ДППИ вече 7 години използва ГИС за управление на пристанищната инфраструктура

Pan.bg 17 ное 2021 | 21:07 views (936) commentaries(0)
img За девета поредна година експерти от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) се включват в отбелязването на световния ГИС ден като равнопоставени членове на световното ГИС обществото.

Вече седем години ДППИ използва Географска информационна система (ГИС) за управление на пристанищната инфраструктура, като разработването на системата започва през 2013 г., а през 2014 г. вече е внедрена.

ГИС на ДППИ поддържа пространствени и атрибутни данни за терминалите на пристанищата за обществен транспорт, които са държавна собственост.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Налична е информация за площи, сгради, открити и закрити складове, съоръжения, пътни и железопътни мрежи, средства за навигационно обслужване, прилежаща акватория и много други.

Чрез функционалностите за картографиране и извършване на пространствени анализи и справки ГИС системата се затвърди като ценен инструмент за ДППИ, както при инвентаризирането и поддържането на наличната инфраструктура, така и при взимането на решения, свързани с бъдещи инвестиционни планове и проекти.

Данните в системата са разпределени в 14 категории, като всяка една съдържа набор от пространствени слоеве за отделните типове съоръжения и информация за тях. Общият брой слоеве в системата надхвърля 140. Освен пространствената информация за инженерните и комуникационни мрежи, всеки един обект носи в себе си и атрибути с технически данни.

Празникът по повод ГИС деня се провежда за първи път през 1999 г. по време на Световната географска седмица. Оттогава всяка година в третата сряда на ноември се провеждат над 700 събития в повече от 74 страни по света.

Световния ГИС ден е не просто събитие, а глобално движение, което свързва университети, държавни институции, училища, неправителствени организации и професионалисти от цял свят, обединени от стремежа да разширят познанията на обществото, свързани с приложението на ГИС в света, в който живеем.

/www.bgports.bg/Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ДППИ вече 7 години използва ГИС за управление на пристанищната инфраструктура

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка