ДППИ: Внедрена е авангардна цифрова инфраструктура за наблюдение и управление на корабния трафик

Pan.bg 22 май 2021 | 13:04 views (791) commentaries(0)
img Важна крачка напред към реализиране на концепцията за интелигентни пристанища прави Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) с реализацията на проект „Териториално разширяване на обхвата и допълване на функциите на Информационната система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS) – Фаза 4“.

Изпълнението на четвъртата фаза на проекта доведе до технологично усъвършенстване и разширяване обхвата на VTMIS системата чрез внедряване на авангардна цифрова инфраструктура, отговаряща на най-високите световни стандарти, както и чрез използване на иновативни подходи при изграждането и експлоатацията ѝ.

Това стана ясно от думите на генералния директор на ДППИ Ангел Забуртов по време на заключителното събитие по проекта, което се проведе на 18 май 2021 г. в гр. Бургас.

Разширяването на обхвата и функциите на системата доведе до подобряване на безопасността на корабоплаването, на опазването на човешкия живот на море и на опазването на околната среда от замърсяване.

Това заяви ръководителят на проекта д-р инж. Златко Кузманов, който запозна гостите на събитието с технологичните възможности на системата.

Географското разширяване на обхвата ѝ е постигнато посредством изграждане на нови обекти за покриване на зони за навигационно наблюдение и монтаж на оборудване на вече съществуващи обекти, като са покрити крайните северни и южни райони на морските пространства и критични плавателни и пристанищни участъци на България.

Проектът, реализиран от ДППИ по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014–2020 г., следва добрите европейски практики в областта на управлението на корабния трафик и непрекъснатото технологично развитие и подобряване в сектора.

Разширяването и допълването на националната система VTMIS доведе до постигане на баланс между подобряване на електронните системите на ДППИ и тяхното технологично развитие.

По този начин се съдейства за повишаване параметрите на редица характеристики на морската транспортна система като ефикасност, безопасност и сигурност, както и за по-добрата интеграция в общоевропейския модел за интегрирана транспортна система и по-специално обмяна на информация в системи като SafeSeaNet (SSN).

/www.bgports.bg/


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ДППИ: Внедрена е авангардна цифрова инфраструктура за наблюдение и управление на корабния трафик

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка