Парламентът прие на първо четене законопроект за ратифициране на Споразумението за участие на България в Програмата на ОИСР за Украйна

Pan.bg 16 фев 2024 | 18:17 views (716) commentaries(0)
img Pan.bg

Народното събрание прие на първо четене законопроект за ратифициране на Споразумението за участие на България в Програмата на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) за Украйна с доброволен финансов принос в размер 60 000 евро. Законопроектът бе гласуван със 121 гласа „за“, 42 – „против“, четирима – „въздържал се“.

В доклада на комисията по външна политика се посочва, че Програмата на ОИСР за Украйна има за цел да подпомогне усилията на страната в процеса на реформи по пътя ѝ към членство в ЕС и ОИСР. Отбелязва се, че дейностите и мерките, заложени в Програмата, са на обща стойност 16,5 млн. евро за целия четиригодишен период. Предвижда се финансирането да бъде изцяло с доброволни вноски от страните членки на ОИСР, кандидати за членство и партньори, които имат желание да я подкрепят.

България е последователна в подкрепата си за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, както и за нейната европейска перспектива, е записано в доклада на комисията по външна политика. Включването на страната ни към Програмата на ОИСР за Украйна чрез предоставяне на доброволен финансов принос ще бъде допълнително потвърждение на твърдия ни ангажимент към подпомагане възстановяването и икономическото развитие на Украйна, посочват народните представители.

/www.parliament.bg/

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка