НЕНЧЕВ: САМО СЛЕД ДНИ ЩЕ ПОЛУЧИМ ЯСЕН СИГНАЛ, ЧЕ СМЕ ЖЕЛАН ПАРТНЬОР НА НАТО! НЯМА ЗАПЛАХА ОТ ТЕРОРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

Pan.bg 14 яну 2015 | 15:25 views (4663) commentaries(11)
img Министър Николай Ненчев: Действително има заплаха от бежанска вълна
14 Януари 2015 | 12:03 | Агенция "Фокус"


Действително има заплаха от бежанска вълна - нещо, което и вие знаете. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде репортер на Агенция „Фокус". На въпрос какви са изводите от заседанието на Съвета по сигурност и защо то се свиква Ненчев отговори, че причината е ситуацията и това, което се случва в Западна Европа. На въпрос какви решения са взети Ненчев заяви, че решения не са взимани, а по-скоро са изслушани доклади. „Изслушахме доклади, по време на заседанието на Съвета за сигурност - не сме взимали решения. Доклади, с които бяхме информирани относно ситуацията в Близкия Изток и очаквани действия" каза още Ненчев. На въпрос какво е станало ясно от тези доклади Ненчев отговори: Действително има заплаха от бежанска вълна - нещо, което и вие знаете. Слава Богу няма доказателства за участие на български граждани в "Ислямска държава". Попитан има ли опасност от терористичен акт у нас Ненчев заяви, че поне на този етап не се очаква подобно нещо. Министърът на отбраната каза още, че е обсъждана промяна в законодателството по отношение на прилагането на резолюция на ООН във връзка с опасността от терористични атаки в Европа.


Интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев за радио К2
10 януари 2015 г. Водещ: Илиана Беновска


Водещ: Здравейте, господин Ненчев. Преди малко Филип Гунев - заместник-министър на вътрешните работи, каза, че през тази седмица, която предстои, Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Министерството на земеделието, ще постигнете ясно споразумение за логистичната подкрепа, която ще си оказвате взаимно за охрана на нашата външна граница към бежанския поток. Какво ще предложите вие като министър на отбраната?

Министърът на отбраната Николай Ненчев: На първо място, ние сме категорично съпричастни към охраната на границите и ще подкрепим, подпомогнем МВР, тъй като те са отговорни по закон, с всички необходими средства, които те поискат от нас. На първо място с високопроходима техника, както и с всичко останало, което би подпомогнало този процес. Разбира се, техниката ще бъде с наши водачи.

Водещ: А отпадна ли въпросът, който се коментираше, вие дадохте даже някакво изявление по него, но искам да го чуем пак, усилено през миналите две седмици, когато стана смъртен случай с един граничен полицай с камион, отпадна ли отказът ви вие да се включите в охраната, Министерство на отбраната, да се включите ефективно в охраната на границата?

Н. Ненчев: Вие вероятно ме питате дали ще участваме с патрули?

Водещ: Да, да, с всичко, което. . . вие знаете по-добре от мен какво трябва да означава ефективно за Министерството на отбраната.

Н. Ненчев: Вече споменах няколко пъти, че ние нямаме особено законово основание за това. Бихме могли да помогнем логистично, както споменах, във всяко отношение, но силно съм обезпокоен от факта войници от Българската армия да патрулират по българската граница, защото на първо
място те нямат правно основание да задържат други лица, нямат право по закон да упражняват насилие тогава, когато се налага, спрямо други лица.

Водещ: Само да ви попитам тогава, в такъв случай, извинете ме, че ви прекъсвам господин Ненчев, но преди да се случи този смъртен случай с граничния полицай, имаше опит за нахлуване на 150 бежанци през границата на Капитан Андреево и, ако там не бяха от турската армия, те щяха да преминат. Каква е разликата между България и Турция в това отношение?

Н. Ненчев: Турция е една от малкото държави, които охраняват границата си все още със своята армия, но нека да ви уверя съвсем категорично, че те също са започнали един такъв процес на отказ от това армията да охранява границата и постепенно ще предадат това задължение на Министерството на вътрешните работи.

Водещ: Това противоречи ли на натовските критерии армията да охранява граница, защото и Турция и България са членове на НАТО?

Николай Ненчев: Дотолкова, доколкото ние сме заявили определен брой войници, сержанти, офицери, генерали, които участват и са на разположение на НАТО като цяло. Тоест ние, при всички случаи, ако участваме под една или друга форма, трябва да обясним на алианса, че местим едни хора от едно място на друго, т.е. командироваме ги, тъй като нашата армия е професионална.

Водещ: Като говорим за НАТО, изтече новина, че НАТО няма да разполага техника на територията на България. Онова, което се разискваше усилено като един . . . доста . . . така неприет от част от неправителствените организации въпрос . . . и че ще предпочете държави като Полша, Румъния, дори Катар и Балтийските републики. И второто, което изтече като информация през почивните дни, беше, че няма да има съвместни учения на територията на България с формирования на НАТО. Може ли да вдигнете завесата?

Николай Ненчев: Разбира се. Нищо от това не отговаря на истината. Силно съм обезпокоен, че се правят подобни спекулации и вероятно те си имат организационен център. . .

Водещ: Сериозно?Извинявайте, кой го прави това, кой?
Николай Ненчев: Ето, ние заедно бихме могли да се опитаме да помислим в тази посока и да се опитаме да разберем може би по публикации и от източниците ще се ориентираме. Но нека да кажа съвсем категорично - никога не е имало повече планирани мероприятия, отколкото през тази година, съвместни със Съединените щати и нашите съюзници. Никога, от момента, от който сме част, ние сме част от НАТО, не е имало планирани повече събития, които ще се случат. Част от тях вече
се провеждат.

Водещ: С цифри можете ли да го кажете, извинете че ви питам така детински. . .

Николай Ненчев: 77 общи мероприятия, заедно със съюзниците от НАТО
и Съединените щати.

Водещ: Сравнимо с миналата година можете ли да кажете, аз нямам статистика?
image
Николай Ненчев: Близо 10-12 или повече мероприятия, отколкото миналата година.

Водещ: Добре, но вие си давате сметка, господин Ненчев, че ако това се случи в някакъв мащаб, но всъщност не съответства на разпространеното, че други държави, дори Сърбия и Гърция са предпочетени пред нас и предишните, които изредих. . . Това ще бъде предмет на още нови анализи за взаимоотношенията България – НАТО.

Николай Ненчев: Анализите винаги са необходими, но нека пак да подчертая – силно съм обезпокоен от този информационен поток. На тези въпроси се налага аз непрекъснато да отговарям, че те са без каквото и да е основание. Искам да ви уверя, че само след няколко дни цялото общество ще получи много ясен знак в тази посока, че България е желан и предвидим член на Северноатлантическия договор.

Водещ: Какво имате предвид – посещението на държавния секретар
Джон Кери ли?

Николай Ненчев: Не само това. Не бих искал на този етап поради всички тези обстоятелства и това, което се случва във Франция, да давам повече информация в тази посока.

Водещ: Казвате – само след няколко дни, пак да повторя. . .
Николай Ненчев: Да, до няколко дни. Ще получим още един ясен знак. . .

Водещ: Че?

Николай Ненчев: . . .че България е предпочитан и предвидим партньор на
НАТО.

Водещ: Интересно. . . Като споменахте за случилото се в Франция с хумористичното списание „Шарли Ебдо“, ще прибавя и цитат от изказвания тази седмица на вицепремиера Миглена Кунева, която е и част
от вашия Реформаторски блок и е ваш патрон, отговаря за отбраната, за вътрешните работи, за европейските въпроси, за правосъдието. Тя каза, че България е сигурна страна. Вярно ли е това според вас?

Николай Ненчев: Да, ако въобще може да се говори за сигурност, след всичко онова, което се случва в Европа и напрежението, което се породи след инцидента в Париж, но нека да го кажа ясно – ние много категорично осъждаме всяка форма на насилие. Нека не забравяме, че аз съм представител на БЗНС - тази 115-годишна политическа организация, която е претърпяла толкова много насилие. През времето, в което съм член на тази организация, аз съм убеден, и от по-възрастните наши членове, че отношението към тероризма трябва да бъде еднозначно, но в същото време ние под никаква форма не бива да проявяваме насилие спрямо наши партньори, политически противници или различните до нас от религиозен характер.

Водещ: Трябва ли да се свика Консултативен съвет по национална сигурност, както поиска и министър-председателят Борисов, по въпроса за опазването на нашите граници и по превенцията, ако мога да се изразя, господин Ненчев, по случващото се във Франция и възникващото напрежение в Европа?

Николай Ненчев: Аз също считам, че това е належащо и необходимо и предполагам, че президентът ще вземе своето решение.

Водещ: Благодаря ви много за този разговор ..

Николай Ненчев: Благодаря, желая ви успешна година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Той 14 яну 2015, 15:56
   
  0
   
  0

  Желани партньори...,сигурно задните ни части миришат на рози.

 2. #2
  ненчо николаев 14 яну 2015, 16:07
   
  0
   
  0

  Сложете знак "минус" пред изказванията на министъра и ще имате далеч по-вярна картинка пред очите си. Истината е точно наоборот.

 3. #3
  Равенството 14 яну 2015, 16:12
   
  0
   
  0

  " желан и предвидим член" = послушен, увиснал и изпразнен от съдържание/състоятелност член

 4. #4
  Човек 14 яну 2015, 16:23
   
  0
   
  0

  Много смело и не компетентно изказване за един министър на отбраната. Тази тъпотия обаче напълно кореспондира с акъла на един колхозник. С тази нагла простащина от страна на земеделеца не чакайте нещо смислено и добро да се случи в армията.

 5. #5
  Вълната 14 яну 2015, 17:12
   
  0
   
  0

  Няма заплаха от бежанска вълна.Има заплаха от вълна от нелегални,непоканени и нежелани ИМИГРАНТИ.

 6. #6
  Teraflop 14 яну 2015, 18:55
   
  0
   
  0

  С какво толкова сме желани,Бе?С територията си.За да могат янките да заплашват Русия от тук.

 7. #7
  петка 14 яну 2015, 20:53
   
  0
   
  0

  новината за това колко силно сме желани ще накара някои проУкраински и проСоросоидни еврогейове да се изчервят от свян, а по-смелите може и да си "посегнат" (неколкократно).
  Жал ми е за дъртичките вече гейзери. Нахалост се плакнат, щото едва ли ще се доредят.
  Ама щом министъра вика "ще има любов за всички". кой съм аз да преча на навеждането...?

 8. #8
  уволненов 14 яну 2015, 22:19
   
  0
   
  0

  Vsicki ot IAMBOL sme MNOGO umni!

 9. #9
  AIR 14 яну 2015, 23:04
   
  0
   
  0

  желан партньор за тандема проститутка - сводник , познайте ние коя роля играем

 10. #10
  Брендо 15 яну 2015, 10:00
   
  0
   
  0

  То и бате ти Бойко говореше, че в България няма опасност от тероризъм, защото, видите ли, имало дюнерджийници и те ни пазят, ама я какво стана в Сарафово? По малоумни изказвания не съм чел скоро!!!

 11. #11
  abv 17 яну 2015, 00:36
   
  0
   
  0

  Значи след като сме желан партньор няма да има тероризъм. А ако не сме желан...?!!!!!!!!!!! Какво ще ни докарат?

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка