Учени и експерти обсъдиха в Бургас опазването на Черно море

Pan.bg 20 май 2021 | 21:54 views (423) commentaries(0)
img Димитър Шишманов

Учени и експерти обсъдиха на семинар в Бургас приоритетите в опазването на Черно море от замърсяване и съхраняването на природните богатства както в неговия басейн, така и по крайбрежната ивица.

Семинарът се проведе в Експоцентър „Флора“ под мотото „Бъдещето на морето“, като начало на дискусията поставиха председателят на Общинския съвет в Бургас проф. д-р Севдалина Турманова и зам.-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към проблемите на климата Весна Балтина.

По време на събитието бе представен проектът на Община Бургас „Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив“. Семинарът е част от събитията за отбелязване на Европейския морски ден – 20 май.

„Този морски ден и отбелязването му има за цел да повиши осведомеността на обществото за значението на морето и морската индустрия. Нашето Черно море безспорно е много важен ресурс, но и чувствителна екосистема. То е част от нашата култура, част от перспективите ни за развитие на устойчив туризъм, морски дейности и рибарство. Много е важно политиките по опазването му да са общи. Усилията ни трябва да са добре планирани, насочени към изграждане на екологична инфраструктура и сформирането на една култура, която да бъде припозната от черноморските общини.“, каза по време на семинара Весна Балтина.

Провеждането на семинара е част от дейностите по изпълнението на проект "Прилагане на мерки за намаляване на морските отпадъци в Бургаския залив", финансиран по „Малка грантова схема за мерки за намаляване на морските отпадъци“, който се реализира в рамките на програма „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от ФМ на ЕИП 2014 -2021 г.

/www.burgas.bg/
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка