Новооткритата изложба „Qalqan/Щит” в галерия „Мисията“ разкрива уникалното кримско културно наследство

Pan.bg 10 май 2024 | 10:30 views (596) commentaries(0)
img Pan.bg

Заместник-министърът на външните работи на Република България Мария Ангелиева и извънредният и пълномощен посланик на Украйна в Република България, г-жа Олеся Илашчук откриха на 8 май в галерия "Мисията" на Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България изложбата „Qalqan/Щит” на кримско-татарския творец Рустем Скибин. Събитието бе уважено от множество високопоставени гости и дипломати.

В своето слово при откриването заместник-министър Мария Ангелиева подчерта, че изложбата е много важен акт на подкрепа и солидарност: "Проектът на известния кримско-татарски творец Рустем Скибин, озаглавен "Щит", е своеобразен истински творчески израз на предизвикателствата и изпитанията на времето, в което всички ние живеем. В навечерието на празника, който ни обединява повече от всякога в европейска солидарност и общочовешки ценности – 9 май, Денят на Европа, денят на мира и единството, имам удоволствието да бъда тук в галерия „Мисията“ към Държавен културен институт и да открия една наистина интересна международна изложба, за което поздравявам организаторите от Института и Посолството на Украйна в България.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Посланик Илашчук сподели, че проектът "Щит" на най-известния кримско-татарски майстор Рустем Скибин е посветен на една много важна и тежка годишнина. „Преди осемдесет години по заповед на Сталин всички кримски татари са депортирани от Крим, като почти половината от тях умират по пътя или през първите години от живота си в изгнание. Това е едно от най-тежките престъпления на двайсети век – принудително депортиране и загуба на родния им дом за десетилетия.", заяви тя и добави, че въпросите относно Крим и осигуряването на правата на кримскотатарския народ са в основния дневен ред на ръководството на Украйна.

Директорът на Държавния културен институт Снежана Йовева приветства гостите и отбеляза, че откриването на изложбата и гостуването лично на артиста Рустем Скибин в София, в тези изключително тежки времена, е висока чест за всички, които са уважили събитието в галерия „Мисията“.

Рустем Скибин работи от 20 години по този проект. Той е роден в Самарканд през 1996 г. и завършва Самаркандското училище по изкуства. След депортацията на кримските татари, той се връща в Крим и започва активно да изследва, възражда и развива древните кримскотатарски занаяти. Неговият уникален стил на полихромна живопис на керамични изделия, озаглавен "Quru Isar", е признат за нова глобална марка на Крим и Украйна.

Изложбата представя керамични пана и информационни плакати, които разкриват исторически орнаменти и богатото културно наследство от кримските татари. Работата на Рустем Скибин допринася за запазването на паметта и идентичността на един народ.

Художественият проект се реализира с подкрепата на Посолството на Украйна в Република България, Държавния културен институт към министъра на външните работи на Република България, Меджлиса на кримскотатарския народ, НПО „Ел Чебиер“, Лвивския музей за история на религията и Обединената инициатива "Кримски фронт".

Изложбата "Щит" е отворена за посетители всеки делничен ден и ще продължи до 17 май 2024 г.

www.gov.bgНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Новооткритата изложба „Qalqan/Щит” в галерия „Мисията“ разкрива уникалното кримско културно наследство

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка