БТА: Нова стратегическа амбиция - Румъния иска да купи единственото молдовско пристанище на река Дунав

Pan.bg 13 окт 2023 | 09:41 views (1012) commentaries(0)
img Ваня Накова

Молдовско пристанище, намиращо се на мястото, където река Прут се влива в Дунав, и даващо единствения достъп на бившата съветска република до Черно море, е обект на интерес от страна на Румъния, която се сблъсква с повишен трафик на собствените си черноморски и дунавски пристанища след руската инвазия в Украйна, предава Българската телеграфна агенция (БТА).

Премиерът Марчел Чолаку заяви в края на септември, че Румъния иска да купи молдовското пристанище Джурджулещ, а информацията беше потвърдена наскоро и от молдовския президент Мая Санду. Пристанището, което поема и част от пренасочения заради войната товарен трафик от и към Украйна, в момента е във владение на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Засега банката не потвърждава да е ангажирана с "ексклузивни преговори" с Румъния по този въпрос.

"Да, преговаряме с Румъния, защото разстоянието до тази страна е малко. И всякаква работа, всякакво развитие трябва да бъдат извършени в тясно сътрудничество", заяви молдовският президент Мая Санду за телевизия ТВР Молдова тази седмица. Тя също така подчерта важността за Украйна на свързаността между украинските пристанища Рени и Измаил с молдовското пристанище Джурджулещ и с румънските Галац и Констанца, след като черноморското пристанище Одеса и други украински пристанища спряха да работят след избухването на войната.

Повече информация тук:

https://www.bta.bg/bg/news/balkans/543891-nova-strategicheska-ambitsiya-rumaniya-iska-da-kupi-edinstvenoto-moldovsko-pris

https://pan.bg/view_article-3-434338-en-ustrem-kym-moreto-po-moldovski-mnogo-ili-malko-sa-480-metra-izlaz-na-reka.html


Забележка: изображението има илюстративен характер и не е обвързващо с текста.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка