истината да излезе наяве.
image
За каква истина става въпрос? През февруари миналата година държавният глава настоя НРС и служба „Военна информация“ на МО да предадат всички архивни материали. Но това бе „изстрел във въздуха“ - двете разузнавателни централи вече бяха изпълнили изискванията на закона. Всъщност с това изяв­ление държавният глава апелира за нещо, което не влиза в юрисдикцията на закона за досиетата - служба „Военна информация“ да предаде архивни единици за чужди граждани, работили за нея.

А те не са предмет на този закон. По-късно темата бе подета и от служебния министър на отбраната Велизар Шаламанов. Той се закани да смени сегашния шеф на военното разузнаване г-н Веселин Иванов, защото отказа да предаде досиетата на чуждите агенти и сътрудници. Тоест отказа да наруши закона. Сегашният военен министър Николай Ненчев пък на конгреса на ДСБ на 29 ноември 2014 г. обяви: „Имам волята да изпълня конституционните си задължения и съгласно закона ще предам досиетата от контрараз… от външното разузнаване, от военното разузнаване (това са точните думи по диктофонен запис - б.а.), за да стане ясно всичко онова, което се е вършело. И аз съм убеден, че то не е било вършено в името на българския народ, а е било вършено в името на друга държава и в името на друго разузнаване.“ Явно министър Ненчев си няма понятие какво е това военностратегическо разузнаване, щом като едва при третия опит произнесе правилно термина военно разузнаване.

Военните разузнавачи, както всички офицери от армията, сме се клели във вярност към родината, а тя за всички е една. Освен това военното разузнаване като армейска структура се подчинява на закона за отбраната. В този смисъл законът за досиетата е лустрационен, защото обявява част от армията за репресивен апарат, като я приравнява към структурите на бившата ДС. А това е пълен абсурд.
Ако имаха воля,

политиците отдавна трябваше да реагират

на това недомислие, сътворено от самите тях. Затова се обърнахме към главния прокурор Сотир Цацаров и вицепрезидента Маргарита Попова. Алармирахме прокуратурата, защото нейно основно задължение е да бди за спазване на законите в страната от абсолютно всички граждани, независимо от техните посто­ве. Г-н Ненчев обяви, че българското военно разузнаване е работило за друга държава. Това не е ли обвинение към нас и интересно как ще го докаже? Не е ли набеждаване на българските военни разузнавачи в предателство и държавна измяна? А доколкото ми е известно за набеждаване се носи съдебна отговорност. Освен това намеренията на сегашния министър на отбраната да предаде на Евтим Костадинов досиетата на чуждите граждани, работили за нас, също прекрачват правните рамки на закона за досиетата, а това също е наказуемо. Обърнахме се и към г-жа Маргарита Попова, защото тя е опитен и доказал се юрист, който не се бои да отстоява истината, колкото и да е горчива.

Нека поясня и друго. Пълното наименование на т.нар. закон за досиетата е Закон за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. При по-внимателен прочит се вижда, че самото заглавие е сбъркано. В Българската армия никога не е имало разузнавателни служби, а поделения. Те винаги са били част от войската и са попадали под юрисдикцията на Закона за отбраната и въоръжените сили - както преди, така и сега. В армията имаше Разузнавателно управление към Генералния щаб (РУ-ГЩ). Задачите му се поставяха от началника на Генщаба, а сега от началника на отбраната. Военното разузнаване е вид бойно осигуряване като инженерното, химическото, артилерийското, авиационното и т.н.

Казвам тези неща, защото масовият читател не ги знае. Затова управлението получаваше задачи от Генералния щаб за разкриване на признаци за евентуално нападение срещу България, какви са схващанията на военното ръководство на противника за

водене на съвременна война

изграждането на чуждите въоръжени сили, техния числен състав, организация на бойните единици, тяхната дислокация и превъоръжаване с нова бойна техника, възможностите на военно-икономическия потенциал на противника, какви сили разполага на нашия театър на военните действия, къде са неговите военни и складови бази и особено къде съхранява ядрените оръжия.

Мога да изброявам още дълго. Някой вижда ли в тези задачи репресивни действия вътре в България срещу собствения ни народ? Има ли в тях признаци на доносничество и подслушване? Защо тогава сме поставени под този знаменател? По груби сметки в разузнавателните поделения на армията са преминали от 50 000 до 70 000 военни - войници, сержанти и офицери. Всички те, особено бойците, които отбиваха воинския си дълг и защитаваха суверенитета на България, доносници ли са? Без тези три понятия - суверенитет, териториална цялост и национална сигурност, България не може да съществува. А сега този закон слага печата на предателството върху имената на тези честни воини.

И още нещо много важно. В самото име на закона изрично е записано, че той се отнася само за български граждани. Защо тогава някои политици искат да се извадят и досиетата на чуждите? Това вече е съмнително и основателно буди подозрения за обслужване на нечии интереси. Което е доста опасно и рано или късно ще се превърне в бумеранг, който ще ни удари. Последствията ще са много сериозни за националната сигурност на държавата. Затова апелираме към прокуратурата да се събуди и да погледне истината в очите, докато не е станало късно. Тя не вижда ли, че крадецът вика дръжте крадеца.

Нека управниците ни знаят, че няма да се откажем от борбата за справедливо решаване на въпроса, свързан с прилагането на закона и действията на комисията за досиетата. Ние, военните разузнавачи от запаса и резерва, сме български офицери. Решени сме да се борим докрай. Ако родните институции не реагират адекватно, ще се обърнем към международните.

В крайна сметка няма какво да губим. Искам да припомня един момент на гордост за нас, българите. На 8 април 1964 г. полк. Пеньо Пенев от военното разузнаване, който прекарва девет години в турските затвори, е разменен срещу девет турски агенти, хванати и осъдени у нас. Толкова висока цена са поискали за него турците. Когато напуска чуждата територия, турският граничен караул е построен и взема оръжието „За почест“ в негова чест. Този човек още е жив, но и до ден днешен няма държавно отличие.
---------
*Авторът е председател на Клуб „Военно разузнаване - ветерани“ при Съюза на офицерите и сержантите от запаса и е бивш кадрови офицер от служба „Военна информация“ на МО.
О.з. полк. Чавдар Борачев*
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 12

 1. #1
  Милеещ 15 яну 2015, 17:24
   
  12
   
  0

  Имам чуството, че на Плевналиев хич не му е ясно на кого служи и какво прави там където е, а що се отнася до Ненечев то там нещата са по-ясни - човека служи на зеленчуците.

 2. #2
  ukrainec 15 яну 2015, 17:29
   
  1
   
  10

  Господин президента Плевнелиев е лоялен към окончателния избор на България -НАТO и ЕС,което означава че той е истински патриот и служи на Европейската си Родина !

 3. #3
  наблюдател 15 яну 2015, 19:22
   
  0
   
  5

  А за какъв чеп е армията ....!
  Турската армия охранява границата , а нашата арми я не може , не и било задължение по документи ...., е как стават тези работи.
  Имаме 2 разузнавания , който не е решил не е минал границата, е какъв е резултатът, за какво ни са тези разузнавания. Турция е 80 млн. населене и има 1 разузнаване.
  Г-да военни , много се извинявам , ама много се вземате на сериозно , за кога се пазите.
  Данакоплатеца иска да вижда къде му отиват парите, не се правете на ощипани госпожици.
  Сори !

 4. #4
  свдимитър 15 яну 2015, 19:30
   
  2
   
  0

  Пастирката много добре знае какво прави.ДЮНМЕ!

 5. #5
  до наблюдател 15 яну 2015, 19:53
   
  6
   
  0

  Ти от къде знаеш кой пази границата на комшиите не се ли сещаш,че може да са си граничарчета както при нас но различни министерства.Едно време беше редно армията да пази границата но едно време а тогава защо не рева като полицията превзе границата под свой контрол както и да я пази взе под ръка граничарите ни и ги направи " ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ " и после се би в гърдите МВР то, че пази границите ни АМИ ДА ПРОДЪЛЖАВА ДА ГИ ПАЗИ .

 6. #6
  До Наблюдател 15 яну 2015, 20:05
   
  7
   
  0

  Ето такива като тебе, дето си нямат понятие за нищо са и Плевнята и Ненчев. Парите ви отиват в гушите на политиците, парите в армията ги няма отдавна. На мене ми е писнало да ми казват че няма пари за нищо, кви пари даваш ти....................Хващай си самолета от терминал 2 и заминавай за гейска америка и не споменавай че си българин и.....т такава

 7. #7
  наблюдател 15 яну 2015, 20:18
   
  0
   
  4

  до 6
  Абе тъпанар , нали вземаш заплата и то тлъстА , какво те ебе тебе , че няма пари за техниката .
  90 % ОТ АРМИЯТА СА ТАКИВА КИБИЦИ КАКТО ТЕБЕ , ВЗЕМАТ ЗАПЛАТА И НИЩО НЕ РАБОТЯТ.
  тАКИВА КАТО ТЕБЕ СА СРАМ ЗА АРМИЯТА И ЗА бЪЛГАРИЯ. Аз където и да отида ще се реализирам защото съм свикнал да работя , но за тебе не знам , вие не сте свикнали да работите , а само да получавате наготово.

 8. #8
  Питам..и не искам 15 яну 2015, 20:43
   
  5
   
  0

  Господин наблюдателю,Българската армия е охранявала държавната граница,както преди 09-09-1944г.,така и известно количество години след 1944г.Ако Гранични войски бяха плод на социализма насочени да не се бяга от България,пита се в картинката защо след 1989г. охраната на границата не беше възложена пак на армията?Питам и отговор не искам защото съм наясно защо.Защото новоизлюпените политици изпитваха страх от армията да не вземе да направи праврат,да затвори границите и като Пиночет да ги събере на националния стадион.Докато не съсипаха армията новоизлюпените политици от всички цветове подчертавам,не мирясаха,защото само армията от един момент нататък можеше да въведе някакво елементарно спазване на законите.Сегашните смешници-политици не са нещо по-различно от Тошовите номенклатурчета и затова охраната на границата си остана по Тошовски,без Тошо.Така ги устройваше,за да може да правят щуротии и никой да не ги застрашава.Армията и сега може да поеме охраната на границата.Изисква се само уреждането на задълженията и правата по законодателен път и изместен период на подготовка и обучение.100% съм сигурен,че плашипутарнити ни политици няма да гласуват закон,щото армията да охранява границата,защото нищо,че е останала един стадион хора,а МВР е два път по-голямо,политическата сган пак се страхува от армията,въпреки че този страх понастоящем е неоснователен.

 9. #9
  ген.Милев 15 яну 2015, 23:56
   
  0
   
  0

  И З В Ъ Н Р Е Д Н О С Ъ О Б Щ Е Н И Е
  ------------------------------------------------------------------
  Извънземни "превзеха" команден пункт на армията
  Извънземни над Хамам баир


  Oфицерът от резерва Петров заснема с фотоапарат извънземно над хълма Хамам баир над Сливен.. За минута и половина прави клип с движението на червената точка. Прави му впечатление, че това движение става точно над бивш команден пункт на Трета армия.

  Петров много добре знае, че хълмът край Сливен някога е бил свързан с армията. Че там се намира бивш изнесен команден пункт на Трета армия. Това, което подполковникът не знае обаче, е, че под Хамам баир има километри подземия.

  Петров не знае, че преди две години и половина в града плъзва слух, че извънземни копаят хълма. "Няма кой да е друг. Проверихме навсякъде, но нито една институция не потвърди тук да се извършват строителни дейности", заявяват традиционните утринни туристи, които всеки ден в ранни зори изкачват хълма. Правят го и през зимата, но след обяд.

  В Сливен се говори, че интересът на извънземните е именно заради тези бомбоубежища, където се съхранява вода и храна в случай на нужда. За да разгадаят мистерията, постоянните туристи на хълма няколко пъти ходили там и през нощта. "Не успяхме да видим или чуем нещо, но на другия ден новите ровове бяха налице", разказаха участници в нощните акции.

  "В последните две години някой разкопа Хамам баир, прилича на окопи, но бойни действия не се водят", казаха пък членове на Бялото братство, които също се събират на хълма всеки ден. По традиция дъновистите посрещат изгрева на слънцето с паневритмия именно на Хамам баир. И те обаче са втрещени от появилите се изкопи. Копае се вътре в гората, а не покрай пътя. Проверки показаха, че в тази част на Хамам баир никога не е имало кабели, които да могат да бъдат откраднати. И общината, и областната администрация в Сливен отричат да са поръчвали разкопаването му.

  Мистериозен факт е и това, че през последните години починали трима офицери от Трета армия, които преди време служили в района на Хамам баир, без да имат някакви сериозни заболявания.

  Питам Ви всички коментатори,какво ще кажете по този въпрос?

 10. #10
  Камен Кънев 16 яну 2015, 07:29
   
  0
   
  4

  че ние имаме ли разузнаване и какво е донесло това последните години и на кого?!?! дали самото "ни" разузнаване не обслужва свои или чужди интереси? нима ни предпази / предупреди за Бургас? нима успява да провери "бежанците"? нима провери добре ситуацията в Кербала при избора на базата или разчиташе на интернет и сводки от съюзниците?

 11. #11
  до #9 ген.Милев 17 яну 2015, 12:09
   
  0
   
  0

  "...Извънземни "превзеха" команден пункт на армията..."

  Напълно е възможно! Не е тайна, че на земята отдавна паралелно присъстват и извънземните.
  - Често са ги наблюдавали над важни интересни военни обекти
  - 1967 година САЩ са искали да изпратят атомни ракети към Виетнам, но се оказало, че извънзени са им осуетили това, за да няма такова масово унищожение
  - Американецът Фил Шнайдер разказва, че извънземни от т.н "сиви" са го ранили с някакво техно оръжие и живеят под земята
  (Той работил в свръх секретни поделения, зона 51 и след като разказа тези неща, го убиха естествено...)


  След ВСВ извънземни са воювали с американската армия в Антарктида и само за 20 мин. са им разказали играта. Адмирал Бърд е повел натам голяма армия и операцията се е наричала "Високият скок" . НО всичко се е провалило: Там из под водата излизали летящи чинии, летяли над главите им и стреляли с лазерно оръжие. Германия е била вече капитулирала а на Антарктида са имали все още военна база 211 (Нойшвабенланд).
  Руските военни смятат, че тези летящи (самолети, обекти и т.н..), НЕ СА БИЛИ немско производство. Тогава от къде са се взели и с такава супер технология 1947-ма година?
  . (Ако нямате време от 10 мин. започва инересното...)

  Извънземните сигурно са решили, че подземията на нашата бивша армия на никой не му трябват вече, и да ги използват за техни си цели.
  Я да видим ние сега как с лъкове и стрели ще ги прогоним от там, понеже е наша територия :)?

 12. #12
  Broadsword 31 мар 2015, 01:47
   
  3
   
  0

  :D :D :D #2 - тъп си, тъп та чак вдлъбнат ... то и "позивната" ти, с която предполагам много се гордееш е достатъчна за да го разбере човек.

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка