Москаленко: Поискал съм официално с нота до МВнР оръжие от България за Украйна

Pan.bg 06 юни 2022 | 10:47 views (787) commentaries(0)
img
Става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим, поясни украинският посланик


Дипломатът заяви, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната

Украинският посланик Виталий Москаленко е поискал официално с нота до МВнР оръжие за Украйна, но още няма отговор.

Това заяви в ексклузивно интервю за "Тази сутрин" самият той.

"Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим", добави Москаленко по БТВ.

Украинският посланик коментира и преместването на бежанците у нас:
Той заяви, че правителството и вицепремиерът Калина Константинова са се справили със задачата за преселването на бягащите от войната. Москаленко заяви, че бързо се дава временна закрила на бежанците, а проблемите, свързани с големите опашки, които видяхме при настаняването в буферни зони, са нормални в тази ситуация.
Българският народ в тази ситуация прояви изключителна емпатия към десетки хиляди жени и деца, които бягат и се спасяват от войната. Благодарни сме на приятелска България", заяви още украинският посланик.

И очерта основните проблеми на бежанците у нас:

"Основните проблеми, които украинските граждани срещат, са такива, каквито са пред всяка една огромна маса на бежанци. И условията на настаняване, и работата, и децата в детските градини - в България съществува проблема за настаняване в детските градини.

Но за Украйна България е приятелска държава - не защото оказва помощ за бежанците, политическа и определена финансова помощ. Освен общи славянски корени, езикова и религиозна близост, по принцип нашите два народа са близки и като историческа съдба, и развитие.

Във всяко едно нещо обаче, има едно "но".

Бихме искали да бъде оказана по-сериозна и значителна помощ - по отношение на въоръжението, например. Сега ние имаме много сериозни сражения в Донбаск. България има около 140 тежки гаубици и ракетни системи.

Онзи ден изпратих нота до Министерство на външните работи (МВнР) на България - за предоставяне на такива оръжия, с които да боравим на бойното поле. България би могла да ни помогне.

Имаме необходимост от въоръжение, става дума за гаубици и ракетни системи - съветско старо въоръжение, с което можем да боравим.

Все още нямам отговор. Но аз ще пратя подобни апели и към други институции - Министерство на отбраната, Министерски съвет, както и към различни партийни структури. Наистина изпитваме такава необходимост", заяви той.

"Руският президент Владимир Путин и неговата фашистка клика продължават да атакуват Украйна. Вчерашната нощ беше ознаменувана с поредния ракетен удар. Пет ракети стигнаха до Киев. Задачата му е общоимперска - да унищожи цяла Украйна.

В Мариупол и Северодонецк има тотални разрушения. Преди няколко дни руснаците завзеха 70% територия от Северодонецк.

Не мога да кажа колко ще продължи войната, но знам, че има абсолютна решителност на украинския народ да отбранява своята страна и територия. Войната ще продължи дотогава, докато цялата украинска територия не бъде върната, включително Донбаск.

Разбира се, ние сме реалисти. Знаем, че самостоятелно Украйна не може да победи такава световна сила като Русия. Това изисква сериозна и широкомащабна помощ на световната общност", завърши Москаленко.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка