Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Pan.bg 13 май 2021 | 14:00 views (530) commentaries(0)
img Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на обхвата на Информационната система за управление на трафика на плавателните съдове VTMIS.

С цел подобряване на ръководството на корабоплаването и засилване на екологичния контрол в морските ни пространства Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ надгради функционалните възможности на системата.

Географското разширяване на обхвата на VTMIS е постигнато посредством монтаж на оборудване в нови точки за покриване на зони за навигационно наблюдение, осигуряващо безопасността на корабоплаването, опазването на човешкия живот на море и опазване на околната среда от замърсяване.

Покрити са крайните северни и южни райони на морските пространства и критични плавателни и пристанищни участъци на България.

Подобрени са възможностите на операторите на системата VTMIS за комуникации, наблюдение и оценка на навигационната и метеорологичната обстановка. Модернизирана е инфраструктурата, която осигурява пренос на данни между отделните обекти с мониторингова и комуникационна апаратура.

Засилен е екологичният контрол по опазване на морската природна среда от замърсяване в резултат на корабоплавателната дейност.

Реализирането на проекта косвено влияе положително на ефективността на Трансевропейската транспортна мрежа, тъй като обектите от териториалния обхват на пристанище Бургас са част от основната, а обектите от териториалния обхват на пристанище Варна са част от разширената Трансевропейска мрежа.

Проект „Териториално разширяване на обхвата и допълване на функциите на Информационната система за управление на трафика на плавателните съдове (VTMIS) – Фаза 4“ е финансиран от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 – 2020 г.

Проектът следва добрите европейски практики в областта на управлението на трафика и непрекъснатото технологично развитие и подобряване в сектора (радиолокация, специализирано денонощно видеонаблюдение, ИТ и др.), които предполагат необходимост от технологично усъвършенстване и разширяване обхвата на VTMIS системата чрез внедряване на модернизирана инфраструктура и иновативни подходи при изграждането и експлоатацията ѝ.

/www.bgports.bg/


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка