Вижте програмата за отбелязване 118 години Пристанище Бургас и Европейския морски ден

Pan.bg 15 май 2021 | 21:48 views (3950) commentaries(0)
img На 18 май 2021 г. първото съвременно българско пристанище отбелязва 118 години от откриването му за търговско корабоплаване.

Строителството му започва след указа на Княз Фердинанд І от 20 декември 1894 г. Ключова роля в проектирането и изграждането на порт Бургас имат марсилските пристанищни власти, под ръководството на инж. Адолф Герар (Жерар).

При откриването си на 18 май 1903 г. пристанището представлява басейн с 60 хектара площ, има три кейови стени с общ фронт 590 метра и дълбочина на акваторията 24 фута.

Днес пристанищен район Бургас е най-големият в страната и обслужва икономиките на Югоизточна България, съседни балкански страни и всички черноморски държави, а на територията му работят частни и държавни пристанищни оператори.

Модернизацията и обновлението на терминал „Изток 1”, който се експлоатира от държавния оператор „Пристанище Бургас” ЕАД през последните години е осезаема.

В Зоната за обществен достъп са разположени: Морска гара, за обслужване на круизното корабоплаване и Детския научен център „ПланетУМ”; „Магазия 1” с втори пасажерски терминал за каботажно плаване и филиал на Националната художествена академия; модерни Трафик кула и Конгресен център; обновената Марина Порт Бургас; посетителски център „Кулата на фаропазача”.

Обектите за развлечение и отдих, както и многобройните културни събитията в Зоната за обществен достъп привличат ежегодно хиляди граждани и гости на града.

Събитията, посветени на 118-тата годишнина на Пристанище Бургас в празничния ден започват от 10:00 часа пред кулата на Фаропазача.

Млади художници от ОУ „Св. Климент Охридски” ще участват в пленер „Морски ескиз”. Творбите ще са посветени на годишнината на Бургаското пристанище и Европейския морски ден, който отбелязваме на 20 май. В пространството ще бъде подредена изложба с рисунки на морска тематика. Пленерът се организира съвместно с НЧ „Изгрев 1909” - Бургас.

Очаквайте подробности.

Специализираната в морски новини турска медия „Vira haber” пусна предварителна информация за годишнината: https://www.virahaber.com/burgaz-limani-118-yasinda-60865h.htm

/www.port-burgas.bg/


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Вижте програмата за отбелязване 118 години Пристанище Бургас и Европейския морски ден

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/43 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка